Ζεστά κοκτέιλ για δυνατά (ή και όχι) μεθύσια

Δύσκολα κατεβαίνει η μπίρα χειμωνιάτικα, και το ουίσκι λίγο μας κούρασε. Ιδού πέντε συνταγές για ζεστά κοκτεϊλάκια.
Ζεστά κοκτέιλ για δυνατά (ή και όχι) μεθύσια

Ο χειμώνας μας κλείνει για τα καλά το μάτι, βρισκόμαστε καθηλωμένοι σπίτι και κάπως πρέπει να την παλέψουμε. Το αλκοόλ, όπως πάντα, στέκεται αρωγός σε αυτή μας την προσπάθεια και προσαρμόζεται τέλεια σε κάθε κλίμα.

Με μαύρο ρούμι, κρασί, μπίρα ή λικέρ, ιδού πέντε συνταγές για να απολαύσετε το αλκοόλ χωρίς να τουρτουρίσετε.

Gluhwein

Υλικά: 1 λίτρο ξηρό κόκκινο κρασί (Αγιορείτικο ή Merlot ή Pinot noir), 3/4 φλιτζάνια νερό, 3/4 φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική (ή καστανή ή ακόμα καλύτερα μέλι), 2 πορτοκάλια, 2 ξυλάκια κανέλας, 1/4 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ), 2 αστεροειδή γλυκάνισο, 10 ολόκληρα γαρύφαλλα, 1 μοσχοκάρυδο (τριμμένο), 1 στικ βανίλιας (bourbon ή Μαδαγασκάρης) ή 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 150 ml brandy ή κονιάκ ή ρούμι παλαιωμένο

Εκτέλεση: Για το κόκκινο ζεστό κρασί με μπαχαρικά, γνωστό ως glühwein, κόβουμε πρώτα το 1 πορτοκάλι σε ροδέλες και καρφώνουμε πάνω σε αυτές τα γαρύφαλλα. Στύβουμε το δεύτερο πορτοκάλι και σουρώνουμε το χυμό. Χαράζουμε στην μέση την βανίλια, από πάνω μέχρι κάτω.

Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το νερό με τη ζάχαρη ή το μέλι. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε το ξηρό κόκκινο κρασί και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Δηλαδή το τριμμένο κάρδαμο, τον αστεροειδή γλυκάνισο, τα ξυλάκια κανέλας, τις ροδέλες πορτοκάλι με τα καρφωμένα γαρύφαλλα, τη βανίλια ή το εκχύλισμα βανίλιας. Τέλος, τρίβουμε και ένα μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε μέσα και το χυμό πορτοκαλιού.

Αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, χωρίς να βράσει για περίπου 15 με 20 λεπτά. Δεν θέλουμε να βράσει γιατί θα εξατμιστεί το αλκοόλ.

Στη συνέχεια, αφαιρούμε από τη φωτιά την κατσαρόλα με το ζεστό κρασί. Προσθέτουμε μέσα το μπράντι ή το κονιάκ ή εάν επιθυμούμε καλύτερα το παλαιωμένο ρούμι.

Σουρώνουμε και σερβίρουμε το κόκκινο ζεστό κρασί σε ζεστό ποτήρι του κονιάκ ή οποιοδήποτε άλλο ποτήρι επιθυμούμε, αρκεί να είναι ζεστό για να μη σπάσει. Γαρνίρουμε με ροδέλα-φέτα πορτοκαλιού ή φλούδα πορτοκαλιού αποφεύγοντας όμως τη λευκή σάρκα του πορτοκαλιού για να μην πικρίσει το κρασί μας. Μπορούμε επίσης να γαρνίρουμε και με στικ κανέλας ή αστεροειδή γλυκάνισο ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μπορούμε να βάλουμε και όλα αυτά μαζί.

Συνταγή από εδώ.

Bumble Brown Punch

Υλικά: 2 κούπες νερό, 1/4 κ.σ. μπαχάρι, 1 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο, 2 ξυλάκια κανέλας, 4 σκελίδες κάρδαμο, ανοιγμένες, 1 μήλο κομμένο σε φέτες, 1/2 φλιτζάνι καφέ ζάχαρη, 3 φιάλες μπίρα lager, 250 γρ. ρούμι

Εκτέλεση: Τοποθετείτε το νερό, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το κάρδαμο, το μήλο και τη ζάχαρη σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συχνά για να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνετε το μείγμα να πάρει μια ελαφρά βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 10 λεπτά. Προσθέστε το ρούμι και τη lager, χαμηλώνοντας κι άλλο τη φωτιά ώστε να μην βράζει πια. Αφαιρέστε τα μπαχαρικά. Σερβίρετε.

Συνταγή από εδώ.

Γκρόγκ με καφέ

Υλικά: 2 κ.σ. κοφτές ζάχαρη, 2 αυγά χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια, 1 γεμάτη κ.σ. στιγμιαίο καφέ, 1 φλιτζάνι καυτό γάλα, 1/2 του φλιτζανιού μαύρο ρούμι. (Για 2 ποτήρια ειδικά ανθεκτικά σε μεγάλες θερμοκρασίες).

Εκτέλεση: Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών σε πολύ σφιχτή μαρέγκα.

Χτυπήστε καλά τη ζάχαρη με τους κρόκους των αυγών. Προσθέστε το καυτό γάλα ενώ ανακατεύετε, τον καφέ και το ρούμι.

Μοιράστε το μείγμα του γάλακτος σε 2 ποτήρια και γαρνίρετε με την μαρέγκα.

Συνταγή από εδώ

Irish-Liquer Hot Chocolate 

Υλικά: 1 φλιτζάνι γάλα, 1 πρέζα αλάτι, μερικές φλοίδες από κουβερτούρα για γαρνίρισμα, 2 κ.σ. Ιρλανδικό λικέρ κρέμας, κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί (ή έτοιμη σαντιγί)

Εκτέλεση: Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στα τοιχώματα, για περίπου 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Κατόπιν, προσθέτουμε την κουβερτούρα και το λικέρ και τα αφήνουμε να σταθούν για 1 λεπτό. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα απαλό μείγμα. Γαρνίρουμε με τη σαντιγί και τις φλοίδες σοκολάτας.

Συνταγή από εδώ.

Δυνατό μαύρο τσάι με ρούμι και μυρωδικά

Υλικά: 1 φλιτζάνι δυνατό αφέψημα μαύρου τσαγιού, 1-2 γαρύφαλλα, 1 ξύλο κανέλας, 1 δακτυλήθρα μαύρο ρούμι, 3-4 σταγόνες λεμόνι, 1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη 

Εκτέλεση:  Βράστε το νερό για το τσάι μαζί με την κανέλα και τα γαρύφαλλα.  Προσθέστε το τσάι και αφήστε το για 3′-4′.

Σουρώστε το τσάι σε ποτήρι, προσθέστε το ρούμι, το λεμόνι και τη ζάχαρη, ανακατέψτε και σερβίρετε.

Συνταγή από εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v