4 δίσκοι νέων Ελλήνων καλλιτεχνών που πρέπει να ακούσετε

Το in2life ακούει τους ολοκαίνουριους δίσκους τεσσάρων νέων ταλαντούχων Ελλήνων καλλιτεχνών: Ο Παύλος Συνοδινός, ο Παναγιώτης Μάργαρης, η Κατερίνα Μακαβού και ο κος Κ κερδίζουν με τις «φρέσκες» μουσικές τους μια θέση στην δισκοθήκη μας.
4 δίσκοι νέων Ελλήνων καλλιτεχνών που πρέπει να ακούσετε
της Δώρας Αμαραντίδου

Ο Παύλος Συνοδινός, ο Παναγιώτης Μάργαρης, η Κατερίνα Μακαβού και ο κος Κ είναι τέσσερις τραγουδοποιοί που έχουν κάτι ωραίο να πουν. Μέσα από τις μουσικές και τους στίχους τους στις καινούργιες δισκογραφικές δουλειές τους είτε μεγεθύνουν, είτε μικραίνουν τις διαστάσεις της κοινώς αντιληπτής one size τρέχουσας πραγματικότητας.

Έχουν το χάρισμα να ανασκαλέψουν λογικές κοινωνικής και προσωπικής ευαισθησίας του κάθε ακροατή τους, χωρίς να διατείνονται ότι έφεραν την… επανάσταση στο τραγούδι. Όμως με τη δημιουργία τους καταφέρνουν να το πάνε πιο πέρα. Χαρακτηριστικό και των τεσσάρων είναι η κίνησή τους να κοιτάξουν δεκαετίες πίσω για να γράψουν ή να παίξουν με ήχο που αφουγκράζεται τις διαθέσεις του σήμερα.

Παύλος Συνοδινός, «Greeklish Babylon»
Μαύρες ροκ μελωδίες, με ηχητικό σήμα κατατεθέν τις ηλεκτρικές κιθάρες και τα τύμπανα, εκτός και εντός ηλεκτρονικού περιβάλλοντος, χαρακτηρίζουν το νέο άλμπουμ του Παύλου Συνοδινού, «Greeklish Babylon». Οι στίχοι, κοινωνικοπολιτικού προβληματισμού και θέσης, είναι το μεγάλο ατού. Χαρακτηριστικοί στίχοι από το α’ τραγούδι του άλμπουμ «Και αν φοβάμαι»: «Και όσο να' ναι έχω μίσος και εγώ, που στον στημένο αγώνα ούτε εσύ είσαι εδώ, που στις φωτιές κάνω πίσω, στης στολής τον καιρό».

Η επαφή του Παύλου Συνοδινού με το κοινό ξεκίνησε από τη θέση του κιθαρίστα στο γκρουπ του Γιάννη Χαρούλη. Το 2010 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο, «Μικρές ελπίδες», στον οποίο συμμετείχαν ερμηνευτικά η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Γιάννης Χαρούλης, δίνοντάς του έτσι και την αβάντα μιας πιο εύκολης προσοχής από τους ακροατές. Ωστόσο η δική του δημιουργική βάση απέχει κατά πολύ από των δύο συναδέλφων του, όχι σε ποιότητα αλλά σε περιεχόμενο.

Φέτος επανέρχεται με δεύτερο δισκογραφικό υλικό που φέρει την… κωδική ονομασία, όπως αναφέρει η εταιρεία του ANTartProductions, «Greeklish Babylon». Ο Παύλος Συνοδινός έχει εξ ολοκλήρου την κύρια ευθύνη για αυτό το άλμπουμ που περιλαμβάνει 11 κομμάτια, απ’ τα οποία μόνο το ένα, το «Άιντε και ξέχασα», ανήκει στιχουργικά και ερμηνευτικά στον Γιάννη Χαρούλη. Τα υπόλοιπα, οκτώ τραγούδια και δύο ορχηστρικά, φέρουν την υπογραφή του στη σύνθεση, στους στίχους, στην ερμηνεία και στις ηλεκτρικές κιθάρες. Οι συνάδελφοί του που συμπράττουν στο παίξιμο είναι οι Πάνος Τόλιος (τύμπανα), Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο), Βαγγέλης Κατσαρέλης (τρομπέτα). Την ηχοληψία, τις μίξεις και το mastering έκανε ο Γιάννης Παξεβάνης.

Παναγιώτης Μάργαρης, «Rock of my soul»
Κλασικά ροκ κομμάτια παιγμένα μόνο με κλασική και ακουστική κιθάρα ακούγονται γυμνά και υπέροχα στο νέο άλμπουμ του Παναγιώτη Μάργαρη, με τίτλο «Rock of my soul», που κυκλοφορεί από την Polymusic. Οι λάτρεις της κλασικής κιθάρας με ροκ καταβολές θα βρεθούν στο στοιχείο τους. Κομμάτια όπως «Paint it black» των Rolling Stones, «Hotel California» των Eagles, «Τhe show must go on» των Queen και τραγούδια διασκευασμένα, όπως το «Where the Wild Roses Grow» του Nick Cave, ντουέτο της Μελίνας Κανά με τον Διονύση Τσακνή και ελληνικούς στίχους δικούς του ή το «Nothing Else Matters» των Metallica, με τη φωνή της Φωτεινής Δάρρα ακούγονται καθαρά σε απευθείας σύνδεση με το συναίσθημα και την ένταση του κάθε τραγουδιού.

