Χειρολαβές: Η καθημερινότητα στο μουσικό μικροσκόπιο

Η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου, η ερμηνεύτρια Αργυρώ Καπαρού και η συνθέτης Δάφνη Αλεξανδρή, κρατούν τις «Χειρολαβές» και μιλούν στο In2life για την κυκλοφορία της νέας τους δισκογραφικής δουλειάς, την μεταξύ τους συνεργασία και την ομώνυμη δίωρη μουσική παράσταση στην «Χελώνα».
Χειρολαβές: Η καθημερινότητα στο μουσικό μικροσκόπιο
της Δώρας Αμαραντίδου

Τρίτη βράδυ στην πλατεία Συντάγματος με φόντο τη Βουλή. Ένα χειμωνιάτικο βράδυ του 2013, με γλυκιά ψύχρα και πολύ κόσμο να πηγαινοέρχεται στα πέριξ της πλατείας, κι άλλο τόσο να περιμένει στοιβαγμένος σε στάσεις λεωφορείων… Όποιος μπαίνει και προλαβαίνει να κρατηθεί από τις χειρολαβές… είναι απλώς τυχερός. Αυτή η περιγραφή δεν γίνεται από λογοτεχνικό ίστρο. Είναι ένα στιγμιότυπο από την καθημερινότητα των περισσοτέρων που ζουν και εργάζονται στο κέντρο της Αθήνας, αυτή που καταγράφει η Λίνα Νικολακοπούλου μέσα από τους στίχους της στις «Χειρολαβές», τη νέα δισκογραφική της δουλειά.

Η πλατεία Συντάγματος είναι το σημείο στο οποίο έγινε και η παρουσίαση του δίσκου, με την ερμηνεία της Αργυρώς Καπαρού, επάνω στη μουσική της Δάφνης Αλεξανδρή, τη συμμετοχή της Σπείρας Σπείρας και υπό το γεμάτο ικανοποίηση βλέμμα του Σταμάτη Κραουνάκη ως συμπαραστάτη. «Χωρίς βιασύνες και προχειρότητα οφείλουμε να ευχηθούμε για τους εαυτούς μας να επιστρέψει το σθένος μέσα μας, το οποίο θα ενεργοποιήσει την ικανότητά μας να ελευθερώσουμε οτιδήποτε ονειρευόμαστε» αναφέρει η Λίνα Νικολακοπούλου και κοιτά πίσω της το επιβλητικό, λιτό κτίριο της Βουλής. Για να συνεχίσει λέγοντας: «Γιατί χωρίς αυτό το σθένος, το οποίο για κάποιο λόγο αφήσαμε στην άκρη, αισθανόμαστε ασθενικοί. Είμαστε όλοι με το ίδιο αίτημα: Θέλουμε να ζήσουμε κάτι που να αξίζει τον κόπο, που έχουμε κάνει στη ζωή και στο δικαίωμά μας να είμαστε ελεύθεροι, συνειδητοί, έτοιμοι ώστε να μην εκποιούμε τη μοναδική ζωή μας σε αυτό τον τόπο. Εύχομαι το καλύτερο αύριο αυτού του τόπου, που θα αρχίσει από μέσα μας και από αυτή την πλατεία Συντάγματος. Κι ίσως χρειαστεί να γραφτεί ένα καινούργιο Σύνταγμα για μας...»

