Τα αλκοολούχα... ”Oscar” του 2005

Πέρα από τα γνωστά ποτά μαζικής κατανάλωσης, οι μεγάλες εταιρίες βγάζουν στην αγορά σειρές προσεγμένων αλκοολούχων που απευθύνονται σε γνώστες ή ακόμη και σε συλλέκτες. Αν και γενικά, πέραν των κρασιών, τα αλκοολούχα εμπορικά σήματα ”εξελίσσονται” αργά, μέσα στο 2005 έχουν δημιουργηθεί περισσότερα νέα εμπορικά σήματα από ποτέ. Οι Financial Times παρουσιάζουν έναν οδηγό... πλεύσης στα καλύτερα ποτά που κυκλοφόρησαν μέσα στο έτος που φεύγει.
Τα αλκοολούχα... ”Oscar” του 2005

πηγή: FT.com

του Andrew Jefford (*)

Σε αντίθεση με την συνεχή καινοτομία της βιομηχανίας κρασιού, ο κόσμος των υπόλοιπων αλκοολούχων ποτών αποτελούσε πάντοτε έναν κλάδο που χαρακτηρίζονταν από ”γρανιτένια” σταθερότητα, όπου τα λατρεμένα εμπορικά σήματα εξελίσσονται τόσο αργά, όσο και οι σεκόγιες.

Εντούτοις, μέσα στο 2005 έχουν δημιουργηθεί περισσότερα νέα εμπορικά σήματα από ποτέ. Εδώ θα βρείτε μια επιλογή των καλύτερων, μαζί με μια επιλογή από σπάνια και εκλεκτά ποτά.

-----Βότκα

Reyka. The Vintage House 17.45 λίρες Αγγλίας, Harvey Nichols 19,50 λίρες Αγγλίας

Η ανεξάρτητη ποτοποιία William Grant αποφάσισε ότι η σκωτσέζικη βότκα δεν ακούγεται καλά και έτσι, δημιούργησε ένα αποστακτήριο στην Ισλανδία, όπου παράγει μια βότκα σιταριού που φιλτράρεται μέσω των κομματιών της λάβας από τα ηφαίστεια της περιοχής.

Η απαιτούμενη θερμότητα για την απόσταξη παράγεται από τις θερμές πηγές του νησιού και το οινόπνευμα αραιώνεται με μη επεξεργασμένα ισλανδικά νερά πηγής. Έχει γλυκό άρωμα (ήλπιζα ότι θα μύριζα το ηφαίστειο) αλλά είναι ”ξηρή” βότκα, και καθαρότερη από πολλές.

Snow Queen. Harrods 26,95 λίρες Αγγλίας

Αυτή η βότκα έρχεται από το μακρινό Καζακστάν και η εταιρία που την παράγει ισχυρίζεται ότι είναι προϊόν πέντε αποστάξεων. Το μπουκάλι είναι η αποκορύφωση του κιτς, αλλά το προϊόν είναι ουδέτερο στην όσφρηση και αγνό στη γεύση, με έντονη επίγευση.

42 Below. 42% αλκοόλ, Oddbins 18.99 λίρες Αγγλίας

Το όνομα δεν αναφέρεται στη θερμοκρασία έξω από το αποστακτήριο, αλλά στο γεγονός ότι αυτή η βότκα παράγεται στη Νέα Ζηλανδία. Έχει γλυκό άρωμα και είναι κρεμώδης στη γεύση.

Belvedere. Waitrose larger stores, 25 λίρες Αγγλίας

Πάντοτε θεωρούσα ότι οι καλύτερες βότκες παράγονται στην Πολωνία -όπως αυτή εδώ, η οποία δημιουργείται από σίκαλη και περνάει από τέσσερις αποστάξεις. Η σίκαλη δίνει έντονο άρωμα και πυκνότητα στη γεύση. Φέρτε τις ρέγγες!

Wokka Saki. Harrods, 28.95 λίρες Αγγλίας

Το πνευματικό ”τέκνο” του πρώην κτηματομεσίτη από το Kensington, Tim Day, είναι μια βότκα που παράγεται στο Λονδίνο και αρωματίζεται με σακέ honjozo-shu και ασιατικά εσάνς φρούτων. Περίμενα κάτι τετριμμένο, αλλά στην πραγματικότητα έχει απαλή και αρμονική γεύση, με σαγηνευτικό άρωμα.

