Φεστιβάλ Αθηνών 2011: Αντίδοτο στην κρίση

Φιλόδοξες ελληνικές παραγωγές, παλιοί ξένοι γνώριμοι, νέοι χώροι, φρέσκιες ιδέες, "γεμάτο" πρόγραμμα, δωρεάν εισιτήρια για ανέργους. Το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου... δεν το πιάνει κρίση.
Φεστιβάλ Αθηνών 2011: Αντίδοτο στην κρίση
Ένα χρόνο πριν, οι προβλέψεις ήταν δυσοίωνες. Με τον προϋπολογισμό του Φεστιβάλ περικομμένο κατά ένα εκατομμύριο ευρώ και το κλίμα βαρύ από τις πρώτες ειδήσεις περί οικονομικής κρίσης, η παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έγινε σε μάλλον μουδιασμένη ατμόσφαιρα. Ένα χρόνο αργότερα, σήμερα 14 Απριλίου, η συνέντευξη τύπου του Ελληνικού Φεστιβάλ είχε αέρα πανηγυρικό.

Το Φεστιβάλ πέρυσι πούλησε 170.000 εισιτήρια, περισσότερα από κάθε άλλη φορά, πολλές από τις παραστάσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στην Επίδαυρο ήταν sold out, ενώ μόνο το επιδαυρικό Bridge Project, με πρωταγωνιστή τον Ethan Hawke, στοίχισε 400.000 ευρώ, και έβγαλε 650.000.

«Θα φτάσουμε να λέμε Κρίση Forever» αστειεύτηκε ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Γιώργος Λούκος, αναφέροντας την σχετική διαπίστωση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde ότι με δεδομένη την εκεί οικονομική κρίση, οι κάτοικοι του Παρισιού, αντί να φύγουν τα Σαββατοκύριακα στη Βρετάνη, μένουν στο Παρίσι και πηγαίνουν θέατρο. «Φαίνεται, τελικά, πως με λίγα μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα» σχολίασε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, τονίζοντας πως «τον χαρακτήρα μιας πόλης δεν τον κάνουν τα πάρκα και τα κτίρια, αλλά οι άνθρωποι και οι δράσεις τους».

Το πρόγραμμα
Από την 1η Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου στην Αθήνα, και από την 1η Ιουλίου έως το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου στην Επίδαυρο, η ομπρέλα του Φεστιβάλ Αθηνών θα ανοίξει για να αγκαλιάσει όλες τις τέχνες –θέατρο, χορό, μουσική και εικαστικά– σε περισσότερους από τους συνηθισμένους χώρους. Στα γνώριμα κτίρια της Πειραιώς 260, του Ηρωδείου και του Μεγάρου Μουσικής, έρχονται φέτος να προστεθούν η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Από Μηχανής Θέατρο, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αλλά και απροσδόκητα σημεία όπως το λιμάνι του Πειραιά.

Μεγάλος απόντας είναι φέτος, λόγω οικονομικών προβλημάτων, το Synch Festival. Η Τεχνόπολη θα φιλοξενήσει, πάντως, στις 17 Ιουνίου, τη συναυλία δύο εκ των συγκροτημάτων που πήραν μέρος στην «Επανάσταση του Γιασεμιού» σε Τυνησία και Αίγυπτο.

Ιδού μερικά από τα highlights του φετινού προγράμματος, που αξίζει να συμπεριλάβετε από τώρα στην ατζέντα σας.

[Κατεβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2011 από τη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents]

Θέατρο
Θέατρο σε Τροχόσπιτο
Μια νύχτα χάρισμά σου (2)
Την θεατρική αυλαία ανοίγει ο Γιώργος Νανούρης, με το Τροχόσπιτο του Φεστιβάλ Αθηνών στην Κορεατική Αγορά. «Μια νύχτα χάρισμά μας», όπως η περσινή κι ακόμα καλύτερη, με γνωστούς καλλιτέχνες να αυτοσχεδιάζουν μουσικά, θεατρικά ή χορευτικά. Η είσοδος θα είναι, όπως και πέρυσι, ελεύθερη.

Θέατρο σε Α ενικό - Θεατρικοί Μονόλογοι
Συνέχεια με μια σειρά μονολόγων: «διότι είναι οι οικονομικότερες παραγωγές» είπε χαμογελώντας ο Γ. Λούκος, αλλά και γιατί φέτος τον χειμώνα σημείωσαν εντυπωσιακή επιτυχία στα αθηναϊκά θέατρα, θα προσθέσουμε εμείς. Ξεχωρίσαμε την «Βρομιά» του Ρόμπερτ Σνάιντερ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που ερμηνεύει ο Γιάννος Περλάγκας και την Κλυταιμνήστρα που ερμηνεύει η Φιλαρέτη Κομνηνού, σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου.

Θωμάς Μοσχόπουλος
Μέδουσα: Σχέδια και αυτοσχεδιασμοί για σχεδίες και ναυάγια
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί στις 13-17 Ιουνίου στην Πειραιώς 260 το έργο «Μέδουσα: Σχέδια και αυτοσχεδιασμοί για σχεδίες και ναυάγια», δημιουργώντας ένα θέαμα που διαπραγματεύεται τη σχέση μεταξύ ιστορίας, χρόνου και τέχνης.

Σταύρος Τσακίρης
Nijinsky: Είμαι μια μαριονέτα του Θεού...
Η αυλαία ανοίγει για το Ηρώδειο στις 18 Ιουνίου, με τον Σταύρο Τσακίρη να χτίζει μία performance βασισμένη στο ημερολόγιο και την αλληλογραφία του Βασλάβ Νιζίνσκυ με τίτλο Nijinsky: Είμαι μια μαριονέτα του Θεού. Οι Κ. Ρήγος, Γ. Τσορτέκης και Τ. Παπαμόσχου υποδύονται και τους τρεις ρόλους του έργου, σε ένα σύγχρονο θέαμα πάνω στην καλλιτεχνική μεγαλοφυΐα, την τρέλα, το φόβο και το μυστήριο του θανάτου.

