Κινηματογραφικά Φεστιβάλ: 7 «σινεφίλ» προορισμοί

Από τα πιο εμπορικά μέχρι τα πιο ανεξάρτητα, «ταξιδεύουμε» σε επτά κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, από το Χονγκ Κονγκ μέχρι το Τορόντο του Καναδά και από τη Βενετία μέχρι την Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Κινηματογραφικά Φεστιβάλ: 7 «σινεφίλ» προορισμοί
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το Φεστιβάλ του Sundance έχει ήδη ξεκινήσει, τα Όσκαρ πλησιάζουν… απειλητικά και το Rotterdam στην Ολλανδία ήδη προβάρει το προκλητικό του outfit για να υποδεχτεί το δικό του ιδιαίτερο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ. Το πρώτο τρίμηνο του 2012 είναι αν μη τι άλλο πλούσιο σε Κινηματογραφικά Φεστιβάλ από όλο τον κόσμο, τα οποία αναμένεται να συγκεντρώσουν τα βλέμματα κοινού και κριτικών. Αν λοιπόν θέλετε να προγραμματίσετε εγκαίρως την κινηματογραφική σας ατζέντα (ή τα ταξίδια σας) για το νέο έτος, ιδού επτά φεστιβάλ τα οποία δεν θα πρέπει να λείψουν από αυτή.
 
Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Sundance

To κορυφαίο Φεστιβάλ του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου ακούει στο όνομα Sundance και φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 19 Ιανουαρίου μέχρι τις 29 Ιανουαρίου. Ο βετεράνος ηθοποιός, σκηνοθέτης και ιδρυτής του Robert Redford το χαρακτηρίζει ως «Φεστιβάλ Δημιουργών» και δεν υπερβάλλει καθόλου. Στην ουσία το Φεστιβάλ αποτελεί μια από τις πιο αξιόπιστες πηγές για το τι αξίζει τον κόπο να δούμε στις σκοτεινές αίθουσες (τρανή απόδειξη το εκπληκτικό Winter’s Bone). Στη φετινή διοργάνωση θα συμμετέχουν 10 ταινίες μεγάλου μήκους 44 πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών από 31 χώρες του κόσμου οι οποίες επιλέχθηκαν από τις 4.042 συνολικά συμμετοχές. Ανάμεσα σε αυτές, για πρώτη φορά στα χρονικά του Φεστιβάλ, θα βρίσκεται και μια ελληνική: το «L» του Μπάμπη Μακρίδη με τον Άρη Σερβετάλη, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες τον Μάρτιο του 2012.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Rotterdam

Φορτωμένο με 39 χρόνια ιστορίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ αποτελεί έναν από τους must φεστιβαλικούς προορισμούς για σινεφίλ από όλο τον κόσμο. Όπως ανακοινώθηκε από την επιτροπή του Φεστιβάλ, η αυλαία του θα ανοίξει με την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας του Λουκά Μπελβό, «38 Μάρτυρες» στις 25 Ιανουαρίου και θα πέσει με το ψυχολογικό δράμα «Ο Κυνηγός» του Ντάνιελ Νετχάιμ με πρωταγωνιστή των Γουίλεμ Νταφόε στις 5 Φεβρουαρίου. Για την φετινή διοργάνωση θα «επιστρατευτούν» 19 κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ αναμένεται να προσελκύσει παραπάνω από 350 χιλιάδες θεατές. Πλούσια θα είναι η ελληνική παρουσία στο Φεστιβάλ με προβολή της ταινίας «Ένα Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου και δύο συμμετοχές στην κατηγορία CineMart (μια πλατφόρμα ανάδειξης νέων κινηματογραφικών πρότζεκτ του Φεστιβάλ) από τους Αργύρη Παπαδημητρόπουλο και Αθηνά Ραχήλ Τσαγκάρη, ενώ το φεστιβαλικό τους ταξίδι θα συνεχίσουν και στο Ρότερνταμ οι «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου και ο «Αδικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου. Πληροφορίες για τα εισιτήρια θα βρείτε εδώ

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών

Όλη η λάμψη της έβδομης τέχνης βρίσκει την ιδανικότερη έκφρασή της στο Φεστιβάλ των Καννών. Κάθε χρόνο στις παραλίες της γαλλικής Ριβιέρας αναδεικνύεται η αίγλη της διεθνούς κινηματογραφικής βιομηχανίας και το έργο των μεγαλύτερων ονομάτων του σύγχρονου κινηματογράφου. Αν και το φετινό 65ο Φεστιβάλ είχε ανακοινωθεί ότι θα διαρκέσει από τις 9 έως τις 20 Μαΐου, οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλιά του… χάλασαν τα σχέδια και έτσι οι διοργανωτές το μετέφεραν μια εβδομάδα μπροστά, από τις 16 έως τις 27 Μαΐου. Η παρακολούθηση του Φεστιβάλ γίνεται μόνο με επίσημη πρόσκληση, αλλά υπάρχουν και προγραμματισμένες προβολές ταινιών εκτός συναγωνισμού στο "Cinéma de la Plage" για το κοινό. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
 
