Σεμινάρια φωτογραφίας: 10+1 διευθύνσεις με ένα κλικ

Ψηφιακή και αναλογική λήψη, τεχνικές φωτισμού, δημιουργία portfolio, επεξεργασία και εκτύπωση εικόνων. Παίρνουμε το βάπτισμα του… φωτός μέσα από σεμινάρια και κύκλους μαθημάτων που μας κάνουν «κλικ».
Σεμινάρια φωτογραφίας: 10+1 διευθύνσεις με ένα κλικ
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Μια φωτογραφία ισούται με χίλιες (και βάλε) λέξεις», λένε όσοι ασχολούνται με την «τέχνη του φωτός», όμως αν δεν έχεις ιδέα πώς να τραβήξεις αυτή την φωτογραφία, το πιθανότερο είναι να μην πεις ούτε… δέκα. Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθεις όμως και ευτυχώς οι επιλογές που έχεις είναι δεκάδες. Ταχύρρυθμα μαθήματα για τους βιαστικούς, ολοκληρωμένοι κύκλοι σεμιναρίων για όσους θέλουν να εμβαθύνουν, workshops, εκθέσεις, πρακτική εξάσκηση. Χρόνο να έχεις – και λεφτά στην άκρη – και ο μαγικός κόσμος της φωτογραφίας έχει μια θέση και για σένα. Ακολουθούν έντεκα διευθύνσεις που σίγουρα θα σου κάνουν «κλικ».

Ash in Art (Λαχούρη 1 και Ηρακλέους 10, τηλ: 210 9216890)
Το «Σπίτι Ασυνάρτητων Υποθέσεων Τέχνης», το γνωστό μας Ashinart (Ηρακλέους 10, τηλ: 210 9216890) διαθέτει συχνά σεμινάρια φωτογραφίας. Αυτήν την περίοδο μπορείτε να μάθετε τα πάντα για την αναλογική φωτογραφία και στον σκοτεινό θάλαμο στο ομώνυμο σεμινάριο διάρκειας δύο μηνών (κόστος 60€ ανά μήνα), όπως επίσης και για την φωτογραφική τέχνη της ψηφιακής εικόνας διάρκειας τριών μηνών (60€ ανά μήνα), υπό την καθοδήγηση του Κίμωνα Αξαόπουλου. Αναλυτικές λεπτομέρειες για την ύλη των μαθημάτων θα βρείτε εδώ.

Μικρό Πολυτεχνείο (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 7, Θησείο, τηλ: 210 3243306)

Το Μικρό Πολυτεχνείο διαθέτει τρία συνολικά τμήματα φωτογραφίας για αρχάριους, τα οποία «τρέχουν» μέσα στο έτος, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ο Γ’ κύκλος εργαστηρίου φωτογραφίας – δημιουργίας Portfolio με τον Γιάννη Βουλγαράκη. Στους κύκλους μαθημάτων περιλαμβάνονται δώδεκα τρίωρες συναντήσεις, μία ανά βδομάδα. Προσεχώς, θα ξεκινήσει νέο τμήμα για αρχάριους κόστους 320€ για τον πρώτο κύκλο ή 290€, αν είστε μέλος του Μικρού Πολυτεχνείου. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε όλα τα προσεχή σεμινάρια.

ΜETApolis (Αιόλου 48-50 & Κολοκοτρώνη, Αθήνα, τηλ. 210 32 53 550)

Στον πυρήνα του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης, το METapolis εκτός από χώρος παρουσίασης εκθέσεων νέων καλλιτεχνών, διοργανώνει σεμινάρια φωτογραφίας για αρχάριους και προχωρημένους. Το κόστος τους είναι 60€ ανά μήνα, διαρκούν μέχρι τον Ιούλιο και γίνονται κάθε Δευτέρα 19.00 με 21.00 (θεωρία) και Σάββατο 11.00 με 13.00 (πρακτική/ επισκέψεις σε εκθέσεις) με τον Γιάννη Γιαννακόπουλο και τον Κώστα Κουρτίδη. Τα σεμινάρια είναι ήδη σε εξέλιξη, όμως μπορείτε να συμμετέχετε σε αυτά, καθώς τα μέλη της ομάδας του METApolis θα αναλάβουν να σας εγκλιματίσουν. Αναλυτικές πληροφορίες για την ύλη των σεμιναρίων εδώ.

