Παγωτό στην Αθήνα: Οι 15 καλύτερες διευθύνσεις

Πολίτικο, ιταλικό, χειροποίητο, βιολογικό… Ξεχνάμε για λίγο την δίαιτα, και εντοπίζουμε το καλύτερο παγωτό στην πόλη, σε δεκαπέντε λαχταριστές διευθύνσεις.
Παγωτό στην Αθήνα: Οι 15 καλύτερες διευθύνσεις
των Γιώργου Κόκουβα, Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί να έχουν περάσει χρόνια από τότε που μετράγαμε τα παγωτά, με στόχο να ξεπεράσουμε τα εκατό κάθε καλοκαίρι. Και μπορεί το πολύχρωμο ψυγείο δίπλα στο περίπτερο κάποιες φορές να μην το παρατηρούμε καν (δεν σοκαριστήκατε λιγάκι την πρώτη φορά που το συνειδητοποιήσατε αυτό;). Ένα λαχταριστό χωνάκι παγωτό, όμως, θα παραμένει όσα χρόνια και αν περάσουν ο απόλυτος, ακαταμάχητος, αγαπημένος καλοκαιρινός πειρασμός μας.

Επειδή, βέβαια, μεγαλώνοντας… παραξενεύουμε (ή έχουμε δοκιμάσει περισσότερα πράγματα κι έχουμε γίνει πιο απαιτητικοί, αν προτιμάτε) το παγωτό που λαχταράμε είναι συχνά δυσεύρετο: Ένα αφράτο παραδοσιακό πολίτικο καϊμάκι, ένα μεστό ιταλικό gelato, ή ένα σπιτικό παγωτό καραμέλα, σαν εκείνα που έφτιαχναν κάποτε τα γαλακτοπωλεία της γειτονιάς. Όλα αυτά, κι ακόμα περισσότερα, τα εντοπίσαμε σε δεκαπέντε αγαπημένα παγωτατζίδικα ανά την Αθήνα. 



Dew Ice Cream and more
(Λ. Σταμάτας 2, Δροσιά, τηλ: 2108134001) 
Έχουμε συνηθίσει να συνδυάζουμε την Δροσιά με την λιγούρα μας για πεϊνιρλί, αλλά το συγκεκριμένο παγωτατζίδικο είναι από μόνο του λόγος να ανηφορίσουμε για… δροσιά. Πιάστε θέση στα όμορφα τραπεζάκια της gelateria (μέσα ή έξω) και απολαύστε ιδιαίτερες γεύσεις με την γεμάτη γεύση του γάλακτος που την νιώθεις στον ουρανίσκο, όπως cheesecake καραμέλα, λαχταριστό μπισκότο ή black forest – διατίθενται και σε οικογενειακή συσκευασία για να πάρετε τη… δροσιά στο σπίτι.

Μέλισσα
(Εθνάρχου Μακαρίου 43, Περιστέρι, τηλ. 210 5711055)
Βαδίζει σταθερά προς τον έναν αιώνα ζωής (πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 1925) οπότε είναι λογικό κι επόμενο να αποτελεί θρύλο ανάμεσα στους κατοίκους των Δυτικών Προαστίων. Οι λάτρεις της παράδοσης ορκίζονται στις πολίτικες συνταγές του, ενώ οι fans των νεοτερισμών μιλούν για βιολογικά υλικά και συνεργασίες με βραβευμένους σεφ. Εμείς αγαπάμε εξίσου το παγωτό τριαντάφυλλο με μαύρο τσάι, και το παγωτό με σοκολάτα Valrohna, blackberries και βιολέττα.

Χαρά
(Πατησίων 339, Κάτω Πατήσια, τηλ.: 210 2287266)
Άλλη μία θρυλική διεύθυνση, στο κέντρο αυτή τη φορά, έχει αναθρέψει γενιές και γενιές Αθηναίων που καταφτάνουν εδώ από κάθε γωνιά της πόλης, για να απολαύσουν το υπέροχα απαλό καϊμάκι της στα τραπεζάκια που απλώνει στο πεζοδρόμιο, ή για να πάρουν πακέτο για το σπίτι. Μια δοκιμή –και μετά μια δεύτερη, και μια τρίτη– αξίζει και το παραδοσιακό πολίτικο εκμέκ της.

Mucca
(Χαρ. Τρικούπη 146 & Στροφυλίου, Νέα Ερυθραία Τηλ. 210 8001614)
Η ιταλική «φωλιά» στον πεζόδρομο της Νέας Ερυθραίας ευθύνεται για πολλά… παραπανίσια κιλά των θαμώνων της πιάτσας. Είναι άλλωστε δύσκολο να αντισταθείς στις γεύσεις μπισκοτίνο ή kinder bueno με κομματάκια σοκολάτας, σερβιρισμένα μέσα στις μπισκοτένιες φωλιές που αποτελούν πατέντα του Mucca.



Zuccherino
(Αγ.Αλεξάνδρου και Ναϊάδων, Π. Φάληρο, τηλ. 2109830049)
Εξαιρετικό χειροποίητο παγωτό στο Παλαιό Φάληρο, που μπορείτε να απολαύσετε στο όμορφο café εντός του καταστήματος. Οι γεύσεις είναι δεκάδες, αλλά προσωπική μας αδυναμία είναι το death by chocolate. 

