Μικρά Διονύσια: Το ΚΘΒΕ κλείνει την αυλαία των Επιδαυρίων

Ο πρωταγωνιστής Γιώργος Αρμένης και ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Καραντινάκης μιλούν στο in2life για την επετειακή παράσταση που γιορτάζει τα 50 χρόνια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, κλείνοντας πανηγυρικά την αυλαία του Φεστιβάλ Επιδαύρου.
Μικρά Διονύσια: Το ΚΘΒΕ κλείνει την αυλαία των Επιδαυρίων
της Μάνιας Ζούση

«Μια ζωή η ίδια αγωνία. Πενήντα χρόνια. Πενήντα χρόνια Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Αυτά γιορτάζουμε με τα «Μικρά Διονύσια». Πενήντα χρόνια. Ολόκληρη ζωή. Ο Καραντινός με έφερε. Το 1961. Διονυσάκη, μου λέει, εδώ κάνουμε θέατρο για τον λαό, πρέπει να είμαστε σοβαροί και να του δίνουμε ό,τι καλύτερο, ό,τι πιο απόλυτο υπάρχει, γιατί ακόμα και όταν δεν καταλαβαίνουν, διαισθάνονται, αισθάνονται και συγκινούνται».

Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Αρμένης, που υποδύεται έναν τεχνικό του θεάτρου στην επετειακή παράσταση του ΚΘΒΕ «Μικρά Διονύσια», συνομιλεί νοερά με τις μορφές που σφράγισαν την ιστορία του Θεάτρου και τη δική του ζωή, αλλά και με τους ρόλους και τα κείμενα. Ο «φροντιστής» Διονύσης, Γιώργος Αρμένης διηγείται στο in2life:

«Μέσα από τη μνήμη του Διονύση, φροντιστή του θεάτρου, ζωντανεύουν μνήμες, ονόματα, παραστάσεις, ρόλοι. Θυμάται και μονολογεί: ποιος τον έφερε στο θέατρο, πώς αυτό δημιουργήθηκε και ποιος το «έφτιαξε», τι τον γοητεύει σε αυτήν την δουλειά. Θυμάται ολόκληρες σκηνές από παραστάσεις και έτσι σιγά σιγά αναπολεί και ζωντανεύει με την φαντασία του τα έργα. Ακούει κάτι και λέει, "σσσς, ο χορός της Αντιγόνης". Θυμάται τον Προμηθέα και ο ήρωας μπαίνει στη σκηνή. Έτσι ξετυλίγεται η παράσταση και εγώ, ο φροντιστής Διονύσης, βρίσκομαι επί σκηνής και την παρακολουθώ».

«Το θέατρο είναι η ζωή μου, κάθε φορά είναι και μια καινούρια συγκίνηση. Η παράσταση αυτή είναι καθαρόαιμη, δεν είναι ακόμη μια μοντερνιά. Ξεκινά με τα κοστούμια μεγάλων, σπουδαίων σκηνογράφων που πέρασαν από το ΚΘΒΕ, και σαν σκιές οι ηθοποιοί μπαίνουν μέσα σε αυτά, μοιάζοντας με κούκλες. Τα πενήντα χρόνια για ένα θέατρο που γιορτάζει είναι μεγάλη ιστορία για τον τόπο μας, και ειδικά όταν αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο θέατρο. Είναι μεγάλη ιστορία ότι αντέχουν τα θέατρά μας. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα».

