Πέντε «διαμάντια» από το σύμπαν των Luxury Whiskies

Μπορεί να μην μπορέσετε να τα βρείτε στην κάβα της γειτονιάς σας, αλλά με διάθεση αναζήτησης, χρόνο και χρήμα, οι aficionados μπορούν να διευρύνουν τους γευστικούς τους ορίζοντες με πέντε από τα καλύτερα ουίσκι όλων των εποχών. Το in2life σας τα παρουσιάζει.
Πέντε «διαμάντια» από το σύμπαν των Luxury Whiskies
του Γιώργου Φλώκα

Στην κάβα της γειτονιάς σας, μπορείτε να συναντήσετε κάποια ακριβά μπουκάλια ποτών όπως η βότκα, το τζιν, το ρούμι και η τεκίλα. Όμως κανένα από αυτά δεν μπορεί να περάσει στη σφαίρα της υπερβολικά υψηλής τιμής.

Το ουίσκι, από την άλλη, έχει τέτοια ιστορία και διαφοροποιημένο χαρακτήρα, που κάποια από τα ακριβότερα μπουκάλια «παίζουν» σε επίπεδα τιμών που τα άλλα αλκοολούχα ποτά δεν μπορούν να φτάσουν.

Το in2life έψαξε και βρήκε πέντε από τα πιο εκλεπτυσμένα -και ακριβότερα- μπουκάλια ουίσκι που παίζουν στην αγορά σήμερα.

Ενώ κανένα στη λίστα δεν είναι τόσο ακριβό όσο το Macallan Fine & Rare Whisky με ωρίμανση 60 ετών και τιμή 38.000 δολαρίων, η μικρή προσφορά του οποίου δεν κατάφερε να καλύψει την έντονη ζήτηση και πλέον δεν βρίσκεται στην αγορά, τα περισσότερα σίγουρα αποτελούν μια μικρή επένδυση.

Παρεμπιπτόντως, εάν επιθυμείτε να δοκιμάσετε το εν λόγω ιδιαίτερα σπάνιο μπουκάλι Macallan, προσφέρεται σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία των ΗΠΑ, όπως το Borgata Hotel Casino & Spa στο Atlantic City, αλλά προς 3.300 δολάρια το ποτήρι.

Midleton Very Rare
172 ευρώ μαζί με τα έξοδα αποστολής

Όπως αναφέρει και το όνομά του, το Midleton Very Rare είναι ένα από τα σπανιότερα ουίσκι της Ιρλανδίας και ένα από τα ακριβότερα ιρλανδέζικα στην αγορά.

Παράγεται από ανάμειξη ουίσκι 12 και 25 ετών και ωριμάζει σε ελάχιστα, προσεκτικά επιλεγμένα βαρέλια για μπέρμπον. Σύμφωνα με τους γευσιγνώστες, πρόκειται για εξαίρετη επιλογή, ενώ υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ των μπουκαλιών από το ένα έτος στο επόμενο.

Το Midleton Very Rare χαρακτηρίζεται από έντονο πικάντικο άρωμα με νότες από τζίντζερ και βανίλια. Στις καλές του χρονιές, πρόκειται ίσως για το καλύτερο ουίσκι της Ιρλανδίας, ενώ και στις όχι και τόσο καλές χρονιές, δεν απογοητεύει.

Glenfiddich 40 ετών
2.500 δολάρια ή 1.700 ευρώ το μπουκάλι

Στις δοκιμές του Whisky Magazine το 2003, το Glenfiddich 40 ετών κρίθηκε ως το καλύτερο single malt του κόσμου. Επίσης, κρίθηκε ως το καλύτερο στην κατηγορία του στο International Wine & Spirit Competition του 2007.