Αποχαιρετισμός / Farewell
Ο Αποχαιρετισμός, που θα δούμε στις 26 και 27 Ιουνίου, είναι μια έκθεση-παράσταση-πείραμα, ιδέα της Θέμιδας Μπαζάκα, στην οποία είκοσι ηθοποιοί θα συνεργαστούν με είκοσι εικαστικούς προκειμένου να παράγουν έναν αριθμό performances με θεματικό πλαίσιο την αίσθηση του αποχαιρετισμού. Οι παραστάσεις θα είναι μικρής διάρκειας, θα παρουσιάζονται παράλληλα στους διάφορους χώρους του παλιού κτιρίου στο Μεταξουργείο, αλλά θα επαναλαμβάνονται και σε «λούπα» από τις 19.00 έως τις 24.00.

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης
Υπηρέτης δύο αφεντάδων του Κάρλο Γκολντόνι
Στο Ηρώδειο εν συνεχεία ανεβαίνει από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης ο Υπηρέτης δύο αφεντάδων
του Κάρλο Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, με πρωταγωνιστή τον Βαίλη Χαραλαμπόπουλο.

Πολεοδομές
Από τις 3 έως τις 20 Ιουλίου πραγματοποιείται το ολοκαίνουριο αφιέρωμα Πολεοδομές. Πέντε διαφορετικές αλληλοεπηρεαζόμενες παραστάσεις από αντίστοιχους νεανικούς πειραματικούς θιάσους, συμβαίνουν σε πέντε ταράτσες και αυλές της Αθήνας. Θα μπορούσαμε να τις ονομάσουμε site specific παραστάσεις γιατί ενεργοποιούν απροσδόκητους χώρους της πόλης. Συμμετέχουν οι θεατρικές ομάδες Mag, Mkultra, Nova Melancholia, Χάπι Εντ και Projector.

Vasistas - Αργυρώ Χιώτη
Spectacle

Από τις 11 έως τις 13 Ιουλίου φιλοξενείται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η παράσταση Spectacle της ομάδας Vasistas η οποία συστήθηκε στο ελληνικό κοινό πριν από μερικά χρόνια, με μία σειρά παραστάσεων και συνεργασιών, βασισμένων στην έρευνα και τον πειραματισμό.

Άρης Ρέτσος
Θρόνος Ατρειδών
Στις 5 Ιουλίου, το Φεστιβάλ Αθηνών καλεί τον Άρη Ρέτσο να παρουσιάσει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την παράσταση Θρόνος Ατρειδών. Η παράσταση είναι ένα ταξίδι μνήμης στον τραγικό μύθο των Ατρειδών, που αρχίζει από τη θυσία της Ιφιγένειας και την πτώση της Τροίας για να καταλήξει στον κυνηγημένο από τις Ερινύες Ορέστη και την καταφυγή του στους θεούς Απόλλωνα και Αθηνά. Ερμηνεύουν οι Κωσταντίνος Αβαρικιώτης, Κόρα Καρβούνη, Ορέστης Ερμής Μαλκότσης.

Πειραματική Σκηνή Θ.Ο.Κ.
Λίγο ακόμα
Στην Πειραιώς 260 θα παρουσιάσει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου τη νέα του παραγωγή «Λίγο Ακόμα», σε σκηνοθεσία Θανάση Γεωργίου. Στο κατώφλι ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, δεκατρείς άνθρωποι συναντιούνται σε ένα «δωμάτιο ευχών», προσπαθώντας να κερδίσουν λίγο χρόνο για τις επιθυμίες τους που δεν εκπληρώθηκαν ακόμα. Ομαδικά, αλλά και ατομικά ο καθένας, προσπαθούν να διεκδικήσουν εκ νέου, μέσω μίας νέας γλώσσας, το δικαίωμα στην εκπλήρωση των επιθυμιών τους.

Romeo Castellucci - Societas Raffaello Sanzio
On the Concept of the Face, regarding the Son of God
Στην Πειραιώς 260 ανοίγουν αυλαία και οι ξένες θεατρικές παραγωγές, με τον Romeo Castelucci που έρχεται τη χώρα μας για δεύτερη φορά, μετά την επιτυχία της Θείας Κωμωδίας πριν από δύο χρόνια. Φέτος φιλοξενείται και πάλι στο Φεστιβάλ Αθηνών, με την παράσταση On the Concept of the Face, regarding the Son of God, όπου εξετάζει τη σχέση του ανθρώπου με την εικόνα του Θεού και ανατρέχει σε ορισμένες από τις γνωστότερες απεικονίσεις του.

Krzysztof Warlikowski
(A)pollonia
Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φέρνει εν συνεχεία ο Krzysztof Warlikowski την (A)pollonia του, που προσεγγίζει την έννοια της θυσίας μέσω τριών γυναικείων μορφών: της Ιφιγένειας, της Άλκηστης και της Απολόνια Μαχζύνσκα, μιας Πολωνής που έχασε τη ζωή της στην προσπάθειά της να σώσει 25 Πολωνοεβραίους κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Ariane Mnouckhine - Théâtre du Soleil
Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας
Η Ariane Mnouckhine και το Théâtre du Soleil ανεβάζουν σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα την παράσταση Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας. Μία από τις σημαντικότερες δημιουργούς του παγκοσμίου θεάτρου, η Αριάν Μνουσκίν έχει δημιουργήσει εδώ και περίπου 50 χρόνια στο Παρίσι το θρυλικό Θέατρο του Ήλιου, όπου ζει και δημιουργεί μαζί με τους ηθοποιούς και συνεργάτες της. Μέσα σε αυτό το κοινόβιο δημιουργήθηκε και το Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας, πού —όπως και οι δύο προηγούμενες παραστάσεις που έχει παρακολουθήσει το ελληνικό κοινό στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών— χαρακτηρίζεται από τα πλούσια σκηνικά και τον ιδιαίτερα πολυάριθμο θίασο. Ένα θέαμα συγκινητικό, πλημμυρισμένο από τη μουσική που επιμελήθηκε και συνέθεσε ο Jean-Jacques Lemêtre.

