Παραδοσιακοί φούρνοι για μοσχομυριστό ψωμάκι

Από τα Εξάρχεια μέχρι το Κουκάκι οι μυρωδιές γεμίζουν γειτονιές και το ολόφρεσκο ψωμάκι ψήνεται καθημερινά προς τέρψην του ουρανίσκου μας.
 


Όχι, στις παρακάτω παραδοσιακές διευθύνσεις δεν θα πείτε το ψωμί, ψωμάκι. Αντιθέτως θα παραμιλάτε με το πόσο φρέσκο, νόστιμο και μυρωδάτο είναι, και δύσκολα θα αντισταθείτε να μην του μπήξετε μια δαγκωνιά στα μουλωχτά.

Κανείς δεν θα σας αδικήσει. Κι εμείς στη θέση σας το ίδιο θα κάναμε.

Σταυρόπουλος

Γαμβέττα 4, Εξάρχεια, τηλ: 21 0384 7006




Από το 1969 γεμίζει τα ράφια του με αρτονοστιμιές από την Πόλη που σπάνε μύτες. Πέρα από φρεσκοφουρνιστό ψωμάκι με προζύμι, από εδώ παίρνουμε πολίτικο τσουρέκι μοσχοβολιστό, κίφελ ήτοι τσουρεκάκια γεμιστά με καρύδια και σοκολάτα, πολίτικη γαλέτα με ρεβιθομαγιά και γλυκάνισο, χειροποίητες πίτες, και διάφορα κριτσίνια.

Τάκης

Μισαραλιώτου 14, Μακρυγιάννη, τηλ: 2109230052




Από το 1971, ο «Τάκης» στην Ακρόπολη ψήνει καθημερινά 30 ειδών ψωμιά, από χωριάτικα μέχρι γεμιστά με μπέικον και φυσικά λαχταριστό, τραγανό κουλούρι Θεσσαλονίκης. Για τις υπογλυκαιμίες, μας έχει επίσης καλυμμένους με τα διάσημα τσουρέκια του, τα βουτήματα, τα μυρωδάτα κέικ και τις τάρτες του.

Πιέτρης

Λεωφ. Αλεξάνδρας 197, Αμπελόκηποι, τηλ: 21 0645 9734 και αλλού




Μικρός φούρνος στο τέλος της Αλεξάνδρας, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης, ο οποίος φτιάχνει εξαιρετικό χωριάτικο ψωμί, το οποίο κρατά μάλιστα αρκετές ημέρες αναλοίωτο, καθώς και φοβερά μεγάλα ζυμωτά καρβέλια, λευκά και ολικής άλεσης, τα οποία κόβουν σε φέτες. Ωραιότατο και το ντίνκελ του για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό.

Λυκαβηττός

Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, τηλ: 21 0721 1348

Στο όνομά του τρώει ψωμάκι ο λαός και όλο το Κολωνάκι. Και μετά από αυτό το αυτοσχέδιο ποιηματάκι, συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες δημιουργίες αυτού του παραδοσιακού φούρνου, οι οποίες είναι στο σύνολό τους υπέροχες: σάντουιτς σε bagel, ντίνκελ χωρίς γλουτένη, ταχινόπιτες, φρέσκα σάντουιτς, μπισκότα ζέας, αλλά και κανονικά, και ένα σωρό ακόμα νοστιμιές βγαίνουν καθημερινά από εδώ.

Πνύκα

Πρατίνου 13, Παγκράτι, τηλ: 21 0725 1941 και αλλού 21 0725 1941




Στην Πρατίνου στο Παγκράτι, αλλά και στο Σύνταγμα και στα Εξάρχεια ο πετρόμυλος αλέθει από το 1980 το σιτάρι, φτιάχνοντας την πρώτη ύλη για απίστευτο ψωμί ολικής άλεσης, με προζύμι, το οποίο περιλαμβάνει κριθάρι και βρώμη. Εξαιρετικό και το ψωμί με ζέα, το ψωμί με φαγόπυρο, καθώς επίσης και το κουλούρι Θεσσαλονίκης με δική τους συνταγή.

Μαμά ψωμί

Ζαχαρίτσα 4, Κουκάκι, τηλ: 21 0922 7686




Εξειδικεύεται στο βιολογικό ψωμί με αλεύρι από το Λυγουριό, και ετοιμάζει καθημερινά ψωμάκι σε διάφορες παραλλαγές όπως πολύσπορο, καρυδόψωμο, ολικής άλεσης, σταρένιο με προζύμι, αλλά και ψωμί με αλεύρι ζέας. Κατά τα λοιπά, φεύγοντας από εδώ φροντίστε να πάρετε οπωσδήποτε τις ασυναγώνιστες κις λορέν του με σπανάκι και ροκφόρ, αλλά και ολόφρεσκη κιμαδόπιτα.

Ρίζος

Ματρόζου 12, Κουκάκι, τηλ: 21 0924 9527




Σε ένα στενάκι στο Κουκάκι, αυτός ο φούρνος ετοιμάζει καθημερινά αρτοποιήματα για κάθε γούστο σε σημείο που δεν ξέρεις τι να πρωτοπάρεις. Διάσημο εδώ το αγιωργίτικο ψωμί ζυμωμένο με κόκκινο κρασί και προζύμη, η αυθεντική γαλλική μπαγκέτα, αλλά και το γερμανικό ντίνκελ. Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες του είναι επίσης must για τις γιορτές, όπως και τα υπέροχα κρουασάν και η ιταλική Colomba di Pasqua.

Νικόλας Γεωργιακώδης


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v