Βγαίνουμε για μεζέδες και κρασάκια στην Αθήνα

Σε αυτά τα καφενεία και μεζεδοπωλεία της Αθήνας το κρασί ρέει άφθονο, οι μεζέδες είναι πεντανόστιμοι και οι ώρες κυλούν όμορφα.
Βγαίνουμε για μεζέδες και κρασάκια στην Αθήνα

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ωραία η δημιουργική κουζίνα, αλλά όταν θες να βγεις με την παρέα, να φας νόστιμα και να μην πληρώσεις πολλά οι επιλογές σου τείνουν προς την μεζεδο-κρασο-καφενειο-κατάσταση.

Νόμος.

Και το καλό είναι πως η Αθήνα είναι γεμάτη από μοντέρνα «καπηλειά» όπου οι μεζέδες είναι νοστιμότατοι, η ατμόσφαιρα άνετη και μονίμως κεφάτη και το κρασί καλό.

Ιδού ποια ξεχωρίσαμε.

Ρελαντί
Ν. Γεννηματά 17, Αμπελόκηποι, τηλ: 21 5535 1091



Απέχει μόλις λίγα λεπτά από το μετρό της Πανόρμου και απλώνει λίγα τραπεζάκια στον μινιόν εσωτερικό του χώρο και κάποια ακόμα στο πλακόστρωτο για να πιάσουμε θέση και να δοκιμάσουμε λευκά μανιτάρια σωτέ με σκορδάκι, κιμαδόπιτα σχάρας, πατατούλες τηγανιτές «ρελαντί» με καπνιστή πάπρικα, μπριζολάκια χοιρινά στη σχάρα κοτόπουλο τηγανιά και λουκάνικο πικάντικο με ξινολάχανο στη σχάρα, μεταξύ άλλων. Ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 10€, με χύμα κρασί.

Μοντέρνοι Καιροί
Νικολάου Γεννηματά 17, Αμπελόκηποι, τηλ: 210 6913293



Παραμένουμε Πανόρμου γιατί αυτό το μαγαζάκι αξίζει. Μόνο… μοντέρνοι δεν είναι ως σκηνικό, αλλά λίγο μας νοιάζει αφού εδώ θα πιάσουμε θέση με θέα το παρκάκι για να απολαύσουμε μεζεδάκια θάλασσας και όχι μόνο: τηγανιτά καλαμαράκια σκέτος αφρός, ψητό σκουμπρί φρέσκο, μπακαλιάρος με σκορδαλιά για όσους δεν θα φιλήσουν, αλλά και ζουμερή πανσέτα, μοσχαρίσια μπιφτέκια πεντανόστιμα και τρίπτυχο αλοιφών (μελιτζανοσαλάτα, παντζαροσαλάτα, τυροκαυτερή) εγγυώνται ένα εξαιρετικό μεζεδογεύμα, με 12-15€/ άτομο συνοδεία κρασιού.

Γη
Αλκαμένους 26, Μεταξουργείο, τηλ: 210 8823102



Από την πρώτη φορά που θα διαβείς την πόρτα του, αυτή η Γη μεζέδων και οινοπνεύματος βγάζει κάτι το οικείο και γνώριμο. Γι’ αυτό είναι πάντα γεμάτη με παρέες οι οποίες τσουγκρίζουν κρασάκια και τσίπουρα και καλοτρώνε μεζεδάκια όπως νοστιμότατη πατάτα βραστή γεμιστή με μπέικον και μυρωδικά, πιπερίτσες ψητές, κρητικό ντάκο, κατίκι Δομοκού, χωριάτικο λουκάνικο, μελιτζάνα του φαντάρου με τυράκι και ωραιότατη φάβα. Συνοδεύουμε με σούπερ χύμα κρασί ή τσίπουρο και φεύγουμε από τη Γη πληρώνοντας κάτι λιγότερο με 15€ ανά άτομο.

Πειναλέων
Μαυρομιχάλη 152, τηλ: 21 0644 0945



Το μαγαζί του «Μακάριου» όπως αποκαλείται στον ντουνιά, ανήκει στον αδερφό του σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη και μεταφέρει άμεσα την oldschool ατμόσφαιρα στους θαμώνες του χάρη στην ζεστή ατμόσφαιρα με το τζάκι, τους καλοφτιαγμένους μεζέδες και το καλό κρασάκι. Εδώ δοκιμάζουμε χοιρινό με μαστίχα που συνοδεύεται από πουρέ, χουνκιάρ μπεγεντί, κόκκορα κρασάτο, καλοτηγανισμένους κολοκυθοκεφτέδε και μαραθοκεφτέδες, χωριάτικο λουκάνικο και αργοψημένο, γεμάτο γλύκα κότσι, που λιώνει στο στόμα. Συχνά έχει λάιβ ρεμπέτικα χωρίς μικρόφωνα – ο λογαριασμός στα 15-20€/ άτομο, με κρασάκι.

