Κονιάκ και πούρο: Αναζητώντας το σωστό συνδυασμό

Η σχέση του κονιάκ με το πούρο είναι τόσο παλιά, όσο αυτή του Ναπολέοντα με την Ιωσηφίνα. Όμως ποιο κονιάκ με ποιο πούρο; Το in2life σας παρουσιάζει τις απόψεις των ειδικών επί του θέματος, αλλά και τρεις νέες δημιουργίες από τους κορυφαίους οίκους κονιάκ στη Γαλλία.
Κονιάκ και πούρο: Αναζητώντας το σωστό συνδυασμό

Ένα ελαφρύ πουράκι ίσως είναι ακατάλληλο για να συνοδεύσει ένα κονιάκ 30 ετών, ενώ σίγουρα δεν θα πρέπει να συνδυάσετε το ”βαρύ” Cohiba με ένα κονιάκ της κατηγορίας VSOP. (very superior old pale), το οποίο, παρά την ονομασία του, αφήνεται να ωριμάσει μόλις 5-10 χρόνια.

Ωστόσο, ένα κονιάκ από την περιοχή Grande Champagne μπορεί να ταιριάξει με όλα τα πούρα, λένε οι ειδικοί, ενώ ο master blender Jean Marie Olivier συνιστά το Courvoisier Napoleon σαν εξαιρετική επιλογή για να συνοδεύσει όλα τα βαριά κουβανέζικα πούρα.

Επ’ ευκαιρία πρόσφατου συνεδρίου της Union de la Sommellerie Francaise, πραγματοποιήθηκε δοκιμή ορισμένων από τα κορυφαία πούρα, σε συνδυασμό με τα καλύτερα κονιάκ. Ακολουθούν οι σημειώσεις των εμπειρογνωμόνων για τους καλύτερους συνδυασμούς.

Cohiba Lanceras

Το θρυλικό πούρο του Φιντέλ. Εντυπωσιακό πούρο με σταθερό περιτύλιγμα που ”περνάει” μια ελαφρώς πικάντικη νότα. Ο καπνός έχει έντονα πικάντικα αρώματα κανέλας και λευκού πιπεριού. Το Hine Antique είναι το κονιάκ που εναρμονίζεται περισσότερο με το πούρο. Από τα μέσα του πούρου και μετά, το άρωμα δέρματος που προκύπτει απαιτεί ένα φίνο κονιάκ όπως το Quintessence της Gourmel.

Siglo I

Μικρό πούρο με υπέροχο άρωμα, όπου αναμειγνύονται αρμονικά νότες μέντας και ελαίων. Κορυφαία επιλογή για έναν αμύητο στον κόσμο των πούρων. Στο τελείωμα αναδύει πιο φρουτώδη αρώματα. Για τη συνοδεία, προτείνεται ένα κονιάκ A.E. Dor No 7, το οποίο περιέχει τα αρώματα του πούρου.

Esplendidos

Εξαίρετο πούρο με λεπτό και ζωηρόχρωμο περιτύλιγμα. Αν και το πούρο εμφανίζει δυσκολίες στο άναμμα, το τράβηγμα του καπνού είναι ιδιαίτερα απαλό ενώ από τα αρώματα ξεχωρίζουν τα καρυκεύματα (μοσχοκάρυδο και βανίλια). Οι Γάλλοι γευσιγνώστες προτείνουν ως συνοδεία ένα X.O. (παλαιωμένο κονιάκ με μέση ωρίμανση άνω των 20 ετών) της Courvoisier.

Από το μέσο του πούρου και μετά, ξεχωρίζουν πιο γλυκές και όξινες γεύσεις και ως πιο αρμονική συνοδεία επιλέγεται το Petit Gourmel, ένα φρουτώδες κονιάκ.

El Eey Del Mundo Gran Coronas

Εξαίρετο, ελαφρώς ελαιώδες πούρο. Η γεύση του είναι σταθερή έως το τέλος με αρώματα μελιού, ανθών και πρόσφατα ψημένου καφέ που συνδυάζονται αρμονικά, χωρίς να αλληλοκαλύπτονται. Το καλύτερο κονιάκ για να ταιριάξει με αυτό το λεπτό πούρο θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυτή την αρμονική γευστική πανδαισία. Το Dynastie της Polignac πληροί αυτά τα κριτήρια.

Partagas

Μην σας ξεγελάσει το ανομοιογενές περιτύλιγμα. Το Partagas είναι ένα εξαίσιο ελαιώδες πούρο, με έντονα αρωματικό χαρακτήρα. Στο άναμμα αποκαλύπτεται μια σειρά αρωμάτων από καρυκεύματα (κανέλα, βανίλια) με έναν τόνο από πιπέρι. Το καλύτερο κονιάκ για να συνοδεύσει το πούρο είναι το Quintessence της Gourmel, με έντονη γεύση παλαιού ξύλου καρυδιάς και βερίκοκου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν και τρεις νέες δημιουργίες από τους γαλλικούς οίκους, το Cigar Club του διάσημου οίκου Fillioux που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να συνοδεύει πούρα, όπως προδίδει και το όνομά του, το Club Blend από την Guerbi, αλλά και το Hine Rare and Delicate του ομώνυμου οίκου.

Cigar Club (Fillioux)

O οίκος κονιάκ Jean Fillioux, διάσημος για την ποιότητα των ποτών που παράγει από την περιοχή Grande Champagne στη Γαλλία, παρουσιάζει ένα κονιάκ που δημιουργήθηκε για να ”δένει” με αρμονία με το κάπνισμα πούρων. Λέγεται Cigar Club και παρουσιάζεται σε ένα χαραγμένο μπουκάλι, που διακοσμείται με ετικέτα και ένα δέσιμο στο λαιμό του μπουκαλιού, που παραπέμπει στις συσκευασίες των πούρων.

Το κονιάκ αποκαλύπτει ένα εξαιρετικά πολύπλοκο άρωμα, όπου συνδυάζεται ομαλά το αμύγδαλο, η βανίλια και ο καπνός. Στη γεύση είναι φρουτώδες και μεταφέρει αρώματα σοκολάτας, κανέλας και δαμάσκηνο, με ιδανική επίγευση για συνδυασμό με ένα καλό πούρο.

Club Blend (Guerbi)

Ειδικά σχεδιασμένο για κατανάλωση ως απεριτίφ, το Club Blend της Guerbi επιτίθεται ουσιαστικά στα μερίδια αγοράς tου ουίσκι. Η συσκευασία του είναι σε ορθογώνια καράφα με βιδωτό καπάκι, η οποία περιέχει φίνο ”ξανθό” κονιάκ που, σύμφωνα τουλάχιστον με την εταιρία, θα επιτρέψει στις νέες γενιές να ανακαλύψουν την αφθονία των αρωμάτων και γεύσεων στο ποτό των αγγέλων.

Πολλά άρθρα που δημοσιεύονται στο Charente Libre, το Revue des Comptoirs και το Sud-Ouest, διάσημες εκδόσεις του κλάδου, χαιρετίζουν αυτό το καινοτόμο βήμα προς την κατάκτηση των σύγχρονων καταναλωτών.

Hine Rare and Delicate

Εξαιρετικό αλλά δυσεύρετο είναι το νέο κονιάκ της Hine, το Hine Rare and Delicate, το οποίο διατίθεται σε συλλεκτική καράφα του 1 λίτρου. Ωστόσο, για να απολαύσουμε και στην Ελλάδα το νέο σκουρόχρωμο κονιάκ της Hine, θα πρέπει να ελπίζουμε σε επέκταση του δικτύου διανομής της εταιρίας…

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v