Λουκουμάδες στην Αθήνα: Βρήκαμε τους καλύτερους

Παραδοσιακοί και μοντέρνοι, γλυκοί και αλμυροί, σερβιρισμένοι σε τραπεζάκια καφενείου ή σε μοντέρνες μπάρες, αυτοί είναι οι καλύτεροι λουκουμάδες στην Αθήνα.
Λουκουμάδες στην Αθήνα: Βρήκαμε τους καλύτερους
της Ηρώς Κουνάδη

Μπροστά σε ένα πλαστικό μπολάκι με ζεστούς λουκουμάδες που ευωδιάζουν μέλι και κανέλα, η ζωή είναι πάντα ωραία. Μπροστά σε έναν κατάλογο με καμιά σαρανταριά ιδέες για να γαρνίρετε τους λουκουμάδες σας, πάλι, όλα τα προβλήματα του κόσμου συμπυκνώνονται στο δίλημμα «γλυκούς ή αλμυρούς;». Είτε είστε τύπος της παράδοσης, είτε λάτρης των πειραματισμών, εμείς συγκεντρώσαμε εννέα αθηναϊκές διευθύνσεις που μιλούν κατευθείαν στους σιελογόνους αδένες μας, με αφράτους, τραγανούς, μοντέρνους ή παραδοσιακούς λουκουμάδες.

Κτιστάκης
Σωκράτους 59, Ομόνοια, τηλ.: 210 5240891
(Φωτό © Athensville)

Έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των Αθηναίων γλυκατζήδων εδώ και χρόνια (από τότε που βρισκόταν στην Αγίου Κωνσταντίνου) και όχι άδικα: Οι χανιώτικοι λουκουμάδες του μελώνουν… εκ των έσω, έτσι ώστε η κρούστα τους να διατηρείται τραγανή, και από πάνω πασπαλίζονται μόνο με κανέλα και σουσάμι. Ο χώρος είναι απολαυστικά ρετρό, με μαρμάρινα τραπεζάκια ζαχαροπλαστείου, σκουρόχρωμες ξύλινες καρέκλες και μεγάλους καθρέφτες στους τοίχους. Η μερίδα των λουκουμάδων κοστίζει 3,60€, ενώ φεύγοντας θα αγοράσετε και παραδοσιακή κρητική τσικουδιά για το σπίτι.

Αιγαίον
Πανεπιστημίου 46, τηλ: 210 3814621-2

Ένα νοσταλγικό ημιυπόγειο βγαλμένο από παλιά ελληνική ταινία, στη γωνία Πανεπιστημίου και Χαριλάου Τρικούπη, σερβίρει λουκουμάδες σε Αθηναίους με κρίση υπογλυκαιμίας εδώ και 86 χρόνια. Οι παραδοσιακοί τύποι παραγγέλνουν λουκουμάδες με μέλι, κανέλα και άχνη, ενώ οι εναλλακτικοί ψηφίζουν σοκολάτα και ξηρούς καρπούς. Για τους πολύ εναλλακτικούς, ή απλά τους λιγότερο γλυκατζήδες, υπάρχουν και αλμυροί, με λιωμένο κασέρι. Ο ελληνικός καφές εδώ ψήνεται στη χόβολη, και οι τιμές για τους λουκουμάδες ξεκινούν από 3,40€ ανά μερίδα. Αν μένετε κοντά, σημειώστε ότι κάνουν και delivery, ενώ μπορείτε και να τους αγοράσετε κατεψυγμένους από το κατάστημα και να τους ετοιμάσετε μόνοι σας.

Μελούκ
Κολοκοτρώνη 5, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6824600

Είναι, εδώ και καιρό, ένα από τα αγαπημένα μας στέκια στο Χαλάνδρι (διαβάστε λεπτομέρειες εδώ) όχι μόνο για τον ωραίο του μπαρίστικο χώρο και την happy ατμόσφαιρα, αλλά κυρίως για τους συγκλονιστικούς τραγανούς λουκουμάδες του. Διαλέγετε ανάμεσα σε σαράντα διαφορετικές, γλυκές και αλμυρές, γεύσεις (ενδεικτικά: με λευκή σοκολάτα, με πραλίνα και μπανάνα, με τέσσερα τυριά, με σως γιαουρτιού και λιαστή ντομάτα, με κρέμα μήλου, σταφίδες και κανέλα) και συνοδεύετε απαραιτήτως με σπιτική βυσσινάδα, σε ποτήρι με κουτάλι για να τσιμπολογάτε τα βυσσινάκια στον πάτο. Οι τιμές για την μερίδα λουκουμάδων κυμαίνονται από 2,50€ έως 4,80€, ενώ η βυσσινάδα δεν ξεπερνά τα 3€.

