Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το malt ουίσκυ

Καλό κριθάρι, καθαρό νερό, μαγιά, θέρμανση ψύξη και περισσότερο από όλα η αργή επίδραση του χρόνου είναι κάποιοι από τους παράγοντες που κρίνουν την ποιότητα ενός malt ουίσκυ. Παρά την φαινομενική απλότητα των συστατικών, το ένα malt με το άλλο μπορούν να εμφανίζουν χαοτικές διαφορές. Τι πρέπει να προσέχει ο λάτρης του malt στη γεύση, την οσμή και την εμφάνιση.
Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το malt ουίσκυ

του Γιώργου Φλώκα

Τα υλικά παρασκευής ενός malt ουίσκι είναι το καλό κριθάρι, το καθαρό νερό και η μαγιά, ενώ οι μόνες διαδικασίες που πραγματοποιούνται στο δρόμο προς την εμφιάλωση είναι η θέρμανση, η ψύξη, και πάνω από όλα, η αργή επίδραση του χρόνου.

Ωστόσο, παρά την φαινομενική απλότητα των συστατικών, το ένα malt με το άλλο μπορούν να εμφανίζουν χαοτικές διαφορές, ενώ καταγράφονται πάνω από 500 διαφορετικά εμπορικά σήματα, με τους λάτρεις του είδους να πληρώνουν περιουσίες για ένα μπουκάλι από ένα ”ξεχασμένο” αποστακτήριο στο Spreyside που έχει κλείσει εδώ και 50 χρόνια…

Όμως, τι είναι αυτό που κάνει το ένα malt τόσο ξεχωριστό από το άλλο παρά τις παρόμοιες διαδικασίες παραγωγής; Η εμφάνιση, το άρωμα και η γεύση είναι οι προφανείς απαντήσεις, και όπως τα περισσότερα στοιχεία που συνοδεύουν το ευγενές αυτό χόμπι, χρίζουν ιδιαίτερης ανάλυσης.

-----Η εμφάνιση

Το χρώμα ενός malt είναι ορισμένες φορές ενδεικτικό του χαρακτήρα του - αλλά προσοχή, όχι πάντα. Ένα ”χλωμό” ουίσκι μπορεί να είναι πλούσιο και δυνατό, ακριβώς όπως ένα σκουρόχρωμο μπορεί να είναι ελαφρύ και ευώδες. Ένα βαρέλι που έχει χρησιμοποιηθεί για παραγωγή μπέρμπον, όπως είναι η συνήθης πρακτική, θα δώσει συνήθως ένα χλωμότερο χρώμα, ενώ τα ουίσκι που ωριμάζουν σε βαρέλια oloroso τείνουν να είναι σκοτεινότερα.

-----Η οσμή

Η όσφρηση είναι μια αληθινή απόλαυση, και αποκαλύπτει πολλά για τον αληθινό χαρακτήρα ενός ουίσκι. Κάθε ουίσκι έχει έναν ευδιάκριτο συνδυασμό αρωμάτων, αλλά μερικά χαρακτηριστικά είναι εύκολα αναγνωρίσιμα.

Τα ουίσκι του νησιού Islay έχουν συνήθως έντονη μυρωδιά καπνού, ενώ τα βαρέλια κερασιάς δίνουν συνήθως ένα γλυκό, καραμελώδες άρωμα. Ο συνδυασμός των αρωμάτων μπορεί να αλλάξει εντυπωσιακά όταν προστίθεται νερό.

Υπάρχουν επτά κύριες ομάδες μυρωδιάς: εστέρες (Φρούτα, λουλούδια, λεμόνι), φαινόλες (τύρφη, καπνός), αλδεΰδες (καπνός, άχυρο), γλυκά αρώματα (βανίλια, μέλι, καραμέλα), δημητριακά (βύνη, σιτάρι), έλαια (βούτυρο, φουντούκι, καρύδι) και ξύλα (κέδρος, καρυδιά, ρητίνη).

Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί των ανωτέρω συστατικών, κάτι που κάνει το malt ουίσκι τόσο συναρπαστικό. Αφ’ ετέρου, υπάρχουν πολλά ”φίνα” malts όπου οι μυρωδιές είναι τόσο καλά ενσωματωμένες, που είναι σχεδόν αδύνατο να διευκρινίσουν με σιγουριά.

-----Γεύση

Ορισμένα malts είναι φρουτώδη, άλλα πικάντικα, ξηρά ή γλυκά. Αυτό ποικίλλει όχι μόνο από αποστακτήριο σε αποστακτήριο, αλλά στην πραγματικότητα, ακόμη και από βαρέλι σε βαρέλι.

Πολλά εξαρτώνται από τις παραλλαγές στην πρακτική απόσταξης, τη μορφή και το μέγεθος του άμβυκα, την επαγρύπνησης του υπεύθυνου της απόσταξης και φυσικά, το βαρέλι. Τα βαρέλια bourbon προσδίδουν συνήθως ήπια και γλυκιά γεύση με ευδιάκριτη νότα βανίλιας, ενώ τα βαρέλια κερασιάς μεταδίδουν μια νότα κρασιού στο malt.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v