5 σούπερ δροσερά ταβερνάκια (κοντά) στην Αθήνα

Αναζητήσαμε τη δροσιά παντού… από τη Νέα Φιλαδέλφεια ως το Σούνιο, και τελικά τη βρήκαμε, σε πέντε σούπερ ταβερνάκια και εστιατόρια.
 

5 σούπερ δροσερά ταβερνάκια (κοντά) στην Αθήνα

Μέλισσες
Ν. Τρυπιά 39-41, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ: 210 2520566

Μια από τις ωραιότερες αυλές στη Νέα Φιλαδέλφεια, είναι στρωμένη με νοσταλγικό χαλικάκι και πλαισιωμένη από φουντωτά δεντράκια για την απαραίτητη δροσιά. Λόγος αρκετός για να αγαπάμε τις Μέλισσες, όχι όμως και ο μοναδικός: Είναι και τα πεντανόστιμα μεζεδάκια της, από τα οποία ξεχωρίζουμε τα μανιτάρια πλευρώτους με κρέμα μπαλσάμικο, τα τραγανά παστουρμαδοπιτάκια, την χειροποίητη καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, το κοτόπουλο «Μέλισσες» σε πήλινο με σάλτσα, χαλούμι και πιτάκια και τα πιπεράτα μπριζολάκια, σε πικάντικη σάλτσα ό,τι πρέπει για «βούτες».



Το κρασί ρέει άφθονο και είναι ωραιότατο, στα ηχεία παίζουν μερακλίδικες πενιές φτιάχνοντας καλή ατμόσφαιρα, ενώ ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€ ανά άτομο με το κρασί.

Αποστακτήριον
Πλατεία 28ης Οκτωβρίου και Αγίων Αναργύρων 2, Νέα Ερυθραία, τηλ: 210 6207126



Ξακουστό και κοσμαγάπητο μεζεδοτσιπουράδικο του βορρά, με μια αυλίτσα χάρμα οφθαλμών, να θυμίζει τα παιδικά μας καλοκαίρια στο χωριό. Στο μενού του φιγουράρουν νοστιμιές σαν το λαδοτύρι Μυτιλήνης, τα χειροποίητα ντολμαδάκια, τις κοκκινιστές σαρδέλες, τα παστουρμαδοπιτάκια, το θράψαλο στο τηγάνι με σάλτσα μουστάρδας και φρέσκο κρεμμυδάκι, και τα φοβερά πανσετάκια με μέλι. Ο λογαριασμός στο τέλος, με το απαραίτητο κρασάκι, ή μερικές δροσερές μπύρες, κυμαίνεται στα 17-20€ το άτομο.

Ελευθεριάδης
Σολωμού 26, Δροσιά, τηλ: 21 0622 9003



Αν δεν αναζητήσεις δροσιά στη… Δροσιά, τότε πού; Στο βορειότερο σημείο του αθηναϊκού βορρά, η γλυκύτατη αυλίτσα του ξακουστού για τα πεϊνιρλί του Ελευθεριάδη θα σε κάνει να ξεχάσεις τι μήνα έχουμε. Στρωμένη με χαλικάκι σαν παλιό θερινό σινεμά, και με ψηλά δέντρα για έξτρα δροσιά, αξίζει και με το παραπάνω τα χιλιόμετρα που θα διανύσετε οι νότιοι για να φτάσετε ως εδώ. Στα του μενού, πέρα από το συγκλονιστικό βουτυρένιο πεϊνιρλί, που παίζει και να είναι το καλύτερο της Αθήνας, ξεχωρίζουν και οι ολόφρεσκες σαλάτες και τα λεπτά, τραγανά κολοκυθάκια στο τηγάνι, και το χειροποίητο τζατζίκι στο οποίο τα βουτάμε. Ο λογαριασμός στο τέλος, για ένα χορταστικό γεύμα με κρασί, θα κυμανθεί στα 15€ το άτομο.

Συρτάκι
69ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου, Σούνιο, τηλ.: 22920 39125

Σας τα έχουμε πει και ξαναπεί για το Συρτάκι, που είναι ένα από τα αγαπημένα μας ψαροταβερνάκια στην αττική ακτογραμμή: Δυο βήματα από τον ναό του Ποσειδώνα και τις παραλίες των Λεγραινών, του ΚΑΠΕ και του Σουνίου, αγναντεύει την θάλασσα από τα πάντα γεμάτα τραπεζάκια στο υπερυψωμένο μπαλκονάκι του, και μας σερβίρει λαχταριστούς μεζέδες που μοσχοβολάνε θάλασσα.



Μην χάσετε σε καμία περίπτωση το κρασάτο χταπόδι, την ψητή σαρδελίτσα, το ριζότο με καλαμάρι σε μελάνι σουπιάς, τον σολομό σε φύλλο κρούστας, τις καραβίδες, τα καλαμαράκια στο τηγάνι και τη μακαρονάδα με τα θαλασσινά. Μεγάλο, φρέσκο ψαράκι «παίζει» πάντα στη βιτρίνα, αν είστε έτοιμοι για μια εξτραβαγκάντζα. Αν μείνετε στα θαλασσινά και τα μικρά ψαράκια, ο λογαριασμός στο τέλος θα «βγει» γύρω στα 20-25€ το άτομο, μαζί με το απαραίτητο ουζάκι.

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες
Π. Μελά 13, Καρέας, τηλ: 21 6939 0179



Σκαρφαλωμένο… εκεί ψηλά στον Υμηττό, το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες φέρνει γεύσεις και αρώματα Αιγαίου στην Αθήνα, με πρώτες ύλες και συνταγές απευθείας από τα νησιά των Κυκλάδων. Στο μενού του φιγουράρουν εμπνευσμένες δημιουργίες σαν το συμιακό γαριδάκι, το καλαμαράκι στο τηγάνι με χειροποίητο κρίταμο τουρσί, οι κολοκυθολουκουμάδες ή τυρολουκουμάδες με χειροποίητη μαρμελάδα ντοματίνι, η βιολογική φάβα Σχοινούσας, η καραβιδόψιχα τηγανιτή με σάλτσα από γλυκό τσίλι, οι γαρίδες με σάλτσα ούζου, το ριζότο αχινού με μαραθόριζα και σχοινόπρασο, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 25-30€ το άτομο, με κρασί από την ενδιαφέρουσα λίστα, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v