Τα νέα εστιατόρια των καλύτερων σεφ του κόσμου

Οι διασημότεροι σεφ του κόσμου ανοίγουν τα δικά τους μαγαζιά. Δείτε που μπορείτε να βρείτε τις παγκόσμιες κορυφές της γαστρονομίας και... κλείστε θέση για τα εγκαίνια.   
Τα νέα εστιατόρια των καλύτερων σεφ του κόσμου

Το opening ενός νέου εστιατορίου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κάθε σεφ ρισκάρει την υπόληψή του, όχι μόνο με τα πιάτα του, αλλά και με την εν γένει εμπειρία του δείπνου. Αυτός είναι και ο λόγος που οι καλύτεροι σεφ του κόσμου ανοίγουν τα δικά τους εστιατόρια, που αντιπροσωπεύουν το μοναδικό, προσωπικό τους στυλ.

Βέβαια, το opening ενός τέτοιου εστιατορίου μοιάζει με κάθε άλλη μεγάλη πρεμιέρα –όλοι θέλουν να παρευρίσκονται, αν όχι στη βραδιά των εγκαινίων, τουλάχιστον μία από τις επόμενες ημέρες. Αν, λοιπόν, ενδιαφέρεστε να είστε μπροστά από τις εξελίξεις, συνεχίστε την ανάγνωση. Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά από αυτά τα “grand openings” που θα λάβουν χώρα μέσα στη χρονιά.

The Narrow, Λονδίνο

Μέχρι τώρα, ο κόσμος γνώριζε τον σεφ Gordon Ramsay ως τον εκρηκτικό παρουσιαστή του Hell’s Kitchen και του Ramsay’s Kitchen Nightmares του Food Network. Αυτή η περσόνα, όμως, είναι στην πραγματικότητα η μια μόνο πλευρά του αληθινού Gordon Ramsay. Στην κουζίνα ο ίδιος είναι ένας βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ, που έχει κερδίσει την εκτίμηση των συναδέλφων του για την εξαιρετική κουζίνα του.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Ramsay άνοιξε το The Narrow στις όχθες του Τάμεση, διαμορφώνοντάς το σύμφωνα με την προσωπική του άποψη σχετικά με το πώς θα έπρεπε να είναι οι αγγλικές pub.

Εδώ θα απολαύσετε κλασσικά βρετανικά πιάτα, όπως το London Particular –η πιο πηχτή μπιζελόσουπα που δοκιμάσατε ποτέ, με όνομα εμπνευσμένο από τη διάσημη ομίχλη της πόλης– καθώς και καβούρι με ψωμί ολικής αλέσεως, αρνάκι στη γάστρα, μοσχάρι βρασμένο με καρότο και «bubble and squeak», μαγειρεμένα λαχανικά και πατάτες που στη συνέχεια τηγανίζονται, επίσης βρετανική σπεσιαλιτέ, σερβιρισμένη με αβγά ποσέ και μανιτάρια.

Και ο Ramsay δε σταματά εδώ. Λίγο μετά τα εγκαίνια του The Narrow, ανακοίνωσε σχέδια για ένα νέο εστιατόριο στην Ιρλανδία, που θα ανοίξει το ερχόμενο Φθινόπωρο στο Ritz-Carlton Powerscourt του Δουβλίνου.

St. Regis Hotel, Νέα Υόρκη

Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της κλασσικής γαλλικής κουζίνας, ο Alain Ducasse, ανακοίνωσε πρόσφατα το άνοιγμα του τέταρτου εστιατορίου του, αυτή τη φορά στη Νέα Υόρκη, στο glamorous ξενοδοχείο St. Regis, της 5ης Λεωφόρου, το οποίο ψηφίστηκε από τους αναγνώστες του περιοδικού Institutional Investor ως το καλύτερο ξενοδοχείο του κόσμου. Το εστιατόριο, το όνομα του οποίου δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, θα ανοίξει τις πόρτες του μέσα στο καλοκαίρι.

Την εκτέλεση των πιάτων που θα συνοδεύονται από την εντυπωσιακή λίστα κρασιών του ξενοδοχείου έχει αναλάβει ο executive σεφ Tony Esnault. Όπως δήλωσε ο Ducasse, «φιλοδοξία μου για το St. Regis της Νέας Υόρκης είναι να προσφέρει μια ολοκληρωμένη γαστρονομική και οινική εμπειρία με μοναδική προσέγγιση».

