Ο Σταμάτης Κραουνάκης μάς ξεναγεί στην Χελώνα

Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου εγκαινίασαν ένα νέο «καταφύγιο» για την μουσικοθεατρική τους τέχνη στο Γκάζι, την «Χελώνα», και ο συνθέτης μας ξεναγεί στα «μυστικά» του χώρου και στο σκεπτικό πίσω από τις ενδιαφέρουσες παραστάσεις τους.
Ο Σταμάτης Κραουνάκης μάς ξεναγεί στην Χελώνα
της Δώρας Αμαραντίδου

Αυτή η «Χελώνα» προχωρά με βήμα γοργό, με ρυθμό και φαντασία, ακουμπώντας στην ανάγκη για ψυχαγωγία στο κέντρο της Αθήνας. Ο λόγος για το χώρο που έστησαν και εγκαινίασαν ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου τη φετινή χειμερινή περίοδο στο Γκάζι, με σκοπό να επικοινωνήσουν την μουσικοθεατρική τέχνη τους με λάτρεις της διονυσιακής, μουσικής αντίστασης σε μια γκρίζα ελληνική πραγματικότητα.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης μιλά στο in2life για την νέα καλλιτεχνική στέγη στην οποία συστεγάζει με την Λίνα Νικολακοπούλου τα υλοποιήσιμα όνειρά του και τα μοιράζεται με τους θαυμαστές του έργου του. Πρώτα- πρώτα εξηγεί τι συμβολίζει για εκείνον αυτός ο χώρος, με ποιο σκεπτικό τον επέλεξε με την καλλιτεχνική του σύντροφο και γιατί του έδωσαν το όνομα «Χελώνα».

«Νιώσαμε κι εγώ και η Νικολακόπουλου ότι αυτή τη στιγμή οφείλαμε μια στάση παραγωγική και ουσιαστική. Βρήκαμε αυτή την αίθουσα. Ήταν από τούβλα και μαδέρια. Μας άρεσε. Ήρθαμε σε συμφωνία με τον Γιώργο Πλέστη που την είχε, για να την δουλέψουμε, τοποθετώντας τη σκηνή στη μέση με δυο άξονες συμπεριφοράς και μια οθόνη. Έτσι αναπνέει η ενεργεία του χώρου, βοηθά και εμάς και το κοινό. Την ονομάσαμε «Χελώνα», γιατί νιώθαμε ότι αυτή πρέπει να είναι η συμπεριφορά επιβίωσης: Μια χελώνα που έχει στο καβούκι μυαλό και μουσική».

Η πέτρα και το ξύλο, που αποτελούν την πρώτη ύλη στην κατασκευή του χώρου καθώς και την εικαστική του παρέμβαση, «παραπέμπουν στην απλότητα. Καρεκλάκια καφενείου, τραπεζάκια, δυο μεγάλες σειρές καναπέ… Ο χώρος ομορφαίνει με ωραία φώτα, απλά αλλά φροντισμένα, από την Ελευθερία Ντεκώ, με ωραίες εικόνες στην οθόνη, από τον Κώστα Αυγέρη και ουσία στις καλλιτεχνικές προτάσεις».

Δεξιά και αριστερά είναι οι θέσεις των θεατών και στη μέση είναι η πασαρέλα όπου οι καλλιτέχνες καλούνται να υπηρετήσουν τη δράση των παραστάσεων. Είναι έτσι διαμορφωμένος ο χώρος ώστε θεατές και καλλιτέχνες να γίνονται κοινωνοί ενός καλλιτεχνικού θέματος με διαδραστικότητα και άμεση αλληλεπίδραση συναισθημάτων και σκέψεων.

Ποια είναι κάποια ενδεικτικά σχόλια θεατών, μικρών και μεγάλων, που έχουν κάνει εντύπωση στον Σταμάτη Κραουνάκη; «Το βασικότερο, που ακούω από όλους είναι πόσο καλή ενέργεια εκπέμπει ο χώρος και ότι όλοι έρχονται “κάπως” και φεύγουν ελαφρότεροι και ανεβασμένοι. Χαριτολογώ, συνήθως, λέγοντας ότι “το χάπι κρατάει δυστυχώς μόνο ένα εικοσιτετράωρο!” Το θέμα είναι ότι η “Χελώνα” αγαπήθηκε γρήγορα κι ότι ανακυκλώνει ήδη τον κόσμο της από παράσταση σε παράσταση».

Ας μιλήσουμε για κάθε μία από τις τρέχουσες παραστάσεις στη «Χελώνα».

«Η αγκαλιά η μεγάλη»,
κάθε Παρασκευή και Σάββατο: Πού βασίζεται και πώς καταφέρνει το σκοπό της, την ανακούφιση, δηλαδή, σε μια εποχή απόλυτης ανασφάλειας, φόβου και βαρβαρότητας; «Είναι ένα πρόγραμμα που φτιάξαμε μαζί με τους φίλους μας από το διαδίκτυο. Διαλέξαμε έτσι μια πρώτη ύλη αγαπημένων τραγουδιών. Όλα τα παιδιά είναι εξαιρετικά κι όλοι μαζί δίνουμε ένα χάδι, γέλιο, σάτιρα και συναίσθημα».

