Μπουγάτσα… με Ακρόπολη

Ξέρει η Αθήνα από μπουγάτσα; 15 αθηναϊκές διευθύνσεις με λαχταριστό φύλλο και αχνιστή γέμιση αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Μπουγάτσα… με Ακρόπολη
του Γιώργου Κόκουβα

Ξέρουμε, ξέρουμε. Την καλύτερη μπουγάτσα θα την φάμε στην Θεσσαλονίκη ή στις Σέρρες. Κι η αλήθεια είναι ότι οι βορειοελλαδίτες έχουν αυτή την πολυτέλεια, να θεωρούν δεδομένο ότι οπουδήποτε στα μέρη τους θα δοκιμάσουν μπουγάτσα… περιοπής. Δεν πάει πολύς καιρός άλλωστε από τα φοιτητικά μου χρόνια στην Θεσσαλονίκη, όπου ο μόνος σοβαρός λόγος να ξυπνήσει κανείς νωρίς (ή να ξενυχτήσει μέχρι το πρωί) ήταν να προλάβει ζεστή μπουγάτσα με άχνη και κανέλλα, κομμένη «στα εννιά» και απαραιτήτως συνοδευμένη με σοκολατούχο γάλα.

Επειδή, όμως, τα χιλιόμετρα από την Αθήνα μας φαίνονται πολλά, και η λιγούρα απαιτεί φρέσκια, ζεστή μπουγάτσα εδώ και τώρα, συγκεντρώνουμε τις καλύτερες αθηναϊκές διευθύνσεις που -σε αντίθεση με τους περισσότερους κατοίκους αυτής της πόλης- ξέρουν τι θα πει μπουγάτσα.

-Ευχαριστούμε τους μερακλήδες φίλους μας στο Facebook που έσπευσαν να μας προτείνουν τα δικά τους αγαπημένα μπουγατσατζίδικα στην πόλη.

*Κρίνος (Αιόλου 87, Αθήνα, 2103216852)
Το παραδοσιακό στέκι της Αιόλου σερβίρει από τις 8.30 το πρωί στα μαρμάρινα τραπεζάκια του, εκτός από τους ονομαστούς του λουκουμάδες, εξαιρετική τραγανή μπουγάτσα βουτύρου με κρέμα, που ναι μεν λοξοδρομεί από την πατροπαράδοτη συνταγή του φύλλου, αλλά κερδίζει σε γεύση.

*Χατζής (25ης Μαρτίου 27, Ν.Σμύρνη και Μητροπόλεως 5, Σύνταγμα)
Κατευθείαν από την Θεσσαλονίκη, τα ζαχαροπλαστεία του Χατζή έφτασαν σε Σύνταγμα και Νέα Σμύρνη για να μας προσφέρουν από νωρίς το πρωί μπουγάτσα με κρέμα, τυρί ή κιμά (μην το επιχειρήσετε μετά το μεσημέρι, θα έχουν εξαντληθεί). Πλούσιο φύλλο, ισορροπημένη γέμιση που δεν λιγώνει και παραδοσιακός… τεμαχισμός σε εννιά κομμάτια, όπως συνηθίζεται στον Βορρά.

*Η Θεσσαλονίκη στου Ψυρρή (Πλατεία Ηρώων 1, Ψυρρή)
Στην καρδιά του Ψυρρή, η Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει την δική της… αποικία μπουγάτσας, η οποία σερβίρεται αφράτη, με νόστιμη κρέμα και περιχυμένη με σοκολάτα από πάνω. Καθίστε στον όμορφο χώρο, και απολαύστε την ως πρωινό ή και αργά το βράδυ. Δείτε εδώ το… making of. 
 

*Βόσπορος (Εθν. Αντιστάσεως 20 και Δαμάρεως, Καισιαριανή)
Γνήσια πολίτικη συνταγή για μπουγάτσα με χειροποίητο φύλλο αέρος που έχει αγαπηθεί με… πάθος από την περιοχή, όπως την έφτιαχνε η γιαγιά από τον Βόσπορο. Θα βρείτε, φυσικά, εκτός από την αγαπημένη των νοτίων, μπουγάτσα με κρέμα, και αλμυρές γεύσεις όπως με τυρί και κιμά.

*Το Σερραϊκόν
Με οκτώ καταστήματα στην Αθήνα και άλλα τόσα σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, μέχρι και… Λονδίνο, το Σερραϊκόν προσφέρει (και σε delivery) αξιοπρεπέστατη μπουγάτσα με κρέμα, τυρί, σκέτη/φυλομέλι, κιμά, σπανάκι, σπανάκι-τυρί και σοκολάτα. Καταστήματα θα βρείτε στην Ηλιούπολη, τον Άγιο Δημήτριο, την Ελευσίνα, την Αργυρούπολη, τη Λεωφόρο Μεσογείων και το Χαλάνδρι.

*Το Χρυσό (Ελ. Βενιζέλου 175, Κερατσίνι)
Συνεχίζουμε… σερραϊκά, με την αλυσίδα που μεταφέρει στα μέρη μας την συνταγή για μπουγάτσα από το χωριό Χρυσό Σερρών. «Βαρβάτο φύλλο με την κατάλληλη ποσότητα βουτύρου και πλούσια κρέμα ή όποια άλλη γέμιση επιθυμείτε (θα βρείτε με τυρί, κιμά, σπανάκι-τυρί, σοκολάτα) και μάλιστα πωλείται όχι μόνο τεμαχισμένη, αλλά και με το κιλό. Μπορείτε να παραγγείλετε online από εδώ.