Η Λίνα Νικολακοπούλου μιλά για το δικαίωμα όλων μας στην ζωή που μας αξίζει, στην τέχνη, στο τραγούδι, για να εξηγήσει γιατί αποφάσισε να βγάλει cd, τώρα που καταρρέει η δισκογραφία. «Αν κάποιοι άνθρωποι αντέξουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε δικαιωματικά αυτό το προϊόν, πιστεύω ότι θα γεφυρώσουμε το κενό μέχρι να ξαναβρεί την ισορροπία του αυτό που λέγεται παραγωγή δίσκων» λέει και διευκρινίζει το λόγο για τον οποίο θέλησε να κυκλοφορεί αυτός ο δίσκος αποκλειστικά στα καταστήματα Public και όχι στα περίπτερα: «Βρήκα στα Public έναν αξιοπρεπή χώρο για να δώσω αυτό που τόσο πολύ αγαπώ, το πνευματικό μου παιδί. Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε τα cd και τα βιβλία να σούρνονται κάτω στο χώμα, στα περίπτερα, μέσα σε χαρτόνια και να πακετάρονται για να ξαναγυρίζουν από εκεί που ήρθαν, για να τα λιώσουν και να γίνουν κάτι άλλο. Ωραία είναι η ανακύκλωση αλλά δεν είναι ωραίο να μην μπορείς να τιμάς ένα προϊόν που σε κρατάει όρθιο, όπως είναι τα τραγούδια, τα βιβλία κι ό,τι περιέχει τέχνη μέσα του. Πλέον νιώθω ότι αξιωθήκαμε να κουβαλάμε στις καρδιές μας και να εκπέμπουμε το τραγούδι σαν ένα ύψιστο πνευματικό προϊόν. Γιατί όλοι γεννηθήκαμε με κάποια ακούσματα, με την παρηγοριά των τραγουδιών, με το νανούρισμα, με το γλέντι, με το χορό, ερωτευτήκαμε, επαναστατήσαμε, γαληνεύσαμε με κάποια τραγούδια. Κυρίως για την Ελλάδα το τραγούδι είναι ένα δικαίωμα στη γλώσσα, στο χορό, στο ρυθμό, ένα τρίλεπτο που μας κρατάει ζωντανούς.»

Ο δίσκος «Χειρολαβές» περιλαμβάνει 18 από τα 60 συνολικά τραγούδια που έγραψαν η Λίνα Νικολακοπούλου στους στίχους και η Δάφνη Αλεξανδρή στη μουσική και που, όπως λέει η στιχουργός – ποιήτρια για πολλούς και όχι άδικα- μες τα χρόνια θα κυκλοφορήσουν και τα 60. Όπως επισημαίνει ο Σταμάτης Κραουνάκης, «η Λίνα, η σύντροφός μου στην τέχνη και στη ζωή, σε αυτό το δίσκο καταγράφει με το δικό της σπάνιο τρόπο τη ζωή της μέσα στην πόλη. ¨Οι Χειρολαβές¨ είναι μια ωραία, ευαίσθητη, τρυφερή γεωγραφία της καθημερινότητάς μας». Το άκουσμα των τραγουδιών είναι οικείο. Λυρικές μπαλάντες, χασάπικο, ροκ μπαλάντες, ζεϊμπέκικο. Ο στίχος είναι ακόμα πιο οικείος, αρκεί να κάνεις εικόνες λόγια σαν κι αυτά «…αν δεν σε βρουν χαράματα πώς θες ν’ ακούς τ’ αηδόνια…» Ιδιαίτερη αίσθηση κάνει το τραγούδι που βασίζεται σε ένα ποίημα του Κωστή Παλαμά που γραμμένο το 1899 με τίτλο «Τα φτερά», μιλά και στο σήμερα και στο πάντα της ανθρώπινης ψυχής «… και μην έχοντας πιο κάτου άλλο σκαλί/ να κατρακυλήσεις πιο βαθιά/ στου Κακού τη σκάλα,/ για τ’ ανέβασμα να σου φυτρώσουν, ω χαρά!/ τα φτερά, τα φτερά τα πρώτινά σου τα μεγάλα…» Η ενορχήστρωση αυτού του κομματιού, όπως και όλων των υπολοίπων στις «Χειρολαβές» από τη συνθέτρια Δάφνη Αλεξανδρή, είναι εξαιρετική, αποτέλεσμα ηλεκτρονικών και ακουστικών ήχων. Ο Σταμάτης Κραουνάκης δεν διστάζει να την εντάξει ανάμεσα στις σπουδαιότερες Ελληνίδες δημιουργούς «την Ελένη Καραϊνδρου, την Δήμητρα Γαλάνη και την Ευανθία Ρεμπούτσικα.»



