Συνοικία το Όνειρο: Το παλιό ελληνικό σινεμά ξαναζεί

Μισός αιώνας έχει περάσει από την πρώτη προβολή της πολύπαθης «Συνοικίας το Όνειρο» και η θρυλική ταινία που σκηνοθέτησε ο Αλέκος Αλεξανδράκης αναβιώνει στους θερινούς κινηματογράφους για να μας ξυπνήσει γλυκόπικρες, νεορεαλιστικές αναμνήσεις.
Συνοικία το Όνειρο: Το παλιό ελληνικό σινεμά ξαναζεί
Ο Αλέκος Αλεξανδράκης αποφασίζει το 1961 να πραγματοποιήσει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, γυρίζοντας την θρυλική «Συνοικία το Όνειρο» στις φτωχογειτονιές της Αθήνας με μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα νεορεαλιστική ματιά. Πενήντα χρόνια και πολλές λογοκρισίες μετά, ήρθε η ώρα να ξαναδούμε τα καρέ της Συνοικίας στο πανί, αφού η ταινία επανεκδίδεται για να ακολουθήσει άλλη μια πορεία στις θερινές κινηματογραφικές μας εμπειρίες.

Η «Συνοικία το Όνειρο» βρίσκει τον Αλέκο Αλεξανδράκη σε μια «αριστερή» προσέγγιση της Αθηναϊκής πραγματικότητας στην μεταπολεμική Ελλάδα. Σε μια περίοδο που η επίσημη γραμμή της ελληνικής πολιτείας βρίσκεται υπό την ταμπέλα «ευημερία», οι συντελεστές της ταινίας αποφασίζουν να δείξουν και την άλλη, εξαθλιωμένη πλευρά του ελληνισμού, που βιώνει τα αδιέξοδά της στις φτωχές γειτονιές, επιδιδόμενη σε μικροαπατεωνίες και απαισιόδοξες σκέψεις.

Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε η πρώτη προβολή της κηλιδώνεται από την απαγόρευση που της επιβάλλεται, αφού η κυβέρνηση κρίνει «απαράδεκτες» τέτοιου είδους εικόνες που αμαυρώνουν την ευημερούσα Ελλάδα και αποτελούν «κομμουνιστική προπαγάνδα». Η ταινία λογοκρίνεται και καθίσταται απαγορευμένη στην επαρχία, αλλά κερδίζει παρ’ όλα αυτά δύο βραβεία στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.



Μεγάλα ατού της «Συνοικίας» είναι η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη –το τραγούδι «Βρέχει στην Φτωχογειτονιά» με την ερμηνεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση γίνεται εμβληματικό, το σενάριο από δύο μεγάλους δημιουργούς της εποχής, του συγγραφέα Κώστα Κοτζιά και του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη, και οι υπέροχες ερμηνείες του Μάνου Κατράκη, του Αλέκου Αλεξανδράκη και της συζύγου του, Αλίκης Γεωργούλη.

Η ιστορία πίσω από την ταινία κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον το όλο εγχείρημα: Οι συντελεστές δανείστηκαν χρήματα για να χρηματοδοτήσουν την ταινία… ρεφενέ και το budget ήταν, όπως για τις περισσότερες ελληνικές ταινίες, ελάχιστο.

Από αυτή την Πέμπτη, η New Star επανεκδίδει την ταινία, η οποία για αυτή την εβδομάδα θα προβάλλεται στον Ζέφυρο (Τρώων 36, Θησείο, είσοδος 8 ευρώ).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v