Το καλύτερο φαγητό γύρω από το Σύνταγμα

Γύρω από το σημείο μηδέν της πόλης, συγκεντρώνεται η αφρόκρεμα της νοστιμιάς της. Έντεκα διευθύνσεις να γλείφεις τα δάχτυλά σου, γύρω από το Σύνταγμα.
Το καλύτερο φαγητό γύρω από το Σύνταγμα
Και έθνικ έχουμε, και ελληνική παράδοση έχουμε, και πειραματικές νοστιμιές έχουμε. Επόμενη στάση Σύνταγμα. Για περάστε.

Τα έθνικ…
Ο γύρος του κόσμου σε ένα δρόμο: Την Απόλλωνος

Το Koi (Απόλλωνος 1) έβγαλε το σούσι από τα σαλόνια και το έβαλε… στα αλώνια της Απόλλωνος, σερβίροντάς μας μοναδικές ιαπωνικές δημιουργίες στις καλύτερες ίσως τιμές της Αθήνας. Με 12-15€ το άτομο θα φάτε τόσο nigiri, maki και roll όσο τραβά η ψυχή σας.



Το Mamacita (Απόλλωνος 9Β) φέρνει το Μεξικό στο Σύνταγμα, με tacos, burritos, enchiladas και βέβαια με Μαργαρίτες σε ένα υπέροχο πολύχρωμο χώρο, και σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 15-17€ το άτομο για φουλ έξτρα γεύμα με αλκοόλ.

Κι από το Μεξικό φεύγουμε και πάμε Κίνα, περνώντας μέσα από το East Pearl (Απόλλωνος 2) που δεν εξευρωπαΐζει τις γεύσεις της πατρίδας του όσο τα κινέζικα που έχεις συνηθίσει. Περί τα 20€ το άτομο, για ένα φανταστικό γεύμα.

Και η Ινδία, φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει από τον πιο έθνικ δρόμο της πόλης. Ένα από τα καλύτερα tikka masala της Αθήνας θα το δοκιμάσεις στο Indian Kitchen (Απόλλωνος 6Β) πληρώνοντας γύρω στα 20€ το άτομο, με όλα τα συνοδευτικά-παρελκόμενα.

Οι παραδοσιακοί…



Το Σερσέ Λα Φαμ (Μητροπόλεως 46) απλώνει και τραπεζάκια στον πεζόδρομο της Πετράκη με τις πρώτες ηλιαχτίδες, και τα φορτώνει με μεζεδάκια να γλείφεις τα δάχτυλά σου, σαν τα τηγανιτά αυγά με καβουρμά, ή τα σιουφιχτά ζυμαρικά με μοσχαράκι και κατσικίσιο τυρί. Το μενού αλλάζει συχνά, αλλά ό,τι και να δοκιμάσετε απογοητευμένοι αποκλείεται να φύγετε. Λογαριασμός στα 15-17€ το άτομο, με ωραίο τσίπουρο ή ρακή.

Το Παραδοσιακό (Βουλής 44Α) σερβίρει σπιτικές νοστιμιές (σκέψου μουσακά, γεμιστά, σουτζουκάκια σμυρνέικα, ντολμάδες αυγολέμονο) αλλά και ψαράκια στο τηγάνι, σε τιμές που κυμαίνονται στα 15-17€ το άτομο με ουζάκι ή κρασί.

Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας (Μητροπόλεως 12-14) φορτώνει τα τραπεζάκια του με νόστιμα μεζεδάκια που βασίζονται σε ελληνικά προϊόντα όπως η γραβιέρα Νάξου, η φάβα από το Δίλοφο, το παστό Μάνης, το μαστέλο Χίου και πάει λέγοντας. Με κρασάκι, ο λογαριασμός βγαίνει στα 20€ το άτομο.

Το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς (Λέκκα 22) είναι ουζερί βγαλμένο από την παλιά Αθήνα. Στα τραπεζάκια του παρελαύνουν μαστόρικα τηγανισμένα ψαράκια, θρυλικό θράψαλο, φασόλια μαυρομάτικα με κάππαρη και φρέσκο κρεμμυδάκι και άλλα τέτοια όμορφα. Λογαριασμός με το απαραίτητο ουζάκι, στα 15€ το άτομο.

Και οι μια-κατηγορία-μόνοι-τους



Το Ergon (Μητροπόλεως 23) συνεχίζει να χτίζει το μύθο του, στην τελευταία του μετεμψύχωση ως το πρώτο foodie hotel της Ελλάδας. Στον πανέμορφο, φωτεινό χώρο του ισογείου εξακολουθεί να μας σερβίρει ασυναγώνιστα μεζεδάκια που κάνουν την ελληνική παράδοση αγνώριστη, επιμένοντας όμως πάντα σε ΠΟΠ ελληνικές πρώτες ύλες. Λογαριασμός στα 20€ περίπου το άτομο, με ποτήρι κρασί.

Στο Nolan (Βουλής 31-33) ο Σωτήρης Κοντιζάς παντρεύει την ελληνική κουζίνα με την ιαπωνική παράδοση, σε ένα αποτέλεσμα που ξεφεύγει από τα όρια της γεύσης και γίνεται εμπειρία. Με μπουκάλι κρασί, υπολογίστε περί τα 50€ το άτομο.

Στο Avocado (Νίκης 30) θα αγαπήσεις την χορτοφαγική κουζίνα και θα σταματήσεις να κάνεις χαζά αστειάκια για τους vegan. Στις επάλξεις από το 2012, έχει αλλαξοπιστήσει κόσμο και λαό που έλεγε πως «αν δεν έχει κρέας, δεν είναι φαΐ». Τιμές, στα 15-20€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v