Τέσσερα οικονομικά live με ελληνικές νότες

Minor Project, Olga Kouklaki, Γιάννης Κότσιρας, Διονύσης Σαββόπουλος. Τέσσερις διαφορετικοί καλλιτέχνες, τέσσερα πολλά υποσχόμενα live με χαμηλή τιμή εισιτηρίου, διεκδικούν μια θέση στη μουσική ατζέντα των επόμενων εβδομάδων.
Τέσσερα οικονομικά live με ελληνικές νότες
της Δώρας Αμαραντίδου

Πάμε να ξεκολλήσουμε απ’ την οθόνη της δουλειάς ή του σπιτιού μας για να συναντήσουμε τη μουσική. Τέλος Φλεβάρη, αρχές και τέλος Μάρτη γίνονται πολύ καλές συναυλίες από τέσσερις άσχετους μεταξύ τους καλλιτέχνες και γκρουπ, που όμως όλοι τους έχουν ένα δυνατό κοινό σημείο: Το χάρισμα να μας παρασύρουν στον κόσμο τους, που όμως είναι… και δικός μας. Είναι γιατί εκείνοι έχουν την ικανότητα να του βάζουν την κατάλληλη μελωδία και να τον εκφράζουν με τα κατάλληλα λόγια και την ιδιαίτερη εκείνη χροιά στη φωνή ώστε μας πείθουν. Οι Minor Project, Olga Kouklaki, Γιάννης Κότσιρας και Διονύσης Σαββόπουλος δίνουν συναυλίες σε Γκάζι, Αναξαγόρα στο κέντρο της Αθήνας, Ηλιούπολη και Λιοσίων, αντίστοιχα με χαμηλό εισιτήριο.

Οι Minor Project στο Gazarte

Για κλασικές ροκ μπαλάντες, πάμε να συναντήσουμε τους νεότατους και πολύ ταλαντούχους Μinor Project στο Γκάζι, στο Gazarte, την Κυριακή 31 Μαρτίου. Εξ αρχής λέμε ότι οι τιμές εισιτηρίων για τραπέζι είναι τσιμπημένες αλλά στις συναυλίες ψηφίζουμε ούτως ή άλλως «το όρθιο», που στην προκειμένη περίπτωση κοστίζει 7 ευρώ. Λοιπόν… Μόλις ένας χρόνος πέρασε από την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ «In Colors» αλλά μοιάζει να σαν να τους ξέρουμε χρόνια. Είναι γιατί η μελωδία, οι στίχοι και η φωνή του Στάθη Δράκου στους αγγλόφωνους στίχους εκπέμπουν εξαιρετική καλλιτεχνική ωριμότητα. Αν και είναι της σχολής Χατζιδάκι, δεν εγκλωβίζονται σε νόρμες, τίτλους και κατηγοριοποιήσεις.

Ως γκρουπ είναι πολύ δεμένο στο παίξιμο πάνω σε ενορχηστρώσεις που αναδεικνύουν την μελωδική ευαισθησία τους. Εντάξει και εμείς λέμε τα γνωστά, ότι το ομώνυμο κομμάτι του άλμπουμ και το Fairytale, όπου συμπράττει φωνητικά η εξαιρετική Μαριέττα Φαφούτη, είναι οι κράχτες του άλμπουμ, ωστόσο αξίζουν όλα τα κομμάτια του, που όπως μαθαίνουμε παίζονται και σε ραδιόφωνα εκτός συνόρων. Η μικρή ιστορία του γκρουπ, που μοιάζει με των Rainning Pleasure, έχει ως εξής: «Τέσσερις νέοι που βρέθηκαν στην Πάτρα για σπουδές, ενώθηκαν για την κοινή τους αγάπη, τη μουσική και δημιούργησαν μία εκπληκτική μπάντα…» Την ονόμασαν Minor Project, ελληνιστί ένα σχέδιο σε κλίμακα μινόρε.



Οι μουσικές τους εκφράζουν τα καθαρά, αντικρουόμενα συναισθήματα ενός εφήβου: αισιοδοξία και εσωστρέφεια, ρομαντισμό και ρεαλισμό, πείσμα και παραίτηση. Η ερμηνεία του Στάθη Δράκου, ωστόσο, ανάγει το μήνυμα σε ακροατή κάθε ηλικίας με καθαρά ή… νοθευμένα συναισθήματα. Οι επιρροές τους, όπως οι ίδιοι λένε, είναι από Μάνο Χατζιδάκι, Διονύση Σαββόπουλου και ποίηση της Μαρίας Πολυδούρη. Ο πρώτος τους δίσκος, με τίτλο «In Colors» κυκλοφόρησε αρχές του 2012, εντασσόμενοι στην οικογένεια της «Αντέλμα» και του Στάθη Δρογώση.