Kolyada Theatre
Άμλετ
Εν συνεχεία ο Νικολάι Κολυάντα, πολύπλευρος δημιουργός που θεωρείται από τους διαμορφωτές της σύγχρονης ρωσικής θεατρικής σκηνής, έρχεται στην Ελλάδα σκηνοθετώντας, ερμηνεύοντας και αποδομώντας τον σαιξπηρικό Άμλετ. Μία παράσταση, που έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα προκλητική, έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και έχει συγκεντρώσει το θαυμασμό των κριτικών και του κοινού. Η δραστήρια ομάδα του Κολυάντα εδρεύει στο Αικατερίνμπουργκ της κεντρικής Ρωσίας και έχει έρθει αντιμέτωπη ακόμα και με τη μαφία προκειμένου να υπερασπιστεί το θέατρό της.

Wajdi Mouawad
Γυναίκες
Τραχίνιες, Ηλέκτρα, Αντιγόνη
O σημαντικός σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός λιβανικής καταγωγής Ουαζντί Μουαουάντ έχει θέσει ως στόχο τα τελευταία χρόνια, να παρουσιάσει και τις επτά σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έρχεται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, παρουσιάζοντας την παράσταση Γυναίκες, που περιλαμβάνει τις Τραχίνιες, την Αντιγόνη και την Ηλέκτρα. Οι τραγωδίες θα παρουσιαστούν ολόκληρες, σε ένα θέαμα που αναμένεται να φτάσει σε διάρκεια τις έξι ώρες.

Berliner Ensemble - Robert Wilson
Lulu
του Frank Wedekind
O«μάγος της εικόνας» Μπομπ Ουίλσον επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών για να γοητεύσει το ελληνικό κοινό, με την πιο πρόσφατη παράστασή του. Η Λούλου του Φρανκ Βέντεκιντ, θεωρείται ένα αριστούργημα του εξπρεσιονισμού και προκάλεσε από την πρώτη παράστασή της, το 1913, σκάνδαλο. Πρόκειται για ένα υπαρξιακό δράμα, με πρωταγωνίστρια μία διεφθαρμένη γυναίκα, που χρησιμοποιεί τη λαγνεία για να πετύχει τους σκοπούς της και οδηγείται τελικά στην πτώση. Τη Λούλου ενσαρκώνει η σπουδαία ηθοποιός Άνγκελα Βίνγκλερ, που σε μία ακόμα συνεργασία της με τον Μπομπ Ουίλσον αναλαμβάνει να ενσαρκώσει έναν ρόλο-πρόκληση. Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Λου Ρηντ.

Χορός
Σύγχρονος Ελληνικός Χορός
O σύγχρονος ελληνικός χορός στο φετινό Φεστιβάλ εκπροσωπείται μέσα από πέντε διαφορετικά σχήματα, τα περισσότερα πρωτοεμφανιζόμενα στη διοργάνωση. Βασικό κριτήριο στην επιλογή υπήρξε η ηλικία, η πρωτοτυπία και η φρεσκάδα της κατάθεσης. Πρόκειται για τους:

Ελπίδα Ορφανίδου, Παπαγάλοι στο βυθό
Η Ελπίδα Ορφανίδου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσα από το
σόλο της Παπαγάλοι στο βυθό. Με μια δόση υπερρεαλισμού, όπως αποτυπώνεται και στον τίτλο, μεταφέρει στο θεατή τις εμπειρίες της από την περιπέτεια στον κόσμο της κίνησης, σε μια περφόρμανς από την οποία δεν λείπει η χρήση της φωνής και οι εκφράσεις του προσώπου.

trio 7d9, Rush
Η χορευτική κολλεκτίβα που συνέστησαν στη Βέρνη η Ξένια Θεμελή, ο Χρήστος Στρινόπουλος και η Μάριον Ρούχτι παρουσιάζει ομοίως τη δουλειά της για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στο Rush πειραματίζονται με στοιχεία από το θέατρο, τα εικαστικά
και φυσικά την καθαρή κίνηση.

Κολλεκτίβα Χορού Lemurius, υπερπαραγωγή
Ο Νίκος Δραγώνας, ο Γιάννης Μανταφούνης και η Κατερίνα Σκιαδά, έχοντας
ήδη διανύσει σημαντική πορεία ως χορευτές σε άλλες ομάδες, ένωσαν τις δυνάμεις
τους από αγάπη για την έννοια της κοινότητας και από τη διάθεση να αμφισβητήσουν
τις συμβάσεις γύρω από το χορευτικό θέαμα. Στην Υπερπαραγωγή εγκιβωτίζουν με
φρεσκάδα, ειλικρίνεια και παιγνιώδη διάθεση τις παραπάνω αναζητήσεις.

Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πέρσας Σταματοπούλου, Κοίτα με
Τρεις διαφορετικές γενιές του σύγχρονου ελληνικού χορού συναντώνται στο ντουέτο Κοίτα με. Η χορογράφος Πέρσα Σταματοπούλου σε συνεργασία με τους χορευτές Μαρκέλλα Μανωλιάδη και Γιώργο Κοτσιφάκη συνυπογράφουν μια δουλειά που εστιάζει στην περιπέτεια του βλέμματος.

Κολλεκτίβα Χορού The Plant, Double Take
Η πολυεθνική αυτή ομάδα συστήθηκε με πρωτοβουλία της Γιώτας Καλλιμάνη,
χορεύτριας με σημαντική εμπειρία πλάι σε γνωστές ομάδες χορού της Γαλλίας. Στο
Double Take καταπιάνονται με την ηδονή του παρατηρείν. Μαζί της χορογραφούν
και ερμηνεύουν οι Φιλίπε Λουρένκο, Εμίλιο Ούρμπινα, Ραφαέλ Παρδίγιο.

Zeynep Tanbay Dans Projesi
Araz
Μια σημαντική παρουσία στο χώρο του ανεξάρτητου σύγχρονου χορού στην Τουρκία, η Ζεϊνέπ Τανμπάι, έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας για να παρουσιάσει την τελευταία της δουλειά Araz (σημαίνει: σύμπτωμα). Με σπουδές και θητεία σε μερικές από τις σημαντικότερες ομάδες χορού (M. Graham, A. Ailey, P. Taylor), η Τανμπάι πρωτοστατεί στο τούρκικο χορογραφικό τοπίο.

Compagnie Maguy Marin
May B
Salves Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί εκ νέου τη Μαγκύ Μαρέν, την γαλλίδα χορογράφο που επί τριάντα χρόνια γράφει ιστορία με την ανυπότακτη δημιουργικότητά της. Στις παραστάσεις της ομάδας της στην Πειραιώς 260 παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα αφενός το May B (1981), χορογραφημένο φρέσκο για το παράλογο της ζωής, εμπνευσμένο από το μπεκετικό σύμπαν —έργο που την καθιέρωσε διεθνώς— και αφετέρου την πρόσφατη δημιουργία της Salves (2010), έμπρακτη απόδειξη της ανάγκης «να οργανώσουμε την απαισιοδοξία» όπως έλεγε ο Βάλτερ Μπένγιαμιν.

The Forsythe Company - Yes we can’t
Το Φεστιβάλ Αθηνών 2011 επιστρέφει στον μείζονα αμερικανό χορογράφο William Forsythe (γενν. 1949, Ν. Υόρκη) με το Yes we can’t, ένα έργο του ιδίου μαζί με τους χορευτές της The Forsythe Company, εμπνευσμένο από το μπεκετικό σύμπαν.

Sylvie Guillem
Η αυλαία του Φεστιβάλ Αθηνών κλείνει με μια χορευτική συνάντηση-ορόσημο. Αγαπημένη του ελληνικού κοινού και διεθνώς αναγνωρισμένη ως μία από τις σπουδαιότερες χορεύτριες του κλασικού μπαλέτου, η σούπερ-σταρ Συλβί Γκιλλέμ αψηφά τις συμβάσεις και στρέφεται τα τελευταία χρόνια στο σύγχρονο χορό. Αυτή τη φορά, συναντά τρεις από τους σημαντικότερους σύγχρονους χορογράφους και μας παρουσιάζει τρία καινούρια έργα που δημιούργησαν αποκλειστικά για αυτήν ο Ματς Εκ, ο Ουίλλιαμ Φόρσαϊθ και ο Γίρζι Κύλιαν.

Μουσική
Αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη
Arditti Quartet 3 ΙΟυΝΙΟυ
Σολίστ Στέφανος Θωμόπουλος πιάνο
London Sinfonietta 6 ΙΟυΝΙΟυ
Μουσική διεύθυνση Ryan Wigglesworth
Ergon Ensemble 8 ΙΟυΝΙΟυ
Μουσική διεύθυνση Νίκος Τσούχλος
Επιμέλεια προγράμματος Αλέξανδρος Μούζας, Αντώνης Αντωνόπουλος
Σκηνοθετική επιμέλεια Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου
Αφηγητής Γιώργος Καραμίχος
Το Φεστιβάλ Αθηνών τιμά τη μνήμη του Ιάννη Ξενάκη, του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη που «σφράγισε» με το έργο του το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατο του, τρία σημαντικά μουσικά σύνολα που ειδικεύονται στη σύγχρονη μουσική διατρέχουν το έργο του, το οποίο σήμερα επανέρχεται διαρκώς στο διεθνές προσκήνιο.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις συναυλίες του πολυβραβευμένου Arditti Quartet
(3 Ιουνίου), της περίφημης London Sinfonietta υπό τη διεύθυνση του νεαρού Ryan
Wigglesworth (6 Ιουνίου) και τη μουσική παράσταση του ανερχόμενου Ergon
Ensemble με μαέστρο τον Νίκο Τσούχλο (8 Ιουνίου).

Αφιέρωμα στον Φραντς Λιστ
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση Μύρων Μιχαηλίδης
Σολίστ Κυπριανός Κατσαρής πιάνο
Με αφορμή την επέτειο για τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του Φραντς Λιστ, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με άκρως ...ρομαντική διάθεση, αφιερώνει στον Ούγγρο συνθέτη τη συναυλία της με έργα Λιστ (Ουγγρική ραψωδία αρ. 2, Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα), Σούμπερτ (Φαντασία του οδοιπόρου, στη μεταγραφή της για πιάνο και ορχήστρα από τον Λιστ) και Μπραμς (Τρίτη Συμφωνία) υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, μέχρι πρόσφατα διευθυντή της και από τη νέα περίοδο καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ. Σολίστ ο διεθνώς διακεκριμένος για την εκπληκτική του δεξιοτεχνία ελληνοκυπριακής καταγωγής πιανίστας Κυπριανός Κατσαρής.

