Πέτρος Φιλιππίδης: "Ζούμε έναν συνεχή πόλεμο"

Λίγες ώρες πριν η "Ειρήνη" του ανοίξει την αυλαία του Φεστιβάλ Επιδαύρου, ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Πέτρος Φιλιππίδης μιλά στο in2life για τον συνεχή πόλεμο τον οποίο ζούμε, την προσωπική του ματιά στον Αριστοφάνη και την διαχρονικότητα του Τρυγαίου.
Πέτρος Φιλιππίδης: Ζούμε έναν συνεχή πόλεμο
της Μάνιας Ζούση

Την ώρα που στην Αθήνα και την Πλατεία Συντάγματος ξεσπούσε ένας ακόμη «πόλεμος» μεταξύ αστυνομικών και αγανακτισμένων διαδηλωτών ενώ στο Κοινοβούλιο ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο, ο δημοφιλής πρωταγωνιστής Πέτρος Φιλιππίδης, οργάνωνε τις τελευταίες πρόβες του θιάσου του στην αριστοφανική «Ειρήνη», που ανοίγει το φετινό φεστιβάλ Επιδαύρου την Παρασκευή και το Σάββατο 1 και 2 Ιουλίου. 

Κύριε Φιλιππίδη πάμε Σύνταγμα ή Επίδαυρο;
Εγώ είμαι ήδη στην Επίδαυρο όπου όλα είναι έτοιμα για την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη. Άλλωστε στο Σύνταγμα δεν θα πήγαινα ποτέ υπό τέτοιες συνθήκες. Αυτό που συμβαίνει εκεί αλλά και σε όλο το κέντρο της πόλης είναι απαράδεκτο. Δεν μπορεί μια ζωή κάποιοι ανεγκέφαλοι να σπάνε και να καταστρέφουν. Εξοργίζομαι. 

Ποια είναι η δική σας πρόταση για την «Ειρήνη»;
Ζούμε έναν συνεχή πόλεμο, εξωτερικό αλλά και εσωτερικό. Θεωρώ πως οι άνθρωποι πρέπει να αναζητήσουν τη λύση μέσα τους, μόνον έτσι θα μπορέσει να επέλθει η ειρήνη. Ο αμπελουργός Τρυγαίος, που επιλέγει για ήρωά του ο Αριστοφάνης, την ώρα που γη και άνθρωποι καταστρέφονται από τον πόλεμο, προσπαθεί να πείσει έως και τους θεούς να ελευθερώσουν την Ειρήνη. Όσον αφορά την παράσταση, νομίζω πως είναι συνεπής ως προς το όραμα, την άποψη και το πνεύμα του Αριστοφάνη. 

Ποιος είναι ο Τρυγαίος; 
Ο Τρυγαίος γνωρίζει πως είναι ένας πολύ μικρός κόκκος στο σύμπαν, που σκέφτεται την ουτοπία η οποία όμως σημαίνει όνειρο, όραμα και πραγματικότητα μαζί. Είναι ένας αμπελουργός ποιητής και καλλιτέχνης.

Η υπόθεση της «Ειρήνης»

Απελπισμένος από την καταστροφή των αμπελιών του, εξαιτίας του πολέμου, ο Τρυγαίος αποφασίζει να πάει να ελευθερώσει την Ειρήνη. Ξεκινάει λοιπόν για τον Όλυμπο, πάνω σ' ένα τεράστιο σκαθάρι, με σκοπό να ζητήσει τη βοήθεια των θεών. Τάζοντάς του δώρα, προσπαθεί να πείσει τον Ερμή να τον βοηθήσει έτσι ώστε να ελευθερώσουν οι δυο τους την Ειρήνη , αφού γη και άνθρωποι καταστρέφονται από τον πόλεμο, ο οποίος έχει ρίξει μέσα σ' ένα τεράστιο γουδί όλες τις πόλεις-κράτη της Ελλάδας και τις κοπανάει με το γουδοχέρι να τις λιώσει.

Ο Τρυγαίος πρέπει να προλάβει το κακό πριν είναι πολύ αργά. Τελικά καταφέρνει να ελευθερώσει την Ειρήνη που την καλωσορίζουν όλοι με ενθουσιασμό. Εκείνη όμως μένει σιωπηλή και εξομολογείται στον Ερμή πως είναι πολύ πικραμένη με τους ανθρώπους που δεν της δίνουν σημασία και την παραμελούν. Έχουν συνεχώς το μυαλό τους στον πόλεμο, από τον οποίο μάλιστα κάποιοι πλουτίζουν. Ο Τρυγαίος παρακαλεί την Ειρήνη να συγχωρήσει τους άμυαλους ανθρώπους δίνοντάς τους ακόμη μια ευκαιρία να συμμορφωθούν. Η Ειρήνη δέχεται κι έτσι όλοι μαζί κατεβαίνουν να ζήσουν στη γη. 

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση Κ.Χ. Μύρης
Δραματουργική Επεξεργασία Π. Φιλιππίδης – Γ. Γαλίτης – Γ.Λέφας
Σκηνοθεσία Πέτρος Φιλιππίδης
Σκηνικά Γιάννης Κόττης
Κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική  Μίνως Μάτσας
Χορογραφία Ελπίδα Νίνου
Σχεδιασμοί Φωτισμών Ελευθερία Ντεκώ
Βοηθός Σκηνοθέτη Άγγελος Μπούρας
Βοηθός Χορογράφος Θανάσης Γιαννακόπουλος
Βοηθός Ενδυματολόγου Πένυ Μπαλή
Μουσική Διδασκαλία Παναγιώτης Τσεβάς

Διανομή
Τρυγαίος Πέτρος Φιλιππίδης
Α’ Οικιακός Βοηθός Πάνος Σταθακόπουλος
Β’οικιακός Βοηθός Γιώργος Γαλίτης
Κορες Τρυγαιου Χρήστος Σιμαρδάνης
- Κων/Νος Γιαννακόπουλος
- Άγγελος Μπούρας
- Σπύρος Παππάς
Πεταλωτής Ορέστης Τζιόβας
Ερμής Τάκης Παπαματθαίου
Πόλεμος Γιώργος Γαλίτης
Διερμηνέας του Πολέμου Χρήστος Σιμαρδάνης
Ταραχος, Δουλος Του Πολεμου Λευτέρης Ελευθερίου
Ιεροκλης Γιάννης Δεγαΐτης
Δρεπανουργός Σπύρος Παππάς
Σταμνοπώλης Σταύρος Σβήγκος
Οπλοπώλης Δημήτρης Δεγαΐτης
Κρανοποιός Τάσος Ιορδανίδης
Α’ Παιδάκι Κων/Νος Γιαννακόπουλος
Β’ Παιδάκι Άγγελος Μπούρας
Ειρηνη Ίρις Παπαϊωάννου-Ντεκώ
- Υακίνθη Μετζικώφ
- Χριστίνα-Ιουστίνα Αρχοντή
Αγορι Άρης Πλασκοβίτης

Χορός γεωργών: Κων/νος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Δεγαΐτης, Δημήτρης Βογιατζής, Θοδωρής Μπουζικάκος, Μανώλης Χουρδάκης, Χάρης Μαυρουδής, Άγγελος Μπούρας, Σπύρος Παππάς, Τάσος Ιορδανίδης, Χρήστος Συριώτης, Ορέστης Τζιόβας, Λευτέρης Ελευθερίου, Σταύρος Σβήγκος, Αντώνης Αντωνάκος, Δημήτρης Σαμόλης, Πέτρος Γεωργοπάλης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v