Palet Patisserie
(Καλαμακίου 16, Άλιμος) 
Ένα από τα πιο απολαυστικά «μυστικά» των νοτίων προαστίων έχει πολίτικη καταγωγή – η πολίτισσα μαμά εκπαίδευσε την κόρη, η οποία πλέον αναλαμβάνει να προσφέρει όχι μόνο εξαιρετικά γλυκά αλλά και λαχταριστό παγωτό σε ωραίες γεύσεις.

Βάρσος
(Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ: 210 8012472) 
Εντυπωσιακή γεύση ακόμη και στις πιο απλές γεύσεις του, αλλά και γεύσεις-έκπληξη, όπως το καϊμάκι από φρέσκο πρόβειο γάλα και σοκολάτα από κρέμα-κακάο αποτελούν εγγύηση στον Βάρσο της Κηφισιάς.

Zillion’s
(Διονύσου 69, Κηφισιά, τηλ: 210 6201211)
Άλλη μια δροσιστική διεύθυνση στα βόρεια προάστια, η μοντέρνα gelateria Zillion’s προσφέρει υπέροχο σορμπέ σοκολάτας αλλά και παγωτό με ανθόγαλα. Σημειώστε ότι απολαμβάνεται ιδανικά σε τραπεζάκι στην ανθισμένη αυλή του.

Κανάκης
(Δεκελείας 80, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 2510636)
Οι παλιοί Αθηναίοι έλεγαν ότι η Νέα Φιλαδέλφεια είναι γνωστή για δύο πράγματα: την ΑΕΚ και τον Κανάκη. Το ζαχαροπλαστείο που ονόμασε και την στάση του λεωφορείου δίπλα του, έφερε τις συνταγές του από την Πόλη και συνεχίζει μέχρι σήμερα να τις παρασκευάζει με ελληνικό φρέσκο γάλα, εξαιρετικές σοκολάτες και φρέσκα φρούτα. Εννοείται ότι το καϊμάκι έχει την τιμητική του, αλλά δυνατά παίζουν και η σοκολάτα με κονιάκ και πορτοκάλι, όπως και η κρέμα με γλυκό του κουταλιού.

Τούλα
(Ευτυχίδου 41, Παγκράτι, τηλ: 210 7218255)
Έγινε γνωστό για μια συγκεκριμένη γεύση και όχι άδικα: Η φήμη του παγωτού μουστάρδα έφτασε μέχρι τους New York Times, που έγραψαν για ένα «ανεπανάληπτο επιδόρπιο». Πρόκειται για παγωτό με ολόκληρα κομμάτια αμύγδαλου, άφθονη καραμέλα, θυμαρίσιο μέλι, ανθόνερο και πρόβειο γάλα που δημιουργούν μια πολύ ιδιαίτερη γεύση, η οποία αξίζει τον… κατήφορο μέχρι το Παγκράτι.



Crepe Diem
(Σωκράτους 6, Χαλάνδρι, τηλ: 210 6858418)
Ένα από τα πιο νόστιμα και δροσιστικά μυστικά στο Χαλάνδρι, το Crepe Diem προσφέρει εκτός από λαχταριστές κρέπες και εξαιρετικό παγωτό μηχανής με μπισκότο Oreo.

Τίλλας
(πλατεία Ελ. Βενιζέλου 10, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ: 210 2511418)
Το εκμέκ παγωτό ξεπουλάει εν ριπή οφθαλμού σε αυτό το όμορφο παγωτατζίδικο με την ωραία αυλή. Η παραπάνω γεύση αποτελεί προτεραιότητα, αλλά αξίζουν επίσης και το κάστανο, τα cookies και οι σπιτικές γρανίτες.

Gulluoglou
(Νίκης 10, Σύνταγμα και Α. Αλεξάνδρου 5, Π. Φάληρο)
Το ανατολίτικο «μπακλαβατζίδικο» ειδικεύεται στο καϊμάκι, γιατί όπως παραπονιέται και φίλη μας στο Facebook, «οι ελλαδίτες ζαχαροπλάστες μας δεν αξιώνονται να φτιάξουν ένα καϊμάκι της προκοπής», γι’ αυτό, αν θέλετε αυθεντικό καϊμάκι, παχύ, ρουστίκ, με σαλέπι, δοκιμάστε αυτό του Gulloglou.

Παυλίδης
(Κατεχάκη 59, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210 6911912)
Με ιστορία που ξεκινά το 1946, και συνταγές από τη Μικρά Ασία, το ζαχαροπλαστείο του Στέλιου Παυλίδη είναι απαραίτητη στάση σε κάθε «κατεβασιά» της Κατεχάκη, για να προμηθευτούμε λαχταριστό σπιτικό παγωτό για το σπίτι. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το βελούδινο καϊμάκι στις δύο βερσιόν του, μαστίχα και πικραμύγδαλο, και το απόλυτα καλοκαιρινό sorbet πεπόνι. 

Φύσις
(Λεωφόρος Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή τηλ. 210 6090740) 
Αγνό παγωτό, με 80% βιολογικά συστατικά, λιγότερη ζάχαρη, υλικά ελληνικής προέλευσης –όπως μαστίχα και μέλι– και χωρίς καθόλου αυγά. Στα «οπωσδήποτε» σημειώστε το τριαντάφυλλο με αγριοκέρασο και το εκμέκ καταΐφι.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v