Φεστιβάλ Βενετίας

Το αρχαιότερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου παγκοσμίως, ξεκίνησε το 1932 ως "Esposizione Internazionale d'Arte Cinematografica" (Διεθνής Έκθεση της Τέχνης του Κινηματογράφου) και έκτοτε διεξάγεται ετησίως, στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, στο νησί Λίντο στη Βενετία. Στο φετινό Φεστιβάλ καλλιτεχνικός διευθυντής θα είναι ο εξηντάχρονος κριτικός κινηματογράφου Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, διαδεχόμενος τον Μάρκο Μίλερ, ο οποίος αποχωρεί έπειτα από οκτώ διοργανώσεις. Σε αντίθεση με άλλα μεγάλα φεστιβάλ όπως οι Κάννες, οι «κοινοί θνητοί» έχουν το δικαίωμα εισόδου στο Φεστιβάλ, αρκεί να κάνουν εγκαίρως κράτηση. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί φέτος από τις 29 Αυγούστου μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου και θα προβάλλει παραπάνω από 275 πρότζεκτ και ταινίες, 75 από τις οποίες αποτελούν παγκόσμιες πρεμιέρες. Και αν το κινηματογραφικό κλίμα εκείνες της ημέρες δεν σας συγκινήσει ιδιαίτερα, η Βενετία αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό που συνδυάζει ιστορία, κουλτούρα και ρομαντισμό. 

Διεθνές Φεστιβάλ του Toronto

Ένα από τα ποιοτικότερα κινηματογραφικά Φεστιβάλ παγκοσμίως (εξαιρουμένων των… big three Καννών, Βερολίνου και Βενετίας) δεν είναι άλλο από αυτό που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1976 στο Τορόντο του Καναδά . Χρόνο με το χρόνο, οι ταινίες που προβάλλονται στο Φεστιβάλ φλερτάρουν ολοένα και περισσότερο με τα Όσκαρ, ενώ οι περίπου 350.000 επισκέπτες που θα έχουν την ευκαιρία να το απολαύσουν από κοντά αυτό το Σεπτέμβρη (συγκεκριμένα από τις 6 έως 16 Σεπτεμβρίου) ευελπιστούν να παρακολουθήσουν ταινίες του χειμώνα που, για ακόμα μια χρόνια και με βάση την μέχρι τώρα παράδοση του Φεστιβάλ, θα συζητηθούν πολύ. Εισιτήρια θα βρείτε εδώ.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου

Γνωστό και ως «Μπερλινάλε» το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου συνδυάζει το γκλαμ των κόκκινων χαλιών και των πολυτελών πάρτι με τον σεβασμό στην τέχνη του κινηματογράφου μέσα από πολλά είδη. Ταινία έναρξης του φετινού φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 9 μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, θα είναι το «Les Adieux à la Reine» του Μπενουά Ζακό , ενώ δεν θα λείψει και η ελληνική παρουσία. Συγκεκριμένα, στο διαγωνιστικό τμήμα Generation 14plus θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Eλληνα σκηνοθέτη Άγγελου Αμπάζογλου «Γλυκά Ανατολής», ενώ η νέα ταινία του Σπύρου Σταθουλόπουλου με τίτλο «Μετέωρα» θα συμμετάσχει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για φέτος θα είναι ο Μάικ Λι. Πληροφορίες για εισιτήρια θα βρείτε εδώ.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ

Σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως, διοργανώνεται ένα από τα μεγαλύτερα Κινηματογραφικά Φεστιβάλ, μια «γέφυρα» που συνδέει το κενό ανάμεσα στον Ασιατικό κινηματογράφου και την παγκόσμια βιομηχανία του θεάματος. Το φετινό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Χονγκ Κονγκ θα διαρκέσει από τις 21 Μαρτίου μέχρι τις 5 Απριλίου και θα προβάλλει παραπάνω από 330 δημιουργίες από πενήντα χώρες σε ένα κοινό που αναμένεται να πλησιάσει τις εξακόσιες χιλιάδες.

Καλές προβολές!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v