Χρήστος Στέργιογλου: «Ο ηθοποιός ζει πουλώντας τη ζωή του»

Με αφορμή την παράσταση "Το Παρτάλι" που ανεβαίνει απόψε και για τρεις συνεχόμενες παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ο πρωταγωνιστής Χρήστος Στέργιογλου μιλά στο in2life για το έργο, τον χαρακτήρα του και την ταύτιση του ηθοποιού με τον ρόλο.
Χρήστος Στέργιογλου: «Ο ηθοποιός ζει πουλώντας τη ζωή του»
της Μάνιας Ζούση

«Οι ηθοποιοί έχουμε ένα προνόμιο. Προσπαθούμε στη σκηνή να αναπαράγουμε τα της ζωής και να είμαστε αληθινοί. Στη ζωή μας ωστόσο δεν ξέρω αν τα καταφέρνουμε. Στο θέατρο έχουμε αυτήν την ευκαιρία, οπότε είμαστε τυχεροί», εξηγεί στο in2life ο Χρήστος Στέργιογλου που ερμηνεύει «Το παρτάλι» του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, το οποίο ανεβαίνει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260, στις 8, 9 και 10 Ιουλίου, σε σκηνοθεσία Στέλιου Κρασανάκη.

Κεντρικό πρόσωπο στον μονόλογο του Γρηγοριάδη είναι ένας άνδρας που ντυμένος με γυναικεία ρούχα από μικρός, επιβιώνει κάνοντας τη ζωή του θέαμα στη σκηνή, σε μια προσωπική ιστορία που ξετυλίγεται παράλληλα με την εθνική ιστορία της Ελλάδας.

«Το παρτάλι διηγείται τον βίο ενός ανθρώπου που άρχισε να φοράει φορέματα από τότε που γεννήθηκε» διηγείται ο Στέργιογλου. «Η μάνα του τον έντυνε κοριτσάκι για να μην τον πάρουνε στρατιώτη και για να τον σώσει από το παιδομάζωμα, στην κατοχή, φοβούμενη μην πάει στον πόλεμο και σκοτωθεί. Αυτή ήταν η αγωνία και το μεγάλο της βάσανο. Το παιδί μεγάλωσε ντυμένο με φουστανάκια, τα χρόνια πέρασαν, έφυγε για την Καβάλα και μετά για την Θεσσαλονίκη, όπου γνώρισε τρεις ανθρώπους που σημάδεψαν ερωτικά τη ζωή του.

"Ο τελευταίος από αυτούς, ένας Αμερικανός καθηγητής, τον πήρε μαζί του στην Νέα Υόρκη όπου έκανε καριέρα ως drag queen. Μετά από τριάντα χρόνια γυρίζει στην Ελλάδα και τον βλέπουμε σήμερα πια να δίνει μια παράσταση μπροστά σε θεατές. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, τα πράγματα χαλαρώνουν και αρχίζει μια αυθόρμητη εξομολόγηση. Έτσι απρόσμενα η παράσταση καταλήγει σε μια μυστική συνομιλία με τους θεατές. Με έναν ανοιχτό διάλογο, χωρίς τέταρτο τοίχο και χωρίς σκηνικό.

"Είναι μια ιστορία που εμπεριέχεται και ενσωματώνει την ζωή ενός ηθοποιού με την μεταμόρφωση, και την παρενδυσία. Έχει απόλυτη σχέση, γιατί όπως το παρτάλι έπαιζε την ιστορία της ζωής του στα κλαμπ, βγάζοντας χρήματα από αυτό, έτσι λίγο πολύ και ο ηθοποιός, ζει πουλώντας τη ζωή του.»

Ταυτότητα
«Το παρτάλι»
Bασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Θεόδωρου Γρηγοριάδη
8-10 Ιουλίου, Ώρα 21:00
Πειραιώς 260, Κτίριο Ε
Τιμή εισιτηρίου 20 ευρώ και 10 φοιτητικό

Σκηνοθεσία – Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Στέλιος Κρασανάκης
Κοστούμια: Κώστας Βεληνόπουλος
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Επιμέλεια κίνησης: Αμάλια Μπένετ
Ηχητικός σχεδιασμός: Σπύρος Αραβοσιτάς
Βίντεο: Χρήστος Δήμας
Ερμηνεία: Χρήστος Στέργιογλου

Μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Νάξου & το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v