Πούρα: 10 top επιλογές για aficionados

Ποια είναι τα καλύτερα πούρα του κόσμου; Βάσει ποιών χαρακτηριστικών διακρίνονται και ποια είναι τα καλύτερα ποτά για να τα συνοδεύσουν; Δείτε και επιλέξτε τους ιδανικότερους συνδυασμούς για κάθε ειδική (και μη) περίσταση.
Πούρα: 10 top επιλογές για aficionados
Για τους πραγματικούς Bon Viveurs το πούρο δεν είναι ποτέ απλά ένα πούρο. Το πούρο είναι μία ιεροτελεστία, η ιδανική στέψη μιας εξαιρετικής περίστασης. Όταν, μάλιστα, κανείς έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα από τα δέκα καλύτερα πούρα του κόσμου, η περίσταση οφείλει να είναι παραπάνω από εξαιρετική. Γιατί ένα μοναδικό πούρο το καπνίζει κανείς για να γιορτάσει το γεγονός ότι καπνίζει ένα μοναδικό πούρο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δημιουργήσαμε μία λίστα με τα 10 σπουδαιότερα πούρα του κόσμου. Αυτά, δηλαδή, που έχουν κατά καιρούς ξεχωρίσει για την ποιότητα, τη διάρκεια, τη διαθεσιμότητα και την ζήτησή τους από το κοινό. (Ακόμα και αν δεν τα βρείτε στην Ελλάδα, μη διστάσετε να τα αναζητήσετε στο εξωτερικό.) Τα ταιριάξαμε με τα ιδανικότερα ουίσκι και σας προτείνουμε έναν μοναδικό συνδυασμό απόλαυσης για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Montecristo Edmundo

Χρειάστηκε να περάσουν μερικά χρόνια μέχρι το Montecristo Edmundo να αποκτήσει τη φήμη που του άξιζε ως ένα από τα κορυφαία κουβανέζικα πούρα. Η εύρωστη σύνθεσή του με το πλούσιο μεξικο-κουβανέζικο άρωμα, τυλίγεται μαζί με την άριστη γλυκόπικρη γεύση του αυθεντικού Montecristo. Το Edmundo καίγεται ήπια και αργά αφήνοντας στο τέλος μία ενδιαφέρουσα επίγευση.

Ταιριάζει με: Glenfiddich Gran Reserva, 21 ετών. Αυτό το καθαρό, single malt ουίσκι προσθέτει με τη φίνα, ευγενή γεύση του στην κουβανέζικη τελειότητα του καπνού.


Partagas Piramides Le 2000

Το καφετί διαμάντι της κατηγορίας robusto, καίγεται ονειρικά. Δεν είναι κατάλληλο για τον ουρανίσκο κάποιου αρχάριου, αφού μόνο ένας έμπειρος καπνιστής μπορεί να απολαύσει την κανέλα, τον κέδρο, το πιπέρι και όλα τα υπόλοιπα που συνθέτουν αυτό το «δολοφονικό» μαύρο πούρο. Η περιορισμένη του έκδοση το κάνει δυσεύρετο, αλλά μην το προσπεράσετε αν βρεθεί στο δρόμο σας.

Ταιριάζει με: Talisker 10. Όπως το Partagas, έτσι και αυτό το ιδιαίτερο Scotch δεν απευθύνεται σε άπειρους ουρανίσκους. Απολαύστε τα αργά και ο ιδανικός συνδυασμός τους θα σας συνοδεύει όλη τη βραδιά.
 



Padron 1964 Anniversary Imperiale


Το καμάρι της Νικαράγουα, το Padron 1964 Anniversary Imperiale αποτελεί ένα σύνθετο υπόδειγμα γεύσης: πιπέρι, εσπρέσο, μερικές πινελιές κακάο και μια ιδέα κέδρου. Το εξαιρετικό δέσιμό του και η άψογη καύση του θα σας επιτρέψουν να εκτιμήσετε πλήρως αυτό το σύμπλεγμα γεύσεων και απολαύσεων.

Ταιριάζει με: Laphroaig Cask Strength, το οποίο χαρακτηρίστηκε από το Whiskey Magazine scotch της χρονιάς 2005. Το πικάντικο Padron υποδέχεται τη γλυκιά, καπνιστή γεύση της βανίλιας αυτού του scotch.
 


La Aurora 100 Años Belicoso

Το La Aurora, ο πρόγονος στην ουσία ολόκληρης της δομινικανής παραγωγής πούρου, γιόρτασε τα 100 χρόνια της επιχείρησης με μία περιορισμένη έκδοση που πραγματικά συντάραξε τον κόσμο του πούρου, κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές από τα περιοδικά Cigar Aficionado και Cigar Insider. Αυτό το πλούσιο μείγμα μπαχαρικών, δέρματος, ξύλου, και όχι μόνο, διπλωμένο σε φύλλα Dominican Corojo, αξίζει μια μικρή περιουσία, όχι μόνο λόγω της άριστης ποιότητάς του, αλλά και επειδή είναι ένα από τα πιο δυσεύρετα πούρα στον κόσμο.

Ταιριάζει με: Oban Single Malt Scotch Whiskey, 14 ετών. Αυτό το πολύ φίνο scotch των highlands, με το λαμπερό, χρυσαφένιο χρώμα, ταιριάζει άψογα με τη φυσική γεύση των φύλλων του Aurora.