Ήχοι του κόσμου
El Tanbura - Orchestre Med Fusion - Lamia Bedioui
Τυνησία-Αίγυπτος: Η μουσική αφύπνιση
Στους ήχους και τους μουσικούς που από την πρώτη στιγμή συμμετείχαν στην Επανάσταση του Γιασεμιού» —όπως ονόμασαν οι νέοι την εξέγερση που ξεκίνησε από την Τυνησία και εξαπλώθηκε στον αραβικό κόσμο— είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου στην Τεχνόπολη. Συμμετέχουν: η Lamia Bedioui (Τυνησία) με τους πέντε Έλληνες μουσικούς της, οι Orchestre Med Fusion (Τυνησία) που με τον μουσικό κύκλο «The Jasmine Revolution » συνέβαλαν ενεργά στην αφύπνιση των νέων της χώρας τους, και οι El-Tanbura (Αίγυπτος) ένα από τα γνωστότερα συγκροτήματα, οι οποίοι μάλιστα έπαιξαν μπροστά στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη
Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 21
του Β. Α. Μότσαρτ
Μονόγραμμα
του Γιώργου Κουρουπού
Ορχήστρα των Χρωμάτων
Μουσική διεύθυνση Μίλτος Λογιάδης
Σολίστ Τάσης Χριστογιαννόπουλος βαρύτονος, Βασιλική Καραγιάννη σοπράνο,
Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου πιάνο
Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΡΤ
Μουσική διδασκαλία Δημήτρης Μπουζάνης
Μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο και την προσωπικότητα του μεγάλου Ελληνα, νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Με συμπυκνωμένη εμπειρία από πάμπολες μελοποιήσεις, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός παρουσιάζει μελοποιημένο το Μονόγραμμα του Ελύτη.

Αφιέρωμα στον Γκούσταβ Μάλερ
Φιλαρμονική Ορχήστρα
της Σκάλας του Μιλάνου
Μουσική διεύθυνση Σεμιόν Μπίτσκοφ
Σολίστ Joshua Bell βιολί
Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του Γκούσταβ Μάλερ και το Φεστιβάλ Αθηνών τιμά τη μνήμη του σπουδαίου αυστριακού συνθέτη, που με το έργο του σηματοδότησε το πέρασμα από το ρομαντισμό στον μοντερνισμό. Το αφιέρωμα ξεκινά με τη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σκάλας του Μιλάνου που επιστρέφει στο Ηρώδειο, αυτή τη φορά υπό τη μπακέτα του Ρώσου αρχιμουσικού Σεμιόν Μπίτσκοφ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το δημοφιλές ρομαντικό Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ. 1 σε σολ ελάσσονα του Μαξ Μπρουχ με σολίστ τον βραβευμένο με Γκράμι αμερικανό Τζόσουα Μπελ και τη Συμφωνία αρ. 6 σε λα ελάσσονα, γνωστή και ως «Τραγική», του Γκούσταβ Μάλερ.

Συμφωνική Ορχήστρα
του Θεάτρου Μπολσόι
Μουσική διεύθυνση Βασίλι Σινάισκι
Σολίστ Ντένις Ματσούεφ πιάνο
Στο πλαίσιο της παρουσίας της στο Φεστιβάλ Αθηνών, η Συμφωνική Ορχήστρα του Θεάτρου Μπολσόι υπό τον μαέστρο και μουσικό διευθυντή του θεάτρου Βασίλι Σινάισκι, επιφυλάσσει για το φιλόμουσο αθηναϊκό κοινό μια ξεχωριστή συναυλία με δύο σπουδαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου: Στο πρώτο μέρος ερμηνεύει το δεξιοτεχνικό Τρίτο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ με σολίστ τον Ντένις Ματσούεφ, έναν από τους κορυφαίους πιανίστες της γενιάς του. Ακολουθεί η Όγδοη Συμφωνία σε σολ μείζονα, που μαζί με την τελευταία (Ένατη Συμφωνία) θεωρούνται τα σημαντικότερα συμφωνικά έργα του Αντονίν Ντβόρζακ και ανάμεσα στις κορυφαίες συμφωνίες του 19ου αιώνα.

Αφιέρωμα στον Γκούσταβ Μάλερ
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Μουσική διεύθυνση Βασίλης Χριστόπουλος
Με τη μεγαλειώδη Δεύτερη Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ συμπληρώνεται το αφιέρωμα στα εκατό χρόνια από το θάνατο του αυστριακού συνθέτη. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το παλαιότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο στη νεότερη Ελλάδα, συμμετέχει στο αφιέρωμα και ερμηνεύει το έργο για μεγάλη ορχήστρα, μικτή χορωδία και σολίστ σε ντο ελάσσονα, υπό τον τίτλο «της Αναστάσεως». Στο πόντιουμ ένας από τους πιο ταλαντούχους και αναγνωρισμένους αρχιμουσικούς της γενιάς του, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Βασίλης Χριστόπουλος. Ερμηνεύουν Δάφνη Ευαγγελάτου μετζοσοπράνο, Σοφία Κυανίδου σοπράνο. Συμμετέχουν η Κρατική Χορωδία της Λετονίας και η Χορωδία της ΕΡΤ