INFO: Οι Minor Project, δηλαδή ο Στάθης Δράκος στο πιάνο και στα φωνητικά, Γιώργος Κολοκύθας στο μπάσο και στις δεύτερες φωνές, η Μαρία Καρότση, ο Αλέξανδρος Μπαλτάς στα ντραμς και ο Βίκτωρ Φλωρίδας στις κιθάρες, δίνουν συναυλία στο Gazarte (Βουτάδων 32-34, Γκάζι), την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 31 Μαρτίου. Ώρα έναρξης: 22.00. Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ (Α’ ζώνη), 15 ευρώ (Β’ ζώνη), 10 ευρώ (Γ΄ ζώνη), 7 ευρώ (όρθιοι).

Η Olga Kouklaki στο "Ρομάντσο" του Bios

Για ευρωπαϊκή avant-garde pop μουσική, πάμε να δούμε την παράσταση της Olga Kouklaki, που προτιμά να γράφει με λατινικούς χαρακτήρες το ονοματεπώνυμό της, προφανώς για να είναι συνεπής με τη διεθνοποιημένη ηλεκτρονική μουσική και πορεία της. Θα τη συναντήσουμε το Σάββατο 2 Μαρτίου σε ένα νέο χώρο στην οδό Αναξαγόρα, στο κέντρο της πόλης.

Εκκεντρικότητα, πειραματισμός και θηλυκότητα στα «πρωτοποριακού» τύπου, σκοτεινά, electro αγγλόφωνα τραγούδια της είναι τα χαρακτηριστικά που μαγνητίζουν το αυτί και τις αισθήσεις του ακροατή της, λέγοντας με φλέγμα «is it so hard to call me sweetheart...?» Αυτά τα χαρακτηριστικά εύκολα θα τα διαπιστώσουμε το βράδυ της οπτικοποιημένης συναυλίας, που θα έχει ως κορμό τα τραγούδια από το περσινό, δεύτερο άλμπουμ της «I U Need».



Ένα άλμπουμ που κυκλοφόρησε ξανά πριν ένα μήνα με 14 remixes από παραγωγούς και djs όπως Nouvelle Vague, Jori Hulkkonen, Marcello Giordani, Kid Loco & Mr Gee. Το 2008, το πρώτο άλμπουμ της, «Getalife», κυκλοφόρησε με τη βοήθεια του Marc Collin (παραγωγός των Nouvelle Vague). Προηγήθηκαν οι σπουδές της στην κλασική μουσική, η μανία της για DJing σε μπαρ και κλαμπ της Αθήνας, μουσική εγκατάσταση στην Γαλλία καθώς και το πρώτο της single στην Αγγλία, το 2003 με το ψευδώνυμο ODD. Στην οδό Αναξαγόρα θα δούμε την αινιγματική περσόνα της μαζί με την Liset Alea που θα την συνοδεύσει στα φωνητικά και το μπάσο, τον Thodoris Τriantafillou στα ηλεκτρονικά και τoν Αlex Specs στα visuals.

INFO: Η Olga Kouklaki εμφανίζεται στην οδό Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα. Ώρα Έναρξης: 21.30. Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: 10 ευρώ, Ταμείο: 12 ευρώ Προπώληση: Tickethouse (Πανεπιστημίου 42 εντός στοάς, τηλ: 210 3608366) και Bios (Πειραιώς 84) από τις 18 Φεβρουαρίου.

Ο Γιάννης Κότσιρας στο Ρυθμός Stage

Για πολύ καλή, ελληνική μουσική και άμεση επαφή με τη δική μας… ιδιαίτερη πραγματικότητα, δίνουμε ραντεβού με τον Γιάννη Κότσιρα στην Ηλιούπολη, τις Παρασκευές 1 και 8 Μαρτίου, στο Ρυθμό Stage. Από εκεί συνεχίζει τις εν Αθήναις εμφανίσεις του με καινούργια και παλιότερα αγαπημένα τραγούδια του, λίγο πριν ξεκινήσει την ευρωπαϊκή περιοδεία του.