Pierre Gagnaire, Ντουμπάι

Ένας άλλος Γάλλος master chef, ο Pierre Gagnaire, το ομώνυμο εστιατόριο του οποίου στο Παρίσι απολαμβάνει διεθνή φήμη για τα υψηλά του στάνταρ, ετοιμάζεται να ανοίξει ένα νέο χώρο στο Ντουμπάι, το οποίο θα αποτελεί ένα από τα 90 εστιατόρια, café και μπιστρό το συμπλέγματος Festival City που κατασκευάζεται στο εμιράτο.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση σχετικά με τη φιλοσοφία του εστιατορίου ή την ημερομηνία των εγκαινίων του, αλλά ο Gagnaire, πρωτοπόρος της γαλλικής fusion κουζίνας, ποτέ δε μας έχει απογοητεύσει.

Mexican Laundry, Όρεγκον

Μετά την επιτυχία που είχε το πρωτότυπο French Laundry στη Νάπα της Καλιφόρνια, ο σεφ Thomas Keller ετοιμάζεται να ανοίξει το αντίστοιχο, μεξικάνικο εστιατόριο στο προάστιο Portland του Hillsboro, στο Όρεγκον.

Στην κυρίως αίθουσα ο αμερικανός σεφ θα επιδεικνύει το ταλέντο του στα μικρά πιάτα, με ένα latin touch. Αλλά το Mexican Laundry θα προσφέρει κάτι παραπάνω από τη φημισμένη κουζίνα του Keller. Με μια μικρή επιβάρυνση, θα έχετε τη δυνατότητα να δειπνήσετε σε μία δεύτερη, «καθαρή» αίθουσα –εξ ου και το όνομα laundry, που έκανε διάσημο τον Keller– όπου το φαγητό θα σερβίρεται σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, με τον αέρα να φιλτράρεται στα 100.000 σωματίδια ανά κυβικό μέτρο.

Πριν την είσοδό τους στην αίθουσα οι πελάτες θα απολαμβάνουν ένα «ντους αέρα» και θα φορούν ειδικά ρούχα. Όσο το δυνατόν περισσότερα σωματίδια θα αφαιρούνται από τον αέρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών της μυρωδιάς και της γεύσης του ίδιου του φαγητού. Σε μια ενδιαφέρουσα ανατροπή της εμπειρίας του δείπνου, οι επισκέπτες θα πληροφορούνται, αντί να γεύονται, τη γεύση του φαγητού. Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου του 2007.

Tom’s Place, Λονδίνο

Τον Tom Aikens ίσως να μην τον έχετε ακουστά. Κι αν τον έχετε, ίσως να είναι για τον λάθος λόγο.

Ο πολλά υποσχόμενος βρετανός σεφ έγινε γνωστός το 1999, όταν έχασε τη δουλειά του ως μαθητευόμενος στο δημοφιλές Pied à Terre του Δυτικού Λονδίνου, αφού κατηγορήθηκε ότι σημάδεψε με μαχαίρι έναν συνάδελφό του. Πέρυσι, ένα ατύχημα στην κουζίνα του προκάλεσε τον τραυματισμό ενός βοηθού σεφ. Παρ’ όλα αυτά, ο Aikens είναι περισσότερο γνωστός για τα φαγητά του.

Το τρίτο του μαγαζί, Tom’s Place, θα είναι ένα παραδοσιακό κατάστημα fish-and-chips στο ισόγειο, με εστιατόριο στον πρώτο όροφο. Ο Aikens δηλώνει ότι σκοπεύει να εστιάσει στο οικολογικό περιβάλλον του εστιατορίου, με ανακυκλώσιμα υλικά και φιλικό προς το περιβάλλον σχεδιασμό χώρων.

Nobu, Waikiki, Μελβούρνη και Σαν Ντιέγκο

Γνωστός για τις μοναδικές fusion δημιουργίες του, που συνδυάζουν την ιαπωνική κουζίνα με συνταγές και υλικά από το Περού και την Αργεντινή, ο Nobu Matsuhisa έχει συνδέσει το όνομά του με την καινοτομία στην κουζίνα. Ένα από τα διάσημα πιάτα του είναι ο μαύρος μπακαλιάρος με miso, ενώ άλλες δημιουργίες του περιλαμβάνουν παγωτό μπύρα, tacos με αστακό και sashimi και στήθος πάπιας με wasabi.

Μέσα στο 2007, ο Nobu πρόκειται να ανοίξει τρία νέα εστιατόρια, στο Waikiki της Χαβάης, τη Μελβούρνη και το Σαν Ντιέγκο, σε συνεργασία με το διάσημο φίλο του, Robert De Niro.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v