Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Εφ' όλης της ύλης στην Αρχιτεκτονική

Ένα πρόγραμμα γεμάτο νοσταλγικά ακούσματα από τα πρώτα χρόνια της πορείας του, πολιτικά τραγούδια, προσωπικές στιγμές, χιούμορ και βέβαια καυστικό σχολιασμό της επικαιρότητας παρουσιάζει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στην Αρχιτεκτονική. 
Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Εφ όλης της ύλης στην Αρχιτεκτονική
της Μάνιας Ζούση

Διαδρομές δεκαετιών συγκλίνουν στο πρόγραμμα που παρουσιάζει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στην «Αρχιτεκτονική», Πειραιώς και Ελασιδών στο Γκάζι. Πλαισιωμένος από τα «Κίτρινα Ποδήλατα», το άγριο νιάτο της ελληνικής μουσικής, ξεδιπλώνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντός μας.

Τα φώτα ανάβουν και ο Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται μέσα σε ένα «σύμπαν» από χειροκροτήματα και επευφημίες. «Κατ΄ αρχήν να σας συστηθώ», είναι η πρώτη φράση που ακούγεται να λέει, μόλις κοπάσει το πρώτο κύμα θαυμασμού από το κοινό του. Ακολουθούν μερικά δευτερόλεπτα γέλιου και σε χρόνο μηδέν, οι νότες του «αλητάμπουρα που κράταγε σφεντόνα» πλημμυρίζουν την αίθουσα.

Είναι όλοι εκεί. Οι «καββαδιακοί», οι «του Άσημου», εκείνοι των πολιτικών τραγουδιών, τα παιδιά με τα μαλλιά, τα άλλα παιδιά με τα ξυρισμένα κεφάλια, οι μηχανόβιοι, ο μοναχικοί, οι της «πλατείας», τα παιδιά με τα μαύρα ρούχα, οι ανένταχτοι και ενίοτε μελαγχολικοί …ντάρηδες. Και πώς να μην είναι, αφού στο μωσαϊκό όλων αυτών των ανθρώπων, διαφορετικής ηλικίας, αν και ο καθένας ξεκινά από την δική του αφετηρία, όλοι έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς: Τα τραγούδια του Βασίλη, που δεκαετίες τώρα συνοδεύουν «τις ψυχές και τις αγάπες», την οργή, την ελπίδα, τις απελπισίες, την μοναξιά του καθενός. Από πού να αρχίσεις, πού να σταθείς και πού να τελειώσεις;

Μοναδική είναι και η επικοινωνία κοινού και καλλιτέχνη, καθώς από τα πρώτα κιόλας λεπτά του προγράμματος, η συμμετοχή των θαμώνων είναι έντονη στον διάλογο που έχει ξεκινήσει μαζί τους, χρόνια τώρα, ο Παπακωνσταντίνου και εξακολουθεί να τον κρατά ανοιχτό. «Τελεία και παύλα, Βασίλη είσαι καύλα», του φωνάζουν οι πιο θερμόαιμοι και η απάντηση του Βασίλη είναι άμεση και χαρακτηριστική του πηγαίου χιούμορ του: «Χαίρομαι που έχετε ανεβασμένη ερωτική διάθεση και πολύ ωραίο γούστο», συνεχίζοντας το διάλογο.

Από το πρόγραμμα δεν λείπουν οι προσωπικές στιγμές του Βασίλη, ιδιαίτερα όταν καλεί το κοινό του να κάνει ησυχία για τρεισήμισι λεπτά για να πει ένα τραγούδι «για αυτούς που είναι εκεί πάνω». Κοιτάει το ταβάνι της «Αρχιτεκτονικής», όμως το βλέμμα του το διαπερνά και καρφώνεται στον ουρανό την ώρα που βγαίνουν από το στόμα του οι στίχοι του τραγουδιού «Α, ρε μαμά».

Το ίδιο έντονος είναι και ο σχολιασμός της πολιτικής κατάστασης και της πραγματικότητας, αυτής της ζοφερής πραγματικότητας που βιώνουμε καθημερινά όλοι οι Έλληνες. «Τώρα όμως έχουμε κυβερνησάρα», λέει από σκηνής ο Βασίλης και συμπληρώνει με χιούμορ και άκρατο αυτοσαρκασμό: «Καλά, εγώ ως Παπακωνσταντίνου, υπουργός οικονομικών, τα έκανα σκατά. Έπρεπε να βάλει τον Νταλάρα (εννοεί τον Τσαρλς) να τα διορθώσει;».
 
Μετά από αυτά μας γυρίζει πολύ πίσω, στην αρχή μας, στο 1821. Είναι η στιγμή που τραγουδά την «Απάντηση του Καραϊσκάκη», όπως έχει αποτυπωθεί στο σάουντρακ της ταινίας «Οι Ιππείς της Πύλου» του Νίκου Καλογερόπουλου, δίνοντας, έστω και φευγαλέα, στο κοινό που τον ακούει, ψήγματα εκείνης της ανάτασης που τόσο ανάγκη έχει σήμερα ο λαός και η χώρα.

Κίτρινα Ποδήλατα λοιπόν και Βασίλης Παπακωνσταντίνου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στην «Αρχιτεκτονική», για όλα «τα παιδιά που δεν τρώνε την φόλα».

Ταυτότητα
Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Κίτρινα Ποδήλατα. Μαζί τους και η Τάνια Κικίδη.
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Ώρα έναρξης 23.00
«Αρχιτεκτονική», Οδός Πειραιώς 116 και Ελασιδών 6 Γκάζι (δίπλα στον ΟΤΕ), τηλ.: 210 9014428, 210 3420842
Είσοδος με ποτό στο μπαρ € 13

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v