*Η Μπουγάτσα του Κυρ Χρήστου (Δεμερτζή 6, τηλ: 2104310044)

Το Κερατσίνι έχει άλλο ένα στέκι που τραβάει από την μύτη… ντόπιους και περαστικούς, για να δοκιμάσουν το λεπτό χειροποίητο φύλλο που μοσχοβολά και την «χοντρή» πλούσια γέμιση. Πασπαλίζεται με χοντρή ζάχαρη και όχι με άχνη, γιατί, όπως λέει και ο κυρ Χρήστος, η άχνη κολλάει στον ουρανίσκο. Σερβίρεται μόνο σε δύο παραδοσιακές γεύσεις: Κρέμα ή σκέτο φύλλο.

*Θεσσαλονίκη (Ναυαρίνου 9, Πειραιάς)
Πολύ καλή μπουγάτσα με τυρί, ακόμη καλύτερη με κρέμα, εδώ και πολλά χρόνια στην πιάτσα του ΗΣΑΠ του Πειραιά. Οι πεινασμένοι του επινείου και όσοι βρεθείτε εκεί περιμένοντας κάποιο πλοίο, σπεύστε για ποιοτική σαλονικιώτικη γεύση.

*Ο Μακεδόνας (Παλαμηδίου 75, Ακαδημία Πλάτωνος)
Δεν σου γεμίζει το μάτι, αλλά σου γεμίζει το στόμα. Στην Ακαδημία Πλάτωνος, το μαγαζάκι του Μακεδόνα με την ρετρό πινακίδα και τις πόρτες με τις ψηλές τζαμαρίες σερβίρει πεντανόστιμη μπουγάτσα με πλούσιο φύλλο και διακριτική γέμιση, από την οποία, όπως μας λέει και ένας φίλος του in2life στο Facebook, μπορείς να φας ταψιά ολόκληρα.

*Sante (Θησέως 74, Καλλιθέα, τηλ: 210 9520777)
Μπουγάτσα με κρέμα, τυρί, κιμά στριφτή, σπανάκι και… λουκάνικο, ψήνεται στους φούρνους των καταστημάτων Sante, και οι Αθηναίοι κάνουν ουρές για να διαλέξουν γεύση. Στα συν, η 24ωρη «εφημερία» του, όπως και το ότι εξειδικεύεται στην μπουγάτσα, και μάλιστα με τεχνογνωσία Θεσσαλονίκης. 

*Ο Σάββας
Με εικοσιτέσσερα καταστήματα σε όλη την Αθήνα, αποκλείεται να μην βρείτε έναν «Σάββα» κοντά σας για ανεφοδιασμό μπουγάτσας. Αλλά ακόμη κι αν δεν βρείτε, θα σας έρθουν delivery – μάλιστα τα καταστήματα των δυτικών προαστίων σας φέρνουν μπουγάτσα στην πόρτα σας 24 ώρες το 24ωρο. Η συνταγή είναι πολίτικη, με φύλλο ανοιγμένο φυσικά στο χέρι, και σερβιρισμένη όπως πρέπει, τεμαχισμένη με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Η μπουγάτσα με τυρί γεμίζεται με επιλεγμένη φέτα, ενώ η μπουγάτσα φύλλο σερβίρεται με χοντρή ζάχαρη και κανέλλα. Θα βρείτε επίσης και μπουγάτσα με σοκολάτα. Δείτε τις διευθύνσεις του Σάββα εδώ.

*Μπουγάτσα Μυτιλήνης (Αριστοτέλους, επί της πλατείας Βικτωρίας)
Εκεί θα βρείτε κάτι που οι βορειοελλαδίτες θα θεωρούσαν βλασφημία: Μπουγάτσα νησιώτικη, από την ευφάνταστη παραλλαγή που σκαρφίστηκαν στη Λέσβο: Πολύ καλό φύλλο στριφτό, ανάλαφρη κρέμα και μέλι για το «φινίρισμα».

*Λαζαρίδης (Πραξιτέλους 25)
Στο ζαχαροπλαστείο της οδού Πραξιτέλους, ο Λαζαρίδης φέρνει την νόστιμη παράδοση της Θεσσαλονίκης με γλυκές και αλμυρές μπουγάτσες, οι οποίες σερβίρονται με τον παραδοσιακό τρόπο, τεμαχισμένες σε τσίγκινο πιατάκι. Θα βρείτε επίσης εξαιρετικά ανατολίτικα γλυκά.

*Μακεδονία (Μιχαλακοπούλου 27, Ιλίσια, περιοχή Χίλτον, τηλ: 210 7210682)
Φτάνει κατευθείαν από τις Σέρρες, και ψήνεται στον φούρνο του μικρού μπουγατσοπωλείου της Μιχαλακοπούλου, αλλά γίνεται ανάρπαστη γρήγορα – ξυπνήστε νωρίς για να την προλάβετε. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, το χοντρό φύλλο και η (ίσως υπέρ του δέοντος αλλά ιδανική για τους λιχούδηδες) γλυκιά κρέμα της.

*Crème Royale (Ελ. Βενιζέλου 136, Καλλιθέα, τηλ: 210 9512200)
Σε έναν πολύ όμορφο, κομψό χώρο στην Καλλιθέα, θα καθίσετε αναπαυτικά και θα δοκιμάσετε χειροποίητη λαχταριστή μπουγάτσα με κρέμα ή τυρί και λεπτό, τραγανό φύλλο. Η ισορροπία της κρέμας είναι η κατάλληλη, ώστε να μην «βαραίνει» πολύ την μπουγάτσα, ή τόσο ώστε να ενδίδουμε στην πρόκληση της σοκολατένιας σος από πάνω.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v