Σε αυτά τα φαγάδικα θα νιώσεις την απόλυτη ζεστασιά

Η ατμόσφαιρα ζεστή και οικεία, οι μεζέδες και τα κυρίως καλομαγειρειμένα και πεντανόστιμα. Πέντε «ζεστά» μέρη για φαγητό στην Αθήνα.
Σε αυτά τα φαγάδικα θα νιώσεις την απόλυτη ζεστασιά

Κάποια έχουν τζάκι, άλλα στεγάζονται σε πανέμορφα πετρόχτιστα κτίρια. Όλα τους σερβίρουν προσεγμένη κουζίνα και διαθέτουν ζεστό περιβάλλον που σε κάνει να νιώθεις άνετα, και να τρως με περισσότερη όρεξη.

Βρήκαμε πέντε φαγάδικα της Αθήνας που αγγλιστί θα τα ‘λεγες και cosy.

Μυλόλιθος
Πανόρμου 20, τηλ: 21 0646 5731



Στο κέντρο της Πανόρμου, ο Μυλόλιθος μας υποδέχεται στις δύο σάλες του με το τζάκι να σιγοκαίει και την πέτρα να κάνει αισθητή την παρουσία της αυξάνοντας τους πόντους ζεστασιάς. Ο χειμωνιάτικος κατάλογος περιλαμβάνει χοιρινά φιλετάκια με κρασί, κάππαρη, σκόρδο και πουρέ πατάτας, αρωματικό μοσχάρι χουνκιάρ μπεγιεντί, κεφτεδάκια της γιαγιάς με κόκκινη σάλτσα και βασιλικό, νοστιμότατο και πικάντικο σπετζοφάι, ρουμελιώτικο μεζέ με ψιλοκομμένο χοιρινό, μαριναρισμένο με φέτα, πάνω σε ψητές πιτούλες και ντομάτα και ψαρονέφρι με φυστίκι Αιγίνης και πατάτες baby. Συχνά έχει βραδιές με ζωντανή μουσική, ενώ ο λογαριασμός με ωραίο κρασί Λήμνου στα 20€/ άτομο.

Ρακόπετρα
Αγίου Λουκά 2, Ηράκλειο, τηλ: 21 0282 7166



Κοντά στον Ηλεκτρικό του Ηρακλείου υπάρχει μια μικρή, πετρόκτιστη γωνιά στην οποία τα μεζεδάκια είναι πεντανόστιμα, το τσίπουρο ρέει άφθονο, το κλίμα είναι παρεϊστικο και η ζεστασιά πανταχού παρούσα. Εδώ τσιμπολογάμε για τη μέση λουκουμαδάκια με μετσοβόνε, στριφτάρια με μυζήθρα, χωριάτικο λουκάνικο με πικάντικη μουστάρδα και τραγανές πιτούλες, παραδοσιακά ντολμαδάκια και παίρνουμε ο καθείς για πάρτη του μοσχαράκι από την πόλη σιγομαγειρεμένο με πουρέ μελιτζάνας και σάλτσα λαχανικών με γιαούρτι, κοτόπουλο με κρούστα φιστικιού και ντιπ γιαουρτιού και μπιφτεκάκια με λιαστή ντομάτα και φέτα. Ρακή, τσίπουρο, κρασάκι, οινόμελο και ρακόμελο συνοδεύουν το τσιμπούσι και ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€/ άτομο.

Το Καφενείο
Επιχάρμου 1, Πλάκα, τηλ: 21 0324 6916



Στην γραφική αλλά και με πολλά τουριστικά μαγαζιά Πλάκα, το Καφενείο ξεχωρίζει για την απλότητα, τη ζεστασιά και τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Το κτίριο που στεγάζεται μετρά την ιστορία του σε 100ετίες, ενώ η διακόσμηση με τις ρετρό πινελιές θυμίζει το σπίτι της γιαγιάς από το χωριό. Εδώ τα μεζεδάκια περιλαμβάνουν φάβα του Νικόλα με κρεμμύδι και κρίταμο, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με μέλι, χειροποίητα ντολμαδάκια, χαβιάρι των χορτοφάγων ήτοι φακές μαύρες beluga με μαϊντανό και κρεμμυδάκι, σαγανάκι με άλειμμα μανταρινιού, πίτα καισαρείας με παστουρμά και αρκετές θαλασσινές γεύσεις όπως καρπάτσιο πέστροφας, χαψί Λέρου και παστουρμά Μπακαλιάρου. Συνοδεία κρασιού ή ούζου, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-20€/ άτομο.

Λεύκες
Λεωφ. Γαλατσίου 100, Γαλάτσι, τηλ: 21 0292 4458



Ξεχωρίζει στο Γαλάτσι με τον πανέμορφο εσωτερικό (και εξωτερικό) του χώρο και την μοντέρνα του κουζίνα. Οι Λεύκες διαθέτουν ζεστό, πετρόχτιστο χώρο με ξύλινα τραπέζια και με παραδοσιακές νότες στη διακόσμηση, όπως ο ξυλόφουρνος στην είσοδο και ένα ιδιαίτερο μενού πειραγμένης ελληνικής κουζίνας. Γλειφιτζούρια από κοτόπουλο, γεμιστά με τυρί Μετσοβόνε και λαχανικά, πανέ στο τηγάνι με μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς, πεϊνιρλί από τον ξυλόφουρνο με ψαρονέφρι, κρέμα τυριού και λαχανικά, Σούφρα του Πασά ήτοι κομματάκια χοιρινού, μαριναρισμένα σε γλυκοκαυτερή σάλτσα, ψημένα στο μαντέμι και μαύρος χοίρος σιγομαγειρεμένος πάνω σε τραχανότο και παλαιωμένο κρασοτύρι εγγυώνται ένα γεύμα διαφορετικό, νόστιμο και χορταστικό. Ο λογαριασμός συνοδεία κρασιού σε ποτήρι στα 25-30€/ άτομο.

Κυρά Μαρία
Κωστή Παλαμά 5, Σίδερα Χαλανδρίου, τηλ: 2106854069



Παλιά όσο και η ιστορία του Χαλανδρίου, η Κυρά Μαρία συνεχίζει μέχρι σήμερα να περικλείει στον οικείο εσωτερικό της χώρο με το ραμποτέ ξύλο και στα τραπεζάκια στην πλακόστρωτη αυλή της τους καλοκαιρινούς μήνες όλο το νόημα της παραδοσιακής ελληνικής ταβέρνας. Εδώ δοκιμάζουμε σπιτική μελιτζανοσαλάτα, κολοκυθάκια τηγανιτά, λουκάνικο χωριάτικο, χοιρινή καπνιστή μπριζόλα, ωραία κεφτεδάκια τηγανιτά, ζουμερό μπιφτέκι σε χορταστική μερίδα, μαλακή μοσχαρίσια μπριζόλα σωστά ψημένη, τραγανά παϊδάκια και λουκάνικα με πατάτες κομμένες στο χέρι. Ο λογαριασμός στα 15-20€ με κρασί και κερασμένο ραβανί ή καρυδόπιτα.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v