Εύκολες και γρήγορες συνταγές για αστακό

Μαγειρεύουμε αστακό με διαφορετικό τρόπο, αφήνοντας την αστακομακαρονάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές. Τρεις συνταγές για να φέρετε στο πιάτο σας εύκολα και γρήγορα το διασημότερο γαστρονομικό έμβλημα των απανταχού bon viveurs.   
Εύκολες και γρήγορες συνταγές για αστακό
Το έδεσμα- έμβλημα των απανταχού bon viveurs δεν είναι άλλο από τον αστακό. Σε σαλάτες, ψητός, αλλά κυρίως ως αστακομακαρονάδα ο αστακός έχει την τιμητική του στο ελληνικό καλοκαίρι, αφού αποτελεί την πιο διάσημη από τις γευστικές ατραξιόν των εστιατορίων στα ελληνικά νησιά.

Ακολουθούν τρεις λιγότερο γνωστές συνταγές με αστακό, οι οποίες ως κοινά χαρακτηριστικά έχουν τον απλό τρόπο και τον σύντομο χρόνο παρασκευής.



Αστακός Primavera

Συστατικά

* 2 βρασμένοι αστακοί μεσαίου μεγέθους
* 6 τοματίνια, κομμένα στα δύο
* 6 κομμένα μετρίου μεγέθους μανιτάρια
* 6 κοτσάνια από μπρόκολο
* 1 καρότο κομμένο σε φέτες
* 1 ψιλοκομμένο σκόρδο
* 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
* ι κουταλιά της σπούπας ελαιόλαδο
* 2 κουταλιές της σούπας λευκό κρασί
* 1 κούπα ζωμός κότας
* 3 κουταλιές σούπας αλεύρι
* ½ κούπα γάλα
* ½ κούπα ελαφριά κρέμα γάκατος
* ½ κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο μαϊντανό
* μια πρέζα πιπέρι

Παρασκευή

Αφαιρούμε το κρέας του αστακού και το κόβουμε σε κομμάτια. Σε μεγάλο σκεύος σωτάρουμε το κρέας του αστακού με μια κουτάλι της σούπας βούτυρο για περίπου δύο λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε τον αστακό από το σκεύος και τον αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε στο σκεύος το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το σκόρδο και τα λαχανικά. Ξεκινάμε με τα καρότα, μετά ακολουθούν τα μπρόκολα, τα μανιτάρια και οι ντομάτες. Τα βγάζουμε και αυτά αο το σκεύος αφήνοντάς τα στην άκρη.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο στο σκεύος και το λιώνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με το αλεύρι. Προσθέτουμε το ζωμό, το γάλα και την κρέμα αναδεύοντας το μείγμα προσεκτικά μετά από την προσθήκη κάθε νέου συστατικού, έως ότου γίνει απαλή και παχύρευστη. Προσθέτουμε τον αστακό, τα λαχανικά, το κρασί, το μαϊντανό και το πιπέρι. Ζεσταίνουμε όλο το μείγμα σε χαμηλή φωτιά.

Σερβίρουμε πάνω σε ρύζι ή σπαγγετίνι.

Ψητές Ουρές αστακού

Συστατικά

* 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
* ½ κούπα ελαιόλαδο
* 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
* 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
* 1 πρέζα λευκό πιπέρι
* 1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
* 2-4 ουρές αστακών

Παρασκευή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού σε ένα μικρό μπωλ και σιγά- σιγά ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε ακόμη το αλάτι, την πάπρικα, το λευκό πιπέρι και τη σκόνη σκόρδου. Κόψτε κατά μήκος τις ουρές χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο μαχαίρι και αλείψτε την σαρκώδη μεριά με τη μαρινάδα που ετοιμάσαμε.

Λαδώνουμε ελαφρά τη σχάρα και τοποθετούμε επάνω της τις ουρές με τη σαρκώδη τους μεριά προς τα κάτω. Βάζουμε τη σχάρα στο φούρνο και ψήνουμε για 10- 12 λεπτά. Μετά γυρίζουμε τις ουρές από την άλλη μεριά ενώ αλείφουμε συχνά- πυκνά με τη μαρινάδα. Μόλις δείτε το κρέας από τις ουρές να έχει σφίξει αρκετά οι ουρές είναι έτοιμες.

Αστακός Αμάλθεια

Συστατικά

* 2 κρόκοι αυγού χτυπημένοι
* ½ κούπα μαγειρική κρέμα γάλακτος
* ¼ της κούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
* 2 κουταλιές σούπας γλυκό κρασί ή λικέρ
* ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
* 1 πρέζα πάπρικα
* 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
* περίπου ½ κιλό μαγειρεμένου αστακού κομμένο σε κομμάτια

Παρασκευή

Σε ένα μικρό μπωλ ανακατεύουμε τους κρόκους των αυγών και τν κρέμα γάλακτος έως ότου γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Πάνω σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το μείγμα των κρόκων με την κρέμα. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας διαρκώς έως ότου το μείγμα πήξει. Δεν το αφήνουμε να βράσει.

Το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε τον αστακό και επαναφέρουμε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά έως ότου το μείγμα ζεσταθεί καλά. Το σερβίρουμε ζεστό πάνω σε φέτες βουτυρωμένου ψωμιού.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v