Κινηματογραφικές λέσχες: Σινεφίλ… ενωμένοι

Από την Αθήνα μέχρι την Αλεξανδρούπολη και από την Θεσσαλονίκη ως το… Σύδνεϋ, όπου υπάρχουν σινεφίλ Έλληνες, υπάρχουν και κινηματογραφικές λέσχες. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών μας εξηγεί γιατί οι σινε-κοινότητες ξαναγίνονται δημοφιλείς.
Κινηματογραφικές λέσχες: Σινεφίλ… ενωμένοι
του Γιώργου Κόκουβα

Πριν μισό αιώνα, όταν Hollywood λίμνασε και στέρεψε από ιδέες, καταφέρνοντας να κάνει το σινεφίλ κοινό να χασμουριέται μέχρι δακρύων και να αναζητά νέες φόρμες και θεωρίες, μια κινηματογραφική λέσχη στο Παρίσι φρόντισε να γίνει καταφύγιο της έβδομης τέχνης και να γεννήσει το Νέο Κύμα, ένα ολόκληρο αισθητικό κίνημα που άλλαξε την πορεία του σινεμά.

Έκτοτε, κανείς δεν αμφισβήτησε την αξία των κινηματογραφικών λεσχών, και το φαινόμενο επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο. Το 1950 ήταν που ιδρύθηκε και η πρώτη λέσχη στην Αθήνα, για να ακολουθήσουν δεκάδες σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Σήμερα, όμως, που το εμπορικό σινεμά έχει χτίσει και πάλι ψηλούς τοίχους, κάνοντας σαφή την απόστασή του από την έννοια του σινεφίλ, σήμερα που ο κινηματογράφος – όπως και καθετί- περνά κρίση, σήμερα που εμφανίστηκαν οι πρώτες ισχυρές σπίθες αυτού που ονομάζουμε νέο «Greek Wave», οι κινηματογραφικές λέσχες έρχονται και πάλι στο προσκήνιο με ακόμη περισσότερη φόρα.

Κι αυτό αποδεικνύεται με αριθμούς. Τους οποίους μας δίνει πρόθυμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, κ. Δημήτρης Καλαντίδης, μαζί με πληροφορίες για τον ρόλο των λεσχών σήμερα, το δίκτυο που έχει στηθεί ανά την Ελλάδα και νέα που αφορούν κάθε φίλο του σινεμά. Εμείς συμπληρώνουμε αυτές τις πληροφορίες, με μια λίστα κινηματογραφικών λεσχών, για να βρείτε την κοντινότερη σε εσάς (ή να αναζητήσετε την πιο ενδιαφέρουσα).

Ο ρόλος των κινηματογραφικών λεσχών σήμερα

«Είναι ο ίδιος που ήταν πάντα. Η ανάπτυξη δηλαδή της κινηματογραφικής τέχνης και η προαγωγή της κινηματογραφικής παιδείας. Πάντα, όμως, με ένα βλέμμα διαφορετικό σε σχέση με την κυρίαρχη εμπορική παραγωγή», μας λέει ο κ. Καλαντίδης, που εκτός από πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αποτελεί την «ψυχή» της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιούπολης. «Κάθε λέσχη είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες, και σκοπός μας είναι ο θεατής να γίνεται ενεργός, να είναι συμμέτοχος, είτε στον προγραμματισμό των προβολών και των εκδηλώσεων, είτε μέσω του διαλόγου μετά τις προβολές», μας λέει.

Ο διάλογος και η επικοινωνία μεταξύ των φίλων της έβδομης τέχνης είναι εξαιρετικά σημαντικός, συμπληρώνει ο κ. Καλαντίδης. «Στην λέσχη της Ηλιούπολης για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα, προβάλλαμε το ντοκιμαντέρ «Πρώτη Ύλη» παρουσία των δημιουργών, και η συνάντηση κατέληξε να γίνει ένα ωραίο masterclass για την δημιουργία ταινιών τεκμηρίωσης. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι θεατές παραμένουν στην αίθουσα μετά την προβολή, ακριβώς γι’ αυτό το είδος επικοινωνίας».

Ενδιαφέρονται, όμως, οι σημερινοί Έλληνες, για την πεμπτουσία της τέχνης του σινεμά και τις εκδηλώσεις των λεσχών; «Σήμερα το ενδιαφέρον αυξάνεται, κυρίως από νέους ανθρώπους. Έχουμε μέλη όλων των ηλικιών, και ο αριθμός των λεσχών πανελληνίως, ενώ είχε μείνει στάσιμος για πολλά χρόνια, τώρα αυξάνεται σημαντικά – σήμερα η Ομοσπονδία αριθμεί πάνω από 60 λέσχες», επισημαίνει.

Τι «μαγειρεύουν» οι λέσχες;
Κάθε λέσχη συνήθως οργανώνει μία εβδομαδιαία προβολή, με συζήτηση κατόπιν αυτής. Ωστόσο, δεν μένει μόνο εκεί: Κάποιες λέσχες οργανώνουν εικαστικές ή μουσικές εκδηλώσεις, αφιερώματα, μέχρι και εργαστήρια ντοκιμαντέρ για νέους δημιουργούς με μηδαμινό ή πολύ χαμηλό κόστος.

Οι ταινίες που προβάλλονται προέρχονται είτε με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με ενοικίαση από τις εταιρίες διανομής, αρκετές από τις οποίες κάνουν ειδικές τιμές για τις λέσχες της ΟΚΛΕ, ώστε να διατηρείται χαμηλή ή μηδενική η είσοδος, ενώ πολλοί δημιουργοί, Ινστιτούτα ξένων χωρών και ελληνικά Φεστιβάλ παραχωρούν δωρεάν κόπιες στις λέσχες για να βοηθήσουν το έργο τους.

