Μοντέρνοι φούρνοι: 9 all-day… αρτοποιεία

Το παραδοσιακό ψωμάκι βάζει τα καλά του και το δοκιμάζουμε μαζί με αχνιστό καφέ σε εννιά μοντέρνα all day αρτοποιεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Μοντέρνοι φούρνοι: 9 all-day… αρτοποιεία
του Γιώργου Κόκουβα

Προζύμι και μοντέρνο design. Φρεσκοψημένες, αχνιστές μπαγκέτες και espresso σε «σκανδιναβικά» πατάρια. Ζεστά κουλούρια και συμπάθεια. Τον τελευταίο χρόνο, μια νέα τάση έχει ευνοήσει την εξάπλωση των μοντέρνων φούρνων, που πέρα από τις κλασικές λιχουδιές τις οποίες κάθε αρτοποιείο ξεφουρνίζει από το βουτυρένιο οπλοστάσιό του, προσφέρει και την δυνατότητα να γίνει «στέκι». Ήτοι να απολαύσετε τον πρωινό καφέ σας στα τραπεζάκια τους διαβάζοντας εφημερίδα ή να απολαύσετε ζεστά σάντουιτς σε ωραίο περιβάλλον στο σύντομο lunch break σας από τη δουλειά.

Φυσικά, ποτέ δεν απαρνιόμαστε την απόλαυση και την ιεροτελεστία της αγοράς του ψωμιού ή των ζυμαρένιων εδεσμάτων στους συνοικιακούς φούρνους, που αξίζουν ούτως ή άλλως την στήριξή μας. Αλλά συγκεντρώνουμε και τις παρακάτω μοντέρνες γωνιές άρτου και «θεάματος», για τις περιπτώσεις που θέλετε κάτι παραπάνω από… μια φρατζόλα ψωμί.

*Μελίαρτος (Ερμού 65 και Αιόλου, τηλ: 210 3237379) 

Το design δεν θα μπορούσε να είναι πιο μοντέρνο, αλλά η φιλοσοφία παραμένει «παραδοσιακή». Στους μινιμαλιστικούς χώρους που στήθηκαν στην πολυσύχναστη γωνία της Ερμού με την Αιόλου, θα βρείτε γωνιές με ονομασίες όπως «Γαλακτοπωλείο», όπου θα γευθείτε φρέσκο γιαούρτι, ρυζόγαλο, κρέμες και παραδοσιακά γλυκά, «Πιτοπωλείο» με τραγανές πίτες βασισμένες σε πατροπαράδοτες συνταγές, «Φρέσκο Παγωτό» για λίγη χειροποίητη δροσιά, «Κουζινάκι» για πρωινό και ζεστά γεύματα και «Καφενείον» για αχνιστό καφέ, είτε μερακλίδικο ελληνικό είτε την παγωμένη του παραλλαγή με αφρόγαλα. Ό,τι κι αν προτιμήσετε, πάντως, δυσαρεστημένοι δεν θα μείνετε: Όλα ετοιμάζονται με αγνά υλικά και, όσα δοκιμάσαμε εμείς τουλάχιστον, ήταν πεντανόστιμα.

*Αττικοί Φούρνοι 
Πάνω από 25 είδη ψωμιού για να πάρετε μαζί σας, αλλά και δεκάδες επιλογές από κουλούρια, βουτήματα, κριτσίνια, ολόφρεσκα γλυκά, σάντουιτς και σφολιατοειδή για να συνοδεύσετε με τον καφέ σας στα τραπεζάκια του διαθέτει κάθε κατάστημα Αττικών Φούρνων που θα βρείτε σχεδόν σε κάθε περιοχή της Αθήνας. Την πλήρη λίστα καταστημάτων θα βρείτε εδώ - δικό μας αγαπημένο είναι η ολοκαίνουρια μοντέρνα γωνιά των Αμπελοκήπων, πάνω από τον σταθμό του μετρό (εκεί που στεγαζόταν μέχρι πριν το Applebee’s), με το ήσυχο, καλαίσθητο πατάρι του, ιδανικό για διάβασμα ή μεσημεριανό break. 

*Φούρνος Βενέτη 

Ξεκίνησε με ένα κατάστημα το μακρινό 1948 στην Κηφισιά και σήμερα αριθμεί 62 καταστήματα στην Αθήνα, τα οποία έχουν προχωρήσει την «τέχνη» της αρτοποιίας ένα έως πολλά βήματα παραπέρα: Πρόσφατα, ο φούρνος Βενέτη εγκαινίασε το concept του «Food Hall», με σειρές προϊόντων για κάθε γούστο και ώρα της ημέρας: Από το κλασικό ψωμί και τα σφολιατοειδή της «croissanterie» του, μέχρι το πρωινό του, τα οικονομικά μαγειρευτά του, τα φρέσκα σάντουιτς ειδικής διατροφικής αξίας, εμπνευσμένα από ειδικούς διατροφολόγους και φυσικά το αχνιστό καφεδάκι που απολαμβάνετε στους ωραίους χώρους του με 1,50€. Δείτε την λίστα των καταστημάτων Βενέτη εδώ

*Απολλώνιον 

Η λογική των καταστημάτων Απολλώνιον είναι αυτή του «bakery-patisserie», όπου τα αρτοσκευάσματα και τα λαχταριστά σάντουιτς ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια σας την ώρα που τα παραγγέλνετε. Σε κάθε «απολλώνια» γωνιά θα βρείτε πέντε τμήματα: Σφολιάτας, Ζαχαροπλαστικής, Σάντουιτς, Αρτοποιίας και Καφέ. Ιδιαίτερα φημισμένα είναι τα λαχταριστά του μπριός – αρκετά «τσιμπημένα» σε τιμή, αλλά εγγυημένης ποιότητας.