Οπερέτα
Η κόρη της καταιγίδος
του Θεόφραστου Σακελλαρίδη
Η εταιρεία μουσικού θεάτρου Οι όπερες των ζητιάνων καταπιάνεται φέτος το καλοκαίρι με «το μόνο αληθινά ελληνικό μουσικο-θεατρικό είδος», την οπερέτα, και παρουσιάζει στο Φεστιβάλ Αθηνών την Κόρη της καταιγίδος του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.
Ενορχήστρωση-μουσική διεύθυνση Χαράλαμπος Γωγιός
Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ευκλείδης
Σκηνικό-κοστούμια Κωνσταντίνος Ζαμάνης
ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Πέτρος Δημήτρης Ναλμπάντης, Ρίκα Βάσια Ζαχαροπούλου, Πλουπλού Έλενα Χατζηαυξέντη, Κος Γκραντίδης Κωστής Ρασιδάκις, Κα Γκραντίδη Ελένη Λιώνα, Κος Ρονσής Άρης Προσπαθόπουλος

Όπερα
Le Cercle de l’Harmonie
Μουσική διεύθυνση Jérémie Rhorer
Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης
Όπερα σε συναυλιακή μορφή
Ο πολυβραβευμένος νεαρός μαέστρος Ζερεμί Ρορέρ με το μουσικό σύνολό του, Le Cercle de l’ Harmonie, επιστρέφουν στο Φεστιβάλ Αθηνών, αυτή τη φορά για να μας παρουσιάσουν σε συναυλιακή μορφή την τρίπρακτη όπερα Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης του Μότσαρτ.

Κλαούντιο Μοντεβέρντι
Η στέψη της Ποππαίας
Όπερα σε 3 πράξεις σε ποίηση Giovanni Francesco Busenello
Μια προκλητική αναπαράσταση ενός προκλητικού λιμπρέτου μας υπόσχονται
ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και η Αποστολία Παπαδαμάκη, ανεβά-
ζοντας τη Στέψη της Ποππαίας (1642) του Κλαούντιο Μοντεβέρντι. Στο κύκνειο άσμα του συνθέτη και σε αντίθεση με τις περισσότερες όπερες, το κακό είναι τελικά αυτό που θριαμβεύει: «χωρίς καθόλου ρομαντισμούς, θεωρούμε ότι το θέμα μιλά πιο άμεσα στο σύγχρονο θεατή, μιλάει για το σήμερα» αναφέρει ο τσεμπαλίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του συγκροτήματος πρώιμης και μπαρόκ μουσικής Latinitas Nostra, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος. Σημαντικά ονόματα από το εξωτερικό που ασχολούνται αποκλειστικά με το μπαρόκ, αλλά και αξιόλογοι Έλληνες καλλιτέχνες του κλασικού ρεπερτορίου, ερμηνεύουν τους δεκατέσσερις ήρωες της όπερας.

Όπερα του Θεάτρου Μπολσόι
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
Ευγένιος Ονιέγκιν
Η Όπερα του Θεάτρου Μπολσόι επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με τον
Ευγένιο Ονιέγκιν σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Ντμίτρι Τσερνιάκοφ
και μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλι Σινάισκι. Η επιθυμία να
γράψει μουσική για «πραγματικούς, ανθρώπινους χαρακτήρες, όχι χάρτινες φιγούρες»
οδήγησε τον Τσαϊκόφσκι στον Πούσκιν και τον Ευγένιο Ονιέγκιν. Το αριστούργημα
του Τσαϊκόφσκι έκανε πρεμιέρα στη Μόσχα το 1879 σε λιμπρέτο βασισμένο στο ομώ-
νυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Πούσκιν, ενώ για πρώτη φορά ανέβηκε από την
Όπερα του Θεάτρου Μπολσόι μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 1881 κι έκτοτε παραμένει
στο ρεπερτόριό της.
Σκηνοθεσία Ντμίτρι Τσερνιάκοφ, μουσική διεύθυνση Βασίλι Σινάισκι

Εικαστικά
Doug Aitken
Black Mirror
Tο Black Mirror (Μαύρος καθρέφτης), η νέα βίντεο-περφόρμανς του αμερικανού εικαστικού Doug Aitken παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια συνεργασία του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με το Ελληνικό Φεστιβάλ. Η παρουσίαση του έργου του Doug Aitken, Black Mirror, περιλαμβάνει δύο μέρη: Την έκθεση, μια παραγωγή του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, που θα παρουσιαστεί στο χώρο του Ιδρύματος, στα Σφαγεία της Ύδρας (20 Ιουνίου-25 Σεπτεμβρίου). Την περφόρμανς, μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, που θα παρουσιαστεί στο λιμάνι του Πειραιά (16-17 Ιουνίου) και της Ύδρας (19-20 Ιουνίου).

Mock-Up
Εγκατάσταση (2007)
Ηεγκατάσταση Mock-Up, στηριγμένη σε προβολή τεσσάρων καναλιών βίντεο, αποτελεί ένα έργο φαντασίας το οποίο γυρίστηκε σε ένα ακατοίκητο Ολλανδικό «χωριό», το Marnehuizen, μια από τις μεγαλύτερες περιοχές διενέργειας στρατιωτικών γυμνασίων στην Ευρώπη. Τα έργα ανήκουν στη συλλογή σύγχρονης τέχνης του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Τοποθετήθηκαν και λειτουργούν στο χώρο της Πειραιώς 260 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών 2011 με την ευγενική χορηγία του.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
The Last Grand Tour.
Σύγχρονοι περιηγητές στην Ελλάδα
Ηέκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο The Last Grand Tour | Σύγχρονοι Περιηγητές στην Ελλάδα φιλοδοξεί να παρουσιάσει μαζί για πρώτη φορά το έργο διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών, οι οποίοι έζησαν και δημιούργησαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες Etel Adnan, Lynda Benglis, Leonard Cohen, John Craxton,
Barbara Hepworth, Martin Kippenberger, Jannis Kounellis, Markus Lüpertz, Brice Marden, Helmut Middendorf, Ben Nicholson, Manfred Pernice, Lucas Samaras, Daniel Spoerri, Juergen Teller, Cy Twombly, Iannis Xenakis - Επιμέλεια έκθεσης Jessica Morgan