-----Τζιν

Gin Xoriguer. 38% αλκοόλ, 150 largest Waitrose stores 15.99 λίρες Αγγλίας

Αυτό το τζιν αποστάχτηκε αρχικά στο 18ο αιώνα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του μεσογειακού στόλου της Μεγάλης Βρετανίας. Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι χρησιμοποιεί οινόπνευμα κρασιού, που περνάει από αποστακτήρια που λειτουργούν με καύσιμο το ξύλο, κάτι που του δίνει ένα ασυνήθιστα φρουτώδες, μαλακό και ταυτόχρονα αλμυρό ύφος.

Whitley Neill Gin. 42% αλκοόλ, Gerry’s 19; www.drinkon.com 21,99 λίρες Αγγλίας, Philglas & Swiggot 22,50 λίρες Αγγλίας

”Εμπνευσμένο από την Αφρική, κατασκευασμένο στην Αγγλία” είναι η λεζάντα στην ετικέτα. Τα φρούτα μπαομπάμπ και τα άγρια μούρα των ακρωτηρίων της Αφρικής συνδυάζονται με πιο συνηθισμένα μυρωδικά σε αυτό το εξαίρετο τζιν. Έχει φρέσκο, κιτρώδες άρωμα και είναι ιδανικό για κοκτέιλ.

-----Ρούμι

Pusser’s Blue Label Rum. 54,5% αλκοόλ, www.specialitydrinks.com 21.99 λίρες Αγγλίας, The Vintage House 22,80 λίρες Αγγλίας, Harrods 26,50 λίρες Αγγλίας

Υποστηρίζει ότι έχει παρασκευασθεί σύμφωνα με τους βρετανικούς κανονισμούς που ίσχυαν κάποτε για το ρούμι που προορίζονταν για το Βασιλικό Ναυτικό.

Παραδόξως, η διαδικασία απόσταξης (στις βρετανικές Παρθένες Νήσους) τελείται σε ξύλινους και όχι χάλκινους αποστακτήρες. Παρά τη δύναμη ”πυρίτιδας” του ποτού, καταφέρνει να συνδυάζει τις μυρωδιές του θερμού, υγρού τροπικού αέρα με τις ”γεμάτες” γεύσεις της σταφίδας, της βαλανιδιάς, των καπνών της Αβάνας και του δέρματος.

Santa Teresa 1796. www.specialitydrinks.com 31,99 λίρες Αγγλίας, The Whisky Exchange 31,99 λίρες Αγγλίας

Αυτό το παλαιωμένο και φίνο ρούμι Βενεζουέλας συνδυάζει γλυκιά αίσθηση με ξύλινο ”βάθος”. Εξαίρετο για συνοδεία πούρου.

-----Ουίσκι

J&B -6°C. The Vintage House 17.95 λίρες Αγγλίας, Milroy’s of Soho 17.95 λίρες Αγγλίας, www.royalmilewhiskies.com 18.99 λίρες Αγγλίας.

Ένα blended ουίσκι που έχει σχεδιαστεί για κατάψυξη και κοκτέιλ. Η ευχάριστη γλυκύτητα των ξύλινων και ”ευγενών” συστατικών του ουίσκι έχει καταφέρει να περάσει από τα φίλτρα της διαδικασίας παραγωγής, τα οποία του έχουν αφαιρέσει το χρώμα.

Monkey Shoulder. Sainsbury’s 19.99, λίρες Αγγλίας, The Vintage House 20.75 λίρες αγγλίας, Milroy’s of Soho 22 λίρες Αγγλίας.

Ακόμα μια έμπνευση της William Grant. Πρόκειται για ένα σκωτσέζικο ουίσκι που έχει σχεδιαστεί για να αποπλανήσει τον λάτρη των αμερικανικών bourbon. Παράγεται από τρία malts του Speyside με δεδομένη την αφθονία της γλυκιάς άσπρης βαλανιδιάς και χωρίς την αρωματισμένη ποιότητα του ίδιου του bourbon. Το Σκωτσέζικο ουίσκι δεν μπορεί να μην είναι φίνο.

