Όλη η νοστιμιά κρύβεται στους πεζόδρομους της Αθήνας

Μεζεδάκια παραδοσιακά και μοντέρνα, γεύσεις θάλασσας και στεριάς, ουζάκι και καλή καρδιά σε επτά μεζεδοπωλεία για νόστιμες συναντήσεις στον πεζόδρομο.
 


Ανάμεσα σε πολυκατοικίες και παχιά σκιά από δέντρα, σε τραπεζάκια έξω για χάζι στην ήπια κίνηση βαδίσματος των κατοίκων αυτής της πόλης, μεζέδες και παρέες φτιάχνουν κλίμα καλοκαιρινό.

Όμορφη πόλη

Κυνέτου 4, Μοναστηράκι, τηλ: 2103220094




Ένα νέο καφενείο στην πάντα ζωντανή περιοχή του Μοναστηρακίου προσφέρεται για άραγμα και τσιμπολόγημα από νωρίς υιοθετώντας λογική καφενείου, έχοντας όμως ιδιαίτερα προσέξει το μενού του. Στην Όμορφη Πόλη στην… πιο όμορφη πόλη θα δοκιμάσετε σπετσοφάι πάνω σε τραγανό ψωμάκι, λεπτοκομμένη ταλιάτα, γαριδάκι συμιακό με κόκκινη σάλτσα, σαλάτα με κουλούρι Θεσσαλονίκης και φάβα με σκουμπρί και καραμελωμένα κρεμμύδια. Αν πεινάτε παραπάνω, στον κατάλογο υπάρχουν πιάτα όπως παραδοσιακά ζυμαρικά Φολέγανδρου με τσαλαφούτι, ψητά ντοματίνια και κατσικάκι Νάξου και λαβράκι φρικασέ. Ο λογαριασμός για τσιμπολόγημα μεζεδακίων συνοδεία εκλεκτών ελληνικών αποσταγμάτων στα 15€ κατ’ άτομο.

Αιόλου 68

Μαντέψτε, τηλ: 21 0324 7925




Ψαροφάγοι και φαν του κρέατος συναντιώνται στα τραπεζάκια αυτού του καλά κρυμμένου μυστικού της Αιόλου για να απολαύσουν εκλεκτές γεύσεις στεριάς και θάλασσας με μοντέρνες πινελιές. Τόνος σασίμι, καπνιστό βουτυρόψαρο, γαρίδες με τρούφα, χταποδοσαλάτα, ψωμάκια με χέλι καπνιστό, γαύρος μαρινάτος, μύδια αχνιστά ή μπουγιουρντί, γαριδάκι τράτας, χταποδάκι ψητό και καραβιδόψυχα τηγανιτή φέρνουν τη θάλασσα στον ουρανίσκο σας, ενώ δεν λείπουν και κάποιες surf & turf προτάσεις που παντρεύουν στεριά και θάλασσα όπως μπιφτέκια από black angus και χέλι, μοσχάρι με τόνο και rib eye με αστακό. Συνοδεία κρασιού ή ουζου, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20-25€ κατ’ άτομο για χορταστικότατο τσιμπολόγημα.

Λοστρέ Κουζίνα

Πυθέου 32, Νέος Κόσμος, τηλ: 210 9226600




Σε έναν ωραίο και δροσερό πεζόδρομο του Νέου Κόσμου τα μεζεδάκια έχουν την τιμητική τους σε αυτό το συμπαθέστατο μεζεδοπωλείο. Με φόντο το όμορφο νεοκλασικό κτίριο στο οποίο στεγάζεται στον λόφο Λαμπράκη θα δοκιμάσετε απλά πλην νόστιμα πιάτα όπως φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, πατατοσαλάτα με σάλτσα και χωριάτικο λουκάνικο, χωριάτικα κεφτεδάκια, σαγανάκι μετσοβόνε με σουτζούκι, πίτα γεμιστή με πικάντικο ψιλοκομμένο χοιρινό και σάλτσα γιαουρτιού, ρολλάκια μελιτζάνας αρωματισμένα με φρέσκα βότανα στον φούρνο και μοσχαράκι κοκκινιστό με γραβιέρα σε φωλιά μελιτζάνας. Συνοδεύστε με τσίπουρο εμφιαλωμένο ή χύμα και κρασί και υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο.