Ο τίτλος των συναυλιών του έχει τον τίτλο του νέου άλμπουμ του, «Μουσικό Κουτί». Πρόκειται για ένα δίσκο που συνθετικά φέρει εξ ολοκλήρου την υπογραφή του. Χωρίς υπερβολές πρόκειται για την καλύτερη δουλειά της πορείας του ως εδώ. Κομμάτια όπως «Η μπαλάντα του γέρου», «Δυο ξένοι», «Για σένα» και το ραδιοφωνικά πολυπαιγμένο «Παίρνω ό,τι δίνω» δίνουν το στίγμα του ως ολοκληρωμένου καλλιτέχνη στην πιο ώριμη (με την έννοια της αυτογνωσίας και μεταδοτικότητας) φάση του. Τραγούδια με ακουστικά όργανα, μπαλάντες ως επί το πλείστον, με στιβαρή ερμηνεία, που ισορροπούν ανάμεσα στην τρυφερότητα και την κυνικότητα, όταν μιλούν για τα αρνητικά αποτελέσματα μιας αρρωστημένης σχέσης (κοινωνικής, πολιτικής, ερωτικής) περιλαμβάνονται σε αυτόν τον καινούργιο δίσκο του, που ακούγεται ξανά και ξανά με ευχαρίστηση. Γιατί λέει σκληρές αλήθειες χωρίς να σε θυμώνει…



Ο Γιάννης Κότσιρας εμφανίζεται στο Ρυθμό μαζί με τη Σαββέρια Μαργιολά και πέντε ακόμη μουσικούς (Χρήστος Αλεξάκης στα πλήκτρα και στις ενορχηστρώσεις, Βαγγέλης Μαχαίρας σε όλο το φάσμα των λαϊκών εγχόρδων από το λαούτο στον τζουρά και από το μπουζούκι στο μαντολίνο, Δημήτρης Μουτάφης στο μπάσο, Κώστας Μιχαλός στις κιθάρες και Γρηγόρης Συντρίδης στα τύμπανα και τα κρουστά).

INFO: O Γιάννης Κότσιρας εμφανίζεται στο Ρυθμό Stage (Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9750060), Παρασκευή 1 και 8 Μαρτίου. Ώρα έναρξης: 22.30 Είσοδος: 12 ευρώ (με μπύρα ή κρασί).

Ο Διονύσης Σαββόπουλος στο Gagarin 205

Για Διονύση Σαββόπουλο φτάνουμε στο Gagarin 205 Live Music Space, όπου δίνει συναυλίες την Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 Μαρτίου. Ο τίτλος τους «Παράξενα κι ατόφια» παραπέμπει σε στίχο από το «Βρώμικο Ψωμί» του 1972. Αυτές οι συναυλίες έχουν σχεδιαστεί για να δώσουν το όλον της σαββοπουλικής τραγουδοποιϊας που έχει κλείσει μισό αιώνα. Σε ένα πρόγραμμα με 27 τραγούδια του, ο δημιουργός και ερμηνευτής ξετυλίγει τα άχρονα και συνάμα τόσο επίκαιρα έργα του, από τον «Μπάλλο» και τη «Συγκέντρωση της ΕΦΕΕ» μέχρι το «Κωλοέλληνες», σε ένα μουσικό αμάλγαμα εθνικών, βαλκανικών και ροκ ήχων.



«Όχι, όχι αυτό δεν είναι τραγούδι / Είναι η τρύπια στέγη μιας παράγκας/ Είναι η γόπα που μάζεψε ένας μάγκας/ Κι ο χαφιές που μας ακολουθεί» πρωτοτραγούδησε το 1975 στην «Παράγκα» που μοιάζει, δυστυχώς, τόσο σημερινό. Στο Gagarin συνοδεύουν τον Διονύση Σαββόπουλο ο Γιώτης Κιουρτσόγλου (μπάσο), ο Βαγγέλη Καρίπης (κρουστά) και ο ενορχηστρωτής Ορέστης Πλακίδης (keyboards - programming). Συμμετέχει μικρό σύνολο χάλκινων πνευστών.

INFO: Ο Διονύσης Σαββόπουλος δίνει συναυλία στο Gagarin 205 Live Music Space (Λιοσίων 205, Αθήνα, τηλ.: 215 54 00 888 και 694 7927 547). Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ. Σημεία προπώλησης: Public (Σύνταγμα, Μαρούσι – The Mall Athens, Πειραιάς) Ianos (Σταδίου 24) Ticket House (Πανεπιστημίου 42, εντός στοάς) www.ticketpro.gr www.viva.gr 
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v