Αυτό το παιδί: Μια παράσταση - εικαστική εμπειρία

Συνδυάζοντας θεατρική παράσταση και εικαστική έκθεση, το έργο του Ζοέλ Πομερά που ανεβαίνει στο Κτήριο 56 του Ελληνικού Κόσμου σε σκηνοθεσία Φρόσως Λύτρα ξετυλίγει το κουβάρι των σχέσεων γονέων και παιδιών μέσα από οικείες ιστορίες.
Αυτό το παιδί: Μια παράσταση - εικαστική εμπειρία
Σε εικαστικό εργοτάξιο έχει μεταμορφωθεί ο χώρος των 900 τ. μ του Κτηρίου 56 του Ελληνικού Κόσμου στον Ταύρο, καθώς έργα τέχνης και εγκαταστάσεις δεκατεσσάρων καλλιτεχνών απεικονίζουν το ονειρικό υποσυνείδητο των ηρώων της θεατρικής παράστασης «Αυτό το παιδί» του Ζοέλ Πομερά που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Φρόσως Λύτρα και εικαστική επιμέλεια Ίριδας Κρητικού.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, καθώς ο θεατής μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα και να παρακολουθεί τις δέκα ιστορίες που διαδραματίζονται, σαν να πρόκειται για έναν περίπατο, μια ξενάγηση ή μία επίσκεψη σε μια ιδιότυπη έκθεση όπου πρωταγωνιστούν από κοινού άνθρωποι και έργα τέχνης.

Η παράσταση καταγράφει δέκα μικρές ιστορίες σχέσεων μεταξύ παιδιών και γονιών και φιλοδοξεί να αποτελέσει για το κοινό μια αισθητική και ταυτόχρονα συναισθηματική εμπειρία συνδυάζοντας θεατρική παράσταση και εικαστική έκθεση. Κάθε ένας από τους νέους δημιουργούς που συμμετέχει, δημιουργεί το προσωπικό του σκηνικό τοπίο, μέσω video art, μακιγιάζ, ακόμα και κοστουμιών που δημιουργεί για το κάθε ένα από τα δέκα δρώμενα του έργου.

Το θεατρικό έργο «Αυτό το παιδί» γεννήθηκε μέσα από συνεντεύξεις με θέμα το γονεϊκό ζήτημα, που έδωσαν το 2002 στον συγγραφέα Ζοέλ Πομερά και την ομάδα των ηθοποιών του, γυναίκες που ζουν σε εργατικές κατοικίες της Νορμανδίας. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι γυναίκες, ο Πομερά και οι ηθοποιοί αντάλλαξαν απόψεις και συνέλεξαν αντιδράσεις πάνω στο θέμα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός σπονδυλωτού έργου με τη μορφή δέκα μικρών δρώμενων.

Σύμφωνα με την σκηνοθέτρια Φρόσω Λύτρα, ο Πομερά δεν βασίστηκε κατά την συγγραφή του έργου, σε κάποια αυτούσια σκηνή των αφηγήσεων αλλά μέσω του έργου μοιάζει περισσότερο σαν να ονειρεύεται όσα συνέβησαν στην ψυχή των ηρώων. Το έργο αποτελείται από μια σειρά μικρών σκηνών με θέμα τις οικογενειακές συγκρούσεις, όταν οι συνήθεις εντάσεις μεταξύ παιδιών και γονέων φτάνουν στα άκρα.

Υπαρξιακά ερωτήματα, αδιέξοδες σχέσεις αλλά και το χάσμα γενεών και επικοινωνίας ξετυλίγονται μέσα από οικείες ιστορίες, όπως αυτή όπου μια έγκυος γυναίκα μιλά στο παιδί που πρόκειται να φέρει στον κόσμο, ένας χωρισμένος πατέρας έρχεται αντιμέτωπος με την πεντάχρονη κόρη του, μια γυναίκα που επιλέγει να δώσει το παιδί της για υιοθεσία, μια μάνα που επιπλήττει την κόρη της, ένας γιος που κατηγορεί τον πατέρα του για τη χαμένη του ζωή κι άλλες ιστορίες οικείας καθημερινότητας.
 
Μ.Ζ.

Ταυτότητα

Σύλληψη-σκηνοθεσία: Φρόσω Λύτρα
Μετάφραση: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνογραφία: Μανόλης Παντελιδάκης + 14 εικαστικοί καλλιτέχνες: Άννα Αμπαριώτου, Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σάββας Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Αλεξία Ευσταθοπούλου, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτωνας Μπεκιάρης, Έλενα Παπαδημητρίου, Κώστας Παππάς, Βασίλης Πέρρος, Βασίλης Σούλης, Μαρία Τσάγκαρη, Γιώργος Τσεριώνης
Εικαστική επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Κοστούμια: Ειρήνη Τσακίρη, Σοφία Νικολαΐδη

Παίζουν: Αντίνοος Αλμπάνης, Βίκυ Βολιώτη, Λάμπρος Γιώτης, Μαριάννα Κάλμπαρη, Διαμαντής Καραναστάσης, Νεκτάριος Λουκιανός, Λήδα Ματσάγγου, Βάνα Πεφάνη, Γιάννης Στεφόπουλος, Εύρη Σoφρωνιάδου, Ζέτη Φίτσιου

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη έως και Κυριακή 21:30
Tιμές εισιτηρίων: 20 & 15 ευρώ
Διάρκεια Παράστασης: 70 λεπτά
Έως 15 Ιουλίου
Κτήριο 56, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», είσοδος Γ’
Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ.: 212 254 0314
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v