Σκουμπρί

Δράκου 14, Κουκάκι, τηλ: 210 9210994




Στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Δράκου, το Σκουμπρί βγάζει τραπεζάκια στην είσοδο του, αλλά και απέναντι κάτω από μερικά δέντρα, σερβίροντας κατά κύριο λόγο θαλασσινά. Πιάνουμε τραπεζάκι και δοκιμάζουμε λευκή ταραμοσαλάτα, νόστιμα βλίτα, γαύρο μαρινάτο, σουπιές τηγανιά σε νοστιμότατη σάλτσα, σαλάτα σκουμπρί με το αλμυρό ψάρι ωραία καπνισμένο, μπακαλιαροκεφτέδες σκορδαλιά, χέλι καπνιστό, αχνιστά μύδια με πιπεριές και φινόκιο και εξαιρετικό κριθαρότο γαρίδας, αν πεινάσουμε παραπάνω. Για περαιτέρω γευστικούς πειραματισμούς, δοκιμάστε το καρπάτσιο από λαβράκι και το ταρτάρ σολομού με αβοκάντο. Για χορταστικότατο τσιμπολόγημα υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο, με ουζάκι.

Αρκαδία

Μακρυγιάννη 27, τηλ: 21 0923 8124




Σε μια περιοχή που νομίζεις πως σερβίρει ως επί το πλείστον «τουριστικό φαγητό», η Αρκαδία κάνει την έκπληξη με προσεγμένες γεύσεις για μεζεδοτσιμπολόγημα ή καθωσπρέπει γεύμα. Μια ανάσα από την Ακρόπολη δοκιμάζουμε παραδοσιακές γεύσεις αρκαδικής γης όπως φέτα Αρκαδίας πανέ με σοταρισμένα φουντούκια και σάλτσα από κράνα, κολοκυθοκεφτέδες Αρκαδίας μυρωδάτους, σπιτικά ντολμαδάκια, αλλά σταθερές αξίες «πειραμένες», όπως γαύρο μαρινάτο σε μηλόξιδο, σαγανάκι κεφαλοτύρι με μαρμελάδα λάιμ, φλογέρες με θυμάρι και μαρμελάδα ντομάτας, κεμπαπάκια γαρίδας με καβούρι και πικάντικη σάλτσα, καλαμαράκια τηγανιτά με σάλτσα λεμονιού και χταποδάκι σχάρας με τζελ ούζου. Από κυρίως αξίζει μια δοκιμή για τη μέση ο αρχαϊκός μουσακάς με σιγομαγειρεμένο αρνάκι γάλακτος σε φωλιά μελιτζάνας. Συνοδεία κρασιού σε ποτήρι, υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο για μεζεδάκια.

Το Φίλεμα

Ρόμβης 16, τηλ: 2103250222

Κρυμμένο στα γραφικά στενάκια του Κέντρου, συγκεκριμένα στον oldschool πεζόδρομο της Ρόμβης, το Φίλεμα ανοίγει από το μεσημέρι για να μας φιλέψει σε χαλαρό και οικείο περιβάλλον κλασικές γεύσεις παραδοσιακής κουζίνας ελαφρά πειραγμένης. Φάβα Φενεού, γίγαντες με λουκάνικα και πιπεριές, χουνκιάρ μπεγιεντί, παστουρμαδόπιτα, φέτα ψητή με μέλι σε φύλλο, ολόφρεσκες πατάτες τηγανιτές, κεφαλογραβιέρα σαγανάκι, σαλάτα με πλιγούρι, αγγούρι και κρεμμυδάκι, αρμένικο κεμπάπ και λουκάνικο Κρήτης ριγανάτο είναι μερικές από τις επιλογές του μενού που ξεχωρίζουν. Ο κατάλογος περιλαμβάνει και αρκετά κυρίως για τους περισσότερο πεινασμένους. Συνοδεύουμε με ουζάκι ή χύμα κρασί και φεύγουμε έχοντας δώσει περί τα 15€ ανά άτομο.


Κούπα Libre

Ηρακλειδών 19, Θησείο, τηλ.: 210 3462099




Στεγάζεται σε μια κουκλίστικη μονοκατοικία στα «χαμηλά» του λαοφιλούς πεζόδρομου της Ηρακλειδών, απλώνει τα ξύλινα τραπεζάκια του στο πλακόστρωτο ανάμεσα σε χρωματιστές γλάστρες και σερβίρει εκτός από καφεδάκι από νωρίς το πρωί, νοστιμότατα μεζεδάκια όσο παίρνει και νυχτώνει για να συνοδεύσουμε τα ούζα μας. Η ποικιλία κρεατικών 4 ατόμων είναι υπέρ το δέον χορταστική, ενώ στο μενού θα βρείτε επίσης τραγανή φέτα σε κρούστα με μέλι, γαρίδες σαγανάκι, σαλάτα ντάκο, καλαμαράκια τηγανιτά, φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανιτές, σαγανάκι και ζουμερή τηγανιά χοιρινή. Για ένα παρεΐστικο τσιμπολόγημα με κρασί, ούζο, οινόμελο ή ρακόμελο (ό,τι προτιμάτε) δε θα πληρώσετε παραπάνω από 12€ κατ' άτομο.


Ν. Γ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v