Φεστιβάλ Βερολίνου: Αυτήν την Αρκούδα, ποιος θα την πάρει;

Και μεγάλο αφιέρωμα στη Μέριλ Στριπ, και φόρο τιμής στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, και Μάικ Λι επί κεφαλής της επιτροπής και σκηνοθετικό ντεμπούτο της Αντζελίνα Τζολί... Και τι δεν έχει η φετινή Berlinale!
Φεστιβάλ Βερολίνου: Αυτήν την Αρκούδα, ποιος θα την πάρει;
Με την πρεμιέρα της ταινίας “Farewell My Queen” του Μπενουά Ζακό θα ξεκινήσει, το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου, το 62ο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, που θα διεξαχθεί στη σκιά δύο θανάτων, εκείνου του δικού μας Θόδωρου Αγγελόπουλου, αλλά και του ντόπιου ηθοποιού και σκηνοθέτη Βαντίμ Γκλόβνα. Προς τιμήν τους θα προβληθούν αντίστοιχα “Το λιβάδι που δακρύζει” και το “Desperado City”.

Πρόεδρος της επιτροπής για φέτος, ορίστηκε ο βρετανός σκηνοθέτης Μάικ Λι, ενώ μαζί του θα απονείμουν τα βραβεία τρεις συνάδελφοί του (ο Άντον Κόρμπιν με τον Φρανσουά Οζόν και τον Ασγκάρ Φαράντι) τρεις ηθοποιοί (η Σαρλότ Γκενσμπούργκ, ο Τζέικ Γκίλενχαλ και η Μπάρμπαρα Σούκοβα) καθώς και ο αλγερινός συγγραφέας Μπουαλέμ Σανσάλ.

Μεταξύ των διαγωνιζόμενων για την Χρυσή Άρκτο ταινιών, θα πρέπει να αξιολογήσουν και τις καινούργιες δημιουργίες των αδερφών Ταβιάνι (Caesar Must Die), του Κρίστιαν Πέτζολντ (Barbara), της Ούρσουλα Μέγιερ (Sister), του Μπίλι Μπομπ Θόρντον (Jayne Mansfield's Car), αλλά και του ελληνοκολομβιανού Σπύρου Σταθουλόπουλου (Meteora) που είχε τραβήξει προσφάτως τα διεθνή βλέμματα με το μονόπλανο φιλμ του “PVC-1”.



Μέσα στην πληθώρα των ειδικών προβολών και των ταινιών που θα πρωτοπροβληθούν στο Βερολίνο, μπορεί κανείς να βρει τα νέα ασιατικά έπη δια χειρός Ζανγκ Γιμού (The Flowers Of War) και Χαρκ Τσούι (Flying Swords Of Dragon Gate) καθώς και νέες δουλειές από τους Στίβεν Ντάλντρι (Extremely Loud And Incredibly Close), Στίβεν Σόντερμπεργκ (Haywire), Γκάι Μάντιν (Keyhole), Άλεξ Ντε Λα Ινγκλέσια (As Luck Would Have It), Κέβιν Μακντόναλντ (Marley), Βέρνερ Χέρτσογκ (Death Row) και Τζέισον Ράιτμαν (Young Adult).

Την προσοχή αναμένεται να τραβήξει και το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Αντζελίνα Τζολί (In The Land Of Blood And Honey), που αποπνέει ήδη μια σεμνή ευαισθησία για τους λιγότερο τυχερούς αυτού του κόσμου. Στον τομέα των ντοκιμαντέρ, εκτός από 'κείνα των Χέρτσογκ και Μακντόναλντ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστορία του κινέζου καλλιτέχνη και ακτιβιστή Άι Βεϊβέι, δοσμένη από την Άλισον Κλέιμαν (Ai Weiwei: Never Sorry).



Στα λιγότερο λαμπερά τμήματα του φεστιβάλ (Panorama - Forum), αλλά πολύ σημαντικά για τους νεότερους δημιουργούς ξεχωρίζουν εκ πρώτης όψεως οι επανεμφανίσεις του ταϊλανδού Πεν-Εκ Ραταναρουάνγκ (Headshot), της αμερικανοκορεάτισας Σο Γιονγκ Κιμ (For Ellen), του μεξικανού Ροντρίγκο Πλα (The Delay), του σέρβου Σρντιαν Ντραγκόγιεβιτς (The Parade), του ιάπωνα Ιγουάι Σίντζι (friends after 3.11) και του ρουμάνου Ράντου Τζούντε (Everybody in Our Family).

Το μεγάλο φετινό αφιέρωμα είναι προς τιμής της πολυβραβευμένης ηθοποιού Μέριλ Στριπ ενώ το δεκαήμερο θα κλείσει το βράδυ της 19ης με την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας “Shadow Dancer” του βρετανού Τζέιμς Μαρς.

Λουκάς Τσουκνίδας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v