Πολυτέλεια και κρίση: Πόσο κάνει σήμερα η χλιδή;

Πόσο στοιχίζουν σήμερα συνήθειες πολυτελείας όπως η ιππασία, το golf, η ενοικίαση σκαφών, οι υπηρεσίες spa και άλλα «χόμπι» που θεωρούνταν ως τώρα απλησίαστα;
Πολυτέλεια και κρίση: Πόσο κάνει σήμερα η χλιδή;
Μα ποιος θα ασχοληθεί σήμερα με γκολφ, ιππασία και… πράσινα άλογα, όταν οι περισσότεροι έχουν μηνιαίο εισόδημα που δεν επαρκεί για τα απαραίτητα; Συμφωνούμε πως μερικές ασχολίες είναι για λίγους, αλλά από τα καλά της κρίσης είναι και η πτώση των τιμών, ακόμη και πραγμάτων και υπηρεσιών που είναι συνώνυμα της χλιδής. Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα.

*Ιππασία
Η αίσθηση του καλπασμού πάνω στο άλογο είναι ανεκτίμητη για όσους έχουν μυηθεί στην ιππασία. Επειδή όμως όλα τα «τριγύρω» έξοδα δεν είναι ακριβώς… ανεκτίμητα, σας δίνουμε μια ιδέα για το κόστος του αθλήματος.

Η τιμή για τα μαθήματα ιππασίας αλλάζει ανάλογα με τον όμιλο στον οποίο θα απευθυνθείτε –στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 60. Ένας μέσος όρος είναι τα 20€ ανά μάθημα, ενώ υπάρχουν προσφορές για πακέτα μαθημάτων ώστε να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη εισαγωγής τον κόσμο της ιππασίας (170€ για τα 10 μαθήματα στον Ιππικό Όμιλο Τατοΐου επί παραδείγματι). Δείτε περισσότερους ιππικούς ομίλους εδώ.
 
Αυτό που παραμένει ακριβό για την μέση τσέπη είναι ο εξοπλισμός και η πιθανότητα να αποκτήσετε δικό σας άλογο. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον 100-150€ για καπέλο, τσαπς (προστατευτικά για τα πόδια) και παντελόνι ιππασίας, ενώ για δικό σας άλογο υπολογίστε πάνω από 5.000€ και περίπου 800€ για την περιποίησή του μηνιαίως. Επομένως, περισσότερο συμφέρει η ιππασία με άλογο κάποιου ομίλου και η αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού και ένδυσης.

Extra tip: Για πρώτη γνωριμία με την ιππασία, μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα οικονομικά πακέτα από ιστοσελίδες με δώρα εμπειρίας, όπως το Days4u (Ασημένιο πακέτο ιππασίας για μία ώρα μάθημα και συνολική ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Βαρυμπόμπης από 40€) ή το Baladeur (επίσκεψη σε φάρμα και ιππασία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας από 15€). 

*Βουτιές στις πισίνες πολυτελών ξενοδοχείων
Ναι, ακόμη και τα τελευταία χρόνια, τα πεντάστερα ξενοδοχεία της Αθήνας μοιάζουν να θέλουν να αποθαρρύνουν και τον τελευταίο Αθηναίο που θα σκεφτόταν να δοκιμάσει μια βουτιά στις πισίνες τους, όσο δεν έχει την δυνατότητα να πάει διακοπές. Γι’ αυτό και βλέπαμε τιμές των 50€ για μια απλή είσοδο στην πισίνα το σαββατοκύριακο. Ευτυχώς, υπάρχει και η άλλη πλευρά: Αυτή των ξενοδοχείων που μειώνουν αισθητά τις τιμές εισόδου. Ανάμεσα σε αυτά, εντοπίσαμε το Fresh Design Hotel στην καρδιά της πόλης με 20€ είσοδο, στην οποία περιλαμβάνεται πετσέτα και καφές ή αναψυκτικό, αλλά και το ακόμη πιο οικονομικό Acropolis Hill Hotel, στον λόφο του Φιλοπάππου, η είσοδος στην πισίνα του οποίου στοιχίζει 5€. 