Φεστιβάλ Επιδαύρου
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Θεατρική Διαδρομή
Ειρήνη του Αριστοφάνη
Το Φεστιβάλ Επιδαύρου ανοίγει με μία από τις πιο αγαπημένες και εντυπωσιακά επίκαιρες κωμωδίες του Αριστοφάνη, την Ειρήνη. Ο θίασος Θεατρική Διαδρομή συνεργάζεται φέτος με τον δημοφιλή ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη ο οποίος όχι μόνο ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της παράστασης, αλλά υπογράφει και τη σκηνοθεσία.
Μετάφραση Κ. Χ. Μύρης, σκηνοθεσία Πέτρος Φιλιππίδης, δραματουργική επεξεργασία
Πέτρος Φιλιππίδης, Γιώργος Γαλίτης, Γιώργος Λέφας, σκηνικά Γιάννης Κόττης,
κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ, μουσική Μίνως Μάτσας, χορογραφία Ελπίδα Νίνου

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Μικρά Διονύσια
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμπληρώνει φέτος μισό αιώνα καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Αθηνών γίνεται στο πλαίσιο των πενήντα χρόνων λειτουργίας του Κ.Θ.Β.Ε. με μια παράσταση – γιορτή (φόρος τιμής) που αποτελεί συγχρόνως και ένα ταξίδι μνήμης στο θεατρικό τότε και τώρα, συνδέοντας θραύσματα από παραστάσεις αρχαίου δράματος στους Φιλίππους και στη Θάσο, στο Θέατρο Δάσους και στην Επίδαυρο. Σταθμοί αυτής της περιπλάνησης, παραστάσεις του Σωκράτη Καραντινού, του ΣπύρουΕυαγγελάτου, του Μίνου Βολανάκη, του Ανδρέα Βουτσινά αλλά και του Βασίλη Παπαβασιλείου, του Γιάννη Χουβαρδά, του Ματία Λάνχοφ, του Αντρέι Σερμπάν. Το αποτέλεσμα δεν στοχεύει στην αναβίωση των παραστάσεων αυτών αλλά σε μια σκηνική
επαναδιατύπωσή τους μέσα από τους σημερινούς κώδικες αισθητικής που κρατάει
όμως και ίχνη μνήμης. Σύνθεση κειμένων Κώστας Γεωργουσόπουλος, σκηνοθεσία Γιάννης Ρήγας-Γρηγόρης Καραντινάκης, σκηνικά Λίλη Πεζανού, κοστούμια Έρση Δρίνη, μουσική Γιώργος Χριστιανάκης, χορογραφία Κώστας Γεράρδος, φωτισμοί Αντρέας Μπέλλης
ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Γιώργος Αρμένης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Ταμίλα Κουλίεβα, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιάννης Μαλλούχος, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Νίκος Ψαρράς

Εθνικό Θέατρο
Σκηνοβάτες του Σταμάτη Φασουλή
Ο Σταμάτης Φασουλής συνθέτει και σκηνοθετεί ένα έργο βασισμένο σε κείμενα που καλύπτουν την περίοδο από τις απαρχές της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο. Αποσπάσματα από τραγωδίες και κωμωδίες ελλήνων και ρωμαίων ποιητών, ύμνοι και χορικά, μίμοι καθώς και εντυπωσιακές αθλοπαιδιές, μονομαχίες, ακροβατικά και θεαματικές επιδείξεις με φωτιές —στοιχεία της ρωμαϊκής αρένας— συνθέτουν ένα ετερόκλητο, πολύχρωμο και γοητευτικό κολάζ.

Απλό Θέατρο - Αντώνης Αντύπας
Μήδεια του Ευριπίδη
Ο Αντώνης Αντύπας επιστρέφει μετά από χρόνια στο αρχαίο θέατρο της Επι-
δαύρου, παρουσιάζοντας τη Μήδεια του Ευριπίδη. Επιλέγοντας τη μετάφραση
του Γιώργου Χειμωνά και με συνδημιουργούς μία ομάδα εκλεκτών συντελε-
στών, σκηνοθετεί μερικούς από τους σημαντικότερους έλληνες ηθοποιούς στους
πρωταγωνιστικούς ρόλους.
ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ Μήδεια Αμαλία Μουτούση, Ιάσων Χρήστος Λούλης, Τροφός Μαρία Κατσιαδάκη, Παιδαγωγός Θέμης Πάνου, Κρέων Άρης Λεμπεσόπουλος, Αιγέας Γιάννης Νταλιάνης, Άγγελος Δημήτρης Ήμελλος, Κορυφαία Μαρία Καλλιμάνη, 15μελής χορός γυναικών

The Bridge Project
Ριχάρδος ο Γ΄ του William Shakespeare
Τo Bridge Project ξεκίνησε το 2009 ως μία τριετής καλλιτεχνική γέφυρα συνεργασίας μεταξύ του Old Vic Theatre (Λονδίνο), της Brooklyn Academy of Music (Η.Π.Α.) και της εταιρείας παραγωγής Neal Street Productions. Φιλοξενείται για δεύτερη φορά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, μετά το Χειμωνιάτικο Παραμύθι το 2009), φέρνοντας επί σκηνής σημαντικά ονόματα του θεάτρου. Ο Σαμ Μέντες επιστρέφει για να σκηνοθετήσει τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Old Vic Theatre Κέβιν Σπέισι στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ριχάρδου του 3ου στην τελική σαιζόν του Bridge Project. Αυτή η υπερατλαντική συνεργασία, επανενώνει τους δύο άντρες για πρώτη φορά μετά το American Beauty, για το οποίο κέρδισαν και οι δύο τα βραβεία BAFTA και Όσκαρ.

