Μετακόμιση τώρα: Ακούμε το νέο CD της Ελεωνόρας Ζουγανέλη

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη μετακομίζει και μας καλεί στο καινούριο σπίτι της, για να ακούσουμε το εξίσου καινούριο CD της. Μεταφέρουμε εντυπώσεις.
Μετακόμιση τώρα: Ακούμε το νέο CD της Ελεωνόρας Ζουγανέλη
της Δώρας Αμαραντίδου

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη μεγαλώνει ωραία, παρέα με τα τραγούδια της. Δεν θα πούμε από τώρα ότι ωριμάζει, και μακάρι να μην το πούμε ποτέ. Είναι τραγουδίστρια με δυνατό καλλιτεχνικό ένστικτο και απολύτως ειλικρινής με αυτό που θέλει να ερμηνεύσει σε κάθε φάση της ζωής της. Η ερμηνεία στα νέα της τραγούδια και πρωτίστως η επιλογή κυκλοφορίας των συγκεκριμένων, αποδεικνύει ότι προσπαθεί να φέρει χαμηλόφωνα και υποβλητικά τους ακροατές κοντά της, προτάσσοντάς τους τις δικές της προτιμήσεις, κι ας είναι ετερόκλητες, κι ας μην ακολουθούν μια ασφαλή συγκεκριμένη θεματική στον ήχο.

Η ακρόαση του νέου δίσκου της, «Μετακόμιση τώρα», που θα κυκλοφορήσει στις 2 Απριλίου, έγινε βράδυ στο σπίτι της, στο οποίο μετακόμισε πρόσφατα. Υπήρξε μια ευγενική, φιλόξενη οικοδέσποινα αρκετών δημοσιογράφων στο φοιτητικού τύπου, νέο διαμέρισμά της στο κέντρο της Αθήνας. Όπως λέει και το ομώνυμο τραγούδι του άλμπουμ, σε στίχους και μουσική Κώστα Λειβαδά «…Ναι, πριν η μαυρίλα με κλείσει, βρήκα ένα σπίτι, καινούργιο, φτηνό, κάτω στο κέντρο με θέα. Αυτό που ήθελα πάντα. Ο πρώην κύκλος να κλείσει. Κάτι που με έχει βοηθήσει. Στο λέω μ’ έχει βοηθήσει…» Είναι αυτό που λέμε… όταν η τέχνη μπαίνει στη ζωή και η ζωή στην τέχνη…

Καθισμένη σε ένα μαξιλάρι δαπέδου, όπως και οι περισσότεροι καλεσμένοι της, που χωρέσαμε μια χαρά στο μικρό, ζεστό της σαλόνι, έκανε κι εκείνη προσεκτική ακρόαση, σιγοτραγουδώντας κάποιες φορές πάνω στη φωνή της. Χαμογελαστή, λιγομίλητη, έτοιμη να ακούσει το καλό και το κακό σχόλιο του καθενός στο τέλος της ακρόασης αρκέστηκε να πει: «Ήμουν ενεργή σε όλη τη διαδικασία αυτού του δίσκου και πέρα από τα τραγουδίσματα. Μου πήρε τρία χρόνια για να καταλήξω σε αυτό το αποτέλεσμα κι αν δεν μου έβαζαν φρένο στον χρονικό ορίζοντα ακόμα θα ετοίμαζα το δίσκο».

«Μετακόμιση τώρα» (ΕΜΙ): Πολύπλευρος δίσκος με ισχυρό συνδετικό την ερμηνεία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη. Αποτελεί το άνοιγμά της στον εγχώριο ήχο μετά τα δύο πρώτα προσωπικά στούντιο άλμπουμ της, «Έλα» (ΕΜΙ) και «Έξοδος 2» (ΕΜΙ), που κινούνται σε διεθνές ηχητικό περιβάλλον. Περιλαμβάνει 14 τραγούδια, αρκετών δημιουργών με διαφορετικό στυλ ο καθένας, ενορχηστρωμένα τα περισσότερα στην ίδια λογική που υπαγορεύει το λεγόμενο έντεχνο, καθώς και λαϊκούς ή και παραδοσιακούς ελληνικούς ρυθμούς, ναι μεν με τα ανάλογα ακουστικά όργανα αλλά με ερμηνεία ενιαίου ύφους, καθαρή, αφηγηματική κάποιες φορές, η οποία φέρνει το μουσικό χθες στα μέτρα του σήμερα. Οι στίχοι βοηθούν τα μέγιστα ώστε να γίνει αυτή ο καθρέφτης στις τωρινές συνθήκες διαβίωσης και τρόπου σκέψης πολλών νέων ανθρώπων. Σε όλα τα κομμάτια η φωνή της Ελεωνόρας Ζουγανέλη κρατά χαμηλούς τόνους, σαν τρυφερή, γλυκιά αφηγήτρια της ζωής μιας ή πολλών νεαρών γυναικών, με τις ανησυχίες, τις πίκρες, τους έρωτες, τις επιθυμίες και τις χαρές τους σε ένα περιβάλλον που καθόλου δεν τις ευνοεί αλλά εκείνες τολμούν να ζήσουν πρωταγωνίστριες στα γεγονότα του μικρόκοσμού τους και όχι παραιτημένες.