Η φωνή και η ερμηνεία της Αργυρώς Καπαρού, βγαλμένη από τη Σπείρα Σπείρα, ζεστή, βαθιά, μεστή είναι ό,τι καλύτερο για την απόδοση αυτών των τραγουδιών. Ο Σταμάτης Κραουνάκης την χαρακτηρίζει σπουδαία κοντράλτο και η Λίνα Νικολακοπούλου με ικανοποίηση σημειώνει ότι επειδή ακριβώς η Αργυρώ Καπαρού έχει πλούσιο εσωτερικό κόσμο είναι ικανή να εκφράσει πολλά είδη τραγουδιών, που αποτελούν αυτό το άλμπουμ. Η Αργυρώ Καπαρού μιλάει με γλύκα στο in2life για ό,τι της συμβαίνει φέτος με τις «Χειρολαβές», τις αποτυπωμένες σε cd και τις μεταφερμένες επί σκηνής «Χελώνας», κάθε Τετάρτη βράδυ. «Στο προσωπικό στούντιο της Δάφνης Αλεξανδρή άρχισαν να αποκαλύπτονται οι καινούργιες μελωδίες και τα καινούργια λόγια. Επειδή και οι δύο είμαστε πολύ εκδηλωτικοί άνθρωποι μεταφέραμε τον ενθουσιασμό μας στην Λίνα.»

Για το λόγο της Λίνας Νικολακοπούλου στα τραγούδια των «Χειρολαβών»: «Η Λίνα είναι ο εκφραστής μου. Το κάθε τραγούδι είναι πολύ διαφορετικό, δεν είναι της ίδιας φόρμας. Αυτό που έχω κρατήσει απ’ όλη αυτή τη δουλειά σαν στοιχείο είναι το ¨Όλα είναι αγάπη¨, διότι αυτός ο στίχος είναι ένα καθολικό σήμα. Ένα ακόμα σημείο που φωτογραφίζει την ελληνική πραγματικότητα αυτή τη στιγμή είναι στο τραγούδι ¨Πανδρόσου¨, που λέει ¨είναι μεγάλο το διάστημα που ζω σ’ ένα κατάστημα¨.»

Η σχέση της με τον Σταμάτη Κραουνάκη: «Το κάλεσμά του για συνεργασία έγινε το 2005 αλλά γνωριζόμαστε πολλά χρόνια πιο πριν. Εκείνος με οδήγησε στην προσωπική μου ανατροπή. Είμαστε πλέον φίλοι και οικογένεια. Όπου κι αν τραγουδάμε τα τραγούδια του, ανοίγει η καρδιά των ανθρώπων. Η μουσική του έχει ένα λαϊκό αίσθημα.»

Τι γίνεται κάθε Τετάρτη στη Χελώνα στην μουσική παράσταση «Χειρολαβές»; «Ο κόσμος έρχεται ανυποψίαστος, γιατί είναι καινούργιο αυτό που έρχεται να δει. Μπαίνει στη Χελώνα, που είναι ένας πολύ τρυφερός και ζεστός χώρος με το ξύλο και το τούβλο που έχει και κάθεται στα τραπεζάκια γύρω γύρω από τη σκηνή. Έχουμε μια πασαρέλα που ενώνει τα δύο σημεία του χώρου, όπου δεξιά και αριστερά είναι οι καθήμενοι. Σε ένα δίωρο πρόγραμμα μαζί με τη Σπείρα Σπείρα και την ηθοποιό Άννα Ψαρρά οι θεατές συναντούν ένα διαφορετικό είδος προγράμματος, της μετα- μπουάτ. Στο φόντο όλης αυτής της δράσης υπάρχουν οι εικόνες του Κώστα Αυγέρη, οι εικόνες της πόλης μας που έχουν ¨συνωμοτήσει¨ με τα τραγούδια τα οποία ερμηνεύουμε επί σκηνής. Ο κόσμος φεύγει με μια γλύκα και συγκίνηση.»


INFO: Οι «Χειρολαβές» κυκλοφορούν σε Ελλάδα και Κύπρο αποκλειστικά στα καταστήματα Public. Οι «Χειρολαβές» ως μουσική παράσταση ανεβαίνουν στη «Χελώνα» (Δεκελέων 26, Γκάζι, τηλ. 2169002000 & 2001), κάθε Τετάρτη, στις 8.30μ.μ. μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Γενική είσοδος 15 ευρώ. Νεανικό (έως 26 ετών) 10 ευρώ, κάτοχοι Persona κάρτα 10 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v