Εθνικό Θέατρο
Ηρακλής μαινόμενος του Ευριπίδη
O Ηρακλής επιστρέφει από τον Κάτω Κόσμο, όπου είχε πάει για να φέρει τον Κέρβερο, και ανακαλύπτει ότι η οικογένειά του έχει καταδικαστεί σε θάνατο από τον Λύκο, που βασιλεύει παράνομα στη Θήβα. Θριαμβεύει σκοτώνοντας τον Λύκο, όμως ένθεη μανία, σταλμένη από την Ήρα, τον στρέφει ενάντια στην οικογένειά του. Όταν θα συνειδητοποιήσει ότι, μέσα στην τρέλα του, έχει σκοτώσει τη γυναίκα και τα παιδιά του, ο τραγικός ήρωας θα βυθιστεί στην απελπισία και στην απόγνωση.
Μετάφραση Γιώργος Μπλάνας με τη συνεργασία του Μιχαήλ Μαρμαρινού, σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινός, σκηνικά Ελένη Μανωλοπούλου, κοστούμια Κέννυ Μακλέλλαν, επιμέλεια κίνησης-χορογραφία Κωνσταντίνος Ρήγος, μουσική Δημήτρης Καμαρωτός, φωτισμοί Thomas Walgrave, βοηθός σκηνοθέτη Μυρτώ Περβολαράκη
ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας, Θοδωρής Αθερίδης, Γιάννης Βογιατζής, Στεφανία Γουλιώτη, Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Γάλλος, Γιώργος Μπινιάρης, Γιώργος Ζιόβας, Γρηγόρης Ευαγγελάτος, Αργύρης Πανταζάρας, Γιάννης Παπαδόπουλος, Προκόπης Αγαθοκλέους, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Κώστας Κοράκης, Kωνσταντίνος Ασπιώτης, Γιούλα Μπούνταλη, Δημήτρης Μακαλιάς, Ντένης Μακρής

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
Νίκος Πορτοκάλογλου
Ρεμίξ
O Νίκος Πορτοκάλογλου έρχεται φέτος το καλοκαίρι στο Μικρό Θέατρο της
Αρχαίας Επιδαύρου με ένα «αντίστροφο» ρεμίξ. Με τα όργανα μιας μικρής,
δεμένης ομάδας, μιας «μπάντας δωματίου», μας καλεί σε ένα παιχνίδι όπου
τα ηλεκτρικά του τραγούδια ξεγυμνώνονται και μεταμορφώνονται για να τα ανακα-
λύψουμε ξανά...
Μαζί του, οι μουσικοί Μιχάλης Βρέττας στο βιολί, Μιχάλης Καλκάνης στο κοντραμπάσο
και Νίκος Πασσαλίδης στο μπουζούκι, τον τζουρά και το ούτι.

Μόνικα
Nεαρή ερμηνεύτρια, συνθέτης και στιχουργός η Μόνικα, θα παρουσιάσει με τη συνοδεία χορωδίας και εγχόρδων, καινούργια τραγούδια γραμμένα ειδικά για τις δύο βραδιές στη Μικρή Επίδαυρο. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και παλιότερα, αγαπημένα τραγούδια από τα δύο της αλμπουμ, με στόχο όπως λέει η ίδια «να ταιριάξουν οι νότες με το μαγευτικό αυτό χώρο», μακριά απο τον ηλεκτρισμό και την πολύβουη ένταση.

Δήμητρα Γαλάνη & Vassilikos
Mια απρόβλεπτη μουσική συνάντηση μας υπόσχονται η Δήμητρα Γαλάνη και ο Vassilikos, που εμφανίζονται στοΜικρό Θέατρο στις 15 & 16 Ιουλίου. Η δημοφιλής ερμηνεύτρια και ο τραγουδιστής του συγκροτήματος των Raining Pleasure, εμφανίζονται για πρώτη φορά μαζί στη σκηνή «αναδομώντας» ο ένας το ρεπερτόριο του άλλου, σε μια συναυλία όπου οι «μουσικές συναντιούνται έξω από τη γλώσσα, πέρα από την εποχή», όπως οι ίδιοι αναφέρουν.

Ο γνωστός μας άγνωστος
κύριος Γκάτσος
Tο Φεστιβάλ Αθηνών τιμά, με αυτή την μουσικο-θεατρική παράσταση, το Νίκο Γκάτσο με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του. H παράσταση είναι βασισμένη σε κείμενα δικά του ή αφιερωμένα σ’αυτόν και αποδίδει με ευαισθησία, χιούμορ και πολύ νεύρο τη δυναμική του ποιητή και της εποχής του, ανατρέχοντας παράλληλα στην ιστορία των τελευταίων 100 χρόνων της χώρας που τον γέννησε.
Σκηνοθεσία Μάνια Παπαδημητρίου, σκηνογραφία Άρτεμις Θεοδωρίδη, video art Ευαγ-
γελία Χρηστάκου,επιμέλεια κειμένων Μάνια Παπαδημητρίου, Αγαθή Δημητρούκα,
μουσική επιμέλεια Τάσος Αντωνίου, Σπύρος Παπαθεοδώρου
ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ (αλφαβητικά)
Τάσος Αντωνίου, Εβελίνα Αραπίδου, Θεοδώρα Ευγενάκη, Αγαπητός Μανδαλιός,
Μάνια Παπαδημητρίου, Σπύρος Παπαθεοδώρου
Σχεδιασμός εντύπου ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Νίκος Βουρλιώτης

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v