Δήμος Αβδελιώδης: Ο σκηνοθέτης των «Ιχνευτών» μιλά στο in2life

Ο σκηνοθέτης των Ιχνευτών, του «άγνωστου» σοφόκλειου δράματος που ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία και την τραγωδία μιλά στο in2life για την ιδιοτυπία της παράστασης και τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του έργου.
Δήμος Αβδελιώδης: Ο σκηνοθέτης των «Ιχνευτών» μιλά στο in2life
της Μάνιας Ζούση

Με διθυραμβικές κριτικές επέστρεψαν από πρόσφατη περιοδεία στην αρχαία Έφεσο, την Πέργαμο και την Κύπρο, ηθοποιοί και συντελεστές της παράστασης «Ιχνευτές». Η περιοδεία συνεχίζεται ολόκληρο το καλοκαίρι σε πόλεις της Ελλάδας, θέατρα της Αττικής, έως και το αρχαίο θέατρο του Βουθρωτού στην Αλβανία. Στις 7 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας. Μεταξύ των παραστάσεων, ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης μιλά στο in2life για το ιδιότυπο δράμα του αρχαίου τραγικού.

Οι «Ιχνευτές» του Σοφοκλή, μαζί με τους «Κύκλωπες» του Ευριπίδη, είναι τα δυο μοναδικά σατυρικά δράματα που έχουν διασωθεί . «Πρόκειται για ένα ιδιότυπο δράμα που δεν είναι γνωστό στο κοινό» υποστηρίζει στο in2life ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης. «Η ιδιοτυπία του έγκειται στο γεγονός ότι ενώ δεν είναι ούτε κωμωδία ούτε τραγωδία, εμπεριέχει ταυτόχρονα το κωμικό και το τραγικό στοιχείο. Παιγνιωδώς λοιπόν, εμπεριέχει όλο το φάσμα της ανθρώπινης εμπειρίας, την ώρα που κωμωδία και τραγωδία, ασχολούνται με τις ακραίες ανθρώπινες καταστάσεις.

Σε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα κυριαρχεί η ιδέα του καλού, κάτι που μοιάζει με παιχνίδι. Πρόκειται για ένα άλλου είδους οίστρο. Εδώ ο Σοφοκλής κάνει μια αναπαράσταση του ανθρώπινου ρίγους και δέους μπροστά στο άκουσμα της μουσικής από τη λύρα που δημιούργησε ο Ερμής. Σταδιακά οι Ιχνευτές, αυτοί δηλαδή που ψάχνουν να βρουν ποιοι έκλεψαν τα βόδια του Απόλλωνα, ανακαλύπτουν την μαγεία της μουσικής. Το ίδιο ανακαλύπτει και ο Απόλλωνας. Και ενώ το έργο αρχίζει με έναν εξοργισμένο θεό που αναζητά τον κλέφτη των βοδιών του, με το άκουσμα της λύρας αναγνωρίζει και παραδέχεται την πνευματική ταυτότητα του Ερμή, που είναι ταυτόχρονα και δική του. Έτσι επέρχεται η ισορροπία και η αρμονία.

Το έργο πέρα από την ευδαιμονία που σκορπίζει, αποκτά και έναν παιδαγωγικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα προτάσσει την πνευματικότητά μας μπροστά στο ένστικτο και τη βία».

Η υπόθεση του έργου

Μικρό παιδί ακόμα, ο Ερμής κλέβει τα βόδια του Απόλλωνα και σκοτώνοντας μια χελώνα, φτιάχνει από το καβούκι της την πρώτη λύρα. Οι Σάτυροι ζητούν πιεστικά από την Κυλλήνη που κρύβει τον Ερμή σε μια σπηλιά για να τον γλιτώσει από το μένος της Ήρας, να τους αποκαλύψει ποιός είναι μέσα στη σπηλιά και τι είναι αυτό που βγάζει έναν δαιμονικό ήχο. Έτσι η Κυλλήνη εξιστορεί με ποιο τρόπο ο Ερμής κατασκεύασε την πρώτη λύρα.

Οι Σάτυροι εκστασιάζονται από την μουσική και το τραγούδι του Ερμή, αλλά διαπιστώνουν πως αυτός πρέπει να ‘ναι ο κλέφτης του κοπαδιού του Απόλλωνα, καθώς παρατηρούν ότι ένα εξάρτημα της λύρας είναι φτιαγμένο από τομάρι βοδιού. Οι Σάτυροι ζητούν από τον Ερμή να επιστρέψει τα βόδια στον αφέντη τους, τον Απόλλωνα, ο οποίος απαιτεί να εμφανιστεί μπροστά του ο κλέφτης. Εκείνος δεν φανερώνει αρχικά την αλήθεια, ο Απόλλωνας τον πιέζει και ο Ερμής αναγκάζεται να παραδεχτεί τελικά πως έκλεψε τα βόδια. Για να μαλακώσει την οργή του Απόλλωνα του χαρίζει τη λύρα του, αφού πρώτα τραγουδάει μ’ αυτήν. Ο Απόλλωνας γοητεύεται από το άκουσμα και η οργή του εξαφανίζεται. Αποδέχεται τον Ερμή ως αδερφό του και τον ανακηρύσσει θεό των ονείρων και αγγελιαφόρο των θεών και των ψυχών.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΔΙΑΣΚΕΥΗ: Γιάγκος Ανδρεάδης
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ - ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ :Δήμος Αβδελιώδης
ΜΟΥΣΙΚΗ: Βαγγέλης Γιαννάκης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Ξενοφών Συμβουλίδης
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Μαρία Γεράρδη-Πασσαλή

ΔΙΑΝΟΜΗ:
ΑΠΟΛΛΩΝ: Ανδρέας Καρακότας,
ΣΕΙΛΗΝΟΣ: Βασίλης Σπυρόπουλος
ΕΡΜΗΣ, διπλή διανομή: Τάνια Παλαιολόγου/ Άρτεμις Ματαφιά
ΚΥΛΛΗΝΗ: Ρένα Κυπριώτη
ΧΡΟΝΟΣ: Γιάννης Αβδελιώδης

ΧΟΡΟΣ ΣΑΤΥΡΩΝ: Αλεξοπούλου Καλλιόπη/Τάνια Παλαιολόγου (διπλή διανομή), Δελλαπόρτα Σοφία, Κλούβα Χρύσα, Νικηφόρου Ευαγγελία, Νικόπουλος Γιώργος, Κατερίνα Παπαγεωργίου, Δανάη Ρούσσου, Γιώργος Φλωράτος, Κωνσταντίνα Χαϊδεμενοπούλου, Στέλλα Χριστοδουλοπούλου.

Παίζουν και ενορχηστρώνουν οι μουσικοί:
Αβδελιώδης Αλέξανδρος - πιάνο
Αβδελιώδης Γιάννης - κρουστά, μεταλλόφωνο,
Νικηφόρου Ευαγγελία -φλογέρα
Νικόπουλος Γιώργος- φλογέρα
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v