Τα «Μικρά Διονύσια», ένα θεατρικό «ψηφιδωτό», σε σύνθεση κειμένων - μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, που αποτελείται από είκοσι οχτώ αποσπάσματα έργων αρχαίου δράματος τα οποία έχει παρουσιάσει το Κ.Θ.Β.Ε. κατά τη διάρκεια της πενηντάχρονης πορείας του, ενώνονται σε μια ενιαία παράσταση που σκηνοθετούν οι Γιάννης Ρήγας και Γρηγόρης Καραντινάκης, που υποστηρίζει στο in2life:

«Είναι μια παράσταση που έχει στοιχεία της μνήμης αλλά ουσιαστικά είναι η δική μας προσέγγιση επάνω σε όλη αυτήν την πορεία των πενήντα χρόνων ζωής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Δεν είναι μια παράσταση αρχειακού τύπου ή μια αναπροσαρμογή αποσπασματικών πραγμάτων, έχει ροή και πολύ χιούμορ, καθώς εμπεριέχει πολλά αριστοφανικά κομμάτια. Πρόκειται για μια παράσταση με τη δική της προσωπικότητα. Και ειναι βιωματική καθώς ακουμπάει πάνω στα ίχνη όλων όσων πέρασαν και ασχολήθηκαν με το αρχαίο δράμα στο ΚΘΒΕ.

Υπάρχει κάποια πρόταση της παράστασης για τα έργα που διαχειρίζεται, για το αρχαίο δράμα, υπάρχει κριτική ματιά των παραστάσεων;
Η πρόταση είναι ότι εάν δεν ακουμπήσεις και δεν επαναδιαπραγματευθείς το παρελθόν σου, δεν μπορείς να πας ούτε ένα βήμα μπροστά.

Συντελεστές
Σύνθεση κειμένων – Mετάφραση : Κ.Χ.Μύρης.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας- Γρηγόρης Καραντινάκης
Σκηνικά: Λίλη Πεζανού
Κοστούμια: Έρση Δρίνη
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Χορογραφία: Κώστας Γεράρδος
Mουσική Διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης
Φωτισμοί: Αντρέας Μπέλλης
Β.Σκηνοθέτη: Κάρολος Αρμένης
Β.Ενδυματολόγου: Κλεοπάτρα Αλαγιόγλου
Βίντεο: Γιάννης Πειραλής, Άντα Λιάκου
Οργάνωση Παραγωγής: Ροδή Στεφανίδου

Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά)
Γιώργος Αρμένης (Φροντιστής, Οιδίποδας, Χρεμύλος, Αλλαντοπώλης), Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Προμηθέας, Ορέστης), Δημήτρης Διακοσάββας (Υπάλληλος Α΄), Γιάννης Καλατζόπουλος (Φύλακας), Μαρία Καραμήτρη (Ηλέκτρα), Γιάννης Καραούλης (Υπάλληλος Β΄), Δημήτρης Κολοβός (Αίαντας), Ταμίλλα Κουλίεβα (Ηλέκτρα, Μυρρίνη), Λίνα Λαμπράκη (Εκάβη), Σοφία Λάππου (Πραξαγόρα), Γιάννης Μαλλούχος (Φρύγας), Φωτεινή Μπαξεβάνη (Ελένη, Λυσιστράτη, Γριά), Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου (Κλυταιμνήστρα Κασσάνδρα), Κώστας Σαντάς (Κινησίας), Βασίλης Σπυρόπουλος (Αγγελιαφόρος), Χρίστος Στυλιανού (Νέος), Νίκος Ψαρράς (Ορέστης, Ετεοκλής).

Χορός (με αλφαβητική σειρά)
Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Πάνος Αργυριάδης, Λουκία Βασιλείου, Δημήτρης Διακοσάββας, Χρύσα Ζαφειριάδου, Μαρία Καραμήτρη, Γιάννης Καραούλης, Δημήτρης Καρτόκης, Γιώργος Κολοβός,΄Ερρικα Μπίγιου, Χρήστος Παπαδημητρίου, Χάρης Παπαδόπουλος, Μαριάννα Παπασάββα, Εύη Σαρμή, Χρίστος Στυλιανού, Αμαλία Ταταρέα, Χρύσα Τουμανίδου, Αντιγόνη Φρυδά.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 12 και 13 Αυγούστου

€40 (Διακεκριμένη), €30 (Α’), €20 (Β’- Θέσεις χωρίς αρίθμηση), €15 (Άνω Διάζωμα)
Φοιτητικό: €10, Α.Μ.Ε.Α.: €10

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v