Οι 9 «αλμυρότερες» λιχουδιές στον κόσμο
Με την οικονομική κρίση να βάζει πλέον χέρι στο πορτοφόλι μας, και στη λογική του «φάτε μάτια, ψάρια» το in2life παρουσιάζει εννέα εκ των ακριβότερων εδεσμάτων στον κόσμο.

Πρόκειται για αρχαία ιαπωνική συνταγή με… θανάσιμες προεκτάσεις. To fugu ανήκει στα σπάνια ψάρια που όταν θυμώνουν… φουσκώνουν ενώ το κρέας του, εάν δεν μαγειρευτεί με τη σωστή διαδικασία, μπορεί να παράξει δηλητήριο αρκετό για να σκοτώσει 30 ανθρώπους. Το δηλητήριο του fugu είναι 1.200 φορές πιο θανατηφόρο από το υδροκυάνιο, ενώ δεν έχει βρεθεί αντίδοτο. Ο θάνατος από δηλητήριο fugu είναι ιδιαίτερα επίπονος, καθώς το θύμα οδηγείται σταδιακά από τη ναυτία στην παράλυση και τελικώς, στο θάνατο από ασφυξία. Συνεπώς, μπορεί το εν λόγω έδεσμα να μην είναι το ακριβότερο στη λίστα, αλλά είναι αυτό που ενδέχεται να σας κοστίσει το απόλυτο τίμημα.
Ιβηρικό ζαμπόν de Bellota
Μανιτάρια Matsutake
O καφές Kopi Luwak ή καφές μοσχογαλής είναι ο ακριβότερος καφές στον κόσμο. Παράγεται κυρίως στην Ινδονησία, ενώ η βασική διαφορά του με τον κλασικό καφέ είναι η… φυσική επεξεργασία του. Ειδικότερα, οι κόκκοι του εν λόγω καφέ καταναλώνονται από την άγρια ασιατική μοσχογαλή, δεν χωνεύονται από το πεπτικό της σύστημα και οι ινδονήσιοι τους συλλέγουν από τα περιττώματά της. Προφανώς, τα στομαχικά υγρά του θηλαστικού προκαλούν μια ενζυματική διαδικασία που προσδίδει μοναδικό και πολύπλοκο άρωμα στον καφέ, τουλάχιστον σύμφωνα με όσους έχουν δοκιμάσει. Μάλιστα, οι Αμερικάνοι, αστειευόμενοι, παραγγέλνουν το εν λόγω ρόφημα ως «crappucino».
Για τους λάτρεις του κρέατος, αποτελεί το «ιερό δισκοπότηρο» της μπριζόλας, ενώ στην Ιαπωνία ένα γεύμα σε εστιατόριο με το εν λόγω κρέας, το οποίο έχει βραβευθεί για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά του, θα σας κοστίσει περί τα 100 ευρώ. Τα κριτήρια για το αυθεντικό βοδινό Kobe είναι πολύ αυστηρά: το κρέας πρέπει να προέρχεται από συγκεκριμένο ζώο (τα μαύρα βοοειδή Wagyu της φυλής Τajimi-Ushi) γεννημένο, μεγαλωμένο και θανατωμένο στην ευρύτερη περιφέρεια του Kobe. Σύμφωνα με την παράδοση, τα εν λόγω ζώα ακολουθούν συγκεκριμένο διαιτολόγιο καθ’ όλη τη ζωή τους ενώ δέχονται τακτικά μασάζ (για να μαλακώνει το κρέας). Όσοι έχουν δοκιμάσει την εν λόγω μπριζόλα μιλούν για την απόλυτη εμπειρία στη μπριζόλα. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή στις απομιμήσεις «τύπου Kobe».
Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για το πιο ακριβό καρύκευμα στον κόσμο. Προέρχεται από τον κρόκο του σαφράν, το οποίο θεωρείται ότι προέρχεται από τη χώρα μας, ενώ καλλιεργείται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διάφορα μέρη του κόσμου. Το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα και το έντονο άρωμα του σαφράν θεωρείται απαραίτητο για μια ευρεία γκάμα συνταγών, από την ισπανική παέγια και τη γαλλική μπουγιαμπέσα μέχρι το ινδικό μπιργιάνι. Η υψηλή τιμή του οφείλεται στην εξειδικευμένη και «αντι-οικονομική» διαδικασία παραγωγής του, καθώς για την παραγωγή ενός κιλού από το καρύκευμα, απαιτούνται περίπου 150.000 ανθοί από το φυτό σαφράν.
Το παράξενο αυτό λευκό μανιτάρι λατρευόταν για την εκλεκτή γεύση του από την αρχαιότητα, με τους Ρωμαίους να έχουν εκπαιδεύσει γουρούνια για να το ανακαλύπτουν. Ακόμη και σήμερα, αντιστέκεται πεισματικά στις απόπειρες συστηματικής καλλιέργειας και τα μόνα μέρη που μπορεί να βρεθεί είναι οι ρίζες δέντρων σε συγκεκριμένες περιοχές της Ιταλίας και της Κροατίας. Οι «κυνηγοί» μανιταριών συνεχίζουν να χρησιμοποιούν γουρούνια, καθώς το άρωμα της τρούφας έχει ομοιότητες με το άρωμα της ερωτικής ορμόνης του χοίρου. Η λευκή τρούφα ξεχωρίζει λόγω της έντονης γεύσης της, του πλούσιου αρώματος και της σπανιότητάς της. Η υψηλότερη τιμή που πληρώθηκε ποτέ για λευκή τρούφα ήταν τα 264.000 ευρώ που καταβλήθηκαν το Δεκέμβριο του 2007 για 1,5 κιλό.
Χαβιάρι Almas
Το πιο ακριβό τρόφιμο στον κόσμο, και επίσημα, είναι ένα μέταλλο. Γνωστό στη βιομηχανία τροφίμων ως πρόσθετο E175, για τον υπόλοιπο κόσμο είναι το παλιό καλό χρυσάφι. Χρησιμοποιείται συνήθως σε μικρές ποσότητες φύλλων χρυσού 23 καρατίων ως διακόσμηση σε ακριβά πιάτα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση του στην κουζίνα είναι απολύτως ασφαλής, καθώς είναι ένα αδρανές μέταλλο που περνά απλώς μέσω του εντερικού συστήματος. Ο χρυσός θα περάσει από το σώμα μετά από περίπου 24 ώρες, αμετάβλητος, χωρίς να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά ή αντίδραση. Και μετά, ψάχνεις το χρυσάφι στην τουαλέτα, υποθέτω… 




