Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Όσα θα δούμε

Μία εβδομάδα πριν την έναρξη του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, διαλέγουμε παραστάσεις, κλείνουμε εισιτήρια και βάζουμε στην ατζέντα σεμινάρια και παράλληλες εκδηλώσεις.
Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Όσα θα δούμε
της Μάνιας Ζούση

Σε παγκόσμιο κέντρο του σύγχρονου χορού αναδεικνύεται τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια η Καλαμάτα, με αφορμή τη διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού που πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο στην πόλη. Το φετινό πρόγραμμα –υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Βίκυς Μαραγκοπούλου και την οικονομική στήριξη του Δήμου και του ΥΠΠΟ– περιλαμβάνει παραγωγές αναγνωρισμένων χορογράφων, αλλά και έργα ερευνητών - δημιουργών του χορού και της περφόρμανς.

Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν δύο από τις πιο σημαντικές φετινές διεθνείς παραστάσεις, με αναφορές στην πολιτική και κοινωνική κατάσταση που βιώνει ο δυτικός κόσμος, το Babel(words) των Βέλγων Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι και Νταμιάν Ζαλέ και το Political Mother του Ισραηλινού Χόφες Σέχτερ. Στο Babel(words), χτίζοντας και γκρεμίζοντας αόρατους πύργους, μέσα σε ένα ευρηματικό σκηνικό, η ανθρωπότητα ξαναζεί μια αντεστραμμένη Βαβέλ, των ονείρων, της συμφιλίωσης και της συμβίωσης, όπου την ασυνεννοησία καταργεί η ευεργετική παρέμβαση της μουσικής.

Τη σχέση του ανθρώπου με το χρόνο αναδεικνύουν παραστάσεις όπως το b.c, janvier 1545, fontainebleau του Γάλλου Κριστιάν Ριζό, μια μαγική τελετουργία που μας εισάγει στο αινιγματικό και μυστικό σύμπαν του χορογράφου και εικαστικού καλλιτέχνη. Eυρηματικό, αστείο αλλά και μελαγχολικό, το Playing Ensemble Again and Again της Κροάτισσας Ιβάνα Μύλλερ παρουσιάζει μια ομάδα ηθοποιών που, καθώς υποκλίνονται, διασχίζουν το χρόνο, τη μνήμη και την κοινή εμπειρία.

Τους μηχανισμούς της εξουσίας, την υποταγή και την αντίσταση, χαρτογραφεί ο Χόφες Σέχτερ στο έργο του Political Mother, όπου το σάουντρακ που υπογράφει ο ίδιος ερμηνεύεται επί σκηνής από ένα ροκ συγκρότημα και μια στρατιωτική μπάντα. Δέκα χορευτές ζωντανεύουν ετερόκλητα στιγμιότυπα από πλήθη που εξεγείρονται, ροκ συναυλίες, δημαγωγούς σε παροξυσμό, ζευγάρια που αγαπιούνται, αιχμάλωτους σε απόγνωση.

Την ταυτότητα του σύγχρονου Νεοέλληνα διαπραγματεύεται η παράσταση d.όπα! (dopamines of post Athenians) από την ομάδα Αερίτες της Πατρίσιας Απέργη. Πρόκειται για μια διεισδυτική ματιά σε θέματα όπως η εθνική υπερηφάνεια, ο τρόπος διασκέδασης των Ελλήνων ή ο ανταγωνισμός μεταξύ τους.

Συμπαραγωγή του Φεστιβάλ, η παράσταση Projections, περιλαμβάνει έργα για κρουστά των Cage, Ξενάκη, Taïra και Κατσούλη την ίδια ώρα που η ομάδα sinequanon χορογραφεί το έργο Okho του Ξενάκη, δέκα χρόνια από το θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος. Σε μια κοινή παράσταση, αναμένεται να εξελιχθεί το αποτέλεσμα από το χορογραφικό εργαστήρι «7+1», και τις ομάδες Amorphy (Τζένη Αργυρίου), Lemurius (Κατερίνα Σκιαδά και Γιάννης Μανταφούνης), Νταλίκα (Βάσω Γιαννακοπούλου), Πρόσχημα (Μαρία Κολιοπούλου) και Φora etc. (Μέντη Μέγα).

Σημαντική θέση στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ καταλαμβάνουν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπου το φετινό σεμινάριο πραγματοποιείται από την Ισπανίδα Laura Arís Álvarez, ενώ επίτιμη προσκεκλημένη από το χώρο της θεωρίας και της δραματουργίας είναι η Ολλανδή πανεπιστημιακός Maaike Bleeker.

Από τις παράλληλες εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν παραστάσεις, συναυλίες, προβολές, αφηγήσεις, διαλέξεις και συζητήσεις με τους καλλιτέχνες, ξεχωρίζει η χορευτική βραδιά χιπ-χοπ από τους B-TWINS.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
Πέμπτη 14/7
Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας 22:00
EASTMAN / Sidi Larbi Cherkaoui
Sidi Larbi Cherkaoui & Damien Jalet | Babel(words)

Παρασκευή 15/7
Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας 20:00
I’M’COMPANY / Ivana Müller
Ivana Müller | Playing Ensemble Again and Again

Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας 22:00
EASTMAN / Sidi Larbi Cherkaoui
Sidi Larbi Cherkaoui & Damien Jalet | Babel(words)

Σάββατο 16/7
Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας 22:00
I’M’COMPANY / Ivana Müller
Ivana Müller | Playing Ensemble Again and Again

Κυριακή 17/7
Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας 22:00
Σύνολο κρουστών ΤΥΠΑΝΑ / Δημήτρη Δεσύλλα
Με τη συμμετοχή της sinequanon και των
Β-TWINS | Projections
Σε έργα John Cage, Ιάνη Ξενάκη, Yosihisha Taïra και Βαγγέλη Κατσούλη για κρουστά

Δευτέρα 18/7
Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας 22:00 ΑΕΡΙΤΕΣ
Πατρίσια Απέργη | d.όπα! (dopamines of post Athenians)

Τετάρτη 20/7
Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας 22:00
l'association fragile / Christian Rizzo
Christian Rizzo | b.c, janvier 1545, fontainebleau

Πέμπτη 21/7
Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας 22:00
HOFESH SHECHTER COMPANY
Hofesh Shechter | Political Mother 

Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού 
13-21.7
«Πηγές ενέργειας» με την Laura Arís Álvarez
Πληροφορίες και εγγραφές στο τηλεφωνο 6973034771 και στο [email protected]

Εργαστήρι

15-17.7
«Ο χορός ως τρόπος σκέψης» με την Maaike Bleeker
Πληροφορίες και εγγραφές στο τηλεφωνο 6934205070 και στο [email protected]

Εργαστήρι Χορογραφίας  7+1
13-21.7
με τις ομάδες Amorphy, Lemurius, Νταλίκα, Πρόσχημα, Φora etc.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο:
Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας
Παν. Καίσαρη 6, 24100 Καλαμάτα
Τηλ. 27210 83086 & 90886 - Φαξ: 27210 26966
[email protected]

Οι παραστάσεις θα φιλοξενηθούν στο Αμφιθέατρο Κάστρου και στο Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου ενώ οι παράλληλες εκδηλώσεις, το σεμινάριο και τα εργαστήρια στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, το Ζουμπούλειο Μέγαρο, το Εθνικό Στάδιο , το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας και το Γυμνάσιο Παραλίας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v