Carmen Lundy: Η lady της τζαζ μιλά στο in2life

Μία από τις κορυφαίες φωνές της τζαζ καταφθάνει στην Αθήνα για να καταλάβει την σκηνή του Half Note και το in2life μιλά μαζί της για την ειλικρίνεια της μουσικής, τα πολλά πρόσωπα της τέχνης και τα 15 λεπτά δημοσιότητας του σύγχρονου καλλιτεχνικού σκηνικού.
Carmen Lundy: Η lady της τζαζ μιλά στο in2life
Οι τυχεροί που κέρδισαν προσκλήσεις για να απολαύσουν live την Carmen Lundy την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου είναι οι:
ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΜΟΥ
ΕΦΗ ΔΑΦΝΟΥ
ΒΑΣΙΑ ΠΑΠΑΖΗΣΗ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΙΝΑΡΔΟΥ

Είναι μία από τις κορυφαίες σύγχρονες φωνές της τζαζ και ως σύγχρονη τραγουδίστρια έχει ένα μοναδικό στυλ που συνδυάζει με άνεση το φανκ στοιχείο της Aretha Franklin με τη λαμπρότητα της Ella Fitzgerald και τους χρωματισμούς της Sarah Vaughan.

Πέρα από τραγουδίστρια όμως, η Carmen Lundy είναι συνθέτρια, γράφει τραγούδια, είναι ηθοποιός και, επιπλέον, πολύ καλή ζωγράφος. Βρίσκεται πάνω από τρεις δεκαετίες στη σκηνή της τζαζ – έχοντας ξεκινήσει τη μουσική από μικρή ηλικία, παίζοντας πιάνο και τραγουδώντας γκόσπελ και σπιρίτσουαλ.

Όμως αυτό που την τραβούσε πραγματικά ήταν η λαμπρότητα της σόουλ τζαζ όπως εκφραζόταν από τη Dionne Warwick, τη Roberta Flack ή και τον Stevie Wonder. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 άρχισε να τραγουδάει με την ορχήστρα των Thad Jones και Mel Lewis και στη συνέχεια έπαιξε με την αφρόκρεμα των μουσικών της σύγχρονης τζαζ όπως Don Pullen, Kip Hanrahan και Courtney Pine. Στα μέσα των eighties άρχισε να κυκλοφορεί τη δική της μουσική και τότε έγινε αντιληπτό το τεράστιο ταλέντο της.

Από τότε η πορεία της Carmen Lundy αναπτύσσεται συνεχώς σε όλα τα επίπεδα και σήμερα θεωρείται μια από τις κορυφαίες jazzwomen. Ως τέτοια καταφθάνει στην χώρα μας, και στην σκηνή του Half Note Jazz Club, την οποία θα καταλάβει από τις 19 ως τις 22 Ιανουαρίου για να μας θυμίσει πώς ερμηνεύεται η τζαζ.

«Η τζαζ, όπως και κάθε άλλη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης ζητά από τον καλλιτέχνη να είναι ειλικρινής απέναντι στον εαυτό του», λέει η Carmen Lundy μιλώντας αποκλειστικά στο in2life. H γυναίκα που ασχολείται με την ερμηνεία, την σύνθεση, τον στίχο, την ζωγραφική, όπως μας επισημαίνει, δεν μπορεί να ξεχωρίσει κάποια από τις τέχνες με τις οποίες ασχολείται: «Το να διαπρέπεις σε κάποιο είδος δεν έχει καθόλου μικρότερη σημασία από ένα άλλο».

Η Carmen Lundy ξεκίνησε να ασχολείται με την μουσική στην ηλικία των 6 ετών, όταν άγγιξε για πρώτη φορά πιάνο. Μετά από πολλές δεκαετίες ενασχόλησης με την μουσική, την ρωτάμε ποιο θεωρεί το σημείο-σταθμό στην ζωή της που την εξέλιξε ως καλλιτέχνη: «Όταν έμαθα να παίζω το πρώτο μουσικό όργανο», μας λέει, συμπληρώνοντας ως σημαντική και την στιγμή που «συστήθηκε» στον κόσμο της τζαζ σε νεαρή ηλικία.

Η ίδια μας αποκαλύπτει πως οι καλλιτέχνες που την επηρέασαν περισσότερο ως μουσικό είναι οι Miles Davis, John Coltrane, Sarah Vaughn, Billie Holiday, Herbie Hancock, Elis Regina και Tom Jobim, καθώς επίσης και η… μητέρα της.

Η ερμηνεύτρια ετοιμάζεται να υποδεχθεί το 2012 με νέο άλμπουμ, που κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες με τίτλο «Changes», το οποίο όπως μας λέει διαπνέεται από το «άρωμα» της ειλικρίνειας, της διαφορετικότητας και την αισιόδοξης ματιάς προς το μέλλον.

Ποιες θεωρεί όμως η ίδια τις μεγαλύτερες «αλλαγές» στο μουσικό σκηνικό; «Το βρίσκω περίεργο που πλέον οι άνθρωποι ξεχνούν ότι το να γίνεις μεγάλος καλλιτέχνης απαιτεί δέσμευση στην τέχνη εφ’ όρου ζωής, θυσίες, αφοσίωση και πειθαρχία. Με ενδιαφέρει περισσότερο η μακροβιότητα στην τέχνη παρά το γρήγορο και σύντομο δεκαπεντάλεπτο δημοσιότητας», καταλήγει.



Οι «πιστοί» της τζαζ που θέλουν να απολαύσουν την ειλικρίνεια της μουσικής της έκφρασης θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν στο Half Note, από τις 19 ως 22 Ιανουαρίου.

Πληροφορίες

HALF NOTE JAZZ CLUB
Tριβωνιανού 17, Μετς
Πληροφορίες-Κρατήσεις
210 9213310

Carmen Lundy: φωνή
Antony Wonsey: πιάνο
Daryl Hall: μπάσο
Jamison Ross: ντραμς

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ (χωρίς ποτό) : ΤΡΑΠΕΖΙ: 25€ , ΒΑR & ΕΞΩΣΤΗΣ 20€, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ (BAR & ΕΞΩΣΤΗΣ): 15€
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Πέμπτη έως Σάββατο ώρα έναρξης 22:30, Κάθε Κυριακή ώρα έναρξης στις 21:00

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v