Cohiba Siglo VI

Η έκτη και τελευταία προσθήκη της σειράς Cohiba La Linea 1492, για τον εορτασμό της άφιξης του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική, πήρε το ψευδώνυμο «κανόνι». Το Singlo VI, της κατηγορίας toro, διαθέτει έναν από τους πιο φίνους καπνούς στην κουβανέζικη αγορά. Ο βαρύς καπνός του εμπλουτισμένος με ένα μείγμα υπέροχων γεύσεων, εξηγεί τον τεράστιο αριθμό πιστών οπαδών του.

Ταιριάζει με: Ardberg 17. Η Ardberg είναι μία παλιά ποτοποιία. Το καθαρό χρώμα του και η κάπως ελαφριά καπνώδη γεύση του ταιριάζει όμορφα με το συμπυκνωμένο αυτό πούρο.
 



Bolivar Royal Corona


Βραβευμένο από το Cigar Aficionado ως το καλύτερο του 2006, αυτό το γεμάτο Bolivar robusto διαθέτει τον πικάντικο χαρακτήρα και τη γεύση που περιμένουμε από ένα κουβανέζικο Bolivar. Κάθε ρουφηξιά προσφέρει ένα διαφορετικό σύνολο γεύσεων ενώ το πούρο καίγεται αργά, αφήνοντας μία ευχάριστη επίγευση.

Ταιριάζει με: Isle of Jura Superstition. Ίσως το μόνο Scotch που μπορεί να συναγωνιστεί τις διαρκώς εναλλασσόμενες γεύσεις του Bolivar.



Padrón Serie 1926 No. 1

Το Cigar Aficionado το ανακήρυξε καλύτερο πούρο για το 2004 και αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι πρόκειται για ό,τι καλύτερο έχει βγάλει ποτέ η φίρμα. Είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με το review του αναγνώστη του Top25Cigar.com, που έγραψε ότι «αυτό το πούρο με πήρε μαζί του σε ένα ταξίδι που δε θα έπρεπε να είναι νόμιμο». Προσφέροντας πλούσια αρώματα κρέμας, σοκολάτας, κόκκων καφέ και πέτσινης υφής, αυτό το πούρο ξεχωρίζει για τη γεμάτη γεύση του.

Ταιριάζει με: Balvenie Portwood 21. Το απαλό, βελούδινο μείγμα φρούτων, μελιού και ελάχιστων μπαχαρικών ταιριάζει απόλυτα με τη γεύση αυτού του maduro Padrón.

Fuente Fuente OpusX

Ο Arturo Fuente λανσάρισε για πρώτη φορά το OpusX το 1995, για να το δει, μέσα σε λίγο καιρό, να γίνεται αντικείμενο λατρείας. Οι εργάτες φτιάχνουν μόλις 75 την ημέρα –ένα υπόδειγμα ελέγχου ποιότητας επενδεδυμένο με κουβανέζικο περιτύλιγμα. Παρά την υπερβολική τιμή του -που μπορεί να αγγίξει τα 100 δολάρια– κανείς από όσους το έχουν δοκιμάσει δε θα μπορούσε να παραπονεθεί.

Ταιριάζει με: Macallan 18. Η παλαίωση σε ξύλινα βαρέλια δίνει σε αυτό το Scotch την απαλή γεύση που χρειάζεται για να συνοδεύσει το αριστούργημα του Fuente.

Romeo y Julieta Churchill

Ονομασμένο προς τιμήν του Winston Churchill, ενός από τους γνωστότερους και πλέον πιστούς οπαδούς της μάρκας, αυτό το Romeo y Julieta δίνει αρχικά την εντύπωση της εκλεπτυσμένης γεύσης. Όμως, όπως ο ίδιος ο Winston, είναι ένα ισχυρό πούρο, ικανό να βγάλει νοκ άουτ τους ερασιτέχνες.

Ταιριάζει με: Aberlour Double Cask Matured. Αυτό το απαλό Speyside Scotch με την υποψία καραμέλας συμπληρώνει ιδανικά τη γεύση του πούρου.




Cohiba Esplendido


Ο ίδιος ο Τσε Γκεβάρα θεωρούσε το Cohiba ένα πούρο πολύτιμο, την αποκλειστικότητα στην απόλαυση του οποίου δικαιούνταν ο Φιντέλ, οι φίλοι του και τα εξέχοντα πρόσωπα του κόσμου. Φτιαγμένα αποκλειστικά από γυναίκες, παρέμειναν για πολλά χρόνια προνόμιο των ισχυρών. Όταν, το 1982, διατέθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό, προκάλεσαν σάλο –και όχι άδικα.

Ο Nick Passmore, tastemaker του Forbes, δε δίστασε να το αποκαλέσει –αυτό και το αντίστοιχο robusto– «το καλύτερο πούρο που κάπνισε ποτέ» και ο James Suckling του Cigar Aficionado θαύμασε την «απίστευτη καταγωγή» αυτού του «πούρου – βόμβα».

Ταιριάζει με: Glendorach 18. Το καλύτερο Scotch για το καλύτερο πούρο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v