Αντώνης Αντύπας : «Δεν θα παρουσιάσω τη Μήδεια ως πληγωμένη σύζυγο και παιδοκτόνο»

Ο σκηνοθέτης της φετινής «Μήδειας» Αντώνης Αντύπας, μιλάει στο In2life για τον τρόπο που θα παρουσιάσει την τραγική ηρωίδα αλλά και για όσα θα δούμε αύριο στην Επίδαυρο.
Αντώνης Αντύπας : «Δεν θα παρουσιάσω τη Μήδεια ως πληγωμένη σύζυγο και παιδοκτόνο»
της Μάνιας Ζούση

Δέκα χρόνια μετά τις «Τρωάδες», ο σκηνοθέτης Αντώνης Αντύπας επιστρέφει στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό και δυνατό, όπως το χαρακτηρίζει μιλώντας στο in2life.

«Αυτός ο διάλογος ανάμεσα στο έλλογο και υπέρ-λογο στοιχείο και η αποκατάσταση της αρμονίας, δεν μπορεί να αναζητηθεί βασισμένη στα ανθρώπινα μέτρα. Για αυτό η «Μήδεια» που θα παρουσιάσουμε πιστεύω πως δεν έχει καμία σχέση με την γυναίκα και την πληγωμένη σύζυγο η οποία καταλήγει να γίνει παιδοκτόνος. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια εκλαϊκευμένη εκδοχή. Η Μήδεια έχει θεϊκή καταγωγή, ως εγγονή του Ήλιου, είναι μια γυναίκα σοφή και κατέχει την μαγική τέχνη. Ο μεγάλος και ασύγκριτος έρωτάς της για τον Ιάσωνα, την εξανθρωπίζει.»

«Μετά όμως από την ερωτική προδοσία του Ιάσωνα και την καταπάτηση των όρκων για έναν αιώνιο έρωτα που της είχε υποσχεθεί, η Μήδεια, από σύζυγος και μητέρα γίνεται πια άτις και νέμεσις για να τον τιμωρήσει, να τιμωρήσει δηλαδή αυτήν την ύβρη. Αυτό που θα δούμε στην παράσταση της «Μήδειας», είναι η πτώση του προσωπείου της και η εμφάνιση του προσώπου της».

«Η ενανθρώπισή της τελειώνει με τον θάνατο των παιδιών της και περνάει πια στον χώρο του μύθου. Στη σκηνή υπάρχει και δεσπόζει ένα αναθηματικό γλυπτό που θυμίζει την Αργώ γιατί πρόκειται για έναν ιερό χώρο όπου προσέρχονται οι ηθοποιοί σαν προσκυνητές για να υμνήσουν τα νεκρά παιδιά. Και μέσα σε αυτήν την κατανυκτική διάθεση, παρουσιάζουν την παράσταση της Μήδειας. Πρόκειται για ένα υπέροχο ταξίδι αλλά με έναν δρόμο βασανιστικό».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Συντελεστές
Μετάφραση : Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία : Αντώνης Αντύπας
Σκηνικά-κοστούμια : Γιώργος Πάτσας
Μουσική : Ελένη Καραΐνδρου
Κίνηση : Αγγελική Στελλάτου
Φωτισμοί : Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική διδασκαλία : Αντώνης Κοντογεωργίου
Φωνητική διαμόρφωση : Μίρκα Γεμεντζάκη
Φιλολογικός συνεργάτης : Γιάννης Λιγνάδης
Βοηθοί σκηνοθέτη : Σύλβια Λιούλιου, Νίκος Πασχίδης
Βοηθός συνθέτη : Patrick Evans
Σχεδιασμός ήχου παράστασης : Γιώργος Καρυώτης

Διανομή
Μήδεια : Αμαλία Μουτούση
Ιάσων : Χρήστος Λούλης
Τροφός : Μαρία Καλλιμάνη
Παιδαγωγός : Θέμης Πάνου
Κρέων : Άρης Λεμπεσόπουλος
Αιγέας : Γιάννης Νταλιάνης
Άγγελος : Δημήτρης Ήμελλος

Χορός γυναικών 15μελής
Κορυφαία Μαρία Καλλιμάνη

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου 22-23 Ιουλίου
Τιμές εισιτηρίων : 50,40,30,20, 15, 10
Διάρκεια : 2 ώρες
Και στο Ηρώδειο 2-3 Σεπτεμβρίου
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v