Μια σταλιά έθνικ μαγαζάκια που αξίζει να ανακαλύψεις

Από το Μεξικό στην Ινδία και από εκεί στη Βηρυτό ταξιδεύουμε μέσα από πέντε πεντανόστιμες αθηναϊκές διευθύνσεις.
Μια σταλιά έθνικ μαγαζάκια που αξίζει να ανακαλύψεις
Tuk Tuk
Βεΐκου 40, Κουκάκι, τηλ.: 21 1405 1947

Έκλεισε κιόλας έναν χρόνο το μικρούλι, πολύχρωμο, γλυκύτατο στέκι της Βεΐκου στο Κουκάκι, με την μεγάλη μπάρα και τα ψηλά τραπέζια του, επάνω στα οποία προσγειώνονται νοστιμιές της ταϊλανδέζικης κουζίνας. Εδώ δοκιμάζουμε συνταγές όπως το Karipap Gai, πιτάκια με κοτόπουλο, κάρυ και πατάτα, την σαλάτα Som Tum Thai με καρότο, παπάγια, ντοματίνια, φασολάκια, φιστίκια και σως από ταμάρινδο, πολλές παραλλαγές Curry (δοκιμάστε οπωσδήποτε το Panang, με κοτόπουλο και γάλα καρύδας, και συνοδευτικό ρύζι γιασεμιού) και βέβαια noodles, από τα οποία ξεχωρίσαμε το Phat Thai, με γαρίδες, αυγό, λαχανικά, φιστίκια και thai chili. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 15-20€ το άτομο, αναλόγως πόσα ορεκτικά θα μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε (τα κυρίως κυμαίνονται στα 7-8€).

Feyrouz  
Καρόρη 23 και Αιόλου, Εμπορικό Τρίγωνο, τηλ: 213 0318060

Στην καρδιά του Τριγώνου που ζει τελευταία τη δεύτερη νιότη του, το Feyrouz είναι ένα πανέμορφο μαγαζάκι με πάγκους και ψηλά σκαμπό μπροστά από τις τζαμαρίες του, ό,τι πρέπει για να χαζεύεις την περαντζάδα στους καινούριους αθηναϊκούς πεζόδρομους όσο απολαμβάνει το καλύτερο ίσως λαχματζούν που έχεις φάει εντός ελληνικών συνόρων. Το μενού, όμως, δεν εξαντλείται εκεί: Περιλαμβάνει επίσης πεϊνιρλί με ευφάνταστες γεμίσεις (οι λάτρεις του παραδοσιακού παστουρμά όμως δεν συγκινούνται από νεοτερισμούς σαν το κοτόπουλο κατσαρόλας) σπιτικές πίτες και άλλες προτάσεις ημέρας για vegetarians και μη. Οι τιμές κάθε πιάτου/ πίτας κυμαίνονται στα 3-4€ −το λαχματζούν, συγκεκριμένα, έχει 3,30€.

Baba Ganoush
Εμπεδοκλέους 25, Παγκράτι, τηλ: 21 2105 0351

Έχει η Μέση Ανατολή μια από τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου; Έχει. Ρητορικό ήταν το ερώτημα, αντιρρήσεις δε δεχόμαστε. Θα έπρεπε να ξέρουν περισσότεροι άνθρωποι τι είναι το Baba Ganoush –εκτός από τέλειο, μικρούλι έθνικ φαγάδικο στην πιάτσα της Πλατείας Βαρνάβα στο Παγκράτι; Θα έπρεπε. Είναι, που λέτε, μελιτζανοσαλάτα καπνιστή με σκόρδο και ταχίνι που σερβίρεται με αραβικές πιτούλες και πρωταγωνιστεί φυσικά στο μενού του Baba Ganoush, παρέα με φανταστικά φαλάφελ σε πίτες ή σε πιάτα, κουσκούς, vegan μπεργκεράκια και δροσερές σαλάτες. Το μικρό φαλάφελ κοστίζει 2,90€, το μεγάλο 4,50€. Αναλυτικός τιμοκατάλογος εδώ. Φτιάχνουν και τέλεια σπιτική λεμονάδα που σερβίρεται σε καράφες, σημειώστε οι μη πίνοντες αλκοόλ –οι υπόλοιποι μην τρομάζετε, έχει κανονικότατα κρασάκια και ενδιαφέρουσες μπύρες.

Taqueria Maya
Πετράκη 10, Σύνταγμα, τηλ.: 211 2167081

Να μας συγχωρείτε που επαναλαμβανόμαστε, αλλά λίστα με έθνικ φαγητό χωρίς μεξικάνικο, δεν γίνεται. Και την Taqueria την αγαπάμε πολύ, χρόνια τώρα, από τότε που την πρωτογνωρίσαμε μόνη κι έρημη στον πεζόδρομο της Πετράκη πολύ πριν γίνει η νέα Αγία Ειρήνη. Το 2015 ήταν αυτό, αν αναρωτιέσαι. Από τότε μέχρι σήμερα, απολαμβάνουμε στα λιγοστά τραπεζάκια που απλώνει στο πλακόστρωτο μπροστά της τραγανά tacos και φανταστικά burrito γεμισμένα με κοτόπουλο μαριναρισμένο σε κύμινο και κανέλα, χοιρινό με καπνιστή πάπρικα, ισπανικό λουκάνικο chorizo με γλυκοπατάτα, ή πατροπαράδοτο (για τους Μεξικάνους) chili con carne. Συνοδεύουμε απαραιτήτως με μαργαρίτες, και πληρώνουμε γύρω στα 7€ το φαγητό και γύρω στα 6€ το αλκοόλ. Αναλυτικός τιμοκατάλογος εδώ.  

Babaji Indian Food
Νίκης 11, Σύνταγμα, τηλ: 21 0325 4841

Και από το Μεξικό κάνουμε… έναν πλανήτη δρόμο, και πάμε στην Ινδία όπου μας περιμένει το τοσοδούλι Babaji για να μας μυήσει στην πιο αρωματική κουζίνα του κόσμου ολάκερου: δροσιστικό Mango Lassi για ξεκίνημα, πιτούλες pesawari naan με καρύδα και σταφίδες, samosas με πικάντικο κιμά, karahi ήτοι αρνάκι μαριναρισμένο με ινδικά μπαχάρια και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, και σούπερ καυτερό chicken madras με εξωτικά μπαχάρια και σάλτσα κάρυ με γάλα καρύδας είναι μερικές από για γεύσεις που θα βρούμε εδώ. Ο λογαριασμός στο τέλος θα βγει γύρω στα 15€ το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v