BouLouKa
Πανόρμου 84, τηλ.: 210 6990131

Οι χειροποίητοι τραγανοί λουκουμάδες της παρασκευάζονται μπροστά στα μάτια σας, με βάση μια κωνσταντινουπολίτικη συνταγή του 1914. Τους απολαμβάνετε, μόνους τους ή με δροσερό παγωτό μηχανής, στα μοντέρνα τραπεζάκια στον funky ροζ-μοβ εσωτερικό χώρο ή στο πεζοδρόμιο απ' έξω για να χαζεύετε και την περαντζάδα της Πανόρμου. Όσο για τις γεύσεις; Αλμυροί και γλυκοί, παραδοσιακοί και μοντέρνοι, με λευκή σοκολάτα, με σος τυριών, όρεξη να ‘χετε να διαλέγετε. Η τιμή της μερίδας ξεκινά από 3,30€, ενώ στον κατάλογο θα βρείτε ακόμα μπουγάτσα Θεσσαλονίκης, πολίτικο ρυζόγαλο και σπιτικό σιμιγδαλένιο χαλβά.

Λουκουμάδες Μπαλατσούρα
Ιερά Οδός 237, Αιγάλεω, τηλ.: 210 5982806 

Αγαπημένο μυστικό των κατοίκων των Δυτικών Προαστίων που (δικαίως) διέρρευσε, το λουκουματζίδικο των αδερφών Μπαλατσούρα μετρά την ιστορία του από το 1930, διατηρώντας αναλλοίωτη από τότε την παραδοσιακή συνταγή του. Οι λουκουμάδες του είναι τραγανοί και αφράτοι, σερβίρονται παραδοσιακά και μόνο με μέλι ή σοκολάτα και κοστίζουν 2,70€ ανά μερίδα. Θα το βρείτε ανοιχτό από τις 8.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι, και τα απογεύματα από τις 17.00 έως τις 23.00. Μια δοκιμή αξίζει επίσης το παραδοσιακό ρυζόγαλο που φτιάχνεται εδώ.

Κρίνος
Αιόλου 87, Αθήνα, τηλ.: 210 3216852

Η μισή Αθήνα πιάνει θέση στα στρογγυλά μαρμάρινα τραπεζάκια του, για να χαζεύει την… άλλη μισή να περνά στον πεζόδρομο της Αιόλου. Το ιστορικό ζαχαροπλαστείο της Αιόλου όπου ο χρόνος έχει σταματήσει και η γεύση ξεχειλίζει, προσφέρει φρέσκους ζεστούς λουκουμάδες από τις 8.30 το πρωί και φημίζεται όχι μόνο για τις μικρές μπουκίτσες «παραδείσου» αλλά και για την τραγανή μπουγάτσα βουτύρου. Μια μερίδα λουκουμάδες κοστίζει 3,20€.

Νέος Κρίνος
Δεκελείας 108, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ: 210 2513220

…Και η ιστορία συνεχίζεται, σε έναν άλλο πεζόδρομο, αυτόν της Δεκελείας, όπου η αισθητική του παραδοσιακού καφενείου «μπολιάζεται» με arty πινελιές. Οι λαχταριστοί λουκουμάδες του Νέου Κρίνου σερβίρονται στο πλακόστρωτο ή στο ατμοσφαιρικό εσωτερικό του. Στρογγυλοί και με τρύπα στη μέση, μοιάζουν με μίνι λαχταριστά ντόνατς και γαρνίρονται με μέλι, σοκολάτα και ξηρούς καρπούς. Ο Νέος Κρίνος φημίζεται και για τα σιροπιαστά του γλυκά, κυρίως για τον μπακλαβά. Για τους γείτονες, κάνει και delivery.

Σιαμέτης
Πανός 8, Βάρη, τηλ: 210 8992270

Όσοι πιστεύετε ότι καλή η παράδοση, αλλά και η ποικιλία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, στη Βάρη θα βρείτε τον παράδεισό σας: Λουκουμάδες γεμιστοί με πραλίνα φουντουκιού, κρέμα Βαυαρίας ή σοκολάτα υγείας, γεμιστοί με μπανάνα ή καραμέλα και λουσμένοι με ρευστή σοκολάτα, cookies, μέλι, μαρμελάδα φράουλα και ό,τι ακόμα μπορείτε να φανταστείτε. Αν θέλετε, τους συνδυάζετε με λαχταριστές γεύσεις παγωτού. Το μυστικό τους, λένε οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού, βρίσκεται στην φρέσκια ζύμη και στο καθαρό λάδι. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά από τις 5.00 το πρωί, μέχρι τη 1.00 το βράδυ, και τα Σάββατα μέχρι τις 2.00.

Μυρτιά
Αϊδινίου 55, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9370708

Μπορεί να μην είναι «λουκουματζίδικο», αλλά το αγαπημένο κρεατο-ταβερνάκι της Νέας Σμύρνης αξίζει δικαιωματικά μια θέση στη λίστα μας, για τους ασυναγώνιστους λουκουμάδες που έρχονται στο τέλος κερασμένοι, σε μερίδα γίγας, και αποτελούν λόγο αρκετό από μόνοι τους για να το επισκεφθούμε. Καταφτάνουν στο τραπέζι ζεστοί-ζεστοί κι αφράτοι, περιχυμένοι με μέλι ή με μερέντα, και κολάζουν και τον πιο συγκρατημένο –ή τον πιο σκασμένο από το φαγητό– συνδαιτυμόνα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v