«Με τα μάτια κλειστά» τραγουδά η Γιώτα Νέγκα, κάθε Δευτέρα. Ο Σταμάτης Κραουνάκης αναφέρει για αυτή τη μουσική παράσταση: «Η Γιώτα αφηγείται περίπου τριάντα κορυφαία λαϊκά τραγούδια, όλων των εποχών, με αίσθημα απόλυτα συγκροτημένο. Αποτελούν μια επιλογή από μένα και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιάτη, με ένα πιάνο, που παίζει ο Γιώργος Ζαχαρίου κι ένα μπουζούκι, που παίζει ο Νίκος Κατσίκης και ζωγραφιές του Ντίνου Πετράτου στην οθόνη. Η Γιώτα συνδέει τέσσερις δεκαετίες λαϊκού τραγουδιού και τον εαυτό της με τις μεγάλες φωνές. Είναι συγκλονιστική παράσταση ψυχαγωγίας αλλά και λαϊκής λειτουργιάς, φτιαγμένη έτσι ώστε να τραγουδάει μαζί με την Γιώτα και η ψυχή των ακροατών, άντρες, γυναίκες, φοιτητές».

Οι «Χειρολαβές» της Λίνας Νικολακοπούλου με την ερμηνεία της Αργυρώς Καπαρού αποτελούν το ξάφνιασμα στη «Χελώνα», τις Τετάρτες. Πώς επιτυγχάνεται η ταύτιση του θεατή με τις αυτοτελείς τρίλεπτες ιστορίες της καθημερινότητάς του σε αυτή την παράσταση; «Η Λίνα και η συνθέτρια, Δάφνη Αλεξανδρή, παρέδωσαν μια σειρά νέων τραγουδιών του αισθήματος των ανθρώπων στην πόλη, που μαζί με τις εξαιρετικές εικόνες του Αυγέρη από λεπτομέρειες ζωής, συνθέτουν μια πολύ τρυφερή βραδιά. Εκτός από τα καινούργια τραγούδια, η Νικολακόπουλου έχει κάνει μια επιλογή τραγουδιών ιδιαίτερα τρυφερή από δικά της, δικά μας, αλλά και αγαπημένες εκπλήξεις, όπως έναν Καρυωτάκη του Γιάννη Σπανού ή το τραγούδι της Αλφονσίνας Ντελ Μαρ από την Αργεντινή. Η Καπαρού είναι έξοχη. Τα παιδιά της Σπείρας λανσάρουν και το τραγούδι της “Χελώνας”, που είναι διαμάντι».

«Σπείρα Σπείρα με σπιρούνια» κάθε Κυριακή για τους μικρούς θεατρόφιλους. Ποιος είναι ο στόχος σε αυτή την παράσταση με αποδέκτες τα παιδιά και πώς επιτυγχάνεται; Ο Σταμάτης Κραουνάκης λέει με ενθουσιασμό: «Θεωρώ ότι εδώ κάναμε τζακ ποτ! Είναι το μεγάλο πάρτι των πιτσιρικάδων. Οι γονείς το μιλούν από στόμα σε στόμα, το αγαπούν και τα παιδιά ξεφαντώνουν. Γίναμε όλοι παιδιά: Κι εμείς και οι ηθοποιοί και ο εξαιρετικός μας συνεργάτης Άρης Βλάχος, που υποστηρίζει μουσικά “Την αγκαλιά τη μεγάλη” και την παιδική μας παράσταση, όπου παίζουμε και τρία πολύ ωραία τραγούδια του από το CD του “Ένα-ένα”, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο».

Στα προσεχώς από τον Σταμάτη Κραουνάκη: «Παράλληλα με τις τρέχουσες παραστάσεις, ετοιμαζόμαστε για την παραγωγή “ΑRISTOPHANESNOW” που θα πρωτοπαρουσιάσουμε σε απογευματινές παραστάσεις, τον Μάρτιο εδώ στη “Χελώνα”, μαζί με το υπόλοιπο πρόγραμμα. Μετά θα την ανεβάσουμε στο Ολντ Βικ, στο Λονδίνο, στην Κωνσταντινούπολη και στην Ρουμανία με εξαιρετικούς συνεργάτες και από τις τρεις χώρες, με χορικά και από τις 11 κωμωδίες του αττικού κωμωδιογράφου. Είναι τιμή μας, γιατί θα δείξουμε δυνατά τι είναι οι Έλληνες σε μια στιγμή κατά την οποία η πατρίδα μας το χρειάζεται τόσο αυτό. Είναι το χρέος της κωμωδίας στον καιρό της πτώσης. Χτυπάμε με μουσική και Διόνυσο».

INFO

Στη «Χελώνα» (Δεκελέων 26 Γκάζι, 2 βήματα από το μετρό του Κεραμεικού) παίζονται οι εξής παραστάσεις:
«Η αγκαλιά η μεγάλη» του Σταμάτη Κραουνάκη, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 10 μ.μ.
«Με τα μάτια κλειστά» με ερμηνεύτρια την Γιώτα Νέγκα, κάθε Δευτέρα στις 10 μ.μ.
«Χειρολαβές» της Λίνας Νικολακοπούλου με ερμηνεύτρια την Αργυρώ Καπαρού, κάθε Τετάρτη στις 8.30 μ.μ.
Η μουσικο-θεατρική παράσταση για παιδιά (από 36 μηνών μέχρι… 76 ετών), «Σπείρα Σπείρα με σπιρούνια», κάθε Κυριακή στις 12.00 μ.μ. και στις 5.00 μ.μ.
Τηλέφωνα κρατήσεων: 2169002000 & 2001.
Τιμή ποτού 7 ευρώ. Τιμή μπύρας, κρασιού 4 ευρώ. Τιμή αναψυκτικού 3 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v