Θέατρο ΑμΕΑ Αχαρνών: "Τέχνη είναι η προσωπική υπέρβαση στη ζωή μας"

Ο εμπνευστής και δημιουργός του Θεάτρου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Οικονόμου, μιλά στο in2life για την παράσταση του Τένεσι Ουίλιαμς που ανέβασε πρόσφατα και για την προσωπική υπέρβαση που είναι... τέχνη.
Θέατρο ΑμΕΑ Αχαρνών: Τέχνη είναι η προσωπική υπέρβαση στη ζωή μας
της Μάνιας Ζούση

Όταν πριν μερικά χρόνια ο Βασίλης Οικονόμου, άτομο με κινητικά προβλήματα, αψηφούσε το προεδρικό διάταγμα περί αρτιμέλειας και περνούσε με επιτυχία τις εξετάσεις εισαγωγής στις δραματικές σχολές του υπουργείου παιδείας, έβαζε τις βάσεις για τη δημιουργία του πρώτου θεατρικού εργαστηρίου ΑμεΑ. Λίγα χρόνια αργότερα η δημιουργία του Θεάτρου ΑμεΑ Αχαρνών, είναι πραγματικότητα.

Στεγάζεται σε μια αίθουσα του δημαρχείου και φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης για άτομα με κινητικά προβλήματα και ειδικές ικανότητες. Η ομάδα του εργαστηρίου, με την επωνυμία «Θε.αμ.α.», παρουσίασε τον περασμένο Ιούλιο την παράσταση «Ήρωες και Μύθοι», βασισμένη σε αποσπάσματα έργων του Τέννεσι Ουίλλιαμς. Ο εμπνευστής και δημιουργός του εργαστηρίου, ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Οικονόμου, μιλά στο in2life.

«Δεν επιλέξαμε τυχαία τον Τέννεσι Ουίλλιαμς, καθώς σε νεαρή ηλικία και για τέσσερα χρόνια βρέθηκε καθηλωμένος σε ένα αναπηρικό καρότσι. Αυτό το βίωμα, όπως η σχέση του με την αδελφή του και τόσα άλλα που έζησε, διαπερνούν όλα τα έργα του. Εμείς εμμένουμε στους χαρακτήρες των ηρώων που μέσα στην τόση ατέλειά τους έχουν καταφύγιο την ελπίδα. Αν δεν αποδεχθούμε τον εαυτό μας και το πρόβλημά μας δεν θα μπορέσει να έρθει η λύτρωση. Εάν κάνουμε ότι δεν βλέπουμε το πρόβλημα, μένουμε περισσότερο εγκλωβισμένοι σε αυτό και οδηγούμαστε σε μία προσωπική καταδίκη.

Ως άτομο με αναπηρία έδωσα πριν πολλά χρόνια εξετάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού γα τις σχολές δραματικής τέχνης, αψηφώντας το προεδρικό διάταγμα περί αρτιμέλειας και με την επιτυχία μου κατάφερα να ανοίξω έναν δρόμο. Πίστεψα σε αυτόν. Θεωρώ ότι το προσωπικό αυτό βήμα πρέπει να το ακολουθήσουν και άλλοι αν και ο θεατρικός χώρος είναι πολύ σκληρός και με δύσκολη πορεία. Στο θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Αχαρνών δεν κάνουμε δραματοθεραπεία, δεν είμαστε ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης.

Ασχολούμαστε με την υποκριτική τέχνη και την τέχνη του ηθοποιού, τίποτα παραπάνω. Κατά τη γνώμη μου, τέχνη είναι η προσωπική υπέρβαση στη ζωή μας. Όταν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και τα όριά μας και να δώσουμε αυτό το κάτι παραπάνω, τότε πιστεύω ότι έχουμε κατακτήσει το αληθινό νόημα της τέχνης.

Τα μαθήματα στο θεατρικό εργαστήρι που στεγάζεται στο δημαρχείο Αχαρνών, αρχίζουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Μπορούν να συμμετέχουν άτομα με αναπηρία αλλά και άτομα με μη αναπηρία, κάτι που είναι και παιδαγωγικά ορθό, αφού αποφεύγουμε έτσι την γκετοποίηση. Έχουμε στόχο να επαναλάβουμε για λίγες ήμερες, μεταξύ Νοέμβρη και Δεκέμβρη, την παράσταση «Ήρωες και Μύθοι», και αναζητούμε αίθουσα, κάτι που ωστόσο δεν είναι εύκολο. Αλλά πρέπει να επιμείνουμε γιατί σε περίοδο κρίσης η τέχνη είναι ανάγκη».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
«Ήρωες και Μύθοι» βασισμένο σε αποσπάσματα έργων του Τέννεσι Ουίλλιαμς.( «Γυάλινος Κόσμος», «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι», «Το τελευταίο από τα ολόχρυσα ρολόγια μου», «Το κάτι που δεν λέγεται», «Προς Κατεδάφισιν»)

Παίζουν κατά σειρά εμφάνισης: Κατερίνα Παπαδοπούλου, Μαρία Μουρελάτου, Μαρίνα Μπεσίρη, Βασίλης Οικονόμου, Πάνος Ζουρνατζίδης και Χριστίνα Τούμπα. Συμμετέχει και τραγουδά η Σοφία Σταυρακάκη.
Μουσική σύνθεση-μουσική επιμέλεια: Whodoes (Βασίλης Χούντας).
Video Art: Ειρήνη Χατζοπούλου.
Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Οικονόμου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v