Πώς γίνεται όμως να συντηρείται μια λέσχη, όταν το εισιτήριο είναι συμβολικό; «Υπάρχουν από τη μία τα μέλη, και η τυχόν συνδρομή που πληρώνουν, ενώ εμείς για παράδειγμα, στην Λέσχη Ηλιούπολης, χρεώνουμε εισιτήριο μόνο στις καλοκαιρινές μας προβολές στο θερινό σινεμά, όπου η προσέλευση είναι τεράστια, και έτσι εξασφαλίζουμε έσοδα για όλο τον χειμώνα», μας λέει ο πρόεδρος της ΟΚΛΕ.

Μια λέσχη, για να γίνει μέλος της Ομοσπονδίας, οφείλει να έχει ένα καταστατικό λειτουργίας, ένα διοικητικό συμβούλιο και αποδείξεις ότι οργανώνει κάποια δραστηριότητα, μας ενημερώνει ο κ. Καλαντίδης για… όσους ενδιαφέρονται. Και η αλήθεια είναι πως ενδιαφέρονται πολλοί: «Τελευταίο μέλος μας είναι η Κινηματογραφική Λέσχη Σύδνεϋ! Οι Έλληνες της πόλης την ίδρυσαν με σκοπό να προβάλλουν μόνο ελληνικές ταινίες, και εμείς τους βοηθάμε στο έργο τους», μας λέει. Και μας αποχαιρετά, δίνοντάς μας ραντεβού τον Ιούνιο: Από τις 7 ως τις 9 Ιουνίου, θα γίνει σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων το 26ο Συνέδριο της ΟΚΛΕ στην Αθήνα, που γιορτάζει τα τριάντα της χρόνια, με πολλά αφιερώματα, σημαντικούς ομιλητές και τιμώμενα πρόσωπα που θα ανακοινωθούν εν καιρώ.

*Οι κινηματογραφικές λέσχες της Ελλάδας
Παρακάτω, σας παραθέτουμε μερικές ενδεικτικές διευθύνσεις - μέλη της Ομοσπονδίας και μη- όπου κάθε εβδομάδα συγκεντρώνονται οι σινεφίλ της εκάστοτε περιοχής και βγάζουν το κινηματογραφικό άχτι τους. Μπορείτε κι εσείς. Δείτε πού και πατήστε κλικ πάνω τους για περισσότερες πληροφορίες (ή στην πλήρη λίστα της Ομοσπονδίας, αν βρίσκεστε εκτός Αττικής ή Θεσσαλονίκης).

*Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης: Οι προβολές γίνονται κάθε Κυριακή στις 20.00 με ελεύθερη είσοδο στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων ΟΠΕ (Λεωφ. Μαρίνου Αντύπα 86, Ηλιούπολη), ενώ κάθε Τρίτη στις 21.00, τα μέλη και οι φίλοι της λέσχης συναντιούνται στο φουαγιέ του Δημοτικού σινεμά «Μελίνα Μερκούρη». Δείτε το πρόγραμμα προβολών εδώ

*Κινηματογραφική Λέσχη Κέντρου Αθήνας: Το «Σχολείο του Σινεμά» διοργανώνει τις δικές του προβολές κάθε Κυριακή απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο – (διεύθυνση: Τσαμαδού 28, μάθετε περισσότερα εδώ).

*Κινηματογραφική Λέσχη - The Artist (Χαλάδρι): Το νέο καλλιτεχνικό στέκι στο Χαλάνδρι με το όνομα «Artist» καθιέρωσε εβδομαδιαίες προβολές σπουδαίων ταινιών στον χώρο του, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες διοργανώνει και πολλές ακόμη εικαστικές εκδηλώσεις. Μάθετε για την προβολή κάθε εβδομάδας μέσω του group της «λέσχης» στο Facebook.

*Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης: Η πάντα δραστήρια λέσχη της Πεύκης οργανώνει τακτικές προβολές αλλά και «εκπλήξεις», όπως τις μικρού μήκους ταινίες του Φεστιβάλ Δράμας που θα προβάλλονται δωρεάν αποκλειστικά για τα μέλη της την ερχόμενη Κυριακή 3 Μαρτίου στο Πνευματικό κέντρο Λυκόβρυσης. Μάθετε περισσότερα εδώ.

*Solaris (Θεσσαλονίκη): Από Ντράγερ και Χίτσκοκ μέχρι Γκοντάρ και Μπάρτον, όλα τα ιερά τέρατα του σινεμά προβάλλονται κάθε Τετάρτη στο Θέατρο 90 μοιρών (Φιλίππου 36) από την λέσχη Solaris, ενώ η κάρτα μέλους για έξι προβολές στοιχίζει 20€ (10€ μειωμένη).

*Κορυδαλλός CinemaClub: Προβολές, περιοδικό, πληρέστατο portal, ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, όλα αυτά από την δραστήρια λέσχη του Κορυδαλλού. Περισσότερα από το… Σινέ Παράδεισος εδώ

*Στην υπόλοιπη Ελλάδα: Από τα Τρίκαλα ως την Αλεξανδρούπολη, και από τη Σάμο ως το Ηράκλειο, όλοι οι σινεφίλ της Ελλάδας έχουν μια θέση σε κάποια από τις λέσχες που μπορείτε να βρείτε εδώ ή εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v