Ανθρώπινη Φωνή: 4 μονόπρακτα για το θέατρο και τον έρωτα

Η Κερασία Σαμαρά, πρωταγωνίστρια της "Ανθρώπινης Φωνής" που ανεβαίνει από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, μιλά στο in2life για το έργο του Ζαν Κοκτώ και τους συμβολισμούς του.
Ανθρώπινη Φωνή: 4 μονόπρακτα για το θέατρο και τον έρωτα
της Μάνιας Ζούση

Μια γυναίκα μιλάει για τον έρωτα, την μοναξιά, την εγκατάλειψη, την προδοσία, το ψέμα και την αλήθεια, την απόγνωση, τη λατρεία, το πάθος, την απόρριψη, το αδιέξοδο των ανθρώπινων σχέσεων. Είναι η Κερασία Σαμαρά, η οποία πρωταγωνιστεί στην θεατρική παράσταση «Ανθρώπινη Φωνή» που ανεβαίνει από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη. Πρόκειται για μια σύνθεση από μονόπρακτα και μικρά αποσπάσματα κειμένων του Ζαν Κοκτώ, που συνδυάζονται επί σκηνής με ζωντανή μουσική.

«Το έργο μιλάει για τον έρωτα, τη ζωή και τον θάνατο, με ό,τι δηλαδή καταπιάνεται το θέατρο», εξηγεί στο in2life η Κερασία Σαμαρά. « Η παράσταση περιλαμβάνει τέσσερα μονόπρακτα που είναι γνωστά στο ελληνικό κοινό, καθώς τα έχει ερμηνεύσει η Έλλη Λαμπέτη. Πρόκειται για την «Ψεύτρα», «Το πανηγύρι», τον «Ωραίο Αδιάφορο» και την «Ανθρώπινη Φωνή».

Μάλιστα, την Ανθρώπινη Φωνή την έχουν ερμηνεύσει πολλές σπουδαίες ηθοποιοί, όπως η Άννα Μανιάνι, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν κ.α. Θέμα τους ο έρωτας, το αντάμωμα των ανθρώπων, ο αποχωρισμός και η αδυναμία να συναντηθούν δυο άνθρωποι που στην πραγματικότητα συμβιώνουν.

Το Πανηγύρι είναι η αναζήτηση ενός προσώπου από την ηρωίδα ή τον ήρωα, καθώς πρόκειται για ένα άφυλο πλάσμα, κάτι που είναι ενδεικτικό του θεάτρου, σαν ένας θεατρικός κλόουν που αναζητά κάποιον που είχε συναντήσει κάποτε σε ένα πανηγύρι και τον έχασε.

Ο Ωραίος Αδιάφορος μεταμορφώνεται σχεδόν σε μια υστερική γυναίκα που προσπαθεί να αποσπάσει από τον εραστή της την βεβαιότητα ότι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει μεταξύ τους, ενώ είναι φανερό ότι δεν συμβαίνει έτσι και στο τέλος εκείνος την εγκαταλείπει.

Η Ψεύτρα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μονόπρακτο, ένας μονόλογος που κατά κάποιον τρόπο, ανατέμνει την έννοια του ηθοποιού. Δηλαδή σχολιάζει το ψέμα με την καλή και την κακή του όψη, την δημιουργική και την απαγορευτική του, όπου ένα πλάσμα του θεάτρου μιλάει για την ομορφιά και την ασχήμια του ψεύδους.

Στην Ανθρώπινη Φωνή, μια γυναίκα που χωρίζει με τον αγαπημένο της, μιλάει μαζί του ξέροντας ότι αυτή είναι η τελευταία φορά καθώς εκείνος πρόκειται να ζήσει με μια άλλη γυναίκα. Πρόκειται για έναν μονόλογο σπαρακτικό».

Ταυτότητα
«Ανθρώπινη Φωνή» του Ζαν Κοκτώ από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ιορδανίδης
Πρωταγωνιστεί : Κερασία Σαμαρά
Συμμετέχουν : Αλέξανδρος Νταβρής και Νικόλας Μπράβος
Απόδοση : Μάριος Πλωρίτης
Δραματουργική Επεξεργασία : Γιάννης Ιορδανίδης
Σκηνικά : Λαλούλα Χρυσικοπούλου
Κοστούμια : Ελένη Δουνδουλάκη
Φωτισμοί : Στράτος Κουτράκης
Μουσική διδασκαλία : Νένη Ζάππα
Mουσική Eπιμέλεια: Χάρης Γεωργιάδης
Βοηθός σκηνοθέτη : Γιώργος Αναγιωτός.

Τιμές εισιτηρίων: 15 και 10 ευρώ μαθητικό – φοιτητικό.
Δεν ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ ή Εργατικής Εστίας

Δείτε στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents, το πρόγραμμα της περιοδείας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v