Αυτός ο δίσκος έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ελληνική δισκογραφία με αποδόσεις κλασικής ροκ μουσικής σε κλασική μόνο κιθάρα. Για τον Παναγιώτη Μάργαρη το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι στα χνάρια του Νότη Μαυρουδή, είναι ο μοναδικός νέος κιθαρίστας και δημιουργός στον τόπο μας που έβγαλε την κιθάρα σε πρώτο πλάνο και μόνη της στη σέντρα μιας μουσικής παράστασης, χωρίς την συνδρομή άλλων οργάνων.

Κατερίνα Μακαβού, «Άλλη μια ώρα»
Η επικοινωνία με οτιδήποτε φυσικό είναι εδώ, στο νέο άλμπουμ «Άλλη μια ώρα» της Κατερίνα Μακαβού. Τραγούδια μελωδικά, σιγανά, με σχεδόν αφηγηματικό λόγο σε περιγραφές συναισθημάτων και σκέψεις σαν μέσα στη φύση. Τραγούδια που μυρίζουν θαλασσινό ή βουνίσιο αέρα, βρεγμένο χώμα, εικόνες από ξερά φύλλα ή αγριολούλουδα, που κάνουν συνειρμούς με ξεχασμένα παιδικά όνειρα ή προθέσεις υπεράνθρωπων πράξεων και αντοχών.

Πρόκειται για μια ερμηνεύτρια και τραγουδοποιό, που πάει πίσω για να δει μπροστά τις μουσικές και τα λόγια της, χωρίς βιασύνες. Προτιμά την κιθάρα, το πιάνο και το βιολί να τη συνοδεύουν στα μουσικά ταξίδια της. Και καλά κάνει, γιατί καταφέρνει έτσι αυτό που νιώθει και εκφράζει να το «εξηγεί» καθαρά στον ακροατή της.

Σε αυτό το δεύτερο δίσκο της (μετά τα Μικρά Μυστικά του 2008), περιλαμβάνονται εφτά τραγούδια και δύο μουσικά κομμάτια. «Το καράβι που φεύγει», «Άλλη μια ώρα» και το «Πόσα παράπονα» είναι δικά της. Ο Οδυσσέας Ιωάννου συνέγραψε τους στίχους στο «Πόσα παράπονα». Ο Δημήτρης Δημητρακόπουλος έγραψε το «Περί έρωτος» και ο Κίμωνας Χαραλάμπους το «Νερό». Σημαντική είναι η συμβολή του κιθαρίστα και ενορχηστρωτή Θανάση Dzingovic (μόνιμου μέλους των B Movies) στο άλμπουμ. Εκείνος έγραψε τα κομμάτια «Τρελός» και «Ψυχή δεν έχει» και επιμελήθηκε μαζί με τη Κατερίνα Μακαβού το συνολικό ηχητικό αποτέλεσμα των κομματιών. Μας αρέσουν ιδιαιτέρως τα κομμάτια «Ψυχή δεν έχει», «Πόσα παράπονα» και «Ο τρελός», απ’ όπου κρατάμε τους εξής στίχους: «Ένας τρελός, ένα ηλιόλουστο πρωί στην παραλία/ θέλει από ένα τοίχο να διαβεί, κανείς δεν δίνει σημασία./ Θα τον περάσει;»

Κος Κ, «Σήματα καπνού»
«Θέλω να πάω να κοιμηθώ με τους ελέφαντες…»,
λέει ο κος Κ. στο τραγούδι του «Ελέφαντες» που περιλαμβάνεται στο καινούργιο άλμπουμ του «Σήματα καπνού». Πανκ ροκ ατμόσφαιρα, σουρεαλιστικοί στίχοι περασμένοι από το φίλτρο της… Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, σκληροτράχηλη ερμηνεία. Ο κύριος Κ. προκάλεσε την προσοχή από την στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε, προ διετίας, με το ντεμπούτο άλμπουμ του, «Εδώ είναι το σπίτι μου» και τραγούδια, όπως το «Μπαμ» και το «Κορίτσι του μήνα». Τώρα φτάνει στην ολοκλήρωση της νέας δισκογραφικής δουλειάς του, στέλνοντας… «Σήματα καπνού» επικοινωνίας με θρυλικά γκρουπ του είδους μουσικής που του αρέσει, κομμάτια των οποίων συνηθίζει να παίζει σε live του, όπως Stooges, Sex Pistols, Ramones και Cramps.

Η νέα του δουλειά κυκλοφορεί σε αναλογική κασέτα από το ανεξάρτητο label «Red mill Hood» με τη στήριξη της «Antelma music». Η κασέτα περιλαμβάνει και τα mp3’s των εννέα νέων κομματιών. Το κομμάτι «Ελέφαντες» διανέμεται δωρεάν μέσω της σελίδας antelmamusic.com.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v