L'Anima: Ιταλική "ψυχή" στην καρδιά του Λονδίνου

Το πιο hip εστιατόριο του Λονδίνου, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό και όλα δείχνουν ότι θα προκαλέσει σάλο με το γαστριμαργικό του ρεπερτόριο που περιλαμβάνει μοναδικές γεύσεις από Νότια Ιταλία, Σικελία και Σαρδηνία. Αν βρεθείτε στο Λονδίνο, πρέπει να το επισκεφθείτε.
LAnima: Ιταλική ψυχή στην καρδιά του Λονδίνου
Το καλύτερο ιταλικό φαγητό που θα μπορούσατε να φάτε εκτος Ιταλίας ειναι στο Λονδίνο και συγκεκριμένα, μέχρι χθές, στο Locanda Locatelli, στο γνωστό στους Έλληνες Hyatt Regency Churchill (πρ. Intercontinental), στη πλατεία Πόρτμαν, μια δρασκελιά απο την πολύβουη Oxford Street. Μέχρι χθές, όμως!

Ενα νέο εστιατόριο έρχεται τώρα επάξια να διεκδικήσει τις δάφνες της πρωτιάς και του καλύτερου (αν και αυτό το τελευταίο έχει μεγάλη δόση υποκειμενικότητας) που a pros pos έχει πολύ «πιασάρικο» όνομα, L’ Anima, Η Ψυχή.

Πριν ακόμα μπείτε μέσα θα σας ενθουσιάσει. Μεγάλα παράθυρα από το πάτωμα μέχρι την οροφή, με θέα τους δερμάτινους άσπρους καναπέδες και τους στολισμένους τοίχους. Στο εσωτερικό, ο φωτισμός άκρως συμπαθητικός. Υπάρχει επίσης ένα μπαρ σε τόνους ανθρακί και πορφύρας, ενώ ένας καμπυλωτός τοίχος σας οδηγεί στον χώρο με τα κρασιά και την πριβέ τραπεζαρία.

Το φαγητό όμως είναι εξίσου εντυπωσιακό. Οπως και το σέρβις. Ολα συνέβαλαν στο να γινει το L’Anima το αγαπημένο, μοδάτο Ιταλικό εστιατόριο στο Λονδίνο. Το L’Anima άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούνιο, μόλις δυο βήματα από τις τράπεζες του Broadgate και του Bishopsgate, στηρίζεται στις μαγειρικές ικανότητες του chef Francesco Mazzei. Ο Mazzei δημιούργησε ένα σύνολο από πιάτα των οποίων η ποιότητα γίνεται αμέσως αντιληπτη με τα καταπληκτικά grissini από φινόκιο. «Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ την λέξη Μεσογειακή (κουζίνα) γιατι είναι αρκετά πολύπλοκη» είπε ο Mazzei σε μία συνέντευξη πριν τα εγκαίνια του L’Anima. «Πιο πολύ θα ταίριαζε η Νότιο-Ιταλική, συμπεριλαμβανομένων της Σικελίας, της Καλαβρίας και της Σαρδηνίας. Από την άλλη όμως πρόκειται να φτιάξουμε και πολύ καλό ριζότο, το οποίο σίγουρα δεν είναι ένα πιάτο της Νότιας Ιταλίας.»

Στην ηλικία των 34, ο Mazzei, είναι ένας ταλαντούχος chef γνωστός στο Λονδίνο από το St. Alban το οποίο είχε ανοίξει τέλη του 2006 στην Regent Street. Το μενού του στο L’Anima είναι σχετικά μικρό, εστιάζοντας περισσότερο στην ποιότητα των γεύσεων και την αγνότητα των συστατικών και λιγότερο στα μαγειρικά «πυροτεχνήματα» : δοκιμάστε από τα ορεκτικά το κομμένο σε φέτες καπνιστό ζαμπον San Daniele και θα με θυμηθείτε. Επίσης εξαιρετικές οι γαρίδες Fritto misto, οι ελαφρά βουτυρωμένες σαρδέλες και τα τραγανά και μυρωδάτα καλαμάρια.

Κατά την διάρκεια των τεσσάρων γευμάτων, ο μαγειρικός οίστρος του Mazzei γίνεται εμφανής- με μοναδική εξαίρεση το κάπως αλμυρό σπαγγέτι. Από ζυμαρικά, τα τορτελίνια λαχανικών και ρικότας με βούτυρο και φασκόμηλο ήταν υποδειγματικά, όπως επίσης και τα tagliolini μανιταριών με την τρούφα. (Σημειώστε: Η pizza που σερβίρεται μόνο στο μπαρ, είναι εξίσου θεσπέσια.). Στα κυρίως πιάτα περιλαμβάνεται και το λεμονάτο κοτοπουλάκι με θυμάρι, με γεύση που θα ενθουσιάσει ακόμα και όσους έχουν βαρεθεί το κοτόπουλο. Στο συγκεκριμένο πιάτο ταιριάζουν εξαίσια οι σωταρισμένες πατάτες και πιπεριές, με σαγηνευτικό καπνιστό άρωμα.

Παραδόξως, τα επιδόρπια είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά από τα κυρίως. Για παράδειγμα η γεμιστή τρούφα με μαύρη σοκολάτα ή το sabayon γλυκόριζας και το παγωτό croccantino (με καραμελωμένη ζάχαρη και αμύγδαλο) δεν θα σας αφήσουν ασυγκίνητους. Το παγωτό είναι ολόφρεσκο και ελαφρύ με γεύση πιο λεπτη και διακριτική απ’ ό,τι θα περιμένατε.

Η λίστα κρασιών του είναι αρκετά γενναιόδωρη. Ο σομελιέ διαλέγει ασυνήθιστες ετικέτες, όπως αυτή του λευκού Caldora Colle dei Venti Pecorino από το Abruzzo. Το σέρβις ήταν σε γενικές γραμμές φιλικό και με αποτελεσματικότητα.

Το L’Anima είναι δημιούργημα του Peter Marano, πρώην διευθυντή του Canary Wharf στο Docklands του Λονδίνου. Χωρίς να έχει ιδιαίτερη σχέση με την γαστρονομία, ξόδεψε αρκετό χρόνο για να βρει τον ιδανικό chef και να χτίσει ένα σωστό εστιατόριο, χωρίς να πέσει στην έυκολη παγίδα των αλυσίδων τύπου Starbucks κτλ. Δεν έχει δηλώσει ακόμα πόσα χρήματα επένδυσε για το L’Anima, αλλά τα πάντα δείχνουν ότι έκανε το καλύτερο δυνατό.

Για την αρχιτεκτονική του εστιατορίου «επιστρατεύτηκε» ο Claudio Silvestrin, εκπαιδευμένος στο Milano και υπεύθυνος για τους εσωτερικούς χώρους αρκετών μαγαζιών όπως η αλυσίδα ρούχων Armani και η γκαλερί White Cube. Η κουζίνα περιλαμβάνει υψηλής κλάσης εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου φούρνου με ξύλα, ενός grill me κάρβουνα μάρκας Josper και μιας μηχανής παγωτού Carpigiani με την οποία ο Mazzei έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση. «Μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια» είπε, «όταν ήμουν 9 χρονών βοηθούσα τον παππού μου να φτιάξει παγωτό στο μαγαζί του».

L'Anima, 1 Snowden St., Broadgate West, London, EC2A 2DQ; 44- 20-7422-7000

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v