Ευβιότοποι: Κρέας από… σπίτι

Στην ατέρμονη αναζήτηση του «ποιοτικού» και στην προσπάθειά μας να σας ενημερώνουμε πάντα για ό,τι καλύτερο συμβαίνει στην πόλη, ανακαλύψαμε τους Ευβιότοπους, ένα πρότυπο κρεοπωλείο-μπουτίκ αποκλειστικά για τους λάτρεις του ευ ζην.
Ευβιότοποι: Κρέας από… σπίτι
Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα ήταν για τον κ. Χάλαρη οι Ευβιότοποι, ένα κρεοπωλείο-μπουτίκ που λειτουργεί εδώ και έναν περίπου χρόνο σε μία γειτονιά του Ν. Ψυχικού. Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το κρεοπωλείο; Το καθαρότερο και ίσως υγιεινότερο κρέας της ελληνικής αγοράς. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Ο κ. Μηνάς Χάλαρης, δημιουργός και ιδιοκτήτης των Ευβιότοπων, διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια στην Κήρινθο της Βόρειας Εύβοιας μία πανέμορφη φάρμα, η οποία πριν λίγο καιρό μετατράπηκε με προσωπική φροντίδα σε ένα Πρότυπο Πιλοτικό Αγρόκτημα υπαίθριας εκτροφής μοσχαριών και χοίρων.

Το αγρόκτημα αυτό εξυπηρετεί τις ανάγκες του καταστήματος "Ευβιότοποι" με έναν μάλλον πρωτότυπο τρόπο. «Εδώ δεν θα έρθει κάποιος να μας ζητήσει 10 μπριζόλες και εμείς να του τις δώσουμε, πολύ απλά γιατί δεν θα έχουμε δέκα μπριζόλες», μας λέει ο κ. Χάλαρης. Στους Ευβιότοπους, δηλαδή, δεν θα πάει κανείς για να ψωνίσει κρέας μαζικά επειδή θέλει εκείνη τη μέρα να φάει κρέας, αλλά με σκοπό να αγοράσει το φρεσκότερο κρέας της ημέρας, στην διαθέσιμη ποσότητα, ανάλογα με την ημερήσια παραγωγή της φάρμας. Εναλλακτικά, οι τακτικοί πελάτες τηλεφωνούν στο κατάστημα και ζητούν, όταν έρθει το κρέας που επιθυμούν, να τους σταλεί στο σπίτι. Κρεοπωλείο-Delivery, δηλαδή.

Φιλοδοξία των Ευβιότοπων είναι το μικρό αυτό αγρόκτημα να αποτελέσει πρότυπο εφαρμογής των Κ.Ο.Γ.Π (Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής), όπως αυτοί εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποσκοπούν στην αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων, την προστασία και διαφύλαξη του περιβάλλοντος, την υγιεινή και καλή διαβίωση των ζώων και πάνω από όλα την προστασία της υγείας των καταναλωτών.

Παράλληλα με τη δική τους ανάπτυξη, δημιουργούν επιλεκτικά συνεργασίες με άλλους κτηνοτρόφους από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συμμερίζονται κοινές αρχές για μια εναλλακτική κτηνοτροφία. Έτσι το κρέας είναι εγγυημένα ελληνικό και όχι απλά ελληνικής προέλευσης.

Σε αυτό το Πρότυπο Πιλοτικό Αγρόκτημα τα ζώα εκτρέφονται με ήπιες μεθόδους, με ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα διατροφής, την άνετη στέγαση, τη δυνατότητα να ικανοποιούν καθημερινά την ανάγκη τους για κίνηση. Έτσι μεγαλώνουν με φυσιολογικούς ρυθμούς, πολύ πιο αργούς από ό,τι συνηθίζεται.

Η σφαγή των ζώων γίνεται κάτω από τη δική τους επίβλεψη σε σύγχρονες εγκαταστάσεις πιστοποιημένου σφαγείου όπου μεταφέρονται τα ζώα με ειδικά διαμορφωμένο ιδιόκτητο φορτηγό. Επειδή, μάλιστα, θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της παραγωγής, την επόμενη κιόλας μέρα από τη σφαγή, μεταφέρουν με ιδιόκτητα αυτοκίνητα-ψυγεία το νωπό κρέας στο κατάστημα του Νέου Ψυχικού. Εκεί σιτεύουν το κρέας σε ιδανικές συνθήκες υγιεινής και ψύξης και στη συνέχεια το τεμαχίζουν και το συσκευάζουν -το πολύ 24 ώρες- πριν το παραδώσουν στον πελάτη.

Το κρέας με την υπογραφή Ευβιότοποι έρχεται τελικά στον πελάτη καθαρό, χωρίς το παραμικρό λίπος και πλήρως ξεκοκαλισμένο. Πάνω, δε, στην συσκευασία μπορεί κανείς να δει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν στο συγκεκριμένο κομμάτι που προμηθεύτηκε (όλους τους κωδικούς προέλευσης και εκτροφής, την ημερομηνία σφαγής κλπ). Ποιο άλλο, συμβατικό κρεοπωλείο αντιμετωπίζει τον καταναλωτή με τέτοια ειλικρίνεια;

Ένα ερώτημα που εύλογα γεννάται αφορά το κόστος των κρεάτων των Ευβιότοπων, και μάλιστα σε σχέση με τα υπόλοιπα κρέατα της αγοράς. Ο κ. Χάλαρης είναι σαφής, «Υπολογίζοντας πως το κρέας που αγοράζουμε στο super market κοστίζει περίπου 8-9 ευρώ το κιλό, αυτό που αγοράζουμε από το συμβατικό κρεοπωλείο κοστίζει γύρω στα 10-12 ευρώ το κιλό, ενώ το βιολογικό κρέας που βρίσκουμε σε συγκεκριμένα καταστήματα φτάνει και τα 24 ευρώ το κιλό, θεωρούμε πως η δική μας τιμή των 16 ευρώ το κιλό για καθαρό, ξεκοκαλισμένο κρέας, το οποίο κρίνουμε και ανώτερο ίσως του βιολογικού, είναι πολύ ρεαλιστική.»

Και επειδή για άλλη μία φορά ισχύει το «ό,τι πληρώνεις παίρνεις», η προσωπική φροντίδα των υπαλλήλων των Ευβιότοπων σε όλα τα στάδια της παραγωγής αποτελεί εγγύηση ότι σε εμάς το κρέας θα φτάσει όχι μόνο νόστιμο, σιτεμένο και καθαρό, αλλά και με όλα τα θρεπτικά του συστατικά. Όπως λέει και το σλόγκαν του καταστήματος: "Το κρέας όπως θα έπρεπε να είναι".

Το κρέας, λοιπόν, αυτό μπορούμε να το προμηθευτούμε αποκλειστικά από το Πρότυπο Κρεοπωλείο Ευβιότοποι (Αγγελοπούλου 4, Ν. Ψυχικό) ή για περισσότερη ευκολία να το παραγγείλουμε στο σπίτι μας τηλεφωνώντας στο 210 6777 173.

Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v