Φωτογραφικός Κύκλος (Τσακάλωφ 44, τηλ: 210 3645577,6945-437577)
Από το 1988 έχει «τετραγωνιστεί» στο φιλμ ο «Κύκλος», όταν ο καθηγητής φωτογραφίας Πλάτων Ριβέλλης ίδρυσε το ομώνυμο σωματείο, με στόχο να προωθηθεί η τέχνη της φωτογραφίας και να καλλιεργηθεί το φωτογραφικό κοινό της Ελλάδας. Αυτήν την περίοδο «τρέχει» μέχρι το τέλος του Ιουνίου σεμινάριο εισαγωγής στην καλλιτεχνική φωτογραφία, καλλιτεχνικό τμήμα για τους αρχάριους, τεχνικό τμήμα για αρχάριους και σεμινάρια φωτογραφικής κριτικής μόνο για τα μέλη του «Φωτογραφικού Κύκλου» (συνδρομή 50€/ χρόνο), σε χώρους του Μουσείου Μπενάκη. Οι εγγραφές σε σεμινάρια πραγματοποιούνται κάθε Νοέμβριο, ενώ παράλληλα γίνεται και παρουσίασή τους από τον Πλάτωνα Ριβέλλη. Ενδεικτικά, το κόστος του τρέχοντος σεμιναρίου εισαγωγής στην καλλιτεχνική φωτογραφία είναι 1.780€ και περιλαμβάνει 120 ώρες μαθημάτων. Σημειώστε επίσης, πως τον Ιούλιο η λέσχη διοργανώνει τριήμερο σεμινάριο φωτογράφησης και κριτικής στην Σύρο, στην έδρα του φωτογραφικού κύκλου, κόστους 750€. Αναλυτικά όλα τα σεμινάρια, τρέχοντα και μελλοντικά, εδώ.

NewSchool Athens (Κεραμεικού 53, Αθήνα, τηλ: 2105243694)

Το «Νέο Σχολείο» της Αθήνας ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη των εγγραφών για τον δεύτερο κύκλο του εντατικού προγράμματος «Σπουδές Φωτογραφίας», ο οποίος θα διαρκέσει δέκα εβδομάδες και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τεχνικές κάμερας, ψηφιακή επεξεργασία και εκτύπωση, φως και φωτισμός και ιστορία της τέχνης. Τα μαθήματα θα γίνουν Δευτέρα έως Πέμπτη 16.00 με 22.00, ενώ παράλληλα θα διοργανώνονται workshops τα Σαββατοκύριακα και τις καθημερινές με θεματολογία την μόδα, την φωτογράφηση γάμου, το φωτορεπορτάζ και την φωτογραφία εκδηλώσεων. Το εντατικό πρόγραμμα κοστίζει 1999€ και περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω workshops, ενώ μπορείτε αν θέλετε να παρακολουθήσετε κάποιο μεμονωμένο workshop. Ενδεικτικά, το workshop Τεχνικές της Κάμερας πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη από 20/02 μέχρι 24/04 και κοστίζει 650€.  Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα workshops εδώ.

Εργαστήρι Σχεδίου (Κωλλέτη 9, Αθήνα, τηλ: 2103832800)
Μπορεί να αυτοαποκαλείται «Εργαστήρι Σχεδίου», όμως η φωτογραφία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των σεμιναρίων και τν εκθέσεών του. Συγκεκριμένα, τα τρίωρα σεμινάρια ψηφιακής φωτογραφίας και χρήσης Photoshop πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα, για επτά συνολικά εβδομάδες και απευθύνονται τόσο σε αρχάριους όσο και προχωρημένους του χώρου. Οι τιμές ξεκινούν από 195€ ανά σεμινάριο, ενώ μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για τα μελλοντικά σεμινάρια που θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο εδώ.

Club Εννέα (Θεμιστοκλέους 49, τηλ: 210 3304060)
Το φωτογραφικό και πολιτισμικό σωματείο «9» συνεχίζει για ακόμα μια χρονιά τα ταχύρρυθμα και τα βασικά σεμινάρια φωτογραφίας για τα μέλη του (δείτε εδώ πως θα γίνετε και εσείς), τα οποία απευθύνονται τόσο στους αρχάριους όσο και στους προχωρημένους λάτρεις της φωτογραφίας. Τα ταχύρρυθμα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη απόγευμα 18.00 με 22.00 και το βασικό σεμινάριο τα Σάββατα 17.00 με 21.00. Τα τμήματα αυτή τη στιγμή είναι πλήρη, όμως από το τέλος του μήνα θα βγει ανακοίνωση για την έναρξη του σεμιναρίου Γνωριμία με την Καλλιτεχνική Φωτογραφία, ενώ τον Απρίλιο την σκυτάλη θα πάρουν τα workshops με τον κ. Παναγιώτη Κασίμη. Τα ταχύρρυθμα σεμινάρια κοστίζουν 190€, ενώ οι τιμές των βασικών σεμιναρίων θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του μήνα εδώ.

