Τα "il faut" ενός gourmet
Τηγανιτές αράχνες, αιώνια αυγά και Ιγκουάνα. Τι σχέση μπορεί να έχουν; Ανήκουν όλα στη λίστα των δέκα πραγμάτων που πρέπει οπωσδήποτε να έχετε δοκιμάσει, αν θέλετε να λέγεστε γευσιγνώστες. Ακόμα όμως και αν δεν θέλετε, είναι νόστιμα!


Αν σας φαίνεται αηδιαστικό, είναι προφανές ότι δεν κατάγεστε από την Καμπότζη, σε αρκετά χωριά της οποίας οι τηγανιτές αράχνες σερβίρονται σαν ένα απλό καθημερινό πιάτο και έχουν τη φήμη ενός από τους καλύτερους μεζέδες στον κόσμο. Όχι όλες οι αράχνες όμως. Η ποικιλία με το ντόπιο όνομα a-ping είναι η κατάλληλη για το τραπέζι μας (λέμε τώρα..). Σε μέγεθος παλάμης, οι αράχνες αυτές αφού θανατωθούν, φυλάσσονται σε μίγμα με αλάτι και ζάχαρη και τηγανίζονται με σκόρδο έως ότου τα πόδια τους να είναι άκαμπτα. Σε εκείνο το σημείο λένε οι ειδικοί το εσωτερικό της αράχνης έχει πάψει να είναι ρευστό. Η διαφορά στη γεύση δεν είναι τόσο μεγάλη από αυτή του αστακού.
Ίσως ο πιο bon viveur μυκητάς. Αν η φράση δεν ακούγεται οξύμωρη, η τρούφα είναι έτοιμη να σας ανταμείψει. Πρόκειται για σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού που αναπτύσεται στις ρίζες ορισμένων δένδρων ή/ και θάμνων. Η άσπρη τρούφα είναι ο βασιλιάς. Φυόμενη μόνο στην ιταλική Alba και αποτελώντας "διαμάντι" στις δημιουργίες των διασήμων σεφ, η άσπρη τρούφα έφτασε τη χρονιά που μας πέρασε να τιμάται περί τα 5.000 ευρώ το κιλό! "Φτωχός συγγενής" η εικονιζόμενη μαύρη τρούφα. Το μανιτάρι αυτό ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες ως «ύδνον».Παράγεται (αλλά και καταναλώνεται) κυρίως στην Ιταλία και τη Γαλλία, παρότι φύεται και στην Ελλάδα. Η αφροδιασιακή του φήμη και η θρεπτική του αξία αυξάξουν σημαντικά τη ζήτησή του με αποτέλεσμα η τιμή του να ξεπερνά- εξαρτάται και από την εποχή- τα 1.000 ευρώ το κιλό. 