Laphroaig Quarter Cask. 48% αλκοόλ, Vintage House 22.95 λίρες Αγγλίας, Tesco large stores, 20,99 λίρες Αγγλίας, Oddbins 25,99 λίρες Αγγλίας.

Ακόμη και η Laphroaig εμπλέκεται σε φάση πειραματισμού. Αυτό είναι το ”άγριο” ουίσκι του νησιού του Isle, που ολοκληρώνεται σε μικρά wee. Σημείωση, εν τούτοις, ότι δεν υπάρχει καμία δήλωση περί ηλικίας. Πρόκειται για κάτι εντελώς νέο, με τόσο έντονο ύφος ιωδίου, που το ξύλο δεν παίρνει ποτέ το ”πάνω χέρι”.

-----Τα ουίσκι της Diageo

Οι θησαυροί του σκωτσέζικου κολοσσού των ουίσκι είναι πολλοί. Όσοι ενδιαφέρονται για δώρα, θα πρέπει καταρχάς να εστιάσουν στις υπέροχες συσκευασίες δώρου των Talisker και Islay, που περιέχουν τρία και πέντε μπουκάλια 20cl.

H δεύτερη ετήσια πηγή ενθουσιασμού είναι οι χριστουγεννιάτικες Special Releases της Diageo.

Οι επενδυτές και οι συλλέκτες ίσως θελήσουν να επικεντρωθούν στα malts από κλειστά ή κατεδαφισμένα αποστακτήρια, που εφέτος περιλαμβάνουν το εξαιρετικό Brechin του 1977 (επίσης γνωστού ως North Port, 53,3% αλκοόλ, 119,95 λίρες Αγγλίας στο The Vintage House) καθώς και ένα βαρέλι του 1985 από το πρώην αποστακτήριο Convalmore στο Speyside, που πλέον έχει απορροφηθεί από τον κολοσσό Glenfiddich (57,9% αλκοόλ, 92 λίρες Αγγλίας στο The Vintage House).

Armagnac

Η οικογένεια Darroze είναι συλλέκτες των Armagnac, καθώς αγοράζουν, συλλέγουν και εμπορεύονται προϊόντα από πάνω από 30 κτήματα της περιοχής (και με έναν κατάλογο 35 διαφορετικών τίτλων). Το Whisky Exchange και η specialitydrinks.com έχουν μερικά από τα καλύτερα, συμπεριλαμβανομένου του χυμώδους και γήινου Bas Αrmagnac του 1981 από την Domaine de St. Aubin (48% αλκοόλ, £53) και το πιο αρωματικό του 1964 από την Domaine de Gaube (41,5% αλκοόλ, 112 λίρες Αγγλίας), πλήρες σε αρώματα από βανίλια, κάστανο και καρυκεύματα.

Αγνά και ισχυρά παραδείγματα των αγροτικών αποστακτηρίων brandy της Γαλλίας, στα καλύτερά τους.

-----Κονιάκ

Frapin 1888 Grande Champagne Cognac 70cl. Harrods, 3.395 λίρες Αγγλίας.

Πρόκειται για μείγμα, αλλά η Beatrice Cointreau, διευθύνουσα σύμβουλος της Frapin λέει ότι μερικά από τα συστατικά προηγούνται χρονικά ακόμη και του 1888 και υπάρχει μέσα κονιάκ του 19ου αιώνα, αρκετό για να αφήσει το ανεξίτηλο σημάδι του.

Είναι ιδιαίτερα αρωματικό, με το δαμάσκηνο, το σύκο και τη σοκολάτα να περνούν διαδοχικά και φευγαλέα από τη γλώσσα. Κάθε μικροσκοπική γουλιά ”εκρήγνυται” στο στόμα, αφήνοντας γεύση γης, παλαιού καμμένου κρασιού και καυτού, ξηρού και μυρωδάτου αέρα των περασμένων καλοκαιριών.

(*) Απόσπασμα από άρθρο που δημοσιεύτηκε στο FT.com, την ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times.

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v