Πειραϊκός Σύνδεσμος (Καραϊσκου 104, Πειραιάς, τηλ: 210 4178159)
Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος διοργανώνει δύο κύκλους φωτογραφικών σεμιναρίων κάθε χρόνο, ο πρώτος ξεκινάει τον Φεβρουάριο και ο δεύτερος τον Οκτώβριο, με καθηγητή τον κ. Κίμωνα Αξαόπουλο. Στο πλαίσιο των μαθημάτων λειτουργούν τα εξής τμήματα: μόντελινγκ, πορτρέτο, κολλάζ και σύνθεσης. Ο τρέχον κύκλος φτάνει στο τέλος του, ενώ ο επόμενος είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου και η διάρκειά του θα είναι εννέα μήνες. Τα μαθήματα διαρκούν δύο ώρες την εβδομάδα και το κόστος ανέρχεται στα 90€ ανά μήνα συν 15€ η εγγραφή στον Σύνδεσμο. Οι ημέρες και οι ώρες των μαθημάτων θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 6932305880 με τον κ. Αξαόπουλο.

The Athens House of Photography (Κεραμέων & Ελευσινίων, Μεταξουργείο, τηλ: 210 5228696)
To Athens House of Photography, σε συνεργασία με την fotograficus, εγκαινιάζει τη νέα διδακτική σεζόν με μία νέα, πολυποίκιλη σειρά φωτογραφικών σεμιναρίων, υπό τη διδασκαλία της Ιωάννας Βασδέκη και του Jeff Vanderpool. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Εισαγωγή στην Τέχνη και την Τεχνική της φωτογραφίας (έναρξη 20 Φεβρουαρίου, 12 συναντήσεις κάθε Τετάρτη, κόστος 360€), Portfolio Development και Προετοιμασία για Φεστιβάλ Φωτογραφίας (έναρξη 22 Φεβρουαρίου, 12 συναντήσεις κάθε Παρασκευή, κόστος 360€), Φωτογραφία και Ποίηση (έναρξη 21 Φεβρουαρίου, οκτώ συναντήσεις κάθε Πέμπτη, κόστος 180€) και πολλά ακόμα, τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.

Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο, τηλ: 210 34 61 981)
Πιστό στο ραντεβού του για ακόμα μια χρονιά με τους λάτρεις της φωτογραφίας, το μουσείο διοργανώνει Σεμινάριο Δημιουργικής Φωτογραφίας σε συνεργασία με τους εικαστικούς καλλιτέχνες και φωτογράφους Ιουλία Λαδογιάννη και Τάσο Παπαδόπουλο. Το σεμινάριο θα ξεκινήσει στις 16 Φεβρουαρίου και θα πραγματοποιείται κάθε Σάββατο μέχρι και τις 20 Απριλίου στην αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου. Το κόστος συμμετοχής για τις δέκα δίωρες συναντήσεις του σεμιναρίου ανέρχεται στα 300€ και μπορείτε να το εξοφλήσετε με πιστωτική κάρτα σε τρεις άτοκες δόσεις. Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου.

Το Studio της οδού Πλαταιών (Πλαταιών 4, Κεραμεικός, τηλ: 2130058407)
Τον Μάρτιο ξεκινάει ο νέος κύκλος μαθημάτων του γνωστού στούντιο φωτογραφίας στον Κεραμεικό, ο οποίος θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο. Θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε μεταξύ άλλων μέσα από θεωρία και πρακτική όλα τα βασικά για τον φωτογραφικό εξοπλισμό, τις τεχνικές φωτισμού και φωτομέτρησης, το Photoshop και την ψηφιακή φωτογραφία. Ο κύκλος ξεκινάει στις 2 Μαρτίου, τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Σάββατο 11 με 15.00 εντός του χώρου και 15.00 με 17.00 σε εξωτερικούς χώρους, ενώ το κόστος του σεμιναρίου ανέρχεται στα 200€. Υπεύθυνος των μαθημάτων είναι ο κ. Τάσος Σκλαβούνος. Περισσότερα εδώ.

Δωρεάν για τους δημότες σεμινάρια φωτογραφίας διοργανώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα κατά τόπους κέντρα πολιτισμού των δήμων της Αθήνας. Δείτε σε παλαιότερο άρθρο περισσότερες πληροφορίες.

Ενημέρωση με ένα κλικ
Αν έχετε πάρει ζεστά το θέμα φωτογραφία και θέλετε να ενημερώνεστε σε καθημερινή βάση για το χόμπι, ενεργές κοινότητες και πλήρως ενημερωμένα sites αναλαμβάνουν να κρατήσουν ψηλά το ενδιαφέρον για την τέχνη –και τις τεχνικές- της φωτογραφίας. Δύο από τα καλύτερα είναι τα fmag και dpgr. Το πρώτο είναι ένα φωτογραφικό περιοδικό με νέα, άρθρα και ενημερωμένη agenda για όλες τις εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, ενώ το δεύτερο αποτελεί την καλύτερη διαδικτυακή πύλη διάδοσης της ψηφιακής φωτογραφίας, με ένα από τα πιο ενεργά forum του ελληνικού διαδικτύου.

Όσοι από εσάς ζείτε εκτός Αττικής, μπορείτε να βρείτε τον φωτογραφικό σύλλογο της πόλης σας πατώντας εδώ και για τα σεμινάρια και τα μαθήματα σε κάθε περιοχή εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v