Καφε- γνωσία στο Σπίτι του Καφέ

Οι πιστοί του καφέ- τουλάχιστον οι Έλληνες- κάθε άλλο παρά λίγοι είναι. Πόσοι από μας ξέρουμε όμως την διαδικασία που ακολουθείται για την επιλογή του σωστού χαρμανιού που θα φτάσει στο φλυτζάνι μας; Ακολουθήστε το In2Life σε μία (εισαγωγική) καφεγνωσία στο Σπίτι του Καφέ!
Καφε- γνωσία στο Σπίτι του Καφέ

του Θεόδωρου Λέλεκα

Έχω πάει σε πολλές οινογνωσίες, και κάθε φορά γοητεύομαι από τα πολλά μυστικά ενός κρασιού, που μία σωστή δοκιμή μπορεί να αποκαλύψει. Αν και φανατικός του καφέ όμως, δεν είχα φανταστεί ότι μία ανάλογη διαδικασία ακολουθείται για το... εθνικό μας ρόφημα.

Έτσι λοιπόν, με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση που μου έγινε από τα Καφεκοπτεία Λουμίδη να παρευρεθώ σε μία ολοκληρωμένη γευσιγνωσία/δοκιμή καφέ για τα χαρμάνια που θα απολαύσουν οι απανταχού καφεδόφιλοι την τρέχουσα σεζόν.

Επικεφαλής του πάνελ ο κ. Αριστείδης Λουμίδης, αναγνωρισμένη αυθεντία στον χώρο του καφέ στην Ελλάδα. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της εταιρείας, είχαν παραταχτεί για δοκιμή δεκάδες φλυτζάνια με διαφορετικές προτάσεις από κάθε είδος καφέ, όπως ελληνικό, εσπρέσσο και φίλτρου– απλό και αρωματικό.

Η διαδικασία της καφεγνωσίας δεν απέχει πολύ από αυτήν της οινογνωσίας. Κάθε νέα πρόταση δοκιμάζεται συγκριτικά με το υπάρχον χαρμάνι (το οποίο αποκαλείται reference), και οι δοκιμαστές κρατούν λεπτομερείς σημειώσεις σε ειδικά μπλοκ. Για να κάνουμε την δοκιμή σωστά, παίρνουμε εναλλάξ δυνατές (και... ηχηρές) γουλιές, πότε από το reference και πότε από την καινούρια πρόταση, χρησιμοποιώντας ένα βαθύ κουτάλι τύπου σούπας.

Με τον τρόπο αυτό, ο καφές στροβιλίζεται στον ουρανίσκο του δοκιμαστή και ”αναγνωρίζεται” από όλους τους αισθητήρες της γεύσης του. Εννοείται ότι κανένας καφές δεν έχει ζάχαρη ή οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία, και δεν καταπίνουμε, αλλά φτύνουμε την κάθε γουλιά, αφού την έχουμε γευτεί σφαιρικά στο στόμα μας. Μεταξύ διαφορετικών γεύσεων ή χαρμανιών, ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό.

Τα χαρακτηριστικά που εξετάζει η καφεγνωσία είναι παραπλήσια με αυτά της οινογνωσίας: χρώμα, σώμα, αρωματικός χαρακτήρας, οξύτητα. Στο τέλος κάθε δοκιμής, οι δοκιμαστές συγκρίνουν σημειώσεις και απόψεις, προκειμένου να αποφασίσουν τα χαρμάνια που θα αποτελέσουν τις νέες προτάσεις προς τους φίλους του καφέ.

Φεύγοντας από τα γραφεία της εταιρείας, ακολουθώ στην κυριολεξία τη μύτη μου, και η έντονη ευωδία του φρεσκοκομμένου καφέ με οδηγεί στο Καφεκοπτείο Λουμίδη, που βρίσκεται λίγο πιο κάτω, στη συμβολή των Οδών Πανεπιστημίου και Αιόλου στην Ομόνοια. Φτάνοντας, ζητώ από τον κ. Ιάσωνα Λουμίδη, εκπρόσωπο της 3ης γενιάς Λουμίδη στην διεύθυνση της οικογενειακής εταιρείας, μία ξενάγηση στο ιστορικό κατάστημα.

”Χαζεύοντας” κάθε γωνιά του καφεκοπτείου, συνειδητοποιώ γιατί το κατάστημα αυτό θεωρείται από τους μερακλήδες, εδώ και 87 χρόνια, το σπίτι του καφέ στην Αθήνα.

Πράγματι, στο Καφεκοπτείο Λουμίδη, οι φίλοι του καφέ θα βρουν ό,τι μπορούν να φανταστούν και να αποζητήσουν για να εμπλουτίσουν την αγαπημένη τους συνήθεια.

Όσοι προτιμούν τον ελληνικό καφέ, θα βρουν- εκτός από τον φρέσκο, παραδοσιακό ελληνικό καφέ σε 3 παραλλαγές που αλέθεται μπροστά τους- μπρίκια, χόβολες, φλυτζάνια και κάθε είδους αξεσουάρ, καθώς και παραδοσιακά συνοδευτικά για το καφεδάκι τους, όπως λουκουμάκια, γλυκά του κουταλιού, μπισκότα, κλπ.

Για τους φίλους του εσπρέσσο, το κατάστημα διαθέτει φρεσκοκομμένο καφέ σε διαφορετικές παραλλαγές γεύσης και έντασης, καθώς και μία μεγάλη γκάμα από καφετιέρες, φλυτζάνια και λοιπά εξαρτήματα. Τέλος, οι φίλοι του Γαλλικού καφέ δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, καθώς θα βρουν φρέσκο καφέ σε πολλές γεύσεις και αρώματα, ενώ όποιος ψάχνει μία διαφορετική εναλλακτική, στα ράφια του καταστήματος θα βρει σπάνιες ποικιλίες τσαγιού, και πολλά άλλα ροφήματα. Το προσωπικό του καταστήματος είναι ευγενέστατο, και πάντα πρόθυμο να συμβουλεύσει τον πελάτη για τις καλύτερες μεθόδους άλεσης, παρασκευής, και κυρίως απόλαυσης του καλού καφέ.

Τα Καφεκοπτεία Λουμίδη βρίσκονται στην Ομόνοια, τον Πειραιά, και την Θεσσαλονίκη, καθώς και, με εξειδικευμένα shop-in-shops αλλά και με συνεργασίες τύπου franchise, σε καταστήματα και μεγάλες αλυσίδες Super Market σε όλη την Ελλάδα.

Πιστέψτε με, όποιος δεν έχει δοκιμάσει καφέ από ολόφρεσκο κόκκο, αλεσμένο επιτόπου, χάνει πραγματικά: Η διαφορά γεύσης με τον προ-συσκευασμένο καφέ είναι τεράστια. Στα Καφεκοπτεία Λουμίδη, η διαδικασία αυτή αποτελεί κεντρική φιλοσοφία από το 1919. Συνιστώ λοιπόν ανεπιφύλακτα στους φίλους του καλού καφέ να κάνουν μία βόλτα από το κοντινότερό τους Καφεκοπτείο Λουμίδη, γιατί εκεί θα βρουν πραγματικά τον χώρο τους.

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v