Ως ουίσκι από το Spreyside -και μάλιστα, το ακριβότερο στον κόσμο- είναι γεμάτο με τα χαρακτηριστικά που καθιστούν μοναδικά τα ουίσκι από την εν λόγω περιοχή. Εκτός αυτού, η ωρίμανση για 40 χρόνια βοηθά στη σημαντική βελτίωση της γεύσης. Δυστυχώς, η παραγωγή του συγκεκριμένου Glenfiddich δεν ξεπέρασε τα 60 μπουκάλια και ως εκ τούτου, η απόκτηση ενός μπουκαλιού είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Το Glenfiddich των 40 ετών αναπτύσσει αργά τα αρώματά του στο ποτήρι, οπότε θα πρέπει να το αφήσετε για 1-2 λεπτά . Στη γλώσσα, μπορεί κανείς να αντιληφθεί άμεσα γιατί είναι ένα από τα καλύτερα ουίσκι στον κόσμο. Η γεύση του είναι βαθιά και πολύπλοκη, με τόνο μελιού και ένα υπέροχο καπνιστό τελείωμα.

Bruichladdich 40 ετών
2.500 δολάρια ή 1.700 ευρώ το μπουκάλι

Όχι μόνο είναι το παλαιότερο προϊόν της εν λόγω ποτοποιίας, αλλά το Bruichladdich των 40 ετών είναι και το ακριβότερο ουίσκι από το Islay που κυκλοφορεί στην αγορά, εάν το βρείτε φυσικά, γιατί έχουν παραχθεί μόλις 500 φιάλες.

Πρόκειται για ευχάριστα απαλό ουίσκι, αλλά δεν πρέπει να κάνετε το λάθος να υποθέσετε ότι δεν έχει έντονη γεύση. Μάλιστα, οι γευσιγνώστες κάνουν λόγο για μια από τις πιο πολύπλοκες γεύσεις σε εμφιαλωμένο ουίσκι.

Η όσφρηση αποκαλύπτει ευδιάκριτα αρώματα μέντας, σφενδάμνου και βελανιδιάς, καθώς επίσης και μαύρη βανίλια, αχλάδι και κανέλα. Στη γλώσσα αφήνει μια ήπια αίσθηση με νότες από ξύλο, λάιμ και γκρέιπφρουτ.

Glen Garioch, 1958, 46 ετών
2.600 δολάρια ή 1.770 ευρώ η φιάλη

Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος που ίσως δεν έχετε ακούσει ποτέ για το Glen Garioch. Ο ποτοποιός διατηρεί χαμηλό προφίλ ενώ η ποιότητα των malts είχε διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια. Όμως οι πραγματικοί aficionados θα σας πουν ότι κάποια από τα παλαιότερα malts της Glen Garioch συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων που έχουν ποτέ παρασκευαστεί.

Στο πλαίσιο αυτό έγκειται και το Glen Garioch, 1958, των 46 ετών. Η φίρμα παρασκεύασε μόλις 328 φιάλες από αυτό το μαγικό υγρό και η σπανιότητα αλλά και η τιμή του το καθιστούν το πιο ακριβό ουίσκι από τα highlands στον κόσμο.

Το Glen Garioch του 1958 συνάδει με την παράδοση των καλύτερων malts από τα highlands, καθώς χαρακτηρίζεται από νότες φρούτων και ανθών, με μόλις μια ιδέα τύρφης. Αξίζει τον κόπο και το χρήμα που θα δαπανήσετε για να το αποκτήσετε.

Macallan Fine & Rare Collection, 1939, 40 ετών
10.125 δολάρια ή 6.880 ευρώ το μπουκάλι

Το Macallan Fine & Rare Collection των 40 ετών αντικαθιστά το αντίστοιχο των 60 ετών ως το πιο ακριβό μπουκάλι στην αγορά σήμερα. Το εν λόγω ποτό δημιουργήθηκε το 1939 και εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά το 1979, εξ ου και ο προσδιορισμός των 40 ετών.

Στη μύτη, το εν λόγω Macallan φέρνει αρώματα πορτοκαλιού και ξηρών καρπών με έντονες οσμές, όπως τα δαμάσκηνα. Επίσης, μπορεί κανείς να διαπιστώσει νότες από βανίλια και τύρφη. Στη γεύση, η τύρφη και το ξύλο κυριαρχούν, συνοδευόμενα από νότες καραμέλας και γλυκών φρούτων.

Σίγουρα τα 10.000 δολάρια φαίνονται πολλά για ένα μπουκάλι ουίσκι, αλλά εάν δοκιμάσετε το συγκεκριμένο, ενδέχεται να ξεχάσετε την τιμή, έστω και για λίγο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v