Τα τραγούδια που μας αρέσουν ιδιαιτέρως είναι:

1. «Βαλς για ένα φιλί» σε μουσική Γιάννη Ζουγανέλη και στίχους Sunny Μπαλτζή
. Είναι το μόνο που ξεφεύγει εντελώς από το εγχώριο ηχητικό κλίμα του cd. Σαν μουσική επένδυση σε ερωτικό φιλμ νουάρ, άκρως εικονογραφικό να λέει «Μου αρέσουν οι βρεγμένοι δρόμοι/ τα φώτα της πόλης,/ τα σκοτεινά αρώματα/ οι παλιές σκάλες των σπιτιών/ οι αιώνιοι έρωτες/ τα λαμπερά βλέμματα/ οι ασπρόμαυρες ταινίες…»

2. «Δεν είμαι αυτή» σε μουσική Θέμη Καραμουρατίδη και στίχου Γεράσιμου Ευαγγελάτου, ένα μάμπο με γυναικείο τσαμπουκά που λέει «Δεν είμαι αυτή που θα σου πει/ πως θέλει να σε παντρευτεί/ Δεν έχω μόνιμη δουλειά/ ούτε μ’ αρέσουν τα παιδιά./ Δεν είμαι εκείνη που κρατάει/ το μέλλον σου το μακρινό/ Λυπάμαι- μα δεν είμαι εγώ./ Όμως ετούτη τη στιγμή/ Το βράδυ αυτό το αποψινό/ Για μας θα γίνει ό,τι πιο αληθινό.»

3. «Η επιμονή σου» σε μουσική και στίχους Κώστα Λειβαδά, ένα μπάλο που η Ελεωνόρα Ζουγανέλη το ερμηνεύει μαζί με τον Λειβαδά και λέει «Αν είναι κάτι που με κέρδισε σε σένα/ Κάτι που ήξερε πώς να με ξεπερνάει/ Είναι αγάπη μου αυτή η επιμονή σου/ Μια αγάπη που έμαθε να μην τα παρατάει». Για την προτίμηση αυτών των τριών κομματιών δεν μπήκαμε στη λογική του πότε και κάτω από ποιες συνθήκες μας αρέσουν να τα ακούμε, π.χ. από το cd στο σπίτι μας ή από το ραδιόφωνο ή σε κάποιο live της ερμηνεύτριας. Απλώς είναι πολύ δυνατά τραγούδια κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη ακρόασης…

Στο cd υπογράφουν πέντε τραγούδια οι Θέμης Καραμουρατίδης- Γεράσιμος Ευαγγελάτος, τέσσερα ο Κώστας Λειβαδάς, ένα ο Φίλιππος Πλιάτσικας και η Πηγή Κωνσταντίνου, ένα η Μαρία Παπαγεωργίου και ο Σταύρος Σταύρου, ένα ο Μίνως Θεοχάρης, ένα ο Γιάννης Ζουγανέλης και η Sunny Μπαλτζή και ένα ο Μίνως Μάτσας με τη Victoria Hislop. Το εντέκατο του άλμπουμ «Πού να σε βρω» σε μουσική Θέμη Καραμουρατίδη και στίχους Ελεάνας Βραχάλη, προέρχεται από το cd- συλλογή «Όλα τα Ναι του κόσμου» (Platinum Records) όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου διατίθενται στο σωματείο «Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος» και στο κέντρο θεραπείας εξαρτημένων ατόμων. «ΚΕ.Θ.Ε.Α». Το τελευταίο τραγούδι «Είναι η αγάπη» από το σάουντρακ της τηλεοπτικής σειράς «Το νησί» (ΕΜΙ) σε μουσική του Μίνωα Μάτσα και στίχους της Victoria Hislop.

Info:
Ο δίσκος της Ελεωνόρας Ζουγανέλη «Μετακόμιση τώρα» κυκλοφορεί στις 2 Απριλίου. Ας είναι καλοτάξιδος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v