Ραντεβού
Καλλισθένους 85, Πλ. Μερκούρη, τηλ: 210 3477961



Από τα μαγαζιά που κάνουν τα Πετράλωνα «μεζεδομάνα» για παρέες, το Ραντεβού σε μία γωνία της πλατείας Μερκούρη συνδυάζει ελληνική με ανατολίτικη κουζίνα και κερδίζει τα… ραντεβού μας μας με τα νόστιμα πιάτα του. Αρμένικες ομελέτες με παστουρμά, λιβανέζικες τυροσαλάτες, φαλάφελ, κοτόπουλο biryani με ρύζι μπασμάτι, τηγανιτό κουνουπίδι σε σαγανάκι, αλλά και φάβα, κεφτεδάκια και τηγανιές, απάκι και λουκάνικα Ευβοίας συνοδεύουν τα τσουγκρίσματα καλού κρασιού ή τσίπουρου, με τον λογαριασμό να μην ξεπερνά τα 12-15€ κατ’ άτομο.

Ήβη
Ήβης 10, Ψυρρή, τηλ: 210 3232554



Είναι το καλύτερο «καφενείο» του κέντρου; Μπορεί και ναι, προχωράμε. Το αδερφάκι του Ραντεβού βρίσκεται σε ήσυχο σημείο από τη βαβούρα του Ψυρρή καλυμμένο με αναρριχητικά φυτά και αρκετά τραπεζάκια έξω. Ο κατάλογος τους μικρός με λίγα και γευστικά μεζεδάκια όπως χούμους, ψητό θράψαλο, σαγανάκι νοστιμότατο, μαυρομάτικα με χόρτα, συκωτάκι ψητό με καρέ ντομάτας, μακαρούνες με βούτυρο και μυζήθρα, αρμένικη ομελέτα με σουτζούκι για τους τολμηρούς και δροσερή παντζαροσαλάτα με γιαούρτι. Συνοδεία ωραίου κρασιού ή δικής τους ρακής, ο λογαριασμός στα 15€/ άτομο.

Μεζεδοφαγείο του Ζουρίδη
Γούναρη και Νικήτα, Πειραιάς, τηλ: 21 0411 1108



Άνοιξε πρόσφατα ακριβώς δίπλα από το κατάστημα με τα κρητικά παραδοσιακά προιόντα της οικογένειας Ζουριδάκη στον Περιραιά και όπως πιθανώς να καταλάβατε, ετοιμάζει παραδοσιακά κρητικά μεζεδάκια με βάση πρώτες ύλες από τη λεβεντογέννα. Στα τραπεζάκια που βγάζει έξω, αλλά και μέσα υπό το άγρυπνο βλέμμα του μεγάλου Ξυλούρη απολαμβάνουμε εκλεκτά μεζεδάκια όπως αυγά με στάκα, μυζηθροπιτάκια, καπνιστό απάκι Κρήτης, πεντανόστιμο ντάκο, φάβα, πατάτες οφτές με χοντρό αλάτι, κοκορέτσι και λαχταριστά γαρδουμπάκια. Συνοδεύουμε με κρασί μαρουβά ή κρητική ρακή, και πληρώνουμε περί τα 12-15€/ άτομο.

Λούης
Λεωνίδου 87, Κεραμεικός, τηλ: 21 0347 6926



Θαρρείς βγαλμένος από ασπρόμαυρη ταινία, ο γωνιακός Λούης στον Κεραμεικό σερβίρει νόστιμους μεζέδες σε άκρως παρεΐστικο κλίμα και σε πάρα πολύ καλές τιμές. Συνοδεία… τζαζ και μπλουζ ήχων – γιατί μπορεί – στον Λούη δοκιμάζουμε πατατοσαλάτα, μαυρομάτικα, γιαπράκια, παστουρμά, σουτζούκι αρμένικο, γραβιέρα Κρήτης, φάβα, χωριάτικο λουκάνικο, τηγανιά χοιρινή, γίγαντες και άλλα τέτοια ωραία και ελληνικά. Το κρασί και το ρακόμελο ρέει άφθονο, ο χρόνος κυλά αργά και ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 10€ κατ’ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v