*Paul Boulangerie (Πανεπιστημίου 10, τηλ: 210 3632352) 

Εδώ το μοντέρνο, ζεστό design συναντά τη γαλλική κουλτούρα και φυσικά τις παριζιάνικες γεύσεις: Φρεσκοψημένες γαλλικές μπαγκέτες, λαχταριστά κρουασάν, κις λορέν, θεϊκά μακαρόν και μικρά ψωμάκια με γεύση τυριού είναι οι αγαπημένες μας ένοχες απολαύσεις κάθε φορά που περνάμε από την Πανεπιστημίου.

*Ο Αρτοποιητής 

Πρόκειται για επιχειρηματική ιδέα μιας οικογένειας από την Ήπειρο, που έφερε στην πρωτεύουσα λίγο από το μεράκι της δυτικής Ελλάδας. Θα βρείτε ψωμί σε όλες του τις μορφές. Από την κλασική φρατζόλα μέχρι την παραδοσιακή κουλούρα, την χαρακωτή και την πινακωτή, ενώ παράλληλα θα γευθείτε στα άνετα τραπεζάκια ή τους ξύλινους πάγκους που διαθέτουν τα περισσότερα ιδιαίτερα καλαίσθητα υποκαταστήματά του, φρέσκα γλυκά, σάντουιτς, καφέδες, αλλά και μαγειρευτά πιάτα ημέρας από 3,50€. Δικό μας αγαπημένο έδεσμα, το λαχταριστό τσουρέκι με μαχλέπι και μαστίχα. Σημειώστε πως θα βρείτε και προϊόντα άρτου υψηλής διατροφικής αξίας (πολύσπορο, δίκοκκο ζέας, γερμανικής σίκαλης, νησιώτικο, ανάλατο ή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ψωμί). Δείτε τις διευθύνσεις του Αρτοποιητή εδώ.

…Και στη Θεσσαλονίκη

*Εστία

Το βασικό «όπλο» των 14 γωνιών της Εστίας στη Θεσσαλονίκη είναι το προζύμι, αλλά δεν λέει όχι και σε σύγχρονες τάσεις όπως τα αρτοσκευάσματα ιταλικού και γαλλικού τύπου και το βιολογικό αλεύρι. Φυσικά, θα απολαύσετε αυθεντικό κουλούρι Θεσσαλονίκης, παραδοσιακό τσουρέκι κάστανο, ιταλικό gelato και χωριάτικες πίτες. Κορυφαίο «στέκι» της αλυσίδας δεν είναι άλλο από αυτό του κέντρου, κοντά στον Λευκό Πύργο με το όνομα «εστία καφέα» και τα ωραία τραπεζάκια εντός και εκτός του χώρου – δείτε όλες τις διευθύνσεις εδώ

*Ble 

Ψωμί από το Άγιο Όρος και την Φλώρινα μέχρι τη Ρηνανία και τον Μέλανα Δρυμό. Γλυκά (ακριβά αλλά λαχταριστά) από το ονομαστό του προφιτερόλ μέχρι εδέσματα από βέλγικη σοκολάτα, ιταλικά τυριά ή εξωτικά φρούτα και παραδοσιακά γλυκίσματα από όλο τον κόσμο. Κρητικές πίτες, σταφιδοκούλουρα, μικρά γεύματα, φρεσκοψημένες πίτσες με λεπτή ζύμη και καφέ από δικό του χαρμάνι με έξι διαφορετικές ποικιλίες. Όλα τα παραπάνω, σε τέσσερις πιο-μοντέρνους-δεν-γίνεται χώρους σε «κομβικά» σημεία της Θεσσαλονίκης, που έκαναν τα design αρτοποιία, μόδα στην πόλη – δείτε τις διευθύνσεις εδώ

*Albeta 

Νέα άφιξη στον χώρο των μοντέρνων αρτοποιίων που φιλοδοξούν να γίνουν all day στέκια, οι φούρνοι Albeta διαθέτουν τρία καταστήματα στο κέντρο (Εθνικής Αμύνης, Λασάνη και Μητροπόλεως) και ένα στην Πυλαία και ποντάρει στις ελληνικές και ιταλικές γεύσεις βασισμένα σε προϊόντα της ελληνικής υπαίθρου και συνταγές της ιταλικής κουλτούρας. Παραδοσιακές πίτες, φρεσκοψημένο ψωμί, χειροποίητες ζύμες, cupcakes, κουλουράκια της γιαγιάς, σπιτική λεμονάδα και βυσσινάδα ή φρεσκοκομμένος καφές σας περιμένουν στους βιομηχανικής αισθητικής χώρους. Κατά καιρούς, επίσης, θεσπίζει ενδιαφέρουσες «συνήθειες», όπως το buffet aperitivo κάθε απόγευμα με ιταλικά εδέσματα και κρασί μόλις με 4,50€. Δείτε τις διευθύνσεις εδώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v