O Θάνος Μικρούτσικος και o Γιάννης Κότσιρας στην κάμερα του in2life

Λίγο πριν τις συναυλίες τους στο Θέατρο Παλλάς, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Γιάννης Κότσιρας μιλούν στην κάμερα του in2life για τη σημασία του λαϊκού τραγουδιού στις μέρες μας και όλα όσα το κρατούν ζωντανό.
O Θάνος Μικρούτσικος και o Γιάννης Κότσιρας στην κάμερα του in2life
της Δώρας Αμαραντίδου

Για τα λαϊκά τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου ο λόγος. Εκείνα που ξεκίνησε να κυκλοφορεί το 1982, αρχής γενομένης με το «Ερωτικό» (Με μια πιρόγα) σε στίχους Άλκη Αλκαίου, από το δίσκο του «Εμπάργκο». Γνώρισε έκτοτε απρόσμενη επιτυχία με καμιά εξηνταριά ακόμα λαϊκά του, αν και ο ίδιος ουδέποτε υπήρξε κατ’ εξοχήν λαϊκός συνθέτης. «Ρόζα», «Ατομική μου ενέργεια», «Πατησίων και παραμυθιού γωνία», «Πάντα γελαστοί» είναι κάποια από τα δημοφιλέστατα λαϊκά τραγούδια του, τα οποία για πρώτη φορά συγκεντρωμένα περιλαμβάνονται στις δύο συναυλίες του στο «Παλλάς», στις 19 και 20 Ιανουαρίου, με τη φωνή του Μανώλη Μητσιά, του Γιάννη Κότσιρα και του Δημήτρη Μπάση.



Ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Γιάννης Κότσιρας μιλούν στο in2life για τη χρονική συγκυρία στην οποία ακούγονται αυτά τα διάσπαρτα στο χρόνο λαϊκά έργα
ως κομμάτια μίας μουσικής ενότητας και νοηματοδοτούν τον τίτλο των συναυλιών «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι», σύμφωνα με τις παρούσες πολιτικές και κοινωνικές παραμέτρους του τόπου μας. «Τα τελευταία 20 χρόνια βγαίνουμε γελασμένοι αλλά ως μεσογειακός λαός παραμένουμε γελαστοί» συμπεραίνει ο Θάνος Μικρούτσικος. «Πολιτικά έχουμε καταρρεύσει, δεν υπάρχουν πια ήρωες και μύθοι, μόνο τραγούδια σαν κι αυτά που μας κρατούν ξύπνιους και μας βοηθούν να ονειρευόμαστε» διαπιστώνει ο Γιάννης Κότσιρας.

Ο συνθέτης τοποθετείται στο ερώτημα εάν οι δημιουργοί έντονου κοινωνικού προβληματισμού κινδυνεύουν να χαθούν στο χάος μιας συγχυσμένης κοινωνίας, λέγοντας με καθησυχασμό ότι ο κάθε καλλιτέχνης που ασχολείται με το τι γίνεται γύρω του χρειάζεται τον κατάλληλο χρόνο για να φανερώσει τους καρπούς του. Ενώ υποδεικνύει μια σειρά άξιων Ελλήνων νεότερων και νέων τραγουδοποιών και στιχουργών, οι οποίοι, κατά την γνώμη του, μπορούν να είναι συνεχιστές του Άλκη Αλκαίου, του Κώστα Τριπολίτη και του Μάνου Ελευθερίου, των τριών αυτών «ποιητών που υποδύονται τους στιχουργούς».

Ο Γιάννης Κότσιρας μας θυμίζει τι δεν είναι λαϊκό ελληνικό τραγούδι, ποιοι και πώς το παρερμήνευσαν στο βωμό του εύκολου χρήματος και της πνευματικής μας… νάρκωσης, κάνοντας λόγο για κάποια «μεγάλα» ονόματα του τραγουδιού και της πολιτικής, που μας ωθούν σε ένα μέλλον καθόλου υπερήφανο. Συνθέτης και τραγουδιστής κατά τη διάρκεια των προβών τους σε ένα αθηναϊκό στούντιο, on camera του in2life, καταθέτουν το μήνυμα και την αίσθηση που προσδοκούν να λάβουν οι ακροατές τους στο «Παλλάς».

Info:
Ο Θάνος Μικρούτσικος στο «Παλλάς», στις 19 και 20 Ιανουαρίου, αποδίδει τον κύκλο των λαϊκών του τραγουδιών, εκείνος στο πιάνο και μαζί του οι μουσικοί Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κιθάρα), Γιάννης Σινάνης (μπουζούκι), Άκης Γαβαλάς (ντραμς), Γιάννης Γριπαίος (μπάσο).
Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 45€, 40€, 35€, 30€, 25€ Φοιτητικό 20€, ανέργων 15€ (αγορά μόνο από το ταμείο)
Προπώληση: Στα ταμεία του Παλλάς, CityLink, Βουκουρεστίου 5 Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 3213100.
Με πιστωτική κάρτα: 210 8938100.
Κρατήσεις μέσω Internet: www.ellthea.gr και στο www.tickethour.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v