Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος: Με δύναμη από το Κιάτο

Το Θέατρο Άττις και ο Θόδωρος Τερζόπουλος διοργανώνουν ένα πολιτικό φόρουμ, αφιερωμένο στη μνήμη της Μαρίας Μπέικου, στα πλαίσια της Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος του Κιάτο. Ο ηθοποιός Σάββας Στρούμπος μιλά στο in2life για την διοργάνωση.
Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος: Με δύναμη από το Κιάτο
Με ένα πολιτικό φόρουμ αφιερωμένο στη μνήμη της αγωνίστριας Μαρίας Μπέικου, όπου συμμετέχουν από νέοι Έλληνες ποιητές, έως εκπρόσωποι σύγχρονων κινημάτων αμφισβήτησης και το μαθητικό συγκρότημα hip hop «Ανεπίσημοι», ολοκληρώνεται η 3η Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος στο Κιάτο που διοργανώνεται 24-28 Αυγούστου από τον Θόδωρο Τερζόπουλο και το θέατρο Άττις από κοινού με τον δήμο Σικυωνίων. Ο ηθοποιός Σάββας Στρούμπος που έχει και την ευθύνη της οργάνωσης του πολιτικού φόρουμ, μιλά στο in2life.

«Πιστεύω ότι ζούμε σε μια χώρα που γεννοβολά σύγχρονα κινήματα αμφισβήτησης όπως ακριβώς συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες. Πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε ανθρώπους αγωνιστές από τρία πρόσφατα κινήματα που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Πρόκειται για κατοίκους της Κερατέας, Αγανακτισμένους της Πλατείας Συντάγματος και μετανάστες απεργούς πείνας από το Μέγαρο της Υπατίας. Όλοι τους θα συμμετάσχουν στον άξονα που έχει τον θεματικό τίτλο «από την πολιτική της αμφισβήτησης στην αμφισβήτηση της πολιτικής».

Επόμενος άξονας είναι «το θέατρο εκτός των τειχών» καθώς σε μια κοινωνία εν βρασμώ οι καλλιτέχνες δεν μπορεί να μένουν άμοιροι και αμέτοχοι. Η αγωνία τους, η προσπάθειά τους και η ανάγκη τους να συμμετέχουν, τους οδηγεί να αναζητούν λύσεις πέραν των ορίων του θεάτρου με την γνωστή διαδικασία. Έτσι προσκλήθηκαν καλλιτέχνες που λειτουργούν και ως ακτιβιστές, όπως καλλιτέχνες που έχουν ασχοληθεί με το θέατρο στις φυλακές, με το θέατρο σε παιδιά μεταναστών και το θέατρο σε ελεύθερους χώρους όπως καταλήψεις ή άλλους εναλλακτικούς τόπους όπου θα μπορούσε να υπάρξει θεατρική τέχνη.

Στον τρίτο άξονα που είναι περισσότερο ανοιχτός και αφορά την διεκδίκηση ενός άλλου τρόπου ζωής, συμμετέχουν νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, φοιτητές, που θα μοιραστούν τις αγωνίες, τους προβληματισμούς, τις σκέψεις, τις προτάσεις και τις ιδέες τους για το πώς θα μπορούσε να διεκδικηθεί ένας άλλος τρόπος ζωής με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον σεβασμό στις ανθρώπινες άξιες, ώστε αυτός ο κόσμος να παραδίδεται από γενιά σε γενιά ολοένα και ποιοτικότερος, κάτι που μάλλον δεν συμβαίνει.

Εδώ θα παραστεί και θα χαιρετήσει ο Φοίβος Τσέκερης, ένας βετεράνος αγωνιστής της εθνικής αντίστασης, που είχε κρατηθεί στα κρατητήρια της Γκεστάπο, καθώς συμμετείχε στο ΕΛΑΣ, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στα Δεκεμβριανά, φυλακίστηκε και ακολούθησε το γνωστό ταξίδι της εξορίας σε Μακρόνησο, Αι Στράτη και αλλού. Ένας άνθρωπος που έχει ζήσει στο πετσί του τη σκληρότητα της ιστορίας του 20ου αιώνα θα καταθέσει την εμπειρία του. Για να μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να συνδεθεί μια νεότερη γενιά αγωνιστών -που αγωνιούν για μια διαφορετικού τύπου διάρθρωση της κοινωνίας- με έναν άνθρωπο που αυτός ο αγώνας υπήρξε όλη του η ζωή».

Μ.Ζ.

Info:
3η Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος Σικυώνας, Κιάτο
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Θεόδωρος Τερζόπουλος
Πληροφορίες: Θέατρο Άττις, τηλ. 210 5226260
Δείτε στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents, το αναλυτικό πρόγραμμα

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v