*Γκολφ
Έχουμε συνηθίσει την εικόνα πρωθυπουργών και πλούσιων bon viveurs να παίζουν γκολφ. Άραγε έχουν πέσει αρκετά οι τιμές για να μπορέσουν να πιάσουν και οι «κοινοί θνητοί» τα μπαστούνια;

Την δυνατότητα αυτή μας δίνει ο μοναδικός όμιλος γκολφ της Αθήνας, αυτός που στεγάζεται στην Γλυφάδα και διαθέτει επαγγελματίες «δασκάλους» του γκολφ, οι οποίοι αναλαμβάνουν να μάθουν σε αρχάριο παίκτη τα μυστικά, με 40€ ανά μάθημα 45 λεπτών και τον εξοπλισμό παρεχόμενο δωρεάν για τα πρώτα βασικά μαθήματα. Στην συνέχεια, έχετε την δυνατότητα να χρησιμοποιείτε το γήπεδο μόνοι σας ή με δικό σας προπονητή έναντι νέας μειωμένης τιμής (350€ για την τρίμηνη συνδρομή), ενώ πάντα υπάρχει και η δυνατότητα να χρησιμοποιείτε το γήπεδο προπόνησης, η είσοδος στο οποίο στοιχίζει 5€. Η ενοικίαση σετ μπαστουνιών στοιχίζει περί τα 30€ για μία ημέρα. Μάθετε περισσότερα εδώ

*Γκουρμέ κουζίνα
Αφού πρώτα ενημερωθείτε από το σχετικό ρεπορτάζ του in2life για το τι είναι αυτό που κάνει την gourmet κουζίνα τόσο ακριβή, σας θυμίζουμε ότι η κρίση έχει «βάλει μυαλό» σε πολλά από τα gourmet εστιατόρια της πόλης, τα οποία θεσπίζουν degustation menu από 15€ κατ’ άτομο. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Αθήρι στο Μεταξουργείο, τον Βασίλαινα στον Πειραιά και την Kuzina στο Θησείο. Μπορεί να μην έχετε την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στα εδέσματα ολόκληρου του ελκυστικού καταλόγου, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε επιλεγμένα πιάτα, από τα χέρια σεφ που πριν χρόνια θεωρούνταν «απλησίαστοι». Δείτε περισσότερα μενού οικονομικής γευσιγνωσίας εδώ

*Υπηρεσίες spa
Δεκάδες διαφορετικά είδη μασάζ, χαλαρωτικά sessions, ειδικές θεραπείες και χέρια που δουλεύουν… μόνο για χάρη σας έμοιαζαν όνειρο για όσους δεν είχαν να διαθέσουν τριψήφια ποσά σε κάτι τέτοιο πριν από μία δεκαετία. Στην ανατροπή αυτών των δεδομένων δεν συντέλεσε μόνο η κρίση αλλά και το διαδίκτυο: Χάρη στα deal sites που πολλαπλασιάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, έχετε την δυνατότητα να διαλέξετε από εκατοντάδες προσιτές προσφορές για μασάζ και σπα, από μόλις 5€. Antistress, μυοχαλαρωτικό, ινδικό, σουηδικό μασάζ, σοκολατοθεραπεία και πολλές άλλες υπηρεσίες – μπείτε στην συγκεντρωτική λίστα των ενεργών προσφορών του Tsibato.gr και διαλέξτε. 

*Φουσκωτό σκάφος
Σίγουρα η αγορά φουσκωτού σκάφους αποτελεί ακόμη απαγορευτική κίνηση, καθώς πέρα από το κόστος αγοράς, που σίγουρα θα φτάσει ποσό… τεσσάρων ψηφίων, θα έχετε και τον πονοκέφαλο γραφειοκρατίας και εξόδων περί ελλιμενισμού, «ξεχειμωνιάσματος», συντήρησης και ασφάλειας. Όσο για την ενοικίαση, μία ενδεικτική τιμή για ένα τυπικό φουσκωτό σκάφος rib, όπως αυτό εδώ που χωρά τέσσερα άτομα είναι τα 180€ την ημέρα. Σκεφτείτε, ωστόσο, πως τα έξοδα χωρίζονται στα τέσσερα – ή όσα άτομα συμμετάσχουν στις θαλάσσιες… τσάρκες σας.

*Πούρα για «αρχάριους»

Για κάποιους ιεροτελεστία, για άλλους απαγορευμένη πολυτέλεια, το πούρο πλέον μπορεί να ενταχθεί εύκολα στα προσιτά είδη, τουλάχιστον για τους αρχάριους που θέλουν να μυηθούν στον κόσμο του πούρου με απλές και όχι εξεζητημένες γεύσεις. Ενδεικτικά σας παραθέτουμε εδώ μερικά προϊόντα γνωστών εταιριών του χώρου από την Κούβα και την Δομινικανή Δημοκρατία από 8€ το πούρο, τα οποία μπορείτε να παραγγείλετε και online. 

Γιώργος Κόκουβας


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v