Dom Perignon Desire: Φυσσαλίδες των ονείρων...

Το γεγονός ότι η σαμπάνια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του λαμπερού χώρου της μόδας το ξέρουμε πλέον όλοι. Ότι τώρα η μόδα συναντά τη σαμπάνια και δημιουργούν μαζί το ξέρατε; Αφήστε λοιπόν το In2life να σας ταξιδέψει στον μαγικό κόσμο της vintage σαμπάνιας και να σας γνωρίσει τη νέα συλλεκτική φιάλη Dom Pérignon που σχεδίασε ο Karl Lagerfeld.
Dom Perignon Desire: Φυσσαλίδες των ονείρων...

Η κλασική ετικέτα της σαμπάνιας Dom Pérignon έχει παραμείνει η ίδια από την πρώτη φορά που κυκλοφόρησε. Αριστοκρατική και επιβλητική, δεσπόζει διαχρονικά στα ράφια μίας πολυτελούς κάβας, στις θήκες των μεγάλων κελλαριών, αλλά και στις σαμπανιέρες των κομψότερων μπαρ και πάρτυ, μην αφήνοντας περιθώριο αμφιβολίας για την ποιότητα, τη σπανιότητα και... το κόστος του εκλεκτού περιεχομένου κάθε φιάλης.

Η λαμπερή αυτή πορεία της Dom Pérignon, και το status που έχει αποκτήσει στους κύκλους τόσο των κοσμικών όσο και των connaisseurs, ενέπνευσε τον γνωστό μόδιστρο Karl Lagerfeld για να δημιουργήσει μία συλλεκτική, αριθμημένη έκδοση της εσοδείας του 1998 για τον γνωστό οίκο, που ονομάζεται Desire. Η δημιουργία του αυτή επενδύει την κλασική φιάλη με χρυσά τρουκς, και την ντύνει σε μία κομψή, ημιδιάφανη θήκη, που θα μπορούσε κάλλιστα να περιέχει ένα ακριβό κόσμημα.

Τί σημαίνει vintage σαμπάνια;

Πρέπει να γνωρίζετε ότι, βάση της παραδοσιακής μεθόδου παραγωγής της σαμπάνιας, της λεγόμενης méthode champenoise, στην οινοποίησή της συμμετέχουν κρασιά από διαφορετικές περιοχές της Καμπανίας, καθώς και πολλαπλές χρονιές, που συνθέτουν το ιδανικό χαρμάνι. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή, λόγω των εδαφο-κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής, δεν παράγεται κάθε χρονιά κρασί ποιότητας ικανής να ”σηκώσει” μία ολόκληρη χρονιά. Για το λόγο αυτό, οι περισσότερες σαμπάνιες που βρίσκουμε στο εμπόριο είναι NV (non-vintage), δηλαδή μη χρονολογημένες.

Όταν όμως μία χρονιά είναι πραγματικά εξαιρετική, τότε ο οινοποιός έχει την δυνατότητα να οινοποιήσει σαμπάνια αποκλειστικά και μόνο από το κρασί της συγκεκριμένης εσοδείας, οπότε έχουμε σαμπάνια vintage, όπου η χρονιά αναγράφεται στην ετικέτα. Η εσοδεία του 1998, η οποία μας έδωσε την Dom Pérignon Desire, θεωρείται μία από τις κορυφαίες της προηγούμενης δεκαετίας.

Παρότι δεν έδωσε εξαιρετικές σαμπάνιες σε όλα τα μεγάλα ”σπίτια” της Καμπανίας, το 1998, κατά τους ειδικούς, ήταν μία πολύ δυνατή χρονιά για την σαμπάνια Dom Pérignon. Η διάσημη οινοκριτικός Jancis Robinson MW την θεωρεί την καλύτερη της δεκαετίας του 90 λόγω της έντονης γεύσης και του μεγάλου βάθους της, ενώ το Αμερικάνικο περιοδικό Wine Spectator την βαθμολόγησε με 93/100!

Dom Pérignon: ο άνθρωπος-μύθος πίσω από τη μάρκα

Τα αμπέλια και το κρασί υπάρχουν στην περιοχή της Καμπανίας από τα προ-Χριστιανικά χρόνια, σύμφωνα με τους ιστορικούς των Ρωμαίων που τα βρήκαν εκεί όταν διέσχισαν την περιοχή για να κατακτήσουν την Γαλατία. Αν υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος οραματίστηκε την Σαμπάνια με την μορφή στην οποία την γνωρίζουμε σήμερα, αυτός είναι ο μοναχός Dom Pérignon, ένας φωτισμένος καλόγερος της Μονής του St. Pierre de Hautvillers. Δικές του ιδέες ήταν η τεχνική της ανάμιξης διαφόρων κρασιών και ποικιλιών της περιοχής για την παραγωγή ποιοτικού οίνου, καθώς και αυτή της ζύμωσης μέσα σε ειδικό μπουκάλι, αγγλικής προέλευσης, ανθεκτικό στην πίεση και στο φως.

Η ζωή και το έργο του Dom Pérignon είναι πραγματικά ένας μύθος. Από τα λίγα πράγματα που ξέρουμε για αυτόν, συμπεραίνουμε ότι αφιέρωσε τη ζωή του στην τελειοποίηση της μεθόδου παραγωγής του κρασιού της περιοχής της Καμπανίας, καταφέρνοντας να την βάλει για τα καλά στον οινικό χάρτη, αλλά και να χαρίσει πλούτη και δύναμη στο μοναστήρι στο οποίο ήταν ταγμένος. Όσο για την φήμη του θρυλικού μοναχού, αρκεί να ξέρετε ότι η είδηση του θανάτου του στις 9 Νοεμβρίου του 1715 κυκλοφόρησε από τον επικεφαλής της σωματοφυλακής του Γάλλου Βασιλιά της εποχής, Monsieur D’Artagnan, του πραγματικού στρατιωτικού που έμεινε αθάνατος μέσα από το κλασικό μυθιστόρημα του Alexandre Dumas! Σήμερα, ο αδριάντας του Dom Pérignon κοσμεί το προαύλιο της έδρας της εταιρείας Moet & Chandon, που βρίσκεται στο Épernay, την μητρόπολη της σαμπάνιας.

Απολαμβάνοντας μία vintage σαμπάνια

Μία καλή vintage σαμπάνια έχει χαρακτήρα και πολυπλοκότητα που την κάνουν να ξεχωρίζει από όλες τις υπόλοιπες σαμπάνιες του εμπορίου. Έτσι λοιπόν, αν αποφασίσετε να ανοίξετε μία vintage σαμπάνια, όπως η Dom Pérignon Desire 1998, μην την χαραμίσετε συνδυάζοντάς την με τα επιδόρπια του τραπεζιού σας και μόνο. Μία καλή σαμπάνια είναι, σε τελική ανάλυση, ένα μεγάλο κρασί και έχει τεράστια περιθώρια ευελιξίας γευστικών συνδυασμών. Σε εσάς τους περιπετειώδεις gourmet τύπους λοιπόν, προτείνω να συνδυάσετε άψογα την Dom Pérignon Desire 1998 σας με πλούσια και κρεμώδη τυριά, φίνα καπνιστά ψάρια, εδέσματα με την χαρακτηριστική επιρροή της μαύρης τρούφας, εκλεκτά ελαφριά κρέατα, ακόμα και με sushi!

Και βέβαια, έχετε υπόψη σας ότι κανένα άλλο κρασί δεν έχει την απαραίτητη προσωπικότητα και το βάθος ώστε να μπορεί να συνοδεύσει τέλεια ένα ολόκληρο γεύμα από τα απεριτίφ και τα ορεκτικά μέχρι το επιδόρπιο, όπως μία καλή vintage σαμπάνια.

Που θα βρούμε την Dom Pérignon Desire 1998;

Η συλλεκτική αυτή έκδοση της Dom Pérignon φέρει την υπογραφή του Karl Lagerfeld, και πωλείται προς 1.500 ευρώ σε αυστηρά επιλεγμένες κάβες. Στα καλά καταστήματα θα βρείτε επίσης την Dom Pérignon Vintage 1998 και την Dom Pérignon Rosé Vintage 1996.

Όσοι ενδιαφέρονται για πληροφορίες σχετικά με την διάθεση της Dom Pérignon Desire 1998 και των άλλων προϊόντων του γνωστού οίκου μπορούν να τηλεφωνούν στο 210-9692280.

Είστε φαν της σαμπάνιας;

Τότε δεν πρέπει να χάσετε την εκδήλωση ”Αφρός και Φυσαλλίδες” που γίνεται το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο King George Palace, στην Πλατεία Συντάγματος. Στην εκδήλωση συμμετέχουν όλοι οι οίκοι σαμπάνιας και αφρώδους οίνου που έχουν παρουσία στην Ελλάδα (τηλέφωνο για πληροφορίες: 210-7660560).

Η εκδήλωση αρχίζει στη 1 το μεσημέρι, και ολοκληρώνεται στις 8 το βράδυ. Εγώ θα βρίσκομαι από νωρίς στο stand της Moet & Chandon, προσκεκλημένος της εισαγωγικής εταιρείας ΑΜΒΥΞ. Σας περιμένω να δοκιμάσουμε μαζί τις εκλεκτές σαμπάνιες του μεγάλου γαλλικού οίκου: να ανακαλύψουμε τα κομψά τους αρώματα και τις φίνες γεύσεις τους, να συζητήσουμε τους ιδανικούς γευστικούς τους συνδυασμούς, και να βρούμε όλους τους τρόπους που έχουν για να ομορφύνουν τις φετινές μας γιορτές!

Εις υγείαν